Убийството на Виктория Маринова насочи вниманието на ЕК към измамите с еврофондове

Прокуратурата се активизира по разследването за "Джи Пи гейт" и блокира 14 млн. евро

Преди да изчезне в събота, Виктория Маринова е бягала по този кей край река Дунав. Тялото е намерено встрани от него
Преди да изчезне в събота, Виктория Маринова е бягала по този кей край река Дунав. Тялото е намерено встрани от него    ©  Юлия Лазарова
Преди да изчезне в събота, Виктория Маринова е бягала по този кей край река Дунав. Тялото е намерено встрани от него
Преди да изчезне в събота, Виктория Маринова е бягала по този кей край река Дунав. Тялото е намерено встрани от него    ©  Юлия Лазарова

Вече втори ден бруталното убийство на водещата в русенската телевизия TVN Виктория Маринова не спира да предизвиква сериозна международна реакция. Днес от призиви за разкриване на престъплението натискът се разпростря и върху начина, по който се управляват еврофондовете в България.

В понеделник в отговор на журналистически въпрос за случая говорителят на ЕК Маргаритис Шинас коментира, че комисията "няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС" и възприема "съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България". Шинас беше категоричен, че "ЕК очаква бързо и задълбочено разследване от отговорните институции, за да се въздаде справедливост на отговорните за това деяние и да се изясни дали тази атака е свързана с нейната работа".

Шинас не коментира дали ЕК е изпратила нови материали към Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ): "ЕК е длъжна да препраща на Европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка." Говорителят отбеляза, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.

Въпросите към ЕК бяха отправени от чуждестранни медии. Още ден след откриването на тялото на Виктория Маринова редица западни медии и журналистически организации направиха връзка между тежкото престъпление и факта, че последното й предаване е било посветено на ареста на журналистите Димитър Стоянов и Атила Биро, които бяха задържани, докато работеха по разследването на сайта "Биволъ" "Джи Пи гейт", насочено именно към злоупотреби с европейски средства.

След като от полицията първоначално казаха, че изключват престъплението да има връзка с работата ѝ, от МВР коментираха, че се работи по всички хипотези.

В тази връзка в неделя от "Асоциацията на европейските журналисти - България" излязоха с официална позиция, в която призоваха да не се изключва нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата, но обърнаха внимание, че "в същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България".

Тялото на административната директорка и водеща в регионалната русенска телевизия TVN Виктория Маринова беше намерено край река Дунав в събота следобед. По данни на МВР убийството е извършено по особено жесток за жертвата начин. В неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че е бил изолиран ДНК профил на предполагаемия извършител. Към края на работния ден в понеделник разследващите все още не бяха установили извършителя на бруталното деяние.

В понеделник да проверят разследването в Русе отидоха вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотрир Цацаров. От изказванията им стана ясно, че няма особен напредък по случая. В Русе главният прокурор заяви, че започналата проверка в от ДАНС и Софийската градска прокуратура по разследването "Джи Пи гейт" е прераснала в досъдебно производство.

По искане на прокуратурата са били блокирани съмнителни преводи на стойност от 14 млн. евро: "Проверката е прераснала в досъдебно производство. Това, което мога да кажа, е, че по отношение на нея и в рамките ѝ със съдействието на ДАНС са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Тези действия са довели и до запор на изключително крупна сума пари и блокиране на превод", коментира Цацаров, цитиран от агенция "Фокус".

Говорителят на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова не отговори на въпросите на "Капитал".