Енергийната борса също е проверявала сделките с ток
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Енергийната борса също е проверявала сделките с ток

Енергийната борса също е проверявала сделките с ток

Данните са изпратени в КЕВР, която разследва за манипулации участниците в борсовата търговия с електроенергия

Ивайло Станчев
4011 прочитания

© Анелия Николова


От средата на септември се наблюдава повишаване на цена на електроенергията средно с близо 50%.

Още на 14 септември "Българска независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ) е задействала собствена процедура за проверка на сделките с електроенергия в пазарен сегмент "Ден напред". Това обяви изпълнителният директор на борсата Константин Константинов, след като в четвъртък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна проверка за манипулации на борсовите сделките с ток.

От БНБЕ казват, че след анализ на постъпилата при тях информация резултатите са изпратени официално към енергийния регулатор. "Научихме чрез медиите за предстояща проверка от страна на КЕВР. Ще съдействаме напълно на регулатора, както го правим непрекъснато", казва още Константинов.

Формална причината за проверката на КЕВР е сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал за това, че от средата на септември се наблюдава повишаване на цена на електроенергията средно с близо 50%.

"Проучването ще е изключително сериозно и ще е за обосновано предположение за нарушение на правилата на търговия на БНЕБ. Въз основа на събраните данни ще бъде решено дали КЕВР ще прекрати разследването, или ще образува производство", обясни председателят на комисията Иван Иванов. В зависимост от това какъв е обемът от събраните данни, както и на допълнителната информация, проучването на работната група може да продължи до 4 месеца.

Контрол по европейски стандарт

Това ще бъде първото подобно разследване от страна КЕВР, след като през пролетта получи подобни функции с транспонирането на Регламент 1227/2011 на ЕП и на съвета относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия (Regulation of energy market integrity and transparency - REMIT) в Закона за енергетиката. Регулаторът може да следи за спекулации на борсата за търговия с електроенергия и дали търговци на ток не злоупотребяват с цените. При извършването на проверките комисията може да изисква записи на телефонни разговори и други данни, както и да иска от съда налагането на запори на движими вещи и вземания и възбрани върху недвижими имоти.

Санкции за опитите за манипулиране на пазара за търговия на едро с енергия са от 20 хил. до 150 хил. лв. за юридическо лице или едноличен търговец, които при повторно нарушение стигат 450 хил. лв. КЕВР ще може да наложи и наказание под формата на лишаване от право за упражняване на определена дейност за срок от шест месеца до една година, ако провинилият се не подлежи на по-тежко наказание.

Пазарни зависимости

Данните на БНЕБ показват, че от 15 септември в сегмента "Ден напред" има рязка тенденция към повишаване на цените. Ако за първите две седмици на миналия месец средната цена е била 75.3 лв. за мегаватчас, като само два пъти е преминавана границата от 100 лв./МВтч, то през втората половина на септември средната цена вече е над 109 лв./МВтч. За първите 5 дни на октомври пък средната цена е дори още по-висока - 117 лв.

Участници на пазара коментираха пред "Капитал", че конкретна причина за повишаването на цената на електроенергията няма. Вярно, че в целия регион има известно покачване, но то в никакъв случай не може да оправдае скок от близо 50% само за две седмици. Като цяло обаче предлагането на електроенергия на борсата напоследък не е достатъчно. Три от блоковете на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" не работят, като от съобщения, публикувани на сайта на борсата, става ясно, че те не са в ремонт, а стоят в резерв. Това се обяснява с "търговския график", но е странно на фона на огромните загуби, които е натрупала централата - над 116 млн. лв. за полугодието. От друга страна, високата цена на квотите CO2 може да е причина за ТЕЦ-а да е по-рентабилно да не работи. Наред с това и един блок на АЕЦ "Козлодуй" е в планов ремонт, което значително ограничава свободните количество електроенергия на пазара.

Съмнения в бранша

За нередностите на борсовия пазарен сегмент "Ден-напред" преди дни алармираха от Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП). Според търговците на ток публичната информация от уеб страницата на борсата недвусмислено показва, че кривата на предлагане става изключително стръмна след осигуряване на минимално количество електроенергия, което дава индикации за неконкурентно използване на концентрираната пазарната мощ на определени търговски участници. "Така например минимално увеличение на търгуваното количество с 50 МВт (под 10% от общото количество) може да рефлектира върху борсовата цена с увеличение над 50 евро, като подобни примери за волатилността са множество и водят до всякаква липса на прогнозируемост на търговските участници", казват още от асоциацията.

Друго, на което търговците на ток обръщат внимание, е, че при високата цена на сегмент "Ден напред" пазарът "в рамките на деня" остава сякаш изолиран от пазарните фактори, определящи по-високи цени на електроенергията на едро. "При категорични пазарни индикации относно цената, която купувачите са готови да заплатят, оферти за продажба драстично под нея, остават съмнения за предварителни двустранни договорености и пазарни манипулации спрямо борсовите пазари", пише в позицията на АСЕП.

От средата на септември се наблюдава повишаване на цена на електроенергията средно с близо 50%.

Още на 14 септември "Българска независима енергийна борса" ЕАД (БНЕБ) е задействала собствена процедура за проверка на сделките с електроенергия в пазарен сегмент "Ден напред". Това обяви изпълнителният директор на борсата Константин Константинов, след като в четвъртък Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започна проверка за манипулации на борсовите сделките с ток.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.