Кога София ще започне да диша

Програмата на общината е фокусирана върху транспорта, докато основният проблем, изглежда, е битовото отопление

Със 107 по-малко са превишенията на фини прахови частици във въздуха, които измервателните станции в София са отчели през първите шест месеца на 2018 г. спрямо същия период на 2017 г. Освен количествено намалението е и качествено - средните концентрации са около 33 µg/m3 при норма от 40 µg/m3. Въпреки това има много още какво да се очаква, тъй като средногодишния брой превишавания на нормите в града е над 400. Затова и тази зима ще има дни, през които в София ще е опасно за дишане.

Общинската управа отчита данните за първото полугодие на тази година като ефект от приетата през 2017 г. Програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Но заложените в нея над 100 мерки, от които не всички са започнали да се изпълняват, няма как да окажат ефект за толкова кратък период. Поради което подобряването на показателите може да се обясни по-скоро с благоприятните метеорологични условия и компрометираната (според доклад на Сметната палата) дейност на пунктовете за мониторинг.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  orchis avatar :-|
  orchis
  • + 3

  Софийска община се държи като щраус забол главата в земята. От поне 4 години е пределно ясно, че основната част от замърсяването е зимата и най-вече вечер. Единствените мерки, за които слушаме са подмяна на автобуси и строеж на метро (строежът сам по себе си също е голям замърсител, но това не се обсъжда). София има дълга история на мръсен въздух и борба с него. Прокарването на централно отопление е един доказан метод за справяне с проблема. Всеки, който помни София преди Топлофикация (особено декември месец) знае за какво иде реч. Та може да се помисли защо хората се отказват от ползването на парно и дали го заменят с отопление на твърдо гориво. Друг проблем е отоплението на ромската общност (ама съм яко политкоректен). Преди, тази общност се отопляваше на ток , за който не плащаше (но пък взимаше помощи). Сега, след разни хватки от страна на ЧЕЗ, това стана проблемно и започна масово горене на всякакви боклуци.

  Нередност?
 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik
  • + 4

  "подобряването на показателите може да се обясни по-скоро с благоприятните метеорологични условия и компрометираната (според доклад на Сметната палата) дейност на пунктовете за мониторинг."

  Патологични измамници. Достатъчно е да си подадеш носа във виенския салон и ще им чуеш гласчетата "Бате к*ре, кач' им се изкендзиме у модзъко ън тея 1 милион друсалки мръсни. Кфо им кааме са? Ъхъ, начи, бачкАли сме дздрао, дзамърсеънето намалеъ! Никъф ветър неъ ъ цпоменааме, е*еш ли ги в пееерасите!"

  Нередност?
 • 3
  zamalko12345 avatar :-|
  тошо
  • - 1

  За изчистване на въздуха от страна на колите само трябва да се махне акциза от пропан бутана.До 2000 на пропана акциза бе 20% и в софия дизлите бяха само 20% всички таксита бяха на газ.Всички приказки за годините на колите са за лобито на продавачите на нови коли не за техническото състояние на колите. В тезата за битовото ползване да пуснат парно на циганите и много ми е любопитно кой от природозащитниците ще плати сметката за екологично отопление.

  Нередност?
 • 4
  kirka80286 avatar :-P
  kirka80286

  Естествено, че ще се фокусират върху колите. Оттам ще може да се крадне некой лев ;) ... а че, примерно аз където живея до Герена, та оттам чак до летището всичките тея къщя като запалят кюмбето зимата, и както София не е особено ветровита, направо не може да се диша понякога - няма проблем. Няма, щото оттам няма как да се крАдне. Какво, ше им прекарате парно ли, на тези махали??? Не го виждам в обозримото бъдеще.

  Нередност?
Нов коментар