Вечерни новини: Пак напрежение за ремонтите в София, как убийството на Хашоги ще се отрази на петрола

Руският президент Владимир Путин повози египетския президент Абдел Фатах ас Сиси с новата президентска лимузина "Аурус" по пистата от Формула 1 в черноморския курорт Сочи. Путин е казвал, че Русия трябва да намали зависимостта си от вносни стоки и технологии. Тази инициатива набра сила, откакто западните страни приеха санкции срещу Русия, отбелязва "Ройтерс". Резултатът е създаването на новата руска марка "Аурус", която има три модела - лимузина, седан и миниван, чиито наименования са съответно "Сенат", "Арсенал" и "Комендант".

Вечерни новини: Пак напрежение за ремонтите в София, как убийството на Хашоги ще се отрази на петрола

И още: КЗК отново отряза "Инерком", в петък парламентът започва с дебати по вота на недоверие

9921 прочитания

Руският президент Владимир Путин повози египетския президент Абдел Фатах ас Сиси с новата президентска лимузина "Аурус" по пистата от Формула 1 в черноморския курорт Сочи. Путин е казвал, че Русия трябва да намали зависимостта си от вносни стоки и технологии. Тази инициатива набра сила, откакто западните страни приеха санкции срещу Русия, отбелязва "Ройтерс". Резултатът е създаването на новата руска марка "Аурус", която има три модела - лимузина, седан и миниван, чиито наименования са съответно "Сенат", "Арсенал" и "Комендант".

© Sputnik


В България денят мина сравнително спокойно, но с отгласи от много тлеещи скандали - ремонтът на столичната инфраструктура продължава да ражда лоши новини, КЗК за втори път отряза "Инерком" за придобиването на CEZ, в парламента ще се гледа предварително обречен вот на недоверие за политиката в здравеопазването.

Световните новини са доминирани от два трагични инцидента - предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул и масовият разстрел в училище в град Керч на окупирания от Русия украински полуостров Крим. Коментарът на руския президент Владимир Путин за стрелбата и взривовете в техникума се превърна в цитат на деня: за трагедията е виновна глобализацията, включително въздействието на социалните мрежи. "Всичко започна от трагичните събития в американските училища. Създаваме твърде малко съдържание за младежта и тя се захваща с някакъв сурогат на героизма вместо с настоящето", коментира Путин инцидента, при който 18-годишен руснак уби двайсетина души в училище и рани над 50.

НАЙ-ВАЖНОТО

Продължава напрежението около столичните ремонти

Ремонтите на столичната инфраструктура отново фокусираха върху себе си внимание, след като в четвъртък стана известно, че общината сменя на пожар и ремонтната компания на бул. "Константин Величков". Сегашният изпълнител - обединение "Амфисия" с водещ партньор "Нови технологии на България" АД, ще бъде отстранен и глобен заради некачествени материали. Заменя го общинската "Софинвест". Новината съобщи зам.-кметът Евгени Крусев. Ден по-рано Крусев бе принуден да дава пояснения по сигнала на неправителствената организация "Спаси София", че при ремонта на ул. "Граф Игнатиев", който вече бе повод за протести заради скандално некачествена работа, е била извършена смяна на материала, който се полага под релсовия път за изолация на вибрациите. Един от конкурентите в търга през 2017 г. е бил отстранен именно защото е кандидатствал с материалите, които сега се използват, заявиха от организацията.

Това е поредният повод за напрежение около ремонтите в София, след като преди три дни "Джи Пи груп" се отказаха от втора голяма обществена поръчка - ремонта на трасето на трамвай №5. Това стана след нареждането на премиера Бойко Борисов фирмата да не бъде допускана до търгове заради скандалите около предишни поръчки. Публичното недоволство не изглежда да намалява, така че е възможно скоро да има нови епизоди от този сериал.

Предполагаеми записи от смъртта на Хашоги разкриват ужасяващи подробности

Все повече подробности излизат за изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги, известен като критик на саудитските лидери. Той за последно е видян да влиза в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, където турските власти твърдят, че е убит. Източници, близки до разследването, твърдят, че разполагат с аудиодоказателства за мъченията и убийството му в помещенията на самото консулство. Публикации в турските медии дават ужасяващи подробности за последните му минути, включително викове. Турски вестник твърди, че гласът на консула Мохамед ал Отайби се чува в предполагаемия запис. Той казвал: "Ако искаш да живееш, мълчи!" и "Направете това навън. Ще ме вкарате в беля."

Историята е важна не само заради възможността саудитската държава хладнокръвно и жестоко да е убила свой критик на територията на Турция. От нея може да има и съвсем конкретни икономически и политически последствия. В отговор на засилващите се международни призиви за санкции срещу Саудитска Арабия Рияд предупреди, че може да вдигне цените на петрола до 200 долара за барел. Освен това под заплаха са договори с американски отбранителни компании за десетки милиарди долари, ако САЩ се включат остро в хора от критики. Засега Тръмп се държи меко, но за това е възможно да плати вътрешнополитическа цена.

