Убийството е разкрито, провалите остават

Професионалните действия на полицията по случая с Виктория трудно ще решат проблема с недоверието в българските власти

Темата накратко:

• Смъртта на 30-годишната Виктория Маринова насочи международното внимание към България.

• Въпреки че няма общо с работата ѝ, случаят стана повод отново да се заговори за влошената медийна среда и липсата на резултати в борбата с корупцията.

• Професионалните действия на полицията по случая трудно ще решат проблема с недоверието в българските власти.

През 2017 г. в България са били извършени 154 умишлени убийства, като близо две трети от тях са били разкрити от полицията. Едно от тях обаче бруталното убийството - на 30-годишната Виктория Маринова в Русе, вкара България в световните новини и мобилизира обществото, както рядко се случва.

Граждани от цялата страна почетоха паметта й. Темата влезе в световните новини и беше коментирана от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Фактът, че жертвата е млада жена, работеща в регионална телевизия, показала тема, която е по-скоро табу за мейнстрийм медиите, повдигна въпроса дали нападението не е свързано с работата и. Начинът, по който беше извършено бруталното посегателство, по-скоро изключваше подобна хипотеза.

Полицията успя да разкрие извършителя за по-малко от 72 часа. Убедителните доказателства сочат, че убийството на Виктория Маринова няма връзка с работата и в регионалната телевизия TVN, а става дума за спонтанно нападение. Предполагаемият извършител е задържан в Германия, където се е криел след деянието. Всъщност перфектната работа на българската полиция е единственият позитивен момент в цялата история.

Но как така един криминален случай успя да предизвика такъв отзвук? Убийството на Виктория катализира такава реакция заради недоверието, което съществува към управлението - както от обществото (вижте данните на "Алфа рисърч"), така и отвън. А то се базира на съвсем конкретни факти:

Дългогодишният отказ на институциите да разследват злоупотреби с еврофондове и корупция.

Трайната тенденция за влошаване на медийна среда в България, която не може да изпълнява ролята си на коректив на властта, а разкритията на малкото свободни медии остават незабелязани.

Липсата на доверие в институциите, което води със себе си съмнение, че престъпленията биват разкрити, а виновните - наказани.

Как убийството стана световна новина?

Коя е Виктория

Виктория Маринова е родена през 1988 г. и започва работа в счетоводството на телевизията TVN. Женена е за реалния собственик на телевизията Свилен Максимов, който има кабелен оператор. Двамата се развеждат през 2018 г., но запазват добрите си отношения. През август 2017 г. тя влиза в управлението на телевизията и става административен директор.

Има авторско предаване, което въпреки името си - "Подиум", се занимава със социално значими теми: правата на децата с увреждания, незаконно строителство, защита на жените от домашно насилие, действията на Българската агенция за безопасност на храните при епидемията в Странджа. В края на лятото тя обявява във фейсбук, че предаването ще продължи под името "Детектор" и ще е ориентирано към разследвания. Първото и последно предаване е излъчено на 30 септември.

В края на септември Виктория Маринова (вижте карето) води предаването "Детектор" (за пръв и последен път), където е представено разследването за измами с еврофондове, проведено от сайта "Биволъ" и наречено "Джи пи гейт". Има интервюта с Димитър Стоянов и Атила Биро, които няколко седмици по-рано бяха задържани от полицията, докато се опитваха да докажат изгарянето на документи, имащи, според тях, отношение към случая.

В края на предаването Виктория Маринова казва: "Картината на разследващата журналистика в България е доста противоречива. От една страна - силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии. Все повече забранени теми. Систематично отстраняване на разследващи журналисти. И от друга страна - безспорни успехи на разследвания през последните години, голяма част от които са публикувани и на сайта Bivol.bg. Екипът ни се ангажира и в бъдеще да дава трибуна на журналистически проучвания. Както и да извършва свои такива, касаещи в изключителна степен обществения интерес. Защото това е "Детектор". Предаването, което отчита лъжата. И дава предимство на истината."

"С екипа на предаването работехме по съвместно разследване - за изразходването на средства по възстановяването на Хитрино след железопътната катастрофа", коментира пред "Капитал" Димитър Стоянов от "Биволъ". "Бившият съпруг на Виктория е получавал заплахи, ние получаваме постоянни заплахи", обяснява Стоянов съмненията, появили се в първите часове на убийството, че то може да има нещо общо с работата на Виктория.

Именно през "Биволъ" новината за убийството достига до две влиятелни организации - Репортери без граници и ОCCRP (Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията). Темата попада в Politico, който е изключително влиятелен в Брюксел. Не закъсняват публикации в редица западни медии, европейски политици и организации излизат с остри позиции, базирани най-вече на първоначалните съобщения. Фактите се губят в превода. Заглавията, че "разследващ журналист, работил по корупция и измами с еврофондове, е зверски убит" не закъсняват.

И ако информацията, която се появява на Запад е изкривена, то призивите, отправени към българските власти от европейските политици, са съвсем обективни - бързо разкриване на извършителя, установяване на евентуалната връзка на деянието с работата на Виктория Маринова и разследване на разкритията за злоупотреби с еврофондове. Българските власти се справиха успешно с първите две. Третото остава проблем.

Разследване на сила

На 10 септември в сайта "Биволъ" излиза първата публикация по т.нар. казус Джи Пи груп. Темата не намира място в централните медии и е подмината от прокуратурата. Четири дни по-късно арестът (който е по-скоро резултат на развален телефон, отколкото на опит за репресия) на Димитър Стоянов и Атила Биро става международна новина. Чак тогава прокуратурата съобщава, че се е самосезирала от публикацията и е възложила проверка по случая на ДАНС. Премиерът Борисов разпореди всички длъжностни лица, които се споменават в публикациите, да бъдат отстранени или да излязат в отпуск.

Когато посети Русе заради разследването на убийството на Виктория Маринова, в отговор на журналистически въпрос главният прокурор Сотир Цацаров разкри, че проверката по "Джи Пи гейт" е прераснала в досъдебно произвоство, а по искане на прокуратурата е бил блокиран съмнителен превод за 14 млн. евро.

Няма никакво съмнение, че разследването "Джи пи гейт" е най-голямото за измами с еврофондове от последните десет години, което прокуратурата е образувала. До него не се стигна, защото правоохранителните институции са изкопали фактите или пък са се самосезирали от медиите. То се случи само и единствено заради международния скандал покрай ареста на двамата журналисти.

Ама вие сте си свободни

Чак след като прокуратурата съобщи, че разследва "Джи Пи гейт", а Борисов призова за оставки, темата се появи в масовите медии. Именно заради подобна автоцензура международните изследвания за свободата на словото отчитат трайна негативна тенденция за медийната свобода България.

Редакционната политика на вестниците, които общо имат близо 70% пазарен дял, изключва критика към властта (независимо от това кой е на власт) или публикации, които могат да бъдат неудобни за свързаните с нея икономически интереси. Парадоксалното е, че на критика е подложена най-вече опозицията, или тези, които управляващите припознават за свои врагове.

Тази реалност силно си противоречи с думите на Бойко Борисов от сряда сутринта, когато той се обърна към присъстващите на пресконференцията по повод убийството с думите: "Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате по всяка тема, е факт."

Въпреки острите международни реакции в продължение на няколко дни премиерът запази пълно мълчание. В неделя, по време на националното съвещание на МВР, Борисов коментира единствено, че престъплението ще бъде разкрито съвсем скоро.

В сряда сутринта заедно с вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров той даде специална конференция, като основен момент в изказването му беше не беше самото престъпление, а международната реакция, която видимо го беше вбесила.

"Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Малта и за Словакия, да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин, да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация, и то за най-тежко престъпление - нападение на разследващ журналист", каза Борисов и се обърна към Запада: "Знам, че в Брюксел сега доста хора ме гледат, аз умишлено не разговарях с тях през тези дни, защото очаквах, че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, действия на полицията, да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновникът. Те ни разсипаха от туитъри."

След пресконференцията Борисов и Цацаров се срещнаха с посланици, като според два независими източника на "Капитал" срещата е била в посока търсене на сметка за позициите, изразени във връзка с убийството.

С позицията си Борисов сякаш искаше да каже на държавите от ЕС, които не подкрепят България за Шенген - ако обичате, повече не ми търсете сметка за борбата с корупцията и свободата на медиите. При нас всичко е наред, а който твърди обратното, е предател.

Успешното разследване на убийството обаче далеч не означава, че корупцията в България е преборена, а медиите изведнъж са станали свободни. Темата за убийството в Русе стана толкова голяма, защото събира в себе си недоволството по най-големите провали през 10-годишното управление на ГЕРБ - пълната липса на борба с корупцията, дефектните институции и подчинените медии. Убиецът на Виктория Маринова беше заловен. Големите провали си остават.

Какво каза Борисов?

"[към медиите] Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента... Такава свобода да пишете, да говорите, да предавате на всяка тема е факт."

"Българи направиха така, че през тези някокло дни за България да се говори като за Малта или за Словакия."

"Само в рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно вярно."

Кое не е вярно?

"България е класирана 11-а от 180 държави в свеовния индекс за медийна свобода на "Репортери без граници" тази година, по-ниско от всяка друга страна-членка на ЕС."

CNN, Reuters

"България се смята за най-лошата държава в ЕС, когато става дума за свобода на медиите, според "Репортери без граници". Организацията добавя, че разследвашите журналисти в държавата често биват подлагани на натиск – от простi предупреждения до заплахи и физически атаки над тях или собствеността им."

BBC

"Докато все още няма връзка с работата [на Виткория Маринова], убийството е разстроило и разгневило много хора в държава, където хората са разочаровани от неконтролируема корупция и неефективна и подкупна съдебна система, за което София многократно е критикувана от Европейската комисия."

New York Times

"През октомври 2017 г. стотици журналисти протестиераха в центъра на София срещу заплахи на вицепремиера Валери Симеонов срещу най-големите медийни издатели."

Guardian
Какво е "Джи пи гейт"?

Преди няколко месеца сайтът "Биволъ" получава лийк от 70 гигабайта документи, изнесени от вътрешен човек, свързани с дружества около голямата строителна компания "Джи Пи груп", които получават обществени поръчки.

Множеството фирми, свързани лица и изпълнители от публикацията на "Биволъ" "ДжиПиГейт" са реални и лесно проверими в публичните регистри. Те могат да се сравнят със своеобразна матрица за печелене на обществени поръчки, която трудно може да бъде приета за прецедент в българската действителност.

Как работи този модел? Група хора регистрират няколко консултантски дружества и започват да участват в търгове на общини - в случая по Програмата за развитие на селските райони. Сумите, за които се състезават, не са големи, тъй като процедурите са за оказване на експертна помощ при подготовката на същинските инфраструктурни проекти за стотици хиляди или милиони левове. Когато въпросните консултанти са избрани обаче, впоследствие за изпълнител се избира и свързана с тях строителна фирма. В оценителните комисии пък - както за избора на консултанти, така и на строителите, като външни експерти се появяват близки до едните или другите лица.

При реализирането на този модел формално може да няма пряка свързаност между участниците. Но тя се появява на други нива и именно това създава впечатлението за нагласени и манипулирани процедури.

Проверка на дружествата и лицата, споменати в публикацията на "Биволъ", показва, че повечето от тях са сменяли съдружниците си или адреса на регистрация, работили са по различни проекти, в различни общини и т.н. Събрани на едно място обаче, фактите разкриват една по-обща картина.

Формално пряка връзка на всички НПО-та, консултантските фирми, техните собственици и служители с "Джи Пи груп" няма. Но ги събира адресът на бул. "Черни връх" 59А, където е централата на строителната компания и откъдето "Биволъ" твърди, че са изнасяни кашони с документи, за да бъдат унищожени. В редица обществени поръчки консултантите сочат този адрес за кореспонденция, макар да са регистрирани на други места.

"Спасените" от полицията документи засягат именно проектите, визирани в публикациите. През седмицата главният прокурор Цацаров заяви, че в рамките на проектите е бил блокиран и съмнителен превод за 14 млн. евро, свързан с една от консултантските фирми, визирани в разследването