Данък "Добра заплата"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Данък "Добра заплата"

Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са участвали в срещата със синдикатите

Данък "Добра заплата"

Максималният осигурителен праг нараства с 15% до 3 хил. лв., което ще удари работещите в ИТ сектора

96192 прочитания

Финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов са участвали в срещата със синдикатите

© Велко Ангелов


Темата накратко

- Непланирано и без дебат управляващите решиха да увеличат максималния осигурителен праг догодина с 15% до 3 хил. лв.

- Всяка от последните години правителството товари работодателите и служителите с нов разход - по-висок процент на вноската или пък увеличени минимални заплати.

- Решението ще удари работещите в един от секторите с най-голяма добавена стойност за икономиката - технологичния.
33% е увеличението на разхода за осигуровки на хората с доходи от 3 хил. лв. и повече за пет години

Правителството няма да повиши данъците. Изречението е от управленската програма на третия кабинет "Борисов" и често е повтаряно от финансовия министър Владислав Горанов.

На теория - основните ставки действително не са пипани от години. На практика обаче облагането на труда расте, но през осигуровките. В българската действителност те силно наподобяват данък - по-голямата част от събраното отива в бюджета на държавата и се харчи на момента, често според усмотрението на политиците.

През последните години вноските за пенсия се качиха с 2 пункта, с по 10% се увеличаваше минималната заплата, минималните осигурителни прагове също вървяха нагоре. Някак успоредно, макар и неочаквано, преди дни синдикатите обявиха (забележете) от името на правителството, че максималният осигурителен доход от догодина ще бъде вдигнат рязко от сегашните 2600 на 3000 лв. Така в сравнение с преди 5 години осигурителната тежест на хората, които получават високи доходи, ще скочи с една трета, а държавата ще изземе от компании и хора около 150 млн. лв. повече догодина.

Освен че беше взето на тъмно, без да е консултирано с бизнеса, решението ще удари фирмите и работещите в един от секторите с най-висока добавена стойност за икономиката - технологичния.

Ние решихме, вие го съобщете

За готвеното 15% увеличение на прага се разбра от споразумение, подписано между правителството и синдикатите, а текстът му стигна до медиите през КНСБ. От последвалата остра реакция на работодателските организации стана ясно, че те са били изолирани от процеса на вземане на решение, въпреки че то засяга предимно тях и че подобни промени обикновено се обсъждат и с бизнеса. Според работодателите идеите са приети в "условия на преобладаващи популистки нагласи" преди изборите за европарламент и местна власт. Няма и анализ за ефекта от тях.

"Не може да се правят подобни двустранни споразумения при прокламиран тристранен диалог", отбелязва председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

Случайно или не, разговорът протича и без участието на ресорния министър Бисер Петков. На срещата с двата синдиката са били премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов. Петков обаче засега е единственият представител на властта, който коментира темата публично, и то технически, че мярката ще увеличи приходите в бюджета.

Обявените намерения противоречат и на публикуваната през април средносрочна бюджетна прогноза на правителството, според която до 2021 г. нивото на максималния осигурителен праг няма да се променя. Очаквано, новината не се прие добре дори и от част от опозицията.

"Ние по принцип подкрепяме идеята да има предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство. Когато искаш да променяш данъци и осигуровки - заявяваш го в предизборна кампания, излизаш с тази програма, търсиш доверието на гражданите и я реализираш", посочи Хасан Адемов от ДПС, който е и председател на социалната комисия в парламента.

Защо се прави

Максималният осигурителен праг е смислово обвързан с размера на максималната пенсия. Преди седмица стана ясно, че записаното още преди години в нормативната уредба отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии от 2019 г., няма да се случи. Вместо да падне, таванът се вдига - от сегашните 910 лв. на 1200 лв. Така съотношението между максималния осигурителен доход и максималната пенсия ще се увеличи от сегашните 35 на 40%.

Това е едната вероятна причина за хода с осигуровките. Така управляващите си гарантират допълнително едни 150 млн. лв., с които могат да понесат вдигането на тавана на пенсиите, според запознат източник. Дори ще останат пари за още преразпределение.

Краткосрочно властта печели симпатиите на около 43 хил. души, чиито възнаграждения за старост ще се вдигнат. В дългосрочен план обаче подобно решение подкопава и без това крехкото доверие в пенсионната система, защото засилва усещането, че дори и да плащаш високи осигуровки, колко точно ще вземеш, след като се пенсионираш, ще зависи от волята на управляващите към конкретния момент. За тази година например разходите за пенсии са планирани на близо 9.5 млрд. лв., като 4.2 млрд. лв. от тях идват като доплащане от държавата и реално са от други данъци.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика изказва и друга теза - че натискът за вдигане на тавана на пенсиите идва от силовите ведомства. "Има хора, които изчакват да падне или да се вдигне таванът, за да се пенсионират с по-висока пенсия, тъй като това може да се случи само за новоотпуснатите пенсии", посочва той.

