С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 5 окт 2018, 10:55, 13801 прочитания

Печките, които могат да помогнат на въздуха

Над 50% от фините прахови частици се дължат на битовото отопление

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Да изчистим въздуха

Идва сезонът на мръсния въздух. Кой може да го изчисти?

Властите за пръв път ще имат план за действие, който координира действията на няколко различни институции.

Колата на гражданина е свещена

Националната програма за борба с мръсния възхух предвижда само меки мерки по отношение на автомобилите

Кога София ще започне да диша

Програмата на общината е фокусирана върху транспорта, докато основният проблем, изглежда, е битовото отопление

Какво препоръчва Световната банка:

- Въвеждане в сила от 1 януари 2020 г. на Регламента за екодизайн за печки

- Задължително поетапно извеждане от употреба на печки и котли, които не отговарят на изискванията за екодизайн

- Въвеждане на стандарт за качество на въглища за битово отопление

- Въвеждане на стандарт за качеството на пелетите

- Мерки за намаляване на съдържанието на влага в дървата за огрев
В това, че отоплението на дърва и въглища е основният виновник за замърсяването с фини прахови частици, има една добра и една лоша новина. Добрата е, че само с усилия в една посока може да се постигне голям ефект - в момента печките генерират около 50% от общото количество вреден прах. Лошата новина е, че ограниченията на дърва и въглища засягат стотици хиляди хора и прилагането им ще бъде трудно и политически чувствително.

Препоръките на Световната банка са насочени към подмяна на старите печки и котли, въвеждане на строг контрол върху качеството на дървата за огрев, сертификати за въглищата, както и насърчаване използването на пелети.


Според експертите изпълнението на подобни мерки би постигнало само за няколко години осезаем ефект върху концентрацията на прахови частици през зимния период. Насърчаването на домакинствата да преминат към по-ефективни печки обаче не е най-рентабилният вариант за всички общини. Анализът например показва, че в София би било по-добре да се осигури подкрепа за свързване на домакинствата с газоразпределителната мрежа.

"При всички случаи общините следва внимателно да анализират местната ситуация и да отбележат местата, където се използват твърди горива за отопление, както и съществуващите топлофикационни и газови мрежи. За някои общини по-малко замърсяващи децентрализирани опции за отопление могат да осигурят най-ефективните решения, докато за други значителни ползи ще се постигнат при включване на жилища към топлофикационни и газови мрежи", се казва в Националната програма за изчистване на въздуха.

Печката ми е по-добра от печката тиОценките на Световната банка показват, че ако в периода 2020-2024 г. се въведе задължителното поетапно извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво, които не отговарят на изискванията на европейските регламенти за екодизайн, и се приложат алтернативни мерки за отопление, може да се постигне 78% от очакваното намаление на емисиите на ФПЧ10 от сектора на битовото отопление. Обяснението за това е, че масово използваните сега отоплителни уреди на твърдо гориво са стари и неефективни, поради което при горенето на дърва и въглища се отделят много повече вредни емисии и същевременно не се отдава максималното количество топлина.

Изчисленията сочат, че подмяната на старите печки би могла да спести до 35% от разходите на домакинствата за отопление, което означава и една трета по-малко изгорени дърва или въглища. Цените на новите екопечки обаче стигат до 3000 лв., което предвид факта, че такива уреди се използват от хората с по-ниски доходи, прави въвеждането им почти невъзможно без предоставянето на определени помощи. В други държави се дават субсидии под формата на данъчни отстъпки за хората, които купуват нови печки. В Италия например те могат да бъдат от 975 до 2925 лв. (500 - 1500 евро). У нас обаче, както при санирането, изглежда, ще се заложи на безплатно осигуряване на въпросните уреди. За целта се предлага да се ползват 112 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда", като всяка от общините ще кандидатства със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.

Но грубите сметки сочат, че с европейската помощ ще могат да бъдат купени само около 40 хил. печки, което трудно би променило нещо на фона на 1.4 млн. стари отоплителни уреди на твърдо гориво, които се използват в страната според преброяването на населението от 2011 г. Вярно, че програмата ще се концентрира само върху градовете, в които има проблем с чистотата на въздуха, но дори там семействата, топлещи се на дърва и въглища, са над 300 хиляди.

Освен това, за да се постигне още по-голям ефект, от Световната банка препоръчват да се въведат стандарти за въглищата и да се ограничи използването на т.нар. мокри дърва, които отделят с до 50% повече пушек от сухите. "Стандартите за твърдо гориво, когато са въведени на подходящото ниво и се изпълняват, могат да донесат незабавни ползи. Изпълнението може да бъде сравнително опростено чрез Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и съсредоточено върху входните пунктове (за вносните въглища) и производствените пунктове (за местните въглища)", пише в програмата.

Нелепото е, че още през юни тази година Министерството на околната среда и водите представи проект за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който трябваше да въведе изисквания за качеството на твърдите горива, но той така и не е стигнал до гласуване в Народното събрание. Що се отнася до продажбата само на сухи дърва, държавните органи засега не работят в тази посока.

А защо не климатик?

Макар в Националната програма да не е разгледан такъв вариант, едно от възможните решения за по-чист въздух е замяната на дървата и въглищата с хиперинверторни климатици и термопомпи. Те имат много по-висок коефициент на полезно действие, лесни са за експлоатация, не изискват допълнителни дейности като съхранение на гориво, но най-вече не отделят вредни вещества като ФПЧ, СО2 и серни или азотни окиси.

Според енергийният експерт проф. Христо Василев е много по-разумно вместо нови печки на твърдо гориво с безвъзмездната помощ от Брюксел да се купят климатици, чиято цена е сходна - до 3000 лева. Неговите изчисления сочат още, че разходите за ток на домакинствата ще могат да се покриват от енергийните помощи, които за сезон са около 300 лева. Дори в сравнителните анализи на Световната банка на разходите за отопление се вижда, че няма особена разлика между използването на електричество за климатици и горенето на въглища или дърва в екопечки.

Също така проф. Василев твърди, че включването на 50 хил. климатика, колкото биха могли да бъдат закупени със 112 млн. лв. от програма "Околна среда", няма да натовари електроенергийната система на страната. "Годишното потребление на ток в национален мащаб ще се увеличи с около 65 GWh, или 0.15% от сегашното производство.
Колко ще струва чистият въздух?

Финансовите разходи за изпълнение на всички предложените от Световната банка мерки по отношение на битовото отопление са от порядъка на 39-47 милиона лева на година. Това прави 195-235 млн. лв. до 2024 г. и то само за включените в Националната програма общини, които не покриват изискванията за фини прахови частици. В тези разходи, освен закупуването на нови отоплителни уреди или свързването към топло и газопреносна мрежа, са включени такива за въвеждане на стандартите при твърдите горива, както и контрола по спазването им. "Цифрите следва да се считат само за приблизителни и индикативни, за целите на предварителното планиране. За да се достигне до по-конкретни стойности, ще бъде необходима оценка на общинско ниво", посочват от Световната банка.

Всъщност всичко зависи от това какви действия ще предприемат общините и на кой модел ще заложат. В Димитровград например, според направените проучвания, свързването на потребителите на традиционни печки на дърва към газоразпределителната мрежа е най-изгодния от гледна точка на разходите вариант. В Плевен и Пловдив свързването към газ и централно отопление също е най-евтината опция, докато в София преимущество има газта, а парното е на сходна цена със стандартите на горивата.

От Световната банка обаче обръщат внимание, че този модел е валиден само за малка част от домакинствата, които така или иначе имат изградени инсталации до и във сградите си. Въпреки това изцяло нова връзка с газоразпределителната мрежа е малко по-скъпа от нова печка в Плевен и Пловдив. В София нови връзки с газовата мрежа или с топлофикация са малко по-евтини от закупуването на модерна печка. "Цената им по отношение на тон премахнати емисии варира от 4 000 евро до 5 000 евро", се казва в Националната програма. Където това не е възможно, замяната с модерна печка е единственият вариант на цена между 20 000 и 29 000 евро на тон премахнати емисии, в зависимост от общината. Във Видин например няма нито газ, нито централно отопление.

Централното отопление, където става въпрос за създаване на нова връзка, обикновено не е рентабилен вариант, освен в София, където се конкурира с модерните печки като заместител на традиционните печки на дърва.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Русия, Китай и Ковачки с интерес към АЕЦ "Белене", "Струма" ще е затворена до края на септември Вечерни новини: Русия, Китай и Ковачки с интерес към АЕЦ "Белене", "Струма" ще е затворена до края на септември

И още: Политолог и анализатор от "института" на Валерия Велева е новият шеф на кабинета на президента; Граждани на ЕС може да нямат право на свободно пребиваване във Великобритания при Brexit без сделка

19 авг 2019, 1328 прочитания

Африканската чума по прасетата влезе в седми свинекомплекс 1 Африканската чума по прасетата влезе в седми свинекомплекс

Фермата се намира в община Ценово, влизат ограничения за областите Русе и Велико Търново

19 авг 2019, 1555 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Кога София ще започне да диша

Програмата на общината е фокусирана върху транспорта, докато основният проблем, изглежда, е битовото отопление

Сметищата на гнева в Русия

Боклукът се превръща в политически проблем, който канализира недоволството и обединява различни групи около една кауза

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

За нишките и хората

Чихару Шиота се завръща в Япония с първа голяма ретроспектива

Ново място: Bug Coffee

Най-новото попълнение на улица "Асен Златаров" идва на мястото на затворилото врати Percolate