Камарата на архитектите в България се оттегли от конкурса за пл. "Св. Неделя" (допълнена)

Критериите са изцяло икономически и ограничават драстично местното и чуждестранно участие, твърдят от КАБ

svetanedelya.com
svetanedelya.com    ©  svetanedelya.com
svetanedelya.com
svetanedelya.com    ©  svetanedelya.com

Камарата на архитектите в България се оттегля от конкурса за нов облик на площад "Св. Неделя", съобщиха от организацията. Мотивите са силно ограничителните условия на процедурата, които "лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми". От КАБ ще обжалват процедурата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), посочи още арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на управителния съвет на камарата.

"Категорично не е вярно, че ще избираме победител на база най-голям оборот, а на база професионализъм", коментира пред "Капитал" главният архитект Здравко Здравков. По думите му позицията на камарата е популиска и не се вниква в условията. "Искам да уточня, че това не е конкурс за идеи, аз искам работен проект и бюро с потенциал да го изпълни качествено предвид всичките проблеми, които имаме с проектите напоследък", каза арх. Здравков.

Конкурсът

Конкурсът беше обявен от Столичната община през септември. Вместо открита процедура по Закона за обществените поръчки общината предпочете ограничен конкурс, който предвижда максимум 7 участника във финалната фаза. "В сегашния си вид процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти", посочват от КАБ.

Освен сбърканата концепция сериозна пречка пред участниците са заложените икономически критерии. След първите протести на архитектурната общност и КАБ, общината намали изискванията, но те все още са непосилно високи, освен за ограничен кръг от архитектурни бюра: минимален общ оборот за последните три години в размер на 750 000 лв.; минимум една изпълнена поръчка за реконструкция на площадно пространство с площ над 1.5 ха; минимум пет експерта с различен профил, всеки от които с по 5 градоустройствени или инвестиционни проекта в портфолиото.

Крайният срок за подаване на оферти е 18 октомври. Класираният на първо място участник ще получи награда от 70 000 лв., на второ - 60 000 лв., на трето - 50 000 лв., четвърто - 40 000 лв. и пето - 30 000 лв. Победителят ще бъде поканен от общината да изработи работен проект за реконструкцията на площада, като при отказ поканата ще бъде отправена към втория.

КАБ: Подведоха ни

"Камарата беше подведена с този конкурс през лятото, когато бяхме поканени да излъчим наш представител в журито. Тогава не знаехме условията", посочи пред "Капитал" арх. Бакалова. Последвали са разговори с главния архитект на столицата Здравко Здравков, който е обяснил, че иска да привлече най-добрите международни архитектурни бюра. "Ако това ти е целта, не правиш ограничена процедура по ЗОП със 7 участника. Ако това ти е целта, залагаш критерии като участие в международни конкурси, наличие на международни отличия и т.н. Условията на този конкурс със сигурност не отправят такова послание към архитектите и към гражданите", казва още зам.-председателят на КАБ и посочва, че в последните години само ограничен кръг от архитектурни бюра, работили "ексклузивно" с обществени поръчки, финансирани от еврофондовете, покриват тези изисквания.

"Конкурсът може да се отвори към всички, защо не и към студенти, необременни от плочки и павета. Когато се стигне до работна фаза - тогава може да се търси сериозен проектант с голям опит при управлението на проекти, при изработването на концепция това не е необходимо", посочва арх. Бакалова. По думите й камарата работи по доклад, в които са анализирани над 400 обществени поръчки със съмнения за ограничителни условия при избора на проектант.

Състезание за най-добрите

Арх. Здравко Здравков обясни, че това не е състезание за идеи, а конкурс, който ще завърши с изработка на работен проект. "Искам най-доброто за пл. "Св. Неделя". Веднъж вече имаше отворен конкурс, който не завърши добре - предложенията на кандидатите са сложни и технически неприложими. Ако можех да отида директно при най-добрите архитекти и да им кажа: "Елате да работите с нас", щях да го направя, но има закон, с който се съобразявам. Такава е и световната практика, проучил съм опита в други големи европейски градове", каза още арх. Здравков.

Той каза още, че диалогът с Камарата на архитектите е бил изключително добронамерен и заради тях е намалил наполовина изискванията за оборот и опит. "И сега законът позволява на колегите да се сдружат и да се явят като дружество по ЗЗД, за да покрият изискванията. Не е вярно, че ще избираме фирмите по оборот, това е второстепенно. Заложили сме съответните критерии за професионализъм. За мен това е дъвка в общественото пространство", посочи арх. Здравков.