За кого са парите от златната дупка във Варна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

За кого са парите от златната дупка във Варна

Опозиционерът Георги Гергов получи щедро финансиране от властта

За кого са парите от златната дупка във Варна

Отговорът на въпроса засега се свежда до две версии, "по-невинната" от които е - за финансиране на вътрешно-партийната опозиция в БСП

Николай Стоянов, Елена Старидолска
30842 прочитания

Опозиционерът Георги Гергов получи щедро финансиране от властта

© Анелия Николова


Темата накратко

- Община Варна получи 43 млн. лв. от държавния бюджет, за да откупи на силно завишена цена изкоп с ограда, собственост на червения активист Георги Гергов

- Отговорът на въпроса какво стои зад скандалната сделка засега се свежда до две версии и "по-невинната" е покупка на политически опоненти

- Втората е, че за да си осигури подкрепа, Гергов е ползвал брокерските услуги на Делян Пеевски, срещу което ще му прехвърли курорта "Слънчев ден"

Преди дни правителството реши да похарчи милиони от парите на данъкоплатците за, меко казано, странно начинание. За т.нар. "Дупка" в центъра на Варна - изкоп с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лв. от бюджета. Теренът, който е по-малко от 3 дка и според специалисти - силно надценен, е собственост на един от активистите на БСП, Георги Гергов. И е придобит по не по-малко скандален начин преди повече от десетилетие. А от решението на общинския съвет да го изкупи (с гласовете на ГЕРБ, ДПС и сателити) до решението на Министерски съвет да отпусне парите минаха точно три работни дни.

Логично изниква въпросът коя е причината за скорострелната сделка. Защото обяснението на общината, че изкопът загрозява центъра и е опасен за преминаващите, важи за всяка от последните 30 години, през които той съществува.

Версия 1: Финансира се опозицията в БСП

Георги Гергов е един от откритите опоненти на председателя на БСП Корнелия Нинова. Той е и едновременно лидер на партийната организация в Пловдив-област, контролира и тази в град Пловдив. Затова едно от възможните обяснения за щедрия жест на Борисов е да мотивира допълнително враговете на своя политически враг.

Близките отношения и прекият контакт на Гергов с управляващите не са от скоро. Той се сработи добре с кмета на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ), който е седем години на поста. На местните избори през 2015 г. дори имаше подозрения, че социалистите в общината умишлено не са се включили активно в кампанията, за да не са сериозна пречка пред преизбирането му. Лично Гергов беше кандидат за кмет на БСП и събра едва 8.6 хил. гласа, при над 100 хил. гласували. Левицата има петима общински съветници от общо 51. За сравнение за потенциала на партията - две години по-късно, на парламентарните избори БСП получи 40 хил. гласа в Пловдив и около 48 хил. гласа в областта. Тогава обаче Георги Гергов вече беше част от екипа на Корнелия Нинова, член на изпълнителното бюро. Пост, който изгуби, след като стана публична посредническата му роля за среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев. Зад скандала в БСП стояха и други факти, сред които и този, че той работеше за включването на партията в управлението съвместно с ГЕРБ.

Версията, че част от парите за т.нар. дупка във Варна ще отидат за пряко купуване на опозиционери на Нинова, обаче не издържа съвсем. Председателят на БСП може да се отстрани предсрочно чрез подписка срещу нея, подкрепена от поне половината от членовете на партията. Официални няма, но неофициално са около 100 хил. души в цялата страна. Другият вариант за смяна е през промени в устава, които да се гласуват от конгрес. В този форум делегатите са около 800, избрани от всички структури в България - също трудно контролируеми, без да се владее апаратът на "Позитано" 20.

Непрекият начин, по който Гергов може да повлияе негативно на Корнелия Нинова и БСП, е с поведението, което има в Пловдив. В ситуация, в която разликата в електоралната подкрепа за ГЕРБ и социалистите е 2.5 процентни пункта, или около 150 хил. души, ако можеш да лишиш партията от около 50 хиляди избиратели, може да е фатално за победата й. А най-вероятно и за поста на председателя, защото ще е поредната загуба след парламентарния вот през 2017 г. През 2019 г. има две възможности за провал - избори за евродепутати през май и местни - наесен. Отсега може да се каже, че кандидатът за кмет на Пловдив от БСП няма да спечели. Една от темите, която е с потенциал да бъде в центъра на скандалите в града месеци наред - решението от преди дни да се пробие тунел под гарата за поне 100 млн. лв., вместо да се построи бетонов жпмост за една десета от парите, удобно се премълчава от лявата опозиция.

Гергов има на своя страна и други фигури в БСП с влияние в партията и в опозиция на Корнелия Нинова. Такъв е депутатът Красимир Янков например, който може да контролира голяма част от структурите във Варна и областта. Показателен за близостта между двамата е фактът, че на срещата с актива в пловдивското село Ягодово, където живее Гергов, миналата сряда бяха именно Янков и местният депутат Георги Търновалийски, за да няма напрежение. По информация от депутати пък лично Корнелия Нинова е наблюдавала как ще гласуват общинските съветници на БСП във Варна за сделката с Гергов, защото натискът от него и близките му върху тях за подкрепа е бил огромен. В крайна сметка те бяха "против" и "въздържали се".

Прякото финансиране за Георги Гергов от властта обаче дава още един аргумент на Нинова да поиска отстраняването му от БСП. Засега това е невъзможно заради силните опоненти на лидера в националния съвет. Но сделката за Варна може да изиграе и отрезвяваща роля за част от тях.

Дали Георги Гергов щеше да се държи така спрямо Корнелия Нинова и "безплатно"? Сигурно да. Той няма друг избор, защото бизнес начинанията и собствеността му зависят от волята на държавата - и в "Международния панаир" в Пловдив, и в "Дупката".

Версия 2: Отново е за Пеевски

Другата версия е, че постигнатата политическа благословия за сделката е част от по-сложна договорка между Гергов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Три независими източника на "Капитал" и от политическите, и от финансовите среди твърдят, че срещу осигуряването на общинската и на държавната подкрепа част от въпросните 43 млн. лв. ще са за народния представител, който ще стигнат до него, като придобие контрол над курортното дружество "Слънчев ден". Общинският съветник от "Реформатори и патриоти" във Варна Григор Григоров каза пред БНР, че големият печеливш от сделката ще е именно Делян Пеевски.

Съмнения в тази посока навяват поредица рокади в компаниите на Гергов. На първо място това е смяната на собствеността на самото дружество "ЦУМ - Варна", което притежава "Дупката". В началото на преговорите с общината мажоритарен акционер с над 99% е "Пълдин туринвест", но в хода им от документите, които са представени на общинските съветници става ясно, че от 2 юли 2018 г. новият собственик е "Слънчев ден". На пръв поглед това не изглежда съществена промяна, доколкото и двете дружества са контролирани от Гергов. Реално обаче различният собственик означава и че средствата от Варна за покупката на "Дупката" ще се насочат в друга посока и ще влязат в "Слънчев ден". Там също има любопитни промени. От септември дружеството има нов прокурист - Деница Колева, която досега няма участия по фирми на Гергов, а името й се свързва със собствеността и управлението на несебърски туроператори. По-любопитното e, че тя влиза и като втори изпълнителен директор на "Съни тур", което притежава 55% от "Слънчев ден". Георги Гергов остава едноличен собственик и изпълнителен директор на "Съни тур", но според решението ще може да управлява компанията си само заедно с Деница Колева.

Друга трансформация се вижда при по-малките акционери в "Слънчев ден". До началото на октомври това са двамата синове на Гергов - Тодор (с точно 20%) и Цветомир (20.39%). От бюлетина на Централния депозитар обаче става ясно, че те са прехвърлили акциите си на 8 октомври на фирми, свързани с баща им. Така сега малко над 28% притежава "Парк-хотел Санкт Петербург инвест", а 12.37% отиват в "Пълдин туринвест".

Според източник на вестника всички тези рокади са подготовка за сделката с Пеевски, като вероятно Гергов ще насочи своята част от тези 43 млн. лв. така, че да си покрие дълговете и реално да си откупи онези активи, които счита за най-ценни.

Изборът пред него обаче може да е сложен, тъй като негови дружества са солидно задлъжнели, и то към различни банки. Самият "Слънчев ден", който хронично е на загуба, има около 29 млн. лв. кредит към Уникредит Булбанк. Ако информацията за сделка с Пеевски е вярна, то тази експозиция ще остане грижа на депутата, а и с влезлите пари от "Дупката" тя може в голямата си част да бъде погасена.

По другите бизнеси на Гергов картината е аналогична. Също така губещият "Международен панаир Пловдив" съвместно с отделените от курорта апартхотели в "Слънчев ден резидънс", също в края 2016 г. изтеглиха 31.8 млн. евро от държавната ББР. Според отчета на панаира, който е заложен по кредита, само неговият дълг е 48.8 млн. лв. Отделно "Централен универсален магазин"- София, има около 26 млн. лв. задължения към Банка "Пиреос", която има ипотеки върху магазина.

Новият акционер в "Слънчев ден" - "Парк-хотел Санкт Петербург инвест" в края на 2016 г. сключва договор с Д банк за 8.5 млн. евро заем, но според отчета на дружеството към края на 2017 г. то дължи на банки под 7 млн. лв. Като обезпечение по заема е заложено оборудването на едноименния хотел в Пловдив. По част от кредитите Гергов и съпругата му Величка са дали и лични гаранции и фигурират като солидарни длъжници, което допълнително може да е стимул постъпленията да се насочат приоритетно натам.

Темата накратко

- Община Варна получи 43 млн. лв. от държавния бюджет, за да откупи на силно завишена цена изкоп с ограда, собственост на червения активист Георги Гергов

- Отговорът на въпроса какво стои зад скандалната сделка засега се свежда до две версии и "по-невинната" е покупка на политически опоненти

- Втората е, че за да си осигури подкрепа, Гергов е ползвал брокерските услуги на Делян Пеевски, срещу което ще му прехвърли курорта "Слънчев ден"

Преди дни правителството реши да похарчи милиони от парите на данъкоплатците за, меко казано, странно начинание. За т.нар. "Дупка" в центъра на Варна - изкоп с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лв. от бюджета. Теренът, който е по-малко от 3 дка и според специалисти - силно надценен, е собственост на един от активистите на БСП, Георги Гергов. И е придобит по не по-малко скандален начин преди повече от десетилетие. А от решението на общинския съвет да го изкупи (с гласовете на ГЕРБ, ДПС и сателити) до решението на Министерски съвет да отпусне парите минаха точно три работни дни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  tj avatar :-|
  Kiro

  А в Румъния същия този Гергов щеше да е за много години в затвора, заради онази схема с Планекс, дето доведе до убийството на 4ма работника под съборения хотел в Слънчев ден.

 • kratun.ko

  Това са нашите пари! От нашите данъци, събирани от нашите заплати уж за по-добри образование, здравеопазване, администрация, инфраструктура, охрана на държавата. ВРЕМЕ Е ЗА РЕВОЛЮЦИЯ!

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  ГЕРБ са васали на Доган, по причина на папките на Цацаров. Доган унизи БСП да назначи Пеевски за шеф на ДАНС. Сега си устройва същата ритауална гавра с ГЕРБ. Варненската дупка, ТЕЦ за 3500 лева, студеният резерв в навечерието на социални сътресения сред енергетици и миньори. От същата клоака ще изплува и истинският човекк зад Гинка, ама това го пазим "за съобразяване" точно преди изборите.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ритуалите на Доган: бавно и мазно, пред невярващия поглед на аудиторията. Да - ти ще го направиш, защото нямаш друг избор:

  Малко хроники:

  http://old.segabg.com/article.php?id=694236

 • kdo52372883

  Държавата върви към закриване и разфасоване. Аз викам да анулираме следните постове, за да не си губим повече времето с празни игри на демокрация:

  1) Премиер
  2) Шеф на НС
  3) Главен Прокурор
  4) Шеф на ВАС

  На тяхно място да създадем един-единствен пост, който да се заема доживотно - от едно животно. Да, познахте - от най-Успелия, най-Дебелия, най-Известния. Тогава вече нещата ще си дойдат на мястото - и България ще се превърне и формално в това, в което в момента е неформално. А именно - нагло и безочливо сатрапство на олигархията. Амин.

 • 6
  wpo34378687 avatar :-|
  wpo34378687

  КДО, често повтарям че най-смелия съвременен политик е Юшченко. Като стана президент уволни държавата.Съд,прокуратура,генщаб-всички на пробен 1 годишен договор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK