От паве на паве – Гранит ли си, бетон ли си?

Кои са доставчиците на "Джи Пи груп" и какви материали се влагат в обновяването на ул. "Граф Игнатиев" и градинката "Св. Седмочисленици"

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Когато през май тази година "Джи Пи груп" е избрана за изпълнител на ремонта в сърцето на София - ул. "Граф Игнатиев", градинката "Св. Седмочисленици", ул. "Шишман" и околните пространства, фирмата печели не с цена,

не със срокове, а с обещания за качество.

Качеството на материалите, контролът при строителните дейности и ангажиментът за отстраняване на несъответствията са показателите, които оценителната комисия към Столична община е отличила, избирайки проекта на "Джи Пи груп" на стойност 24 млн. лв. вместо този на другия претендент - обединение с водещ партньор "Трейс", предложило с 1.6 млн. лв. по-малко.

Точно качеството на работата се оказа това, което предизвика гнева на софиянци в момента, в който зад строителните пана, ограждащи "Графа" месеци наред, се разкри резултатът.

Инвестицията - налице

Това, което отличава сегашните ремонти в центъра на София от предишни, не е само мащабът. За първи път не се следва моделът с определения бюджет да се обнови максимално голяма площ, а се залага на по-скъпи и качествени материали - общата инвестиция в двете зони (вижте инфографиката), по които се работи сега, е 45.6 млн. лева. За разлика от политиката за столичните квартали през последните години, където се влагат възможно най-евтините материали - асфалт и сиви бетонни павета тип "кокалче".

Бетонните плочи в градинката "Св. Седмочисленици" например са произведени от българското поделение на австрийската фирма Semmelrock - "Земелрок Щайн+Дизайн" в производствената база в Елин Пелин. Включени са в каталога им под наименованието "Umbriano". Използваният в конкретния случай размер не се предлага от българското представителство на фирмата, но в Чехия същите бетонни плочи се продават на дребно за около 50 лв. на кв.м. Колко точно е платила "Джи Пи груп" за покупката им трудно може да се каже - при големи количества се правят отстъпки. Но обявената от строителната фирма цена за доставката и полагането им е 68.28 лв. на кв.м без ДДС. Общо за тях са платени 335 хил. лева, или около 1.4% от общата стойност на целия проект за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите зони, който е близо 24 млн. лв.

Според сайта на "Земелрок" въпросната настилка е предназначена за тераси, площадки, басейни, зимни градини, градински алеи и пътеки. По преценка на проектанта арх. Иво Пантелеев, който е получил 127 хил. лв., за да осъществява авторски надзор на собствения си проект, изглежда е подходяща и за централен градски площад. "Със стареенето повърхността на бетонните плочи ще се хомогенизира и те ще се доближат до въздействието на естествения гранит, каквото е и наименованието на избрания модел", каза той за "Капитал".

"Ние работим по одобрен и съгласуван работен проект. В него ясно е начертан растерът, който следва да изпълним, така че можем да твърдим, че настилката е положена правилно спрямо проекта", обясниха и от "Джи Пи груп".

Разбира се, външният вид на плочите и комбинацията с околните пространства е субективно възприятие, докато качествените показатели са измерими - и те са много по-високи от заложените от общината в конкурсната документация. Сравнителен анализ между базовите показатели, заложни от общината, и тези на полаганите изделия от бетон показват по-висока стойност на якост, абразивно износване и мразоустойчивост, както и по-ниска стойност на водопоглъщане.

Голяма част от бетонните плочи и павета, които се полагат както по ул. "Граф Игнатиев" и околните пространства, така и в градинката "Кристал", също са произведени от българското поделение на "Земелрок". Доставки обаче има и от други български фабрики "Лео - Бетонови изделия" и "Техносим", чийто изделия също са показали по-добри стойности при изпитванията.

Откъде идва гранитът

В документацията на "Джи Пи груп" е посочено, че за почти всички гранитни елементи по настилката на "Графа" ще ползва внос от Китай, като за конкретен доставчик е представена пловдивската фирма "Жакот". Собственичката на дружеството Снежана Ковачева не пожела да говори пред "Капитал", но според хора от строителния бранш китайският гранит с нищо не е по-лош от всеки друг гранит. В същото време той е близо два пъти по-евтин от европейския. Според управителят на "Лео - Бетонови изделия" Иван Димитров почти навсякъде в България се полага именно гранит от Китай, тъй като съотношението цена-качество при него е най-добро.

