Правителството иска да контролира работата и парите на всички болници

Лекарите остават само с един трудов договор, което може да остави малките градове без още специалисти

Здравният министър Кирил Ананиев ще може да контролира в дейността на частните болници
Здравният министър Кирил Ананиев ще може да контролира в дейността на частните болници
Здравният министър Кирил Ананиев ще може да контролира в дейността на частните болници    ©  Цветелина Белутова
Здравният министър Кирил Ананиев ще може да контролира в дейността на частните болници    ©  Цветелина Белутова

Проектът за изменение и допълнение на проектозакона за бюджета на здравната каса за 2019 г. съдържа още драстични изменения в здравните закони освен задължението лекарите да изписват най-евтините лекарства, става ясно от текстовете, с които "Капитал" разполага и все още не са публично оповестени.

Най-големите промени са две - здравната каса вече няма да плаща клиничната пътека, ако лекарите, които са я извършили, не са на трудов договор в съответната болница. Това на практика спира пътуването на гост-професори и хирурзи по клиники в страната и съсредоточава сложните операции само в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Изключение ще има само за дефицитните специалности като патология, неонатология, анестезиология и други.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • D-r D
  • + 13

  Здравеопазването е прекалено сложна система, в която грешките, недоглежданията и протакането задължително завършват със страдания и смърт, за да се повери на един счетоводител!
  Па макар и този счетоводител да е с мек гръбнак и да осигурява достатъчен бюджетен излишък на Лидера ...

  Счетоводителските експерименти със здравеопазването не са никаква здравна реформа, а образец на глупост и елементарно неразбиране.

  Поредните хрумки на Ананиев за единствения трудов договор на лекарите при очевидния им недостиг просто ще доразгони младите лекари по чужбина и ще затвори отделения и цели общински болници. Лекарите ще се ориентират към частните в големите градове, и който може да си позволи да плаща за здраве - ще живее. За останалите - Синодът...

  Нередност?
 • 2
  Uriah_Heep avatar :-|
  Svetozar Gamzoff
  • + 6

  Не е добре, когато се вършат глупости. Не знам как е, но знам, че не е така! Без визия, без план, на юруш ли пак?! Айде стига вече! Не може да няма 400 свестни мъже и жени да ги е грижа и без политически пристрастия да реорганизират здравеопазването така, че лекарите да не се срамуват, а пациентите да не се страхуват. И стига сте гледали само в доходите! Я попитайте един млад лекар лесно ли се оцелява, особено ако е семеен!

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 10

  До коментар [#2] от "Svetozar Gamzoff":

  Подхващате много съществена тема, но мисля, че търсите решението не там, където е: здравеопазването не може да се извади само, като се издърпа за косата, както го е направил барон Мюнхаузен.
  То не е АД, за да се съберат 400 акционери съмишленици и да направят нещо истинско. Условните 400 светила в българското здравеопазване не могат да регистрират дори обща клиника без регистрация, която по същество идва от политически орган.

  Здравеопазването е социална политика и е 100% зависимо от политиките, които се прокарват от политическите партии, попаднали във властта. Това е по дефиниция.
  На практика е много по-гадно, защото държавните политики всъщност зависят и се гънат от лични, партийни и корпоративни интереси.
  По същество министърът Ананиев, който хабер си няма от това, дето е сложен да го управлява, е класическа "говореща глава" и като кротък старец само огласява чужди идеи и решения, като негови вероятно са само финансовите стагнации.
  В ерата ГЕРБ здравеопазването се командори от три орисници: вечната зам.-министър Жени Начева, която управлява и НЗОК, вечната председател на здравната комисия в НС Даниела Дариткова и някаквата Десислава Атанасова, която се пробва и като министър.

  Тези дами за няколко години убедиха и най-големите оптимисти, че нямат капацитет да направят нищо полезно, но пък имат властта и влиянието да продължават с експериментите и най-вече с пренасочването на огромните финансови потоци. Защото, например, само хрумката за 12-те лв месечно от всеки за здравни застраховки ще генерира близо 50 000 000 лв всеки месец в частни застрахователи, като не е ясно по какъв механизъм те ще стигат до болниците и ще стигат ли изобщо. Но е сигурно, че ще отиват у тези застрахователи, които 3-те орисници посочат...

  Няма нещо в здравеопазването, направено в ерата ГЕРБ, което да не е на границата на престъплението /Москов/ или откровената далавера /Ананиев/.

  Моделът за ограбване на обществените фондове, прилаган от ГЕРБ при инфраструктурните проекти, успешно се прилага и в здравеопазването. И ако с келявата инфраструктура ГЕБР убива 600-700 човека годишно, в здравеопазването си е направо масов убиец!

  Тези хора трябва да бъдат съдени!

  Нередност?
 • 4
  djd32512718 avatar :-|
  djd32512718
  • + 3

  Настръхна ми косата, това някаква шега ли е?

  Нередност?
 • 5
  kiro1234 avatar :-|
  kiro1234
  • + 4

  До коментар [#3] от "D-r D":
  Така е докторе. Просто се чудя откъде толкова глупост.
  Тази реформа в кавички ще ме прогони от страната. Така мислят и поне половината т познатите. Жалко...

  Нередност?
 • 6
  chimi_frog avatar :-|
  Чимиджимичамиджоми
  • - 3
  • + 2

  Въвеждането за ограничение на трудовите договори на лекарите е най-разумното нещо, правено в здравеопазването от десетилетия насам. Работното "номадство" не е нищо друго, освен начин за източване на касата, чрез изкуствено поддържане на десетки болници, в които никой не се лекува, защото нямат специалисти. Болшинството от тези номади никога не са стъпвали във въпросната болница.

  Нередност?
 • 7
  mondiana avatar :-|
  Мондиана
  • + 3

  Тази материя би трябвало да е една от най-важните за всеки българин. И тъй като от една страна е много деликатна, а от друга сложна, за да я разберем поне малко би трябвало тези, които одобряват или не одобряват някаква мярка, да бъдат така добри да кажат как е в страните с добро здравеопазване, макар и там финансовите измерения да са много различни от нашите. Другото е мелене на приказки.

  Нередност?
 • 8
  cose avatar :-|
  cose
  • + 2

  "Това на практика спира пътуването на гост-професори и хирурзи по клиники в страната и съсредоточава сложните операции само в големите градове – София, Пловдив, Варна, (Бургас) Стара Загора и Плевен."
  Бургас няма място в това изброяване, защото там няма медицински университет. Но стотици хабилитирани професори и доценти има в Стара Загора, които отговарят като републикански консултанти за Югоизточна България, включваща областите Стара Загора, Бургас, Сливен, Хасково, Ямбол и Кърджали.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  До коментар [#5] от "kiro1234":

  Киро1234,
  Не че ви се бъркам в работата, но емиграцията не е спасение. Както казва един мой познат грък, роден тук, чиито баща е в БГ от 40-те години на миналия век, и на когото още през 90-та дадоха гръцки паспорт: За гърците съм българин, за българите съм грък...
  От години и аз прекарвам по няколко месеца в годината в Гърция. В един и същ град, с едни и същи хора - доктори, рибари, магазинери, лелки- и бариерата се усеща.
  Няма щастлив емигрант.

  По-просто е да си подредим къщичката. Анонимното писане по форумите е първата стъпка към изграждане на способността да изразяваме позиция. Следващата е да го правим с името си. След това да поставим въпроси на депутатите от своя МИР. После да се включим в обществени обсъждания на проекти, закони, намерения според компетенциите си. Трябва да покажем, че нещата зависят от нас.

  Сега засега на управляващите от ГЕРБ им е много комфортно, защото на задължителните обществени дискусии не ходи никой и те правят каквото са си решили.
  Докато суверенът не тропне по масата, други пируват на нея...

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  До коментар [#6] от "Чимиджимичамиджоми":

  Не съм съгласен. Скоро в карловската болница се гласяха да закрият родилното отделение, защото няма АГ-доктори, неонатолози и т.н. Смятате ли, че дамите от Карлово, Сопот и района трябва да раждат в Пловдив? А от цялото Софийско и Пернишко - в София? И съвсем не става въпрос за уникални специализирани операции, а от нещо много тривиално - първият пояс на здравната грижа.
  Лекари няма. Затова се правят втори трудови договори, за да ходи за по 2-3 дена някой специалист в общинските болници.
  Геноцид е общини да останат без болници.

  Нередност?
Нов коментар