След отказа на "Джи Пи": кой ще строи тунел "Железница"

Единият вариант е ГБС, но съдбата на обществената поръчка и на цялата магистрала "Струма" засега е неясна

Строителството на "Струма" трябва да приключи до 2023 г.
Строителството на "Струма" трябва да приключи до 2023 г.    ©  Георги Кожухаров
Строителството на "Струма" трябва да приключи до 2023 г.
Строителството на "Струма" трябва да приключи до 2023 г.    ©  Георги Кожухаров

Съдбата на обществената поръчка за тунел "Железница" на магистрала "Струма" продължава да се заплита, а строителството му все повече се отдалечава в бъдещето. С това срокът за цялата магистрала, която трябва да бъде завършена до 2022 г., също попада под въпрос.

Миналия петък строителната компания "Джи Пи груп", избрана да построи тунела за 185 млн. лв., се отказа от победата си. Това се случи в отговор на желанието на премиера Бойко Борисов фирмата да се "извади от проектите с европейско и държавно финансиране". Това обаче постави Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред нова дилема - дали да възложи на следващия, или да обяви нова процедура.

Какво ще прави АПИ

Според Закона за обществени поръчки пред АПИ има два хипотетични варианта за действие, щом участникът, класиран на първо място, се откаже: да възложи поръчката на класирания на второ място участник или да я прекрати. Заради типичното за агенцията отстраняване на кандидати по формални причини до крайното класиране в обособената позиция за строителство на тунел "Железница" стигнаха само два консорциума - на "Джи Пи груп" и на "Главболгарстрой" с негови свързани дружества.

Парадоксално, един от шансовете на АПИ е обжалване от гръцката фирма "Актор" пред Комисията за защита на конкуренцията. Регулаторът побърза да отхвърли жалбата на 10 октомври (преди изказването на премиера), но от АПИ уточниха за "Капитал", че в момента тече законов срок за обжалване пред Върховния административен съд. Има вероятност, ако ВАС приеме жалбата, да върне процедурата в етап отсяване на кандидати, като това може да значи или отваряне на офертата на "Актор", или на всички останали.

"След влизане в сила на решението за избор на изпълнител на обществената поръчка, в частта по обособена позиция №2, АПИ в качеството си на възложител ще предприеме предвидените в ЗОП действия", отговориха сдържано на "Капитал" от пътната агенция. Това вероятно значи, че ще предложат на Джи Пи договор.

Ако не Джи Пи, то ГБС

Ако те откажат, тогава най-вероятно ще отправят покана към вторият класиран участник - обединението ДЗЗД "Железница север", с участници "Главболгарстрой", "ГБС - Инфраструктурно строителство" и "Главболгарстрой интернешънъл".

ГБС е избрана като победител в първата обособена позиция в същата поръчка за строителство на 720 метра участък за 29.9 млн. лв. без ДДС от северната част на тунела. Консорциум на ГБС строи и отсечката между Кресна и Сандански в момента, като в близките месеци би трябвало строителството й да приключи.

До прекратяване на поръчката е малко вероятно да се стигне, тъй като това сериозно ще забави строителството на магистралата.

"Струма" под стрес

Първият скандал във връзка с тунела беше през пролетта на 2017 г., когато АПИ спря търга за 250 млн. лв. изведнъж, първоначално със странна аргументация. На следващия ден стана ясно нещо далеч по-абсурдно - че част от офертите на два от участниците са изчезнали. Вторият опит за обявяване на поръчката беше в началото на септември 2017 г., като обаче тя беше прекратена заради промени в изискванията, които можеха да влязат в нарушение на Закона за обществените поръчки. Търгът беше подновен малко след това и привлече силен интерес.

В случая с магистрала "Струма" сроковете са важни, тъй като строителството й се финансира по оперативна програма "Транспорт" и трябва да приключи до края на 2023 г. изцяло, за да не се наложи да се връщат пари на Брюксел.

В рамките на търга около тунел "Железница" има подписан договор за строителство на 1.4 км участък след тунела, в посока Гърция. Той ще се строи от "ПСТ груп".

Участъкът Благоевград - Крупник пък се строи от обединение на "Агромах", която смени името си и вече се казва "Грома холд". Там също имаше забавяне, след като договорът беше подписан през декември 2015 г., а строителството започна през август 2017 г. Археологически разкопки забавиха строителството с около шест месеца. "Мобилизирали сме по-голям брой хора и допълнителна техника, за да може участъкът да бъде завършен в указаните срокове", уточниха за "Капитал" от фирмата изпълнител.

В края на август пък бяха обявени поръчки за "Струма" през Кресненското дефиле, където дълго време имаше спорове с участието на природозащитни организации за това откъде да минава трасето.