Централите на Ковачки: Като огън в купа сено

Пожарът в ТЕЦ "Сливен" доказа, че има големи пробойни в контрола и правилата за изгаряне на боклуци в централите

Екологични неправителствени организации оспорват в съда комплексното разрешително за изгаряне на отпадъци на ТЕЦ "Сливен"
Екологични неправителствени организации оспорват в съда комплексното разрешително за изгаряне на отпадъци на ТЕЦ "Сливен"    ©  Надежда Чипева
Екологични неправителствени организации оспорват в съда комплексното разрешително за изгаряне на отпадъци на ТЕЦ "Сливен"
Екологични неправителствени организации оспорват в съда комплексното разрешително за изгаряне на отпадъци на ТЕЦ "Сливен"    ©  Надежда Чипева

Десет дни след големия пожар в ТЕЦ "Сливен", който бушува петнайсет часа, причините за него вече са известни - искра от складирани въглища е попаднала в намиращи се наблизо бали слама. Очевидно е, че ако това е можело да се случи, има някакъв проблем при съхранението на лесно запалимите материали. Резултатите от проверката обаче все още се бавят. Причината е парадоксална. "Оказа се, че има нормативен вакуум. Има регламентация за складирането на слама в земеделски земи, но такава няма за складиране на слама в топлоелектрически централи. Затова сме малко затруднени", каза за "Капитал" директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Сливен Владимир Демирев.

Това добре илюстрира проблемите около идеята на ТЕЦ "Сливен" да гори боклук. Неяснотите, неуредените въпроси и слабият контрол правят тази дейност рискова и потенциално опасна.

Как се пали слама

Според Демирев, въпреки че няма точен текст "за складирането на слама в ТЕЦ-ове", заключението на проверката най-вероятно ще бъде в посока на това, че балите със слама "не са били достатъчно добре оградени", което е улеснило попадането на искрата от въглищата заради ураганния вятър.

За разлика от сливенската пожарна от Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора, са категорични, че лесно запалимите материали не са се съхранявали правилно. "Извършената проверка на 25.09 във връзка със сигнал за пожар на площадката на ТЕЦ "Сливен" е установила, че се съхраняват бали от слама на нерегламентирано място", отговориха от регионалната инспекция. Според тях това е нарушение на комплексното разрешително и РИОСВ - Стара Загора, ще образува административно-наказателно производство - глоба, чийто минимален размер е 10 000 лв.

Макар че от РИОСВ - Стара Загора, обявиха веднага след пожара, че не е констатирано замърсяване на въздуха, можем само да гадаем какви щяха да са показателите, ако не беше силният вятър, който бързо разнесе дима. Освен балите със слама по думите на Демирев е изгоряла още около 15 - 20 метра транспортна лента, както и автомобилни гуми, чието складиране в ТЕЦ-а и предназначение също не е трудно да се предположи.

С какво гори ТЕЦ-ът

Тези две нетипични за топлоелектрическа централа неща - слама и автомобилни гуми, повдигат въпроса какво точно се гори в ТЕЦ "Сливен".

"Тази централа е реконструирана за изгаряне на въглища от мина "Черно море", каза за "Капитал" Цаню Дончев, бивш изпълнителен директор на топлоцентралата до 2006 г., когато тя беше купена от бизнесмена Христо Ковачки. Той обясни, че въглищата от тази мина са кафяви. През годините обаче мината, която също беше собственост на Ковачки, първо намали драстично добива си на въглища, а преди две години фалира. Това принудило ТЕЦ "Сливен" да работи с лигнитни въглища от "Марица-изток" чрез другото дружество, собственост на Ковачки - "Брикел".

"Тези въглища са ситно смлени, имат висока летливост и се получава силна запрашаемост. Докато бях директор на ТЕЦ-а, пробвахме да работим с тях, но като видях какво става във въглеподаването и колко много пепели се отлагат по транспорните ленти, отказах тези въглища", казва Дончев. Тук идва мястото на сламата. Понеже новите въглища са с ниска калоричност и намалена топлинна мощност и при горенето не може да се достигне необходимата температура, от ТЕЦ-а смесват въглищата със слама. "Обясниха, че я използват като добавка към въглищата в котела за повишаване на температурата", заяви и Владимир Демирев.

Притесненията на еколозите

От миналата година ТЕЦ "Сливен" има комплексно разрешително и за изгаряне на неопасни отпадъци - refuse-derived fuel или "RDF". За да се получи тази смес обаче, се иска предварително боклукът да е сепариран. "Едното от притесненията ни е, че в община Сливен няма разделно събиране на битовите отпадъци, което означава, че в боклука има и опасни отпадъци от домакинствата. Голям проблем са и пластмасите, които съдържат хлор, и никой не знае какво точно се гори. Ако тези отпадъци се изгарят в котлите, се отделят много опасни вещества, които няма как да бъдат филтрирани", казва Данита Заричинова от екологичното сдружение "За земята - Достъп до правосъдие". Тя добавя и че хората, които живеят около ТЕЦ-а, казват, че има специфична миризма, която може да е само от горенето на твърди отпадъци. Сдружението заедно с "Грийнпийс" оспорват комплексното разрешително на ТЕЦ "Сливен" в частта му за изгарянето на битовите отпадъци.

Другото притеснение на двете екологични организации е, че в ТЕЦ-а не се прави съвместно, а разделно изгаряне на въглищата и RDF, като двата потока димни газове след това се смесват. "Отделното изгаряне създава предпоставки за увеличена емисия на диоксини и фурани", казват те в становището си до изпълнителната агенция по околна среда. Това са токсични газове, които се отделят при недостатъчно висока температура на изгаряне на отпадъците.

Бившият директор на ТЕЦ-а също смята, че изгарянето на отпадъци в котлите, които са пригодени за въглища, крие риск за централата и е опасно. "Разбрах, че напоследък използват отпадък от преработката на слънчоглед от маслобойните, който има висока масленост и е силно запалим и заедно със сламата го горят в котела. Такъв уникат няма в световната практика", казва той с уговорката, че не е запознат какви точно промени са направени в ТЕЦ-а, за да може да се използват за горене отпадъци.

Има или няма проблем

Преди месец изпълнителният директор на "Топлофикация Сливен" Кънчо Танев обясни пред "Капитал Градове", че дружеството е заменило 10% от въглищата с биомаса и до 2019 г. искат този процент да достигне 20%, което ще свали месечните разходи с 350 хил. лв. месечно. Тогава той посочи пресованата слама и дървесина като алтернативен източник на гориво, като по този начин според него не е необходима промяна на горивната инсталация.

"Капитал" потърси за коментар Танев след пожара, но от дружеството отговориха, че той е на почивка в чужбина. Заместникът му пък бил в болнични. За коментар препратиха към главния инженер "Ремонт, инвестиции и екология" Иван Владимиров, но той отказа такъв. Въпроси дали има констатирано замърсяване за последната година от ТЕЦ "Сливен" и за технологията, която се използва в централата, бяха изпратени и на РИОСВ - Стара Загора, но оттам поискаха те да бъдат изпратени по Закона за достъп до информация.

В годишния доклад за изпълнението на дейностите по комплексното разрешително на ТЕЦ "Сливен" за миналата година, публикуван на интернет страницата на ИАОС, няма констатирано завишаване на нормите на вредни емисии от ТЕЦ-а. Според него обаче биомасата (неопасните отпадъци) не са се изгорели в енергийния котел, а във водогрейния, което не съответства на условията на комплексното разрешително. Освен това се констатира, че поради "анормални режими на работа на пречиствателните съоръжения те не са работили общо 18 ч. и 30 минути" през 2017 г.

Най-големият замърсител

Според кмета на Сливен Стефан Радев ТЕЦ-ът не е най-голямата опасност за града и откакто е кмет, не е имало криза, свързана със сериозно замърсяване на въздуха от страна на централата. За мръсния въздух виновно е отоплението с твърдо гориво. "В анализа на нашата програма за намаляване на нивата на замърсяване на въздуха като най-голям причинител на замърсяване с фини прахови частици са посочени домакинствата и отоплението с твърдо гориво. Следва транспортът, а промишлеността е по-назад. Една от мерките, които се препоръчват в нея, е топлофициране на града", казва той и добавя, че като цяло нивото на фини прахови частици в Сливен е ниско и "заради значителния процент топлофицирани жилища".

Другият фактор на това е специфичният климат. "В Сливен, казва Радев, е проветриво."