Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Освобождаването на пастор Андрю Брансън от турските власти беше прието добре от пазарите - късно в петък лирата поскъпна, а по-късно президентът Тръмп заяви, че САЩ може да вдигнат санкциите срещу Турция

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Здравното министерство ще контролира финансите и на частните болници; България е на 44-о място в класация за човешкия капитал; "Репортери без граници" настоява да се провери дали заподозреният за убийството на Виктория Маринова е действал сам; САЩ може да вдигнат санкциите срещу Турция

11378 прочитания

Освобождаването на пастор Андрю Брансън от турските власти беше прието добре от пазарите - късно в петък лирата поскъпна, а по-късно президентът Тръмп заяви, че САЩ може да вдигнат санкциите срещу Турция

© Reuters


Почивните дни преминаха спокойно и с няколко отзвука от новини и събития от края на работната седмица. Премиерът Бойко Борисов забрани възлагането на дейности на най-голямата строителна компания "Джи Пи груп", а тя се отказа от най-голямата си поръчка - тунел "Железница". Стана ясно, че с проектозакона за бюджета на здравната каса се готвят промени от догодина, които ще засилят регулациите и ограниченията върху разходите и управлението на всички болници, включително и частните. Ефектите от това предстои да се обсъждат и видят в бъдеще. С развитието на публичния сектор е свързан и друг важен показател за България – в класацията за човешки капитал страната заема 44-място в нова класация на Световната банка, представена в неделя. Според нея това, което може да вдигне потенциала на младите българи, са инвестициите в образование и здравеопазване.

Положителна новина от САЩ – след като Турция освободи американския пастор Андрю Брансън, президентът Доналд Тръмп обяви, че може да отмени санкциите спрямо Турция.

Предстоящата седмица се очаква да бъде натоварена с политически и икономически събития – в България БСП внася вот на недоверие, в понеделник ще бъдат публикувани данните по друга гореща тема в страната – инфлацията, а в Европа в сряда и четвъртък ще се проведе ключова среща между Великобритания и представителите на ЕС в пореден опит за постигане на споразумение за Brexit.

Здравното министерство ще контролира финансите и на частните болници

Здравното министерство ще има пълен контрол върху управлението и финансите и на частните болници, ако бъдат приети промените в проекта за изменение и допълнение на проектозакона за бюджета на здравната каса за 2019 г.

Ведомството на Кирил Ананиев ще дава становище за заеми, обществени поръчки и назначенията в бордовете освен на държавните, но и на частните болници. Изискванията ще се контролират от нова мегаагенция. Проблемът е, че по този начин се нарушава неприкосновеността на частната собственост, особено ако министърът има право да назначава борд и да одобрява бизнес плана на частната болница.

България е на 44-о място в класация за човешкия капитал

Дете, родено днес в България, ще бъде продуктивно на 68% от потенциала си като възрастен, в условия на отлично здраве и пълно образование. Това показва нов индекс за човешкия капитал, разработен от Световната банка. Той оценява производителността на младите според национални показатели за здравеопазването, образованието и продължителността на живота. Така България се позиционира на 44-о място в класацията сред 157 държави.

От думите на изпълнителния директор на банката Кристалина Георгиева пред медии става ясно, че страната се представя по-добре от държави със сходни доходи, но по-зле от други в региона Централна и Източна Европа. "Ако искаме да сме по-богати утре, трябва да инвестираме в децата си днес", казва Георгиева.

"Репортери без граници" настоява да се провери дали заподозреният за убийството на Виктория Маринова е действал сам

Международната организация "Репортери без граници" настоява да се провери дали заподозреният за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров е действал сам, или има и други замесени, заяви в интервю за БНТ и цитирана от "Дневник" Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на "Репортери без граници" за Европейския съюз - регион Балкани. Адес-Мевел каза, че е рано да се правят заключения дали убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова е свързано с работата ѝ.

Българското правителство трябва да гарантира сигурността на колегите на убитата журналистка, каза Адес-Мевел. "Ние се чудим защо няма отговор на нашите призиви. Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта "Биволъ". Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството ѝ е свързано с работата ѝ", добави тя.

САЩ може да вдигнат санкциите срещу Турция

САЩ може да отменят санкциите срещу Турция след освобождаването на пастор Андрю Брансън, който бе обвинен от турските власти в терористична дейност. Президента Доналд Тръмп приветства освобождаването на Брансън като огромна стъпка към подобряване на отношенията между Вашингтон и Анкара и обяви, че администрацията му може да преразгледа наложените на Турция икономически санкции.

В опит да принуди Анкара да освободи задържания още през 2016 г. протестантски проповедник на 1 август тази година администрацията на Тръмп въведе наказателни мита за турските алуминий и стомана. В отговор Ердоган обяви бойкот на американската електроника, но всичко това се отрази сериозно върху турската икономика и причини значително обезценяване на турската лира. В резултат на новината за освобождаването на Брансън лирата поскъпна от най-високата си стойност от август насам.

Към София тръгват първите електрически автобуси

Първите 20 електробуса за градския транспорт пристигнаха на пристанището в Бургас днес, съобщи във фейсбук профила си кметът на София Йорданка Фандъкова. До средата на седмицата те ще са в столицата и ще започне подготовката им за включване в транспортната схема. "Това е първата доставка на електробуси, след като в последните години тествахме няколко различни технологии по различни линии в София", пише Фандъкова.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

БСП финализира процедурата за вот на недоверие в понеделник

Депутатите от социалистическата партия ще внесат искане за вот на недоверие на правителството в понеделник. Той ще е за управлението на здравеопазването, както и идеите на правителството за промени в сектора. БСП бяха готови с мотивите още миналата седмица, но лидерът Корнелия Нинова съобщи, че преди да ги внесат, са решили да чуят представители на различни страни в бранша. От миналия вторник насам те се срещнаха със сдружението на общинските болници, с организацията на общопрактикуващите лекари, с Националната пациентска организация, с Асоциацията на застрахователите, а в понеделник преди обед е насрочен разговорът с Българския лекарски съюз.

Най-вероятно дебатите по вота ще са още тази седмица, тъй като правилникът за работа на Народното събрание предвижда те да се насрочат не по-рано от три дни от внасянето на мотивите и не по-късно от седем. Гласуването е поне 24 часа след приключването на дискусията. За да бъде успешен, вотът трябва да бъде подкрепен от най-малко 121 депутати, които БСП няма. Дори с подкрепата на ДПС, които казаха, че ще определят отношението си, като прочетат мотивите, опозицията има общо 104 гласа. Депутатите на "Воля" (12 души) по-скоро няма да подкрепят искането. Така единствената възможност е разцепление в управляващата коалиция, каквото на този етап не изглежда реално.

Румен Радев ще бъде приет от кралицата на Великобритания

Президентът Румен Радев заминава на работно посещение във Великобритания в сряда. Той е поканен от кралица Елизабет II. Българският държавен глава ще бъде приет от Н.В. в четвъртък. Визитата предвижда и лекция, която Радев ще изнесе в Университета в Оксфорд, президентът ще се срещне и с българската общност. Той ще бъде и в Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд. Съпругата му Десислава Радева ще се види с учители, които преподават в българските училища във Великобритания.

Румен Радев няма да е първият български държавен глава на посещение при кралицата на Великобритания. Преди него аудиенция имаха и Росен Плевнелиев, и Петър Стоянов. За Радев визата е важна на фона на подмятанията от управляващите от ГЕРБ, че е в международна изолация. До края на годината той има насрочени посещения в Париж, Виена и Варшава.

Отчет за летния туристически сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работна среща с представители на бранша на 15 октомври 2018 г. (понеделник), на която ще бъдат обобщени резултатите от изминалия летен сезон и ще бъде обсъдена подготовката за лято 2019 г. Оценките към момента сочат 3.6% ръст за юни, юли и август, или общо над 4.480 млн. чуждестранни туристи, които са посетили нашата страна за тези три месеца. Приходите от в туризма от началото на годината пък са около 2 млрд. евро, или с 8.1% над тези за същия период от миналата година.

В понеделник Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Министерството на икономиката стартират процедура по набиране на проектни предложения по ваучерната схема за предоставяне на услуги за емитиране на ценни книжа на капиталовите пазари. Тя е насочена към осигуряването на достъп за българските малки и средни предприятия до финансиране.

Какво поскъпва през септември

В понеделник Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данни за инфлацията в страната през септември. За справка, предходните два месеца показаха повишение на средното ценово равнище с годишен темп от 3.5%.

Ускорението на инфлацията в страната се дължи предимно на външни фактори като цените на горивата, а очакванията са догодина този двигател да се успокои и покачването да се забави. От друга страна, ефект оказват и по-високите доходи на работещите в България, които пък вдигат цените на някои услуги.

ЕС и Великобритания се опитват да се договорят за Brexit

На 17 и 18 октомври британският премиер Тереза Мей ще има среща с лидерите на останалите 27 държави от ЕС и ръководството на Европейската комисия в пореден опит за постигане на споразумение за излизането на Великобритания от ЕС и за бъдещите отношения между двете страни.

На 17 октомври ще има вечеря на лидерите на 27-те и надеждата е, че на 18 октомври към тях ще може да се присъедини и Мей, за да бъде обявено, че е постигнат достатъчен напредък по въпроса за ирландската граница, за да си струва да бъде свикана специална среща на върха на ЕС на 17-18 ноември, посветена на Brexit. На нея трябва да бъде финализирана сделката по оттеглянето и да бъде представена чернова на документ, уреждащ бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, включително търговските връзки.

Македонският парламент ще се опита да ратифицира договора с Гърция

Управляващите в Скопие посочиха 15 октомври като неофициален краен срок, до който парламентът да се опита да ратифицира договора с Гърция за промяна на името на бившата югославска република на Република Северна Македония. За ратифицирането са нужни 80 гласа, като управляващата коалиция разполага със 71, което означава, че е необходимо поне 9 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ да гласуват "за".

Ако вотът се провали, премиерът Зоран Заев твърди, че незабавно ще разпусне парламента и ще свика предсрочни парламентарни избори, които може да бъдат насрочени за 25 ноември. Одобряването на сделката за името ще отвори пътя на Македония към ЕС и НАТО.

OUT_OF_OFFICE

Стендъп комеди

15.10

Ах, този смях! Основната вечер със стендъп комедия от Фестивала на комедията събира на едно място Иван Кирков, Васил Ножаров, Ники Банков, Петя Кюпова, Николаос Цитиридис, Александър Деянски и др. Това е петото поред издание на фестивала и продължава 30 дни със 101 стендъп комеди шоута. От 20:00 ч., в зала 1 на НДК, вход: 24 лв.

"Музейко" гостува

15 - 31.10

Еврика! Детски научен център "Музейко" гостува в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Откритията на XIX и XX век, както и популярни приспособления, за които се знае твърде малко, са показани в изложбата "Изобретенията". Децата ще научат по забавен начин кои са Самюъл Морз, Александър Бел, Блез Паскал, Вилхелм Рьонтген и много други изобретатели. Интерактивно преживяване, в което посетителите могат да изпробват от телеграфа и рентгена, до "дядото" на смартфона. В "Дом на хумора и сатирата", Габрово

Лектор

16.10

Домът на пингвините. Ratio за пореден път канят интересен лектор, за да потопят всички ентусиасти в науката по един приятен и определено не скучен начин. Темата е Антарктика - за южните си приключения ще разкаже доц. д-р инж. Аспарух Камбуров. Той е геодезист, в началото на 2017 г. се включва в 25-ата юбилейна Българска антарктическа експедиция и прекарва 30 дни из заливите и ледниците на остров Ливингстън. Той обещава да сподели как се правят изследвания на Ледения континент и какво е "Куцото куче". В клуб "Строежа", начало 20 ч.

Почивните дни преминаха спокойно и с няколко отзвука от новини и събития от края на работната седмица. Премиерът Бойко Борисов забрани възлагането на дейности на най-голямата строителна компания "Джи Пи груп", а тя се отказа от най-голямата си поръчка - тунел "Железница". Стана ясно, че с проектозакона за бюджета на здравната каса се готвят промени от догодина, които ще засилят регулациите и ограниченията върху разходите и управлението на всички болници, включително и частните. Ефектите от това предстои да се обсъждат и видят в бъдеще. С развитието на публичния сектор е свързан и друг важен показател за България – в класацията за човешки капитал страната заема 44-място в нова класация на Световната банка, представена в неделя. Според нея това, което може да вдигне потенциала на младите българи, са инвестициите в образование и здравеопазване.

Положителна новина от САЩ – след като Турция освободи американския пастор Андрю Брансън, президентът Доналд Тръмп обяви, че може да отмени санкциите спрямо Турция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход