Как "Джи Пи груп" стана най-големият строител

Как "Джи Пи груп" стана най-големият строител

За последните шест години компанията е спечелила обществени поръчки за близо 800 млн. лв.

Огнян Георгиев, Ивайло Станчев
65964 прочитания

© Капитал


Темата накратко

• За последните шест години компанията участва в обществени поръчки за близо 800 млн. лв.

• Големите строителни фирми се "отглеждат" с еврофондове и отстраняване на чуждестранната конкуренция

• Скандалите в сектора приключват с отстраняване на засегнатата фирма, но истинският проблем е как се управляват публичните пари

Ако сте пътували на запад от Солун по дългата магистрала, водеща към йонийския бряг и Игуменица, вероятно сте отбелязали, че по нея има десетки тунели - някои са стотици метри, други - километри. Трудно може да докажете, че строителят на тази магистрала - гръцката компания "Актор", не знае как да прави тунели. Българската пътна агенция обаче е измислила начин. В търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма", който с бюджета си 194 млн. лв. е най-големият и сложен пътен обект за последните години у нас, "Актор" бяха отстранени с мотива, че графикът им не съвпада с този на АПИ. Оказа се, че гръцките строители са предложили първо да направят геотехнически изследвания, а след това - проект за тунел (както казват и българските регулации). АПИ е решила, че проектът трябва да е готов до 4-ия месец и следователно "Актор" са твърде бавни.

Всъщност пътните инженери в агенцията не са малоумни. Те знаят чудесно, че 4 месеца не са достатъчно време да изследваш планина и след това да направиш проект за тунел, дълъг 2.1 км. Но все някаква причина за отстраняване трябва да бъде измислена. Защото 190 млн. лв. са много пари и победителят няма как да е случаен. От 13-те оферти, подадени за "Железница", сред които освен "Актор" имаше фирми от Италия, Турция и много български дружества, до ценова оферта стигнаха само 4 обединения, нито едно от тях чуждо. От тези 4, две - "Станилов" и "ИСА 2000", също бяха декласирани, въпреки че дадоха по-добри цени. Така до финала достигнаха две обединения - това на "Джи Пи груп" и "Главболгарстрой".

Тази поръчка накратко разказва историята на големите строители в България през последните няколко години. Това е сектор, доминиран от държавата, в която тя е и ножът и хлябът - определя правилата, раздава парите и избира победителите. А държавата, както е ясно вече на всички, може да има много лица и "независими" органи, но всъщност оперира от един център и под едно име. Това също така обяснява защо и как "Джи Пи груп" станаха най-голямата строителна компания в страната и до голяма степен дава отговор на въпроса как е възможно частна компания просто да се откаже в рамките на няколко дни както от "Железница", така и от ремонта на трамвайно трасе в София - проекти на обща стойност 225 млн. лв.

Любимецът на "Лукойл" и на София

"Джи Пи груп" има богата история в строителството и реализира десетки милиони левове ,приходи извън обществените поръчки. В началото компанията е съсредоточена предимно в жилищното строителство, като има и един основен клиент. Тя прави редица бензиностанции на "Лукойл", промишлени обекти на "Лукойл Нефтохим", хотелски комплекси в Правец, включително "RIU Pravets Resort". Именно заради тези обекти, както и заради факта, че строи новата централа на "Лукойл" и се настанява в старата, тя е свързвана с директора на "Лукойл" за България Валентин Златев, който непрекъснато отрича да има нещо общо с фирмата.

Голямото инфраструктурно строителство за "Джи Пи груп" започва там, където го застигна скандалът - в София. Още с първите проекти за разширението на метрото през 2009 г. обединението "Метро Билд", в което участва фирмата, е избрано за изпълнител на участъка от метростанция "Обеля" по бул. "Ломско шосе" до пътен възел "Надежда". Договорът е за 53.4 млн. лв. без ДДС.

През 2012 г. строителната компания стига до нов договор за разширяване на метрото. Този път чрез обединение "Метро Сифер" са осигурени 49 млн. лв. без ДДС за участъка от ул. "Поручик Неделчо Бончев" до летище София. След това идва и договорът за част от метротрасето към Бизнес парка в кв. "Младост 4". Изпълнението е възложено на обединение "Метро Билд Младост", в което "Джи Пи груп" държи 50%, а бюджетът е 53.9 млн. лева. Чрез ДЗЗД "Обединение Метро Черни връх" компанията работи и по втория метродиаметър, като договорът е за 42.3 млн. лв., а с обединенията "Метро Билд -център" и "Метробилд-запад" са спечелени и участъци от третата метролиния за съответно 94 млн. и 81 млн. лева.

Общо от "Метрополитен" дружеството е получило почти 380 млн. лв. без ДДС.

