Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 21 окт 2018, 9:50, 7192 прочитания

Театър "Сфумато" в София ще търси 12 млн. лв. за нова сграда

Плановете за мащабна реконструкция в парк "Заимов" разделиха жителите от квартала

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Театър "Сфумато" в столичния парк "Заимов" да се премести в нова, мултифункционална сграда за съвременно изкуство - за това мечтаят от десетилетие създателите на алтернативната театрална работилница, режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Проектът дълги години се спъваше в бюрократичната машина на Столична община и не успя да се реализира като публично-частен, каквато беше първоначалната идея. От 2012 г. той е част от Интегрирания план за градско развитие на София и има право на европейско финансиране по програма "Региони в растеж". За новата сграда на театър "Сфумато" има готови идеен и технически проекти и разчети за
Сградата на театъра е строена през 30-те години на миналия век

Фотограф: Десислава Лещарска
евентуалната й цена - 12 млн. лв. На пътят й през 2018 г. обаче застава недоверието на жителите на кв. "Оборище".

Второ обществено обсъждане на проекта за "Преустройство и реконструкция на театрална работилница "Сфумато" се състоя в сряда при голям интерес и висок градус на дискусията. Участниците се разделиха на два лагера - такива, които приветстват изграждането на нова сграда и облагородяване на прилежащия терен в парка "Заимов", и такива, за които проектът е грандомански и фатален за част от зеленината в района.


Съдбата на двайсетина дървета, които попадат в строителното петно на новата сграда, застана в основата на критиките срещу театъра. Част от тях ще бъдат премахнати: според проектантите става въпрос за дървета в лошо състояние, "самонастанили се" джанки и такива, които ще бъдат преместени на ново място. Предвидено е и компенсаторно озеленяване, зелен покрив и облагородяване на парка. Това не успокои местните жители - част от тях внесоха подписка срещу проекта - заради планираната сеч и заради мащабите на новата сграда. Съмненията, че ще се секат здрави дървета, са и причината техническият проект повече от година да отлежава в
Част от дърветата зад "Сфумато" ще бъдат премахнати, защото попадат в строителното петно на новата сграда

Фотограф: Десислава Лещарска
Комисията по околна среда в Столична община.

Новият дом на "Сфумато"

Проектът, изготвен след конкурс от арх. Миряна Йорданова и екип, предвижда нова сграда да замени сега съществуващата постройка, строена през 30-те години на миналия век. Първоначалното й предназначение е било минерална баня, след което Столична община я оставя да пустее години наред. В периода 2001-2004 бившата баня е преустроена за нуждите на театър "Сфумато" с помощта на спонсори, Министерство на финансите и Министерство на културата. Към днешна дата обаче сградата е "амортизирана и крайно недостатъчна за развитието на театъра", посочват проектантите. Новата сграда ще е около с 6000 кв. м. разгъната застроена площ, на три етажа, с озеленяване на покрива и 40% озеленяване на площта на терена, който е около 4600 кв. м.Театърът ще има два входа - откъм ул. "Силистра" и откъм бул. "Янко Сакъзов", като през фоайето ще се преминава свободно. Това ще направи достъпни предвидените в проекта галерия, център за театрално изкуство и детски кът. Ще има мултифункционална сцена с 220 места, 2 репетиционни, работилница за декори и костюми, складове, подземен паркинг с 30 места за нуждите на театъра, ресторант, 11 гримьорни със спални, командна зала и др.

В строителното петно попадат 21 дървета - джанки, бъз, черница, явор, ясен и др. Според проектантския екип 10 от тях са в лошо състояние или загинали, 2 шестила и 4 лъжекипариси ще бъдат преместени, а за две джанки и един планински ясен има искане за отстраняване.

Дискусията

Общественото обсъждане премина при силен интерес и пълна зала

Фотограф: Десислава Лещарска
"Роден съм в този квартал, тези дървета ги помня, когато ги садихме, те са на моите години", коментира Михаил Висонов по време на второто обществено обсъждане. Той попита проектантите дали предвиждат хотелска част и дали тя ще се отдава на хора, които не са свързани с постановките. Друг гражданин - Петър Добчев, изрази притеснения заради близостта на новата сграда с театър "София". "Отчетено ли е, че може да се получи почти съединяване на двете сгради и съответно паркът да не прилича на парк, а на група от сгради", попита той. Трети се интересуваше от цената и откъде ще се намерят пари, а четвърти - къде ще се паркира.

"Тази мълва за хотел се носи, откакто говорим за този проект. Това са гримьорни", започна с отговорите проф. Иван Добчев, един от създателите на "Сфумато" и част от проектантския екип в частта "Сценография". "В целия модерен свят, били сме на фестивали със спектакли на "Сфумато", гримьорните на театрите, които приемат трупи, са пригодени актьорите там и да преспиват, да почиват. Това е важно, защото това са пари за хотели. По-евтино е и е по-удобно", обясни той. На коментари от публиката, че в постановките на "Сфумато" обикновено играят по 4-5 човека, Маргарита Младенова, другият съосновател на работилницата, отговори: "Раборим със 180 актьори на сезон, имаме по 24-25 представления месечно, а имаме две мухлясали гримьорни". Тя предложи лично да ги покаже на заинтересованите. Ще се строи нова сграда, по-голяма, с по-голяма сцена и ще се поставят по-големи постановки, обясниха авторите. Парите, обясни Младенова - между 10 и 12 милиона, ще дойдат по линия на европейско финансиране. "Проектът е съставен преди 10 години, имаше готовност от бизнеса да го финансира, но поради мудност и бавене и подозрения, абсолютно неоснователни, това не се случи", каза още тя.

Театрална работилница "Сфумато" е основана през 1989 г.

[Wikipedia]
Ръководителят на проектантския екип арх. Миряна Йорданова обясни за паркирането така: "Централна градска част ще се развива като зона за пешеходци, не за автомобили. Дестинацията е в близост до трамваи, автобуси, метро, в близост има общински паркинг".

А на критиките за мащабите на новата сграда проф. Добчев отговори: "Сигурно малко хора знаят, че Сатиричният театър е било котелно помещение, парното на квартала. То е преустроено, не е строено за театър и съответно има страшно много дефекти. Театър "Българска армия" е бивше кино, хубаво кино с хубави балкони, но сцената е адски плитка, декорите се внасят и изнасят през салона. Такива пристроени, пригодени са почти всички театри. Ние искаме да направим една сцена, каквато няма в България, която е европейска, на световно ниво. Всеки, който дойде от чужбина и играе тук - да не се срамуваме. От 60-те години, когато е строен театър "София", не е строено нищо за театър. Построиха се страшно много молове, какви ли не щуротии, арени, но театър не се строи, крайно време е да се преборим и да построим един. Затова имаме възможност, имаме подкрепа на европейските фондове".

На висок тон

Въпреки възможността всеки да се изкаже и да получи изчерпателен отговор, дискусията не мина съвсем гладко и имаше подвиквания и остри коментари. "Актьорите се оплакват от ниски заплати, че парите не им стигат. Това не е ли пир по време на чума - да се правят грандиозни, сталински проекти", провикна се човек от публиката, представил се като Папукчиев. "Това, което тука ще се прави и в Китай не са го направили", заяви той. Друга дама обяви, че проектът е "кражба на обществени пари и територия".

"Живея на съседния ъгъл, познавам сградата още откакто беше баня. След това я познавам като един кимизарник, пълен с наркомани. След това видяхме какви усилия се положиха за това, което е. Аз и моето семейство подкрепяме напълно този проект. Това е една прекрасна инициатива, откъдето можете, вземете пари!", защити проекта Валентина Генева. Подкрепа изразиха още много хора от квартала и от съседни културни институции като Музикалната академия например.

След обсъждането предстои да се подготвят протоколи и да се съберат коментари от всички заинтересовани страни. След това топката е в полето на общината: тя трябва да реши дали ще даде зелена светлина на проекта в този вид или ще настоява за промяна.
Театър "Сфумато"

Театрална работилница "Сфумато" е основана през 1989 г. от режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев като алтернатива на традиционните софийски театри. Набляга на т.нар. програми (няколкогодишен анализ на творчеството на определен автор) вместо на репертоар - отделни