С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
10 19 окт 2018, 11:43, 52609 прочитания

Как "Джи Пи груп" стана най-големият строител

За последните шест години компанията е спечелила обществени поръчки за близо 800 млн. лв.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко

• За последните шест години компанията участва в обществени поръчки за близо 800 млн. лв.

• Големите строителни фирми се "отглеждат" с еврофондове и отстраняване на чуждестранната конкуренция

• Скандалите в сектора приключват с отстраняване на засегнатата фирма, но истинският проблем е как се управляват публичните пари

Част от темата

Поръчките на "Джи Пи груп"

"Джи Пи груп" остава в търгове за 1.15 млрд. лв

Строителната компания е част от консорциуми в поръчките за редица ключови проекти

Картелът на строителите името си мени, нрава - не

Големите инфраструктурни проекти се печелят от малък кръг фирми, които не си пречат една на друга.

Стефан Тотев: Отказваме се от проекти заради обществения интерес

Изпълнителният директор на "Джи Пи груп" пред "Капитал"


Ако сте пътували на запад от Солун по дългата магистрала, водеща към йонийския бряг и Игуменица, вероятно сте отбелязали, че по нея има десетки тунели - някои са стотици метри, други - километри. Трудно може да докажете, че строителят на тази магистрала - гръцката компания "Актор", не знае как да прави тунели. Българската пътна агенция обаче е измислила начин. В търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма", който с бюджета си 194 млн. лв. е най-големият и сложен пътен обект за последните години у нас, "Актор" бяха отстранени с мотива, че графикът им не съвпада с този на АПИ. Оказа се, че гръцките строители са предложили първо да направят геотехнически изследвания, а след това - проект за тунел (както казват и българските регулации). АПИ е решила, че проектът трябва да е готов до 4-ия месец и следователно "Актор" са твърде бавни.

Всъщност пътните инженери в агенцията не са малоумни. Те знаят чудесно, че 4 месеца не са достатъчно време да изследваш планина и след това да направиш проект за тунел, дълъг 2.1 км. Но все някаква причина за отстраняване трябва да бъде измислена. Защото 190 млн. лв. са много пари и победителят няма как да е случаен. От 13-те оферти, подадени за "Железница", сред които освен "Актор" имаше фирми от Италия, Турция и много български дружества, до ценова оферта стигнаха само 4 обединения, нито едно от тях чуждо. От тези 4, две - "Станилов" и "ИСА 2000", също бяха декласирани, въпреки че дадоха по-добри цени. Така до финала достигнаха две обединения - това на "Джи Пи груп" и "Главболгарстрой".


Тази поръчка накратко разказва историята на големите строители в България през последните няколко години. Това е сектор, доминиран от държавата, в която тя е и ножът и хлябът - определя правилата, раздава парите и избира победителите. А държавата, както е ясно вече на всички, може да има много лица и "независими" органи, но всъщност оперира от един център и под едно име. Това също така обяснява защо и как "Джи Пи груп" станаха най-голямата строителна компания в страната и до голяма степен дава отговор на въпроса как е възможно частна компания просто да се откаже в рамките на няколко дни както от "Железница", така и от ремонта на трамвайно трасе в София - проекти на обща стойност 225 млн. лв.

Любимецът на "Лукойл" и на София

"Джи Пи груп" има богата история в строителството и реализира десетки милиони левове ,приходи извън обществените поръчки. В началото компанията е съсредоточена предимно в жилищното строителство, като има и един основен клиент. Тя прави редица бензиностанции на "Лукойл", промишлени обекти на "Лукойл Нефтохим", хотелски комплекси в Правец, включително "RIU Pravets Resort". Именно заради тези обекти, както и заради факта, че строи новата централа на "Лукойл" и се настанява в старата, тя е свързвана с директора на "Лукойл" за България Валентин Златев, който непрекъснато отрича да има нещо общо с фирмата.Голямото инфраструктурно строителство за "Джи Пи груп" започва там, където го застигна скандалът - в София. Още с първите проекти за разширението на метрото през 2009 г. обединението "Метро Билд", в което участва фирмата, е избрано за изпълнител на участъка от метростанция "Обеля" по бул. "Ломско шосе" до пътен възел "Надежда". Договорът е за 53.4 млн. лв. без ДДС.