КЗК за втори път отряза "Инерком" Комисията за защита на конкуренцията отказа да образува производство по подаденото на 21 септември от "Инерком България" ново уведомление за придобиването на бизнеса на CEZ в страната. Мотивите са, че вече веднъж е била сезирана за тази сделка и решението ѝ за отказ се обжалва в съда. Това означава, че развитие по казуса може да има най-рано на 14 май 2019 г., за когато е насочено делото пред ВАС. CEZ обаче могат да сезират Брюксел или да заведат ново арбитражно дело срещу България заради действията на българските власти.

СНИМКА НА ДЕНЯ

След аудиенцията при кралица Елизабет

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

В петък парламентът започва с дебати по вота на недоверие

Работният ден на депутатите в петък ще започне с дебати по третия вот на недоверие към кабинета на Бойко Борисов. Той беше поискан от БСП заради "провала в областта на здравеопазването". Левицата твърди, че политиката на управляващите е хаотична и неадекватна, че принуждават хората да плащат все повече за услуги, които по конституция дори им се полагат безплатно. Разходите за здравеопазване се повишават в пъти, а здравните показатели се влошават, пише в мотивите на БСП. Лекарствената политика е определена като "сгрешена", а пък пациентите - "дискриминирани по финансов признак".

БСП няма достатъчно депутати, за да свали кабинета. За целта са нужни поне 121 гласа. Социалистите са 79, ДПС са 25-има, "Воля" са 12, а и хората на Веселин Марешки все още не са решили как да гласуват. Гласуването ще е най-вероятно следващата сряда. Досегашните два вота на недоверие на БСП срещу този кабинет - за сигурността и за корупцията, не успяха.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Парламентарната бюджетна комисия одобри споразумението за прехвърлянето и взаимното използване на вноски в Единния фонд за преструктуриране, което е още една крачка от плана за влизане в Банковия съюз и ЕRM II. Зад документа, подписан в Брюксел на 21 май 2014 г., стои изискването, след като стане част от Банковия съюз, България да преведе в Единния фонд натрупаното в националния Фонд за преструктуриране на банките (410 млн. лв. към юни), както и бъдещите вноски на кредитните институции. За 2018 г. вноската им в националния фонд е определена на почти 122 млн. лв.

От началото на ноември таксата при сключване на сделки на платформата "Централизиран пазар за двустранни договори" на енергийната борса ще бъде намалена три пъти - от 0.03 лв./мВтч на 0.01 лв./мВтч. Това се прави заради увеличената над планираните нива на ликвидност, след като от 1 юли електроенергията от ВЕИ с мощност 4 и повече мегавата започна да се продава на борсата. Промяната ще стимулира търговията на този пазарен сегмент, тъй като пряко намалява разходите за участие.

Министерството на правосъдието предлага 20-процентно увеличение на тавана на адвокатските възнаграждения за служебните защитници, без да се променя сегашният минимум. В някои случаи възнаграждението скача двойно и тройно. Сегашните размери на възнагражденията на служебните защитници не са променяни от приемането на Наредбата за правната помощ през 2006 г.

Варненският административен съд отхвърли като недопустима жалбата на двама общински съветници срещу решението на местния общински съвет да изкупи празния парцел в центъра на града, известен като "дупката" на Георги Гергов. Право да оспорват решението има областният управител, кметът и прокуратурата, както и граждани, чиито права са пряко засегнати от съответния акт, казва съдът. Такова право нямат общинските съветници, дори ако са гласували против решението.

КАКВО ОЩЕ ИНТЕРЕСНО

Най-скъпият договор в историята на спорта

Боксьорът Канело Алварес подписа най-скъпия договор в историята на спорта. Световният шампион в категория до 73 кг се обвърза с дигиталния стрийминг канал DAZN за пет години срещу 365 млн. долара. Според условията на контракта 28-годишният мексиканец ще има по два мача на година. Договорът влиза в сила от 15 декември, когато Алварес ще се изправи срещу американеца Роки Филдинг в "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк. Досегашният рекорд за най-голям договор се държеше от бейзболиста на "Ню Йоркс янкис" Джанкарло Стантън. През 2014 г. той подписа 13-годишен контракт на стойност 325 млн. долара.

В България денят мина сравнително спокойно, но с отгласи от много тлеещи скандали - ремонтът на столичната инфраструктура продължава да ражда лоши новини, КЗК за втори път отряза "Инерком" за придобиването на CEZ, в парламента ще се гледа предварително обречен вот на недоверие за политиката в здравеопазването.

Световните новини са доминирани от два трагични инцидента - предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул и масовият разстрел в училище в град Керч на окупирания от Русия украински полуостров Крим. Коментарът на руския президент Владимир Путин за стрелбата и взривовете в техникума се превърна в цитат на деня: за трагедията е виновна глобализацията, включително въздействието на социалните мрежи. "Всичко започна от трагичните събития в американските училища. Създаваме твърде малко съдържание за младежта и тя се захваща с някакъв сурогат на героизма вместо с настоящето", коментира Путин инцидента, при който 18-годишен руснак уби двайсетина души в училище и рани над 50.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
  • csx30583975

    Джи Пи Груп са сериозна и коректна фирма с история и сериозно реноме и не трябва да бъдат обвинявани по този жалък и грозен начин


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход