Печките, които могат да помогнат на въздуха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Печките, които могат да помогнат на въздуха

Shutterstock

Печките, които могат да помогнат на въздуха

Над 50% от фините прахови частици се дължат на битовото отопление

Ивайло Станчев
18561 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Какво препоръчва Световната банка:

- Въвеждане в сила от 1 януари 2020 г. на Регламента за екодизайн за печки

- Задължително поетапно извеждане от употреба на печки и котли, които не отговарят на изискванията за екодизайн

- Въвеждане на стандарт за качество на въглища за битово отопление

- Въвеждане на стандарт за качеството на пелетите

- Мерки за намаляване на съдържанието на влага в дървата за огрев

В това, че отоплението на дърва и въглища е основният виновник за замърсяването с фини прахови частици, има една добра и една лоша новина. Добрата е, че само с усилия в една посока може да се постигне голям ефект - в момента печките генерират около 50% от общото количество вреден прах. Лошата новина е, че ограниченията на дърва и въглища засягат стотици хиляди хора и прилагането им ще бъде трудно и политически чувствително.

Препоръките на Световната банка са насочени към подмяна на старите печки и котли, въвеждане на строг контрол върху качеството на дървата за огрев, сертификати за въглищата, както и насърчаване използването на пелети.

Според експертите изпълнението на подобни мерки би постигнало само за няколко години осезаем ефект върху концентрацията на прахови частици през зимния период. Насърчаването на домакинствата да преминат към по-ефективни печки обаче не е най-рентабилният вариант за всички общини. Анализът например показва, че в София би било по-добре да се осигури подкрепа за свързване на домакинствата с газоразпределителната мрежа.

"При всички случаи общините следва внимателно да анализират местната ситуация и да отбележат местата, където се използват твърди горива за отопление, както и съществуващите топлофикационни и газови мрежи. За някои общини по-малко замърсяващи децентрализирани опции за отопление могат да осигурят най-ефективните решения, докато за други значителни ползи ще се постигнат при включване на жилища към топлофикационни и газови мрежи", се казва в Националната програма за изчистване на въздуха.

Печката ми е по-добра от печката ти

Оценките на Световната банка показват, че ако в периода 2020-2024 г. се въведе задължителното поетапно извеждане от употреба на печки и котли на твърдо гориво, които не отговарят на изискванията на европейските регламенти за екодизайн, и се приложат алтернативни мерки за отопление, може да се постигне 78% от очакваното намаление на емисиите на ФПЧ10 от сектора на битовото отопление. Обяснението за това е, че масово използваните сега отоплителни уреди на твърдо гориво са стари и неефективни, поради което при горенето на дърва и въглища се отделят много повече вредни емисии и същевременно не се отдава максималното количество топлина.

Изчисленията сочат, че подмяната на старите печки би могла да спести до 35% от разходите на домакинствата за отопление, което означава и една трета по-малко изгорени дърва или въглища. Цените на новите екопечки обаче стигат до 3000 лв., което предвид факта, че такива уреди се използват от хората с по-ниски доходи, прави въвеждането им почти невъзможно без предоставянето на определени помощи. В други държави се дават субсидии под формата на данъчни отстъпки за хората, които купуват нови печки. В Италия например те могат да бъдат от 975 до 2925 лв. (500 - 1500 евро). У нас обаче, както при санирането, изглежда, ще се заложи на безплатно осигуряване на въпросните уреди. За целта се предлага да се ползват 112 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда", като всяка от общините ще кандидатства със собствен проект за подмяна на битовото отопление с по-екологично.

Но грубите сметки сочат, че с европейската помощ ще могат да бъдат купени само около 40 хил. печки, което трудно би променило нещо на фона на 1.4 млн. стари отоплителни уреди на твърдо гориво, които се използват в страната според преброяването на населението от 2011 г. Вярно, че програмата ще се концентрира само върху градовете, в които има проблем с чистотата на въздуха, но дори там семействата, топлещи се на дърва и въглища, са над 300 хиляди.

Освен това, за да се постигне още по-голям ефект, от Световната банка препоръчват да се въведат стандарти за въглищата и да се ограничи използването на т.нар. мокри дърва, които отделят с до 50% повече пушек от сухите. "Стандартите за твърдо гориво, когато са въведени на подходящото ниво и се изпълняват, могат да донесат незабавни ползи. Изпълнението може да бъде сравнително опростено чрез Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и съсредоточено върху входните пунктове (за вносните въглища) и производствените пунктове (за местните въглища)", пише в програмата.

Нелепото е, че още през юни тази година Министерството на околната среда и водите представи проект за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, който трябваше да въведе изисквания за качеството на твърдите горива, но той така и не е стигнал до гласуване в Народното събрание. Що се отнася до продажбата само на сухи дърва, държавните органи засега не работят в тази посока.

А защо не климатик?

Макар в Националната програма да не е разгледан такъв вариант, едно от възможните решения за по-чист въздух е замяната на дървата и въглищата с хиперинверторни климатици и термопомпи. Те имат много по-висок коефициент на полезно действие, лесни са за експлоатация, не изискват допълнителни дейности като съхранение на гориво, но най-вече не отделят вредни вещества като ФПЧ, СО2 и серни или азотни окиси.

Според енергийният експерт проф. Христо Василев е много по-разумно вместо нови печки на твърдо гориво с безвъзмездната помощ от Брюксел да се купят климатици, чиято цена е сходна - до 3000 лева. Неговите изчисления сочат още, че разходите за ток на домакинствата ще могат да се покриват от енергийните помощи, които за сезон са около 300 лева. Дори в сравнителните анализи на Световната банка на разходите за отопление се вижда, че няма особена разлика между използването на електричество за климатици и горенето на въглища или дърва в екопечки.

Също така проф. Василев твърди, че включването на 50 хил. климатика, колкото биха могли да бъдат закупени със 112 млн. лв. от програма "Околна среда", няма да натовари електроенергийната система на страната. "Годишното потребление на ток в национален мащаб ще се увеличи с около 65 GWh, или 0.15% от сегашното производство.

Колко ще струва чистият въздух?

Финансовите разходи за изпълнение на всички предложените от Световната банка мерки по отношение на битовото отопление са от порядъка на 39-47 милиона лева на година. Това прави 195-235 млн. лв. до 2024 г. и то само за включените в Националната програма общини, които не покриват изискванията за фини прахови частици. В тези разходи, освен закупуването на нови отоплителни уреди или свързването към топло и газопреносна мрежа, са включени такива за въвеждане на стандартите при твърдите горива, както и контрола по спазването им. "Цифрите следва да се считат само за приблизителни и индикативни, за целите на предварителното планиране. За да се достигне до по-конкретни стойности, ще бъде необходима оценка на общинско ниво", посочват от Световната банка.

Всъщност всичко зависи от това какви действия ще предприемат общините и на кой модел ще заложат. В Димитровград например, според направените проучвания, свързването на потребителите на традиционни печки на дърва към газоразпределителната мрежа е най-изгодния от гледна точка на разходите вариант. В Плевен и Пловдив свързването към газ и централно отопление също е най-евтината опция, докато в София преимущество има газта, а парното е на сходна цена със стандартите на горивата.

От Световната банка обаче обръщат внимание, че този модел е валиден само за малка част от домакинствата, които така или иначе имат изградени инсталации до и във сградите си. Въпреки това изцяло нова връзка с газоразпределителната мрежа е малко по-скъпа от нова печка в Плевен и Пловдив. В София нови връзки с газовата мрежа или с топлофикация са малко по-евтини от закупуването на модерна печка. "Цената им по отношение на тон премахнати емисии варира от 4 000 евро до 5 000 евро", се казва в Националната програма. Където това не е възможно, замяната с модерна печка е единственият вариант на цена между 20 000 и 29 000 евро на тон премахнати емисии, в зависимост от общината. Във Видин например няма нито газ, нито централно отопление.

Централното отопление, където става въпрос за създаване на нова връзка, обикновено не е рентабилен вариант, освен в София, където се конкурира с модерните печки като заместител на традиционните печки на дърва.

Какво препоръчва Световната банка:

- Въвеждане в сила от 1 януари 2020 г. на Регламента за екодизайн за печки

- Задължително поетапно извеждане от употреба на печки и котли, които не отговарят на изискванията за екодизайн

- Въвеждане на стандарт за качество на въглища за битово отопление

- Въвеждане на стандарт за качеството на пелетите

- Мерки за намаляване на съдържанието на влага в дървата за огрев

В това, че отоплението на дърва и въглища е основният виновник за замърсяването с фини прахови частици, има една добра и една лоша новина. Добрата е, че само с усилия в една посока може да се постигне голям ефект - в момента печките генерират около 50% от общото количество вреден прах. Лошата новина е, че ограниченията на дърва и въглища засягат стотици хиляди хора и прилагането им ще бъде трудно и политически чувствително.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  drakon avatar :-|
  Vassil Stoychev

  Аман от крадливи, ненаяли се лобисти. Живота на един климатик е 6 години, хайде 8 при повече поддръжка.
  Докато на една камина или котел е в порядъка на 20-30 години.
  Най-добрата алтернатива за къщите са термопомпи с подово отопление, но само за инсталацията отиват над 20 хиляди лева. Колко семейства могат да си го позволят?

  А отоплението на газ в България е умряла работа при тези цени. Дерат по три кожи на крайните потребители. Мой близък се мъчи три поредни години (дори и бойлера му бе на газ) и буквално се роди, когато премина на пелети и ток. И той живее в кооперация, не в къща.

 • 2
  111bits avatar :-|
  Ивайло

  „Това парви 195-235 млн. лв. до 2024 г. и то само за включените в Националната програма общини, които не покриват на изискванията за финни прахови частици.“

  Две грешки само в едно изречение. При това такива, които биха се хванали от всеки адекватен софтуер за проверка на правописа.

  Капитал, твърдите, че се гордеете с нивото на журналистиката си – отговаряйте си на стандартите, моля.

 • 3
  sofianec2 avatar :-|
  Софианец

  НЕ 50%, а 85 % се дължи на кюмюра и дръвата...(по данни на СЗО за България)

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Това с безплатните неща е винаги леко съмнително. Какво пречи бенефициентите да продадат въпросните климатици или печки и да си карат със старите?

  Най-добре ще е да се субсидира поставянето на филтри на комините. Ако покрият всички кооперации, то рязко биха редуцирали количеството ФПЧ. И после на всеки няколко години трябва да ги подменят.

  Не вярвам някой да вземе да свали такъв филтър за да го продава защото те не струват много, а и едва ли някой би купил такъв (особено употребяван).

 • 5
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Николай,
  Май не прочетохте статията? Проблема не е само във филтрите, а също и в ниското КПД. Графиката показва, че вместо 800 лева на сезон ще плащате 500, ако ползвате еко печка. Това прави над 30% по-малко изгорени дърва.

  Колкото до безплатните неща, аз съм против. Да опростят ДДСто за първи закупен уред е ок ОК.

 • 6
  geny avatar :-|
  Евгения Христова

  Съмнявам се в измерванията, които Столична община прави и на базата на това се опитва да притисне потребителите, които нямат достъп до газ и до топлофикация. Цялото лято, в най-голямата горещина, нощем силно миришеше на дим - някаква лютива, противна миризма. Може би Столична община тайно гори боклуци някъде, но за това ще обвинява жителите, особено, когато неизбежния дим от комините през зимата, се добави към миризмата от техните "енергоспестяващи" мероприятия!

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#5:"kokoto2"]Николай, Май не прочетохте статията? Проблема не е само във филтрите, а също и в ниското КПД. Графиката показва, че вместо 800 лева на сезон ще плащате 500, ако ползвате еко печка. Това прави над 30% по-малко изгорени дърва.[/quote]КПД-то не е проблем ако имате филтър.

  Всъщност точно печките са с ниско КПД.

  Разходите за нова печка биха намалили ФПЧ само с 30% докато разходите за филтъра са доста по-малки, но биха намалили ФПЧ с над 90%. Да не говорим, че един филтър сложен на комин на кооперация би хванал всички апартаменти в нея - т.е. с един филтър биха се хванали поне 10-20 апартамента. С други думи, ако целта е да намалим ФПЧ филтрите имат КПД на лев разход, което е поне 30 ПЪТИ по-високо от това на печките. Да не говорим, че филтрите никой не би ги махал за да ги продава.

  На кратко - слагане на филтри върху комините на кооперациите е най-икономичното решение на проблема.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.