През 2012 г. строителната компания стига до нов договор за разширяване на метрото. Този път чрез обединение "Метро Сифер" са осигурени 49 млн. лв. без ДДС за участъка от ул. "Поручик Неделчо Бончев" до летище София. След това идва и договорът за част от метротрасето към Бизнес парка в кв. "Младост 4". Изпълнението е възложено на обединение "Метро Билд Младост", в което "Джи Пи груп" държи 50%, а бюджетът е 53.9 млн. лева. Чрез ДЗЗД "Обединение Метро Черни връх" компанията работи и по втория метродиаметър, като договорът е за 42.3 млн. лв., а с обединенията "Метро Билд -център" и "Метробилд-запад" са спечелени и участъци от третата метролиния за съответно 94 млн. и 81 млн. лева.

Общо от "Метрополитен" дружеството е получило почти 380 млн. лв. без ДДС.

800 млн. лв. от държавата

Въпреки това "Джи Пи груп" никога преди 2013 г. не е влизала сред петте най-големи строителни компании в страната. Това се променя, когато започва да участва активно в държавните търгове. През онази ключова за строителния сектор година, в която изтичаше първият програмен период, първият кабинет "Борисов" се смени с "Орешарски", а десетки търгове по европрограми бяха раздадени бързо, "Джи Пи" за кратко сключва договори за близо 200 млн. лв. За сравнение - толкова е общият оборот на фирмата за 2009-а, 2010-а и 2011 г. Именно тогава започва и възходът на "Джи Пи груп", за да се стигне до 2016 г. и първия катарзис на Бойко Борисов. (Запитан публично дали е близък с Делян Пеевски тогава премиерът спря държавни поръчки за близо милиард лева.) През 2016 въпреки отменения търг за "Хемус" и други поръчки, които дружеството си е разделило с "Водстрой 98", Джи Пи става най-голямата по приходи строителна компания в България. Тази позиция се задържа и през 2017-а, а поне преди тази фатална седмица изглеждаше много вероятно фирмата да запази лидерството си и през 2018 г.

Впечатление прави това, че печалбата на дружеството за 2017 г. нараства с над 45% до 27 млн. лв. и се връща почти на нивата от рекордната за бранша 2015 г. "Джи Пи груп" е и в топ 3 по показател рентабилност на приходите в сектора.

Справка в регистрите на обществените поръчки показва, че самостоятелно или като част от консорциум "Джи Пи груп" е успяла да спечели близо 700 млн. лв. от обществени поръчки в периода 2012 - 2017 г. Само до септември 2018 г. пък са подписани договори за още 97 млн. лева. Сравнени с общия оборот на дружеството за същия период (виж графиката), тези пари формират над две трети от постъпленията. Това, разбира се, е непълно сравнение. В консорциумите партньорите си поделят приходите, а такива са някои от най-големите поръчки на Джи Пи. Но подлага под съмнение думите на изпълнителния директор на компанията Стефан Тотев, който в интервю за "Капитал" твърди, че публичните пари формират около 35% от приходите на компанията.

Впрочем аналогичен растеж благодарение на обществените поръчки през последните години преживяха и други строителни компании като "Трейс груп холд", "ПСТ груп", ГБС и "Хидройстрой". При всички тях (както, разбира се, и при "Водстрой 98") обаче има ясно изразена тенденция за спад на приходите след 2015 г. При "Джи Пи груп" за сметка на това постъпленията постоянно се увеличават от 2012 г. (виж графиката).

И малко от други приятели

Паралелно с работата по подземната железница и големите поръчки, "Джи Пи груп" не забравя откъде е тръгнала. Тя изпълнява и редица общински проекти, които са съсредоточени в района на Правец, Етрополе, Венец, Първомай. Става въпрос за обекти като ВиК и улични ремонти, тротоари, саниране на училища, строеж на спортни зали. Като цяло договорите са десетки, като сумите по тях варират от няколкостотин хиляди до няколко милиона лева.

Сред общинските поръчки впечатление прави тази на Костинброд за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Тя е на стойност 70.7 млн. лв. и е изпълнена от консорциум "Костинброд Конструкшън груп 99", в който "Джи Пи груп" има най-голям дял.

Близо 17 млн. лв. пък са платени на дружеството от "София тех парк" за изграждането на площадковата инфраструктура.

Лошата година

2018 г. обаче се оказа лоша за компанията. След като продължи да расте с познати темпове, фирмата се сблъска с няколко нови препятствия. Първо дойде разследването на "Биволъ" за "Джи Пи гейт". Документите за фирми, свързани лица и изпълнители от публикацията са реални и лесно проверими в публичните регистри. Те могат да се оприличат на своеобразна матрица за печелене на обществени поръчки, която повдигна завесата над скритата част от българската действителност.

Група хора регистрират няколко консултантски дружества и започват да участват в търгове на общини. Сумите, за които се състезават, не са големи, тъй като процедурите са за оказване на експертна помощ при подготовката на същинските инфраструктурни проекти. Когато въпросните консултанти са избрани обаче, впоследствие за изпълнител се избира и свързана с тях строителна фирма. В оценителните комисии пък като външни експерти се появяват близки до едните или другите лица. Формално пряка свързаност между участниците няма. Но ги събира адресът на бул. "Черни връх" 59А, където е централата на строителната компания и откъдето се твърди, че са изнасяни кашони с документи, за да бъдат унищожени. В редица обществени поръчки консултантите сочат този адрес за кореспонденция, макар да са регистрирани на други места.

След скандала със задържаните журналисти прокуратурата направи проверка, която по-късно прерасна в досъдебно производство и се стигна до блокиране на съмнителен превод за 14 млн. евро.

След това дойде и общественото недоволство от поредната спечелена поръчка в София - ремонтите в центъра. Част от силната международна реакция след убийството на журналистиката в Русе (чието последно предаване беше посветено на "Джи Пи гейт") се фокусира върху корупцията при разпределението на еврофондовете. Така Борисов беше длъжен да покаже някаква реакция и той реши да направи римейк на катарзиса от преди две години като този път удари по Джи Пи. Набраната през последните години инерция обаче ще бъде трудна за забавяне. Джи Пи се отказа от 225 млн. лв., но участва в търгове за още над милиард. В момента изпълнява поръчки за пречиствателната станция Приморско - Китен за 16.8 млн. лв., за реконструкция на пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград за 15 млн. лв., а миналия месец подписа и жп поръчка за 11.5 млн. лв. Законов начин те да бъдат изхвърлени оттам няма. Което значи, че компанията ще трябва сама да се откаже и от някои от тях. Ако направи това, ще бъде ясно кой го е поръчал. Както и че Борисов ще търси нов фаворит - компания, която след няколко години ще се окаже най-големият строител.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Бойко Борисов се изказа в полза на бойните самолети F-16 (обновена) 5 Бойко Борисов се изказа в полза на бойните самолети F-16 (обновена)

Lockheed Martin обещава ускорена доставка на американските изтребители за България, Saab контрира с оферта за десет Gripen-а

14 дек 2018, 1813 прочитания

Президентът оспори текстове от Закона за бюджета пред Конституционния съд Президентът оспори текстове от Закона за бюджета пред Конституционния съд

Радев обнародвал закона, за да не бави бюджета, но ще брани конституционните принципи на социалната и правовата държава

14 дек 2018, 495 прочитания

24 часа 7 дни

14 дек 2018, 11157 прочитания

14 дек 2018, 3301 прочитания

14 дек 2018, 2745 прочитания

14 дек 2018, 2647 прочитания

14 дек 2018, 1819 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
"Джи Пи груп" остава в търгове за 1.15 млрд. лв

Строителната компания е част от консорциуми в поръчките за редица ключови проекти

Краят на митата върху износа на ток

Съдът на ЕС реши, че е незаконно държавите членки да налагат такси при износа на електроенерегия. Бълагрия единствена все още прави това

Ще кипне ли Черно море

Колкото и да драматизира българският премиер, Западът по-скоро търси деескалация на конфликта в Керченския проток

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Коледна селекция - за всички от сърце

Ако все още не сте се справили с коледното пазаруване, разнообразни идеи за подаръци в последния момент.

Книга: "Малка история на философията"

Найджъл Уорбъртън запазва лаконичния си стил, за да въведе по разбираем начин читателите дори в най-оплетените философски школи

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: ГЕРБ сглоби машина за репресии

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 14.12.2018 Прочетете