Пропуканата витрина на ГЕРБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пропуканата витрина на ГЕРБ

Пропуканата витрина на ГЕРБ

Скандалът с ремонтите в София постави въпроса за модела, по който се управлява столицата

Велина Господинова
31668 прочитания

© Надежда Чипева


Нещо много необичайно се случи миналата седмица в София. За оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова призоваха едновременно и от лявата опозиция (БСП), и от дясната (обединена сега в "Да, България"). На пръв поглед това изглежда нормално - от опозицията се очаква именно да критикува и да иска оставки. Необичайното е, че това не се е случвало почти никога през последните повече от 10 години, в които ГЕРБ управлява София. Порциите на властта в най-големия български град досега винаги са се разпределяли така, че силно недоволни от статуквото политици не е имало. Дребните спорове и мимолетните скандали намираха бързи решения. Досега.

В тази история има и друго необичайно. Поводът да се поиска оставката на Фандъкова беше недоволството от ремонтите в центъра на София - криво подредените павета на ул. "Граф Игнатиев" и десенът на плочките в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". Възмущението наистина беше голямо, но през последните години имаше далеч по-сериозни поводи да се критикува управлението на града - от презастрояването на някои квартали, през липсата на инфраструктура (улици!) в други, до изпускането на високото строителство На техния фон шарените плочки в една градинка изглеждат като невинно прегрешение и въпреки това предизвикаха толкова сериозна политическа реакция.

Обясненията за това са две. От ГЕРБ предпочитат да се успокояват с идващите догодина местни избори и да отдават напрежението на започващата кампания. Това обаче е само отчасти вярно - то обяснява политическата реакция, но не и настроенията на хората. По-сериозната причина е, че недоволството срещу управляващите през последните месеци става все по-голямо и дори на пръв поглед маловажни грешки предизвикват силна реакция. За ГЕРБ в София това означава, че на изборите след по-малко от година те може да получат по-малко гласове, отколкото са свикнали.

Губи ли ГЕРБ София

"Ремонтите в София трябваше да бъдат предизборната витрина на ГЕРБ за местните избори, пред която да застане целият ръководен екип на общината и да каже на хората "ето това сме ние, гласувайте за нас". Сега тази витрина се пропука сериозно. Масово се споделя мнението, че за някои от пространствата в столицата не се налагаше ремонт, което доведе до съмненията, че това се прави, за да се усвоят средства. В такъв тип проблеми хората привиждат корупционната практика и тук основно съмненията са такива", смята управителят на социологическата агенция "Маркет линкс" Добромир Живков.

Видимото пропукване стана по две теми, които до този момент изглеждаха табу за управлението на ГЕРБ в София и по които формацията на Борисов се радваше на завиден медиен комфорт. Едната е как управляващите в столицата харчат парите от огромния бюджет на общината - за тази година той е 1.43 млрд. лв., от които близо половин милиард са за капиталови разходи, разбирай обществени поръчки, като в тази сума не влизат средствата, които се усвояват по различни европейски програми. Другата е за модела, по който се управлява София вече дванадесет години.

Как работи моделът "ГЕРБ"

Директно за този проблем заговори общинският съветник от Реформаторския блок Иво Божков. "Знаете ли кой е виновен за некачествените ремонти в София? Видимият погром идва от модела на управление на обществените поръчки от 2007 г. насам (от тогава до днес ГЕРБ имат мнозинство в СОС). Ерата Софиянски "всички на общинската баница", беше заменена от ерата "обществени поръчки за нашите фирми и спонсори", написа той в профила си във фейсбук. Според Божков в Столичния общински съвет има "тайна комисия", която разпределя обществените поръчки, като по думите му механизмът й на работа е следният - съставената от по един представител от всички групи в СОС комисия се събира и обсъжда поръчките, които предстои да се възлагат, след това процедурата се задвижва от общинската администрация и офертите се отварят и оценяват от комисия, в която има общински съветници от различни групи. Това обаче е формално, защото победителят е "договорен" предварително от въпросната комисия. Всъщност тази комисия не е "тайна" и е одобрена от СОС още в началото на мандата, а предметът й на дейност е да преглежда документацията за обществените поръчки на стойност над 500 000 лв. В нея съветниците от ГЕРБ са трима, по един от БСП, от "Атака", от "Група 5" и от Реформаторския блок, както и двама представители от администрацията. Същата комисия съществува още от управлението на Бойко Борисов като кмет, само съставът й се е сменял след местните избори. Именно на тази комисия според общински съветници се дължи факта, че през последните години основно три фирми печелят големите обществени поръчки в София за ремонта на улици и строителството на метрото - "Джи Пи груп", "Главболгарстрой" и "ПСТ груп".

Този модел на всеобщ сговор при обществените поръчки е пренесен и в СОС. За разлика от предишния мандат, когато имаше пълно мнозинство, сега ГЕРБ има 30 общински съветници и на практика не им достига само един глас за формирането му. Той обаче не е трудно да бъде набавен от останалите групи в общинския съвет. Най-често това са съветници от групата "ВМРО и "Атака" - Патриоти за София", с които ГЕРБ управляват и на национално ниво, или такива от СДС, които са в групата на "Реформаторския блок". Тя от доста време на практика е разединена, защото вътре има сериозни разногласия между съветниците от трите основни партии, които съставляваха разпадналият се Реформаторски блок - ДСБ, СДС и "Движение България на гражданите". Пример за такова гласуване е увеличението на цената на билетчето за градския транспорт в София преди две години, когато ГЕРБ успя да прокара решението с помощта на четиримата съветници от СДС и Прошко Прошков, който тогава беше от ДБГ, а сега не членува в партия.

Ефектите от скандала с ремонтите

"Няма нужда от демоскопия, за да се види, че политическият климат в София вече е друг. Ясно е, че главно привържениците на либералните партии стоят зад протестите за ремонтите в София, но истината е, че те са симптоматични за голяма част от българите. И това не е само в София", смята директорът на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов. Според него ГЕРБ стават жертва на собствения си успех. "ГЕРБ се породи около влизането в ЕС, европейските фондове и клиентелата. И съответно партията печелеше много от това, че благодарение на европейските пари разкрасява местата, където живее масовият българин - градовете. Хората обаче вече свикнаха, че нещо се прави с еврофондове и не се впечатляват от това. Интересува ги дали се прави качествено и дали се краде", казва Симеонов. Към това той прибавя и факта, че ГЕРБ започва да се изхабява, защото управлява дълго. "Само допреди няколко месеца не беше възможно думичка да се каже срещу Фандъкова. Тя беше абсолютно безплътно политическо същество, а сега да се говори срещу нея е най-модният градски тренд", смята Симеонов. И обобщава: "Донякъде ГЕРБ стават жертва на успеха си да преобразят София, което не може да им се отрече, и на това, че хората вече не са доволни само от това и искат още."

Според Добромир Живков от "Маркет линкс" кризата в София около ремонтите не е по-различна от това, което се случва на национално ниво. "Освен кризите на национално ниво, като се започне от протеста на майките на деца с увреждания, срива на Търговския регистър и катастрофата край Своге, виждаме вкризяване и на местно ниво, и то в най-голямата община в България. Това вече поставя различен нюанс, защото не просто на национално ниво не се случват нещата, а те не се случват и в най-големия град в България - столицата", смята Живков.

И Симеонов, и Живков са категорични, че не може отсега да се прогнозира как тази криза около ремонтите в столицата ще се отрази на местните избори, защото те са след една година. Симеонов цитира резултати от политическия и икономически индекс, който "Галъп интернешънъл" прави всеки месец, според които през септември (преди скандала около ремонтите) скалата за одобрението и неодобрението на кмета Фандъкова е около нулата, т.е. колкото я одобряват, толкова и не я одобряват. Според индекса 35% е доверието в нея и 35% е недоверието. Според Добромир Живков големият въпрос е дали последните събития в София няма да се окажат точката, отвъд която подкрепата за ГЕРБ ще започне да намалява. "Досега нещата бяха в условен баланс - имаше спадове, имаше скок. Ако тук не се пречупи тенденцията и не се тръгне надолу, това ще означава нелош резултат за ГЕРБ на изборите. Ако обаче сега тръгнат надолу, възстановяването на предишните позиции ще бъде трудно", смята той. "Да, България" взеха много добър резултат на парламентарните избори в София и сега заедно с ДСБ в обединението "Демократична България" имат потенциал да направят много добър резултат в столицата и да бъдат втора политическа сила, а това автоматично означава отлив от гласове за ГЕРБ", казва Живков. На предишните избори Реформаторският блок също беше втора политическа сила, но партията на Борисов успя да спечели 30 места в общинския съвет.

Според източници от управляващите в ръководството на ГЕРБ се обмисля сериозно вероятността на предстоящите местни избори те да не успеят да повторят резултата си от предишния вот и не изключват варианта в следващия мандат да управляват София в коалиция с друга политическа сила. Още повече че на последните два местни вота има драстична разлика в подкрепата за листата общински съветници на ГЕРБ в София.

През 2011 г., когато партията на Борисов спечели самостоятелно мнозинство в СОС с 33-ма общински съветници, за ГЕРБ гласуваха 223 415 избиратели. Четири години по-късно техният брой беше 160 816, което е отлив от близо 63 хил. гласа. Въпросът сега е по-скоро докъде ще стигне спадът и дали има вероятност да се случи нещо доскоро немислимо - през септември година ГЕРБ да изгуби първия си рубеж във властта.

Нещо много необичайно се случи миналата седмица в София. За оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова призоваха едновременно и от лявата опозиция (БСП), и от дясната (обединена сега в "Да, България"). На пръв поглед това изглежда нормално - от опозицията се очаква именно да критикува и да иска оставки. Необичайното е, че това не се е случвало почти никога през последните повече от 10 години, в които ГЕРБ управлява София. Порциите на властта в най-големия български град досега винаги са се разпределяли така, че силно недоволни от статуквото политици не е имало. Дребните спорове и мимолетните скандали намираха бързи решения. Досега.

В тази история има и друго необичайно. Поводът да се поиска оставката на Фандъкова беше недоволството от ремонтите в центъра на София - криво подредените павета на ул. "Граф Игнатиев" и десенът на плочките в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". Възмущението наистина беше голямо, но през последните години имаше далеч по-сериозни поводи да се критикува управлението на града - от презастрояването на някои квартали, през липсата на инфраструктура (улици!) в други, до изпускането на високото строителство На техния фон шарените плочки в една градинка изглеждат като невинно прегрешение и въпреки това предизвикаха толкова сериозна политическа реакция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  4ort avatar :-|
  4ort

  В цял свят, където има обществени поръчки има корупция.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Управлението на София е най-голямото политическо недоразумение в новата българска история. В град, в който средната класа е най-голяма и има достатъчно образовани млади хора, политическото представителство в лицето на общинските съветници се състои от някаква уникална сбирщина от простаци и мошеници, пионки на хората, към които участвавт в "усвояването" на бюджета. В общинския съвет имаме наредени на тепсия всички видове сенчест бизнес и престъпност - дилъри, бивши компаньонки, каналджии, силови застрахователи, ДДС-измамници, контрабандисти. Абсолютен срам за столичани.

 • 3
  borkar avatar :-|
  borkar

  От ремонтите лично аз нищо особено не съм очаквал, най-важното бе да на намалеят шума и вибрациите от трамвайте, което май-няма да стане. Има къде-къде по скандални ремонти като Витошка и т.н.
  Столична община и Столичен общински съвет обаче са виновни за бруталното стимулиране на автомобилния трафик и собственост на лични МПС, заради малоумната система за прием в училища, ясли и детски градини, заради бездействието спрямо Витоша, заради отношението към парковете, заради гласуването на непрекъснати изменения на ПУП-ИПРЗ за застрояване....
  В момента от 61 общински съветници, свестни са буквално трима-четирима.....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.