Проектантът арх. Пантелеев обаче обясни за "Капитал", че гранитът е на македонската фирма "КРИН КГ" от собствените им кариери в Прилеп. "За мен е важно, че източникът е регионален, макар и не български", заяви той. Любопитното тук е, че в нито един от публичните документи "Джи Пи груп" не са заявили, че ще ползват гранит от "КРИН КГ". "Със стартирането на обекта ни бе възложено да предоставим мостри на гранитни плочи и павета. Те бяха от Македония, Украйна и Китай. След преглед на придружаващата ги документация и изготвяне на мострен участък беше взето решение доставката на гранитните настилки да бъде възложена на производителя от Македония", обясниха от строителната компания за "Капитал".

За разлика от "Джи Пи груп", "ПСТ груп", която работи по градинката "Кристал", "Св. Климент Охридски" и площада "Александър Невски" (Зона 4), е посочила още в документите си, че ще ползва македонски гранит. Това, че двете фирми използват едни и същи доставчици, не е непременно нещо лошо - поне видът на паветата и плочите ще е еднакъв.

От предоставената от "ПСТ груп" документация е видно, че вносът на македонския гранит е осъществен от "Евро строй 2016". Това е новото име на великотърновското дружество "Йована лес", чийто собственик от създаването й през 2015 г. е Ирена Иванова. Със смяната на наименованието през 2016 г. е променен и адресът по регистрация - на столичния бул. "Александър Малинов" №51. Интересното е, че за "Евро строй 2016" няма почти никаква публична информация - фирмата дори няма собствен интернет сайт. Въпреки това с позиционирането си в София компанията на Иванова изведнъж започва да печели големи поръчки от Столичната община. Те са както за доставка на гранити, така и за паркова мебел, горена тел, техника и дори опаковъчно фолио за балирано RDF-гориво от завода за отпадъци. Договорите на "Евро строй 2016" с кметството са за 2.1 млн. лв., като за сравнение през 2016 г. приходите на дружеството са едва 18 хил. лева.

Да случиш на майстори

"Техническите показатели и за гранита, и за бетонните плочи са максималните възможни към днешните условия", категоричен е арх. Пантелеев. Приложените към договорите сертификати, които са публикувани в профила на купувача на Столична община, също потвърждават това. Защо тогава настилките не се харесаха от хората?

Най-очевидният отговор е, че плочите и паветата просто не са положени както трябва - неравности, криви фуги, липса на симетрия, хаотично разположени шахти и т.н. Всичко това е дело на работниците, които, изглежда, не достигат. "Проблем с кадрите в строителството има, той не е от вчера и е една от наболелите обществени теми", потвърдиха и от "Джи Пи груп", посочвайки, че за ремонта на Зона 2 използват възможно най-добрите групи, технически ръководители, ръководен персонал и механизация.

От договора на "Джи Пи груп" се разбира, че за целите на ценообразуването е ползвана часовата ставка от 4.5 лв. Това прави средно възнаграждение от 720 лв. на месец. При "ПСТ груп" часовата ставка е 6.1 лв. или 976 лв. месечно.

Въпрос и на надзор

За качественото изпълнение на дейностите освен работниците отговорност има и строителният надзор. За двете зони, в които работят "Джи Пи груп" и "ПСТ груп", тази дейност е възложена на Консорциум "Проджект надзор София" срещу сумата от 1 034 400 лв. Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще глоби обединението със 100 хил. лв. заради пропуски в работата му, но по-важното в случая е друго. Водещо участие в консорциума има "Трансконсулт - БГ" - фирма, която се оказва доста близка със строителите.

"Трансконсулт - БГ", както и свързаните с него "Трансконсулт - 21" и "Трансконсулт - 22" (фирмите споделят един офис и телефони, а собствениците им са в роднински отношения), са редовни партньори на "Джи Пи груп" в редица обществени поръчки. Те работеха заедно по Западната дъга на столичното околовръстно, а в момента се състезават за Южната дъга. Тандемът участва още в търговете за магистралата до Калотина, пробивът на бул. "Тодор Каблешков", както и в прекратената в началото на 2016 г. процедура за магистрала "Хемус", където обединението им бе избрано за победител. С "ПСТ груп" пък надзорниците са работили по ремонти на магистрала "Тракия" и са кандидатствали заедно за обновяването на бул. "Владимир Вазов".

Кметът Фандъкова отказа да коментира тези обвързаности. "Фирмите са избрани чрез публични търгове, цялата документация е общодостъпна и ако имаше нещо нередно досега, със сигурност щеше да бъде посочено", заяви тя за "Капитал".