Ефектът на лавината

Мярката ще засегне около 130 хил. души, които по данни на Националната агенция за приходите през 2017 г. са декларирали доходи над 2600 лв. на месец (виж таблицата). Спрямо общия брой на заетите в икономиката числото е сравнително малко, но повечето от тези хора работят в секторите на информационните технологии, добивната индустрия, банки и финанси, химическата промишленост. Т.е. в компании, които генерират висока стойност за икономиката. Не случайно с писмо до премиера, финансовия министър и председателя на бюджетната комисия в парламента след работодателите излязоха и пет организации от IT сектора.

"Изненадани сме, че в години с бюджетен излишък се взема от генериращите висока добавена стойност, вместо да се инвестира в увеличаване на техния брой чрез инвестиции в образователната система за подготовка на повече специалисти. С резултатите от труда на заетите в ИКТ сектора не само се повишава потреблението, което е основен двигател на растежа в последните години", се посочва в позицията на сектора. Според организациите засегнати от промяната ще са близо 148 хил. души, от които една трета са заети в IT сектора (виж изчисленията).

При 3 хил. лв. брутно възнаграждение вдигането на осигурителния праг увеличава разхода за осигуровки през 2019 г. спрямо тази година със 130 лв., или с над 15% на месец (виж графиката). За пет години назад ръстът е с 33%, като до голяма степен "изяжда" увеличението на доходите от бумтящия пазар на труда.

"Фактът, че промяната се случва малко изненадващо и прибързано, е леко неприятен - може да докара рискове с неконкурентоспособност и намалени инвестиции в човешки капитал в немалко от компаниите, които работят в условия на глобална конкурентна среда и сериозна конкуренция в пазара на труда", казва Пламен Цеков, изпълнителен директор на "Скейл фокус". Той обяснява, че в технологичните фирми заплатите са много голямо перо, като преобладават тези, които са над максималния праг. "По много груби сметки, в нашата компания ефектът ще е близо 1% от цялостния оборот, или между 1.5-2% от очаквания разход за труд и осигуровки", добавя Цеков.

Според петте организации от IT сектора има реална опасност от отлив на висококвалифицирани специалисти, който предвид съществуващия дефицит на кадри, не би могъл да бъде компенсиран. "Естествено, след отлива на специалисти ще ги последват и компаниите, които ще предприемат активни действия по преразпределение на своите разходи за заплати чрез наемане на повече хора в зони с по-добри икономически условия – например свободните икономически зони край Скопие и Ниш", се посочва в писмото им до управляващите.

Има ли алтернатива

Ако тактично пренебрегнем нуждата от магическата думичка "реформа" на пенсионната система, има няколко други алтернативи, които бизнесът и експерти предлагат като алтернативи, вместо да се увеличава осигурителната тежест върху труда. "Няма нужда за поредна година при добре развиваща се икономика и добър бюджет да товарим работещите", отбелязва Петър Ганев, който не вижда причина таванът да се вдига с 400 лв., при положение че предходни години повишението е било два пъти по-малко.

Според Велев максималните пенсии могат да се увеличат и без да се повишава таванът на осигурителния доход, като се вдигне съотношението между двете величини от 40% на 45% или 50%, а допълнителните средства за бюджета да дойдат от ръста на икономиката и нейното изсветляване.

Финансовият министър се опита да успокои температурата по темата с "дебатът предстои". Според източници от управляващите обаче мачът е по-скоро свирен. Нищо че е обещано друго.

Темата накратко

- Непланирано и без дебат управляващите решиха да увеличат максималния осигурителен праг догодина с 15% до 3 хил. лв.

- Всяка от последните години правителството товари работодателите и служителите с нов разход - по-висок процент на вноската или пък увеличени минимални заплати.

- Решението ще удари работещите в един от секторите с най-голяма добавена стойност за икономиката - технологичния.
33% е увеличението на разхода за осигуровки на хората с доходи от 3 хил. лв. и повече за пет години

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  ГЕРБ е червена мутро-мафиотска групировка. Който гласува за нея - получава нови такси, данъци и глоби, ограничения и изнудване !!!!!! След Софиянски за кмет дойде мутрата БОЙКО Борисов !!! И данък сгради и такса смет скочиха ТРИ пъти !!!!! Веднага след като "изгони" Вълка, БОЙКО вдигна с 50% таксите за извозване на боклука и докара мафията от ТИТАН. Всеки може да сравни данъците си през 2004 година и сега !!!!!!! Общините в София въведоха космически такси и за "обслужване" на гражданите и ги скубят яко, например : сечене на дърво - 60 лева, за име на улица - 30 лева, за всеки друг документ - 20 лева и т.н. МАФИЯ, червена и нагла !!!!

 • 2
  wall_e avatar :-|
  WALL-E

  Гейм оувър за Гербаджийските лакардии за успехите в борбата срещу сивата икономика и контрабандата.
  Вместо да търсим несъбраното дай за по-лесно да смукнем още малко от "белите" работодатели и служители.


 • Илия Ценев

  За информация на самоосигуряващите се:
  25 години се самоосигурявах на"ТАВАНА", а сега имам отново имам "ТАВАН" на пенсията. Както гледам скоро няма да го махнат "ТАВАНА" !!!

 • 4
  chevyvolt avatar :-|
  chevyvolt

  Хората, които са наистина богати, не са тези със заплати от по 3 хил. лв, а самоосигуряващи се на 510 лв. Те спестяват за пенсия, чрез покупка на имоти и инвестиции, а на другите това е забранено.

  Уж било осигуровки, пък то се оказва, че е данък...

 • 5
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Вместо да освободят от ДОД заплатите над 2600лева за да се изсветли икономиката и да дойдат още много свръх квалифицирани кадри те ще ги карат да плащат осигуровки като простолюдието и така ще ги изгонят. Все пак това са кадри и бизнес с висока добавена стойност и трябва да се стимулират. Ето вече част от бизнеса планира изнасяне към Ниш и други конкурентни дестинации пълни с програмисти. Вместо това можеше да се вдигнат налозите за тези на минимална работна заплата и без това техния принос към осигурителната система е най-нисък.

 • 6
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Данък "работа"! Или иначе казано: който не го мързи да работи плаща данъци!
  Бизнеса не плаща данъци. Бизнесмените карат коли N1 и за БМВ Х5 плащат по 30 лева данък, пък нека бачкерите с опелите плащат по 200 лева. Колите на бизнесмените са "служебни" и като такива, най-малкото не плащат ДДС на горивата. Бизнесмените живеят в палати край големите градове, вдигнати до акт 15 и не плащат данъци, пък нека бачкерите плащат по половин заплата за апартаментчето в града.

  Това всички го знаят но нищо не правят. После нямало пари за инфраструктура, а 20 годишния опел на газ на бачкерите които навъртат по 6-7 хиляди годишно са най-замърсяващото нещо.

  Е, не се чудете че терминал 2 е толкова популярен.

 • 7
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Хайде хайде - съществуването на максимален осигурителен доход всъщност прави данъчното ни облагане регресивно. Такова нещо няма в другите държави.

  Казано по друг начин - колкото повече получаваш по-малко данъци пропорционално на дохода си плащаш.

 • 8
  crusible avatar :-|
  crusible

  За мен друго е дразнещо. Последните две години бюджетния излишък подминава 2 млрд. Накрая на година го разпределят по заслуги и тяхно субективно усмотрение. С какви очи искат още пари от работещи/работодатели?

 • Павел

  Удряте единствения светъл лъч на икономиката - аутсорсинг и програмиране. Ама се замислете, че там са единствените хора в тая държава, които могат в рамките на 168 часа да си намерят работа в която и да е друга държава и да се изнесат заедно със семействата си. Така че драги ми смехурковци много внимавайте на кого вдигате данъците (при 8 милиарда лв излишък за 3г.) , защото ако не са нашите данъци вие нито заплати ще имате, нито ризи на гърба си. Данъкът на 1 работещ в сектора е равен на данъците на 5-25 човека от кой да е друг сектор. Та, ако утре фирмите решат да се изнесат от тая държава, се изнасят и хората от тях. А това е сектор , който в момента движи всичко в държавата - от наеми на офиси и жилища, през лизингови коли, кредитиране, доставка на пица до мебели.

  Идеята на бюджетния излишък е да се харчи безконтролно. Така е записано в законите на тая държава. Затова 3 години поред имаме излишък при изкуствено заложен дефицит. Защото 2 до 3 милиарда лева на година се раздават и изнасят навън повечето, останалите са в коли и жени на разни хора. Реално с 8 милиарда (за 3г) досега щяха да са изградили Хемус, Струма и 20 паркинга по 1000 коли в София. Ама пусто му крадене и лъжене.

 • 10
  devdimi avatar :-?
  devdimi

  Като не ви харесва елате в Германия 40% ДОД, 19% пенсионна осигуровка, 14.5% здравна, 3% осигуровка грижи, 5,5 % данък ГДР. Максималния осигурителен доход е 4950 евро.

  В бг това не са данъци е тащак.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.