800 млн. лв. от държавата

Въпреки това "Джи Пи груп" никога преди 2013 г. не е влизала сред петте най-големи строителни компании в страната. Това се променя, когато започва да участва активно в държавните търгове. През онази ключова за строителния сектор година, в която изтичаше първият програмен период, първият кабинет "Борисов" се смени с "Орешарски", а десетки търгове по европрограми бяха раздадени бързо, "Джи Пи" за кратко сключва договори за близо 200 млн. лв. За сравнение - толкова е общият оборот на фирмата за 2009-а, 2010-а и 2011 г. Именно тогава започва и възходът на "Джи Пи груп", за да се стигне до 2016 г. и първия катарзис на Бойко Борисов. (Запитан публично дали е близък с Делян Пеевски тогава премиерът спря държавни поръчки за близо милиард лева.) През 2016 въпреки отменения търг за "Хемус" и други поръчки, които дружеството си е разделило с "Водстрой 98", Джи Пи става най-голямата по приходи строителна компания в България. Тази позиция се задържа и през 2017-а, а поне преди тази фатална седмица изглеждаше много вероятно фирмата да запази лидерството си и през 2018 г.

Впечатление прави това, че печалбата на дружеството за 2017 г. нараства с над 45% до 27 млн. лв. и се връща почти на нивата от рекордната за бранша 2015 г. "Джи Пи груп" е и в топ 3 по показател рентабилност на приходите в сектора.

Справка в регистрите на обществените поръчки показва, че самостоятелно или като част от консорциум "Джи Пи груп" е успяла да спечели близо 700 млн. лв. от обществени поръчки в периода 2012 - 2017 г. Само до септември 2018 г. пък са подписани договори за още 97 млн. лева. Сравнени с общия оборот на дружеството за същия период (виж графиката), тези пари формират над две трети от постъпленията. Това, разбира се, е непълно сравнение. В консорциумите партньорите си поделят приходите, а такива са някои от най-големите поръчки на Джи Пи. Но подлага под съмнение думите на изпълнителния директор на компанията Стефан Тотев, който в интервю за "Капитал" твърди, че публичните пари формират около 35% от приходите на компанията.

Впрочем аналогичен растеж благодарение на обществените поръчки през последните години преживяха и други строителни компании като "Трейс груп холд", "ПСТ груп", ГБС и "Хидройстрой". При всички тях (както, разбира се, и при "Водстрой 98") обаче има ясно изразена тенденция за спад на приходите след 2015 г. При "Джи Пи груп" за сметка на това постъпленията постоянно се увеличават от 2012 г. (виж графиката).

И малко от други приятели

Паралелно с работата по подземната железница и големите поръчки, "Джи Пи груп" не забравя откъде е тръгнала. Тя изпълнява и редица общински проекти, които са съсредоточени в района на Правец, Етрополе, Венец, Първомай. Става въпрос за обекти като ВиК и улични ремонти, тротоари, саниране на училища, строеж на спортни зали. Като цяло договорите са десетки, като сумите по тях варират от няколкостотин хиляди до няколко милиона лева.

Сред общинските поръчки впечатление прави тази на Костинброд за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води. Тя е на стойност 70.7 млн. лв. и е изпълнена от консорциум "Костинброд Конструкшън груп 99", в който "Джи Пи груп" има най-голям дял.

Близо 17 млн. лв. пък са платени на дружеството от "София тех парк" за изграждането на площадковата инфраструктура.

Лошата година

2018 г. обаче се оказа лоша за компанията. След като продължи да расте с познати темпове, фирмата се сблъска с няколко нови препятствия. Първо дойде разследването на "Биволъ" за "Джи Пи гейт". Документите за фирми, свързани лица и изпълнители от публикацията са реални и лесно проверими в публичните регистри. Те могат да се оприличат на своеобразна матрица за печелене на обществени поръчки, която повдигна завесата над скритата част от българската действителност.

Група хора регистрират няколко консултантски дружества и започват да участват в търгове на общини. Сумите, за които се състезават, не са големи, тъй като процедурите са за оказване на експертна помощ при подготовката на същинските инфраструктурни проекти. Когато въпросните консултанти са избрани обаче, впоследствие за изпълнител се избира и свързана с тях строителна фирма. В оценителните комисии пък като външни експерти се появяват близки до едните или другите лица. Формално пряка свързаност между участниците няма. Но ги събира адресът на бул. "Черни връх" 59А, където е централата на строителната компания и откъдето се твърди, че са изнасяни кашони с документи, за да бъдат унищожени. В редица обществени поръчки консултантите сочат този адрес за кореспонденция, макар да са регистрирани на други места.

След скандала със задържаните журналисти прокуратурата направи проверка, която по-късно прерасна в досъдебно производство и се стигна до блокиране на съмнителен превод за 14 млн. евро.

След това дойде и общественото недоволство от поредната спечелена поръчка в София - ремонтите в центъра. Част от силната международна реакция след убийството на журналистиката в Русе (чието последно предаване беше посветено на "Джи Пи гейт") се фокусира върху корупцията при разпределението на еврофондовете. Така Борисов беше длъжен да покаже някаква реакция и той реши да направи римейк на катарзиса от преди две години като този път удари по Джи Пи. Набраната през последните години инерция обаче ще бъде трудна за забавяне. Джи Пи се отказа от 225 млн. лв., но участва в търгове за още над милиард. В момента изпълнява поръчки за пречиствателната станция Приморско - Китен за 16.8 млн. лв., за реконструкция на пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград за 15 млн. лв., а миналия месец подписа и жп поръчка за 11.5 млн. лв. Законов начин те да бъдат изхвърлени оттам няма. Което значи, че компанията ще трябва сама да се откаже и от някои от тях. Ако направи това, ще бъде ясно кой го е поръчал. Както и че Борисов ще търси нов фаворит - компания, която след няколко години ще се окаже най-големият строител.

Темата накратко

• За последните шест години компанията участва в обществени поръчки за близо 800 млн. лв.

• Големите строителни фирми се "отглеждат" с еврофондове и отстраняване на чуждестранната конкуренция

• Скандалите в сектора приключват с отстраняване на засегнатата фирма, но истинският проблем е как се управляват публичните пари

Ако сте пътували на запад от Солун по дългата магистрала, водеща към йонийския бряг и Игуменица, вероятно сте отбелязали, че по нея има десетки тунели - някои са стотици метри, други - километри. Трудно може да докажете, че строителят на тази магистрала - гръцката компания "Актор", не знае как да прави тунели. Българската пътна агенция обаче е измислила начин. В търга за тунел "Железница" на магистрала "Струма", който с бюджета си 194 млн. лв. е най-големият и сложен пътен обект за последните години у нас, "Актор" бяха отстранени с мотива, че графикът им не съвпада с този на АПИ. Оказа се, че гръцките строители са предложили първо да направят геотехнически изследвания, а след това - проект за тунел (както казват и българските регулации). АПИ е решила, че проектът трябва да е готов до 4-ия месец и следователно "Актор" са твърде бавни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Стана след около 50-60 хиляди разговора, започващи с "Аха-ле-ле бате К*ре, кАжи са от кфо че се дебелее тая година?"

 • 2
  james1 avatar :-|
  james1

  Отново лобиране за Актор от страна на Капитал. Актор като знаеше как се строят тунели защо умишлено забави строежа на магистрала Струма от Сандански до Кулата? Много ясно, че такава некоректна и нагла фирма ще бъде изритана от търговете даже е трябвало държавата да я осъди в международен съд заради вредите, които нанесе на България?

 • 3
  nogica avatar :-|
  nogica

  Нееете минали 700 000 000 млн. лв прокуратурата блокирала 14млн.лв. Да помислим малко ?

 • 4
  azlikaram avatar :-|
  azlikaram


  До коментар [#2] от "
  james1
  ":

  "Актор" се споменава само за пример :)

 • 5
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Акцентът е върху Джи Пи Груп и е очевАдна протекцията на властимащите върху нея!

 • 6
  james1 avatar :-|
  james1

  То така се лобира, уж само за пример.

 • 7
  samsum avatar :-P
  Петър Самсонов

  Е, строителството не е като митниците...

 • 8
  nvx1447482645479914 avatar :-|
  Toni Pesci

  Относно споменаването на Актор - наистина който е пътувал, сам се е уверил, че за строителството на тунели компанията има най-много опит в нашият географски район. Просто тунелите се виждат, там са и никой не може да го отрече. Дали компанията бави изпълнението - не зная - но в България всички преправят, след като са “спазили” сроковете. Мисля, че е по-важно качеството в дългосрочен план, а не бързината. Който не мисли така, няма право да се оплаква относно нашата инфраструктура.

 • 9
  hgg21387465 avatar :-|
  hgg21387465

  Да, това е самата истина. Валентин Златев чрез Джи Пи Груп прокарва своите икономически интереси. Подкрепян плътно от Москва се чувства в свои води и твори каквото му душа иска. Явно задаването на избори и желанието на ГЕРБ и ДПС да бъдат напълнени касите им е довело до известен разкол и сега Джи Пи е под прицела на прокуратурата. Трейс явно се откупиха и дадоха своята лепта за двете управляващи партии ДПС и ГЕРБ. Златев явно чувства, че е над всички, тъй като има протекциите на Москва. Много интересно е ще да се наблюдават отношенията между Златев и Борисов, както и дали няма да се даде на Златев това,което иска от задната врата чрез други новопоставени фирми и лица.

 • 10
  ajsayder avatar :-|
  sim4o

  [quote#8:"Toni Pesci"]Toni PesciРейтинг: 8
  Неутрално
  22 окт 2018 12:298

  Относно споменаването на Актор - наистина който е пътувал, сам се е уверил, че за строителството на тунели компанията има най-много опит в нашият географски район. Просто тунелите се виждат, там са и никой не може да го отрече. Дали компанията бави изпълнението - не зная - но в България всички преправят, след като са “спазили” сроковете. Мисля, че е по-важно качеството в дългосрочен план, а не бързината. Който не мисли така, няма право да се оплаква относно нашата инфраструктура.[/quote] Че то Актор и подизпълнителите от Техпрогрес си оставиха ръцете в участъка до Дядово .. :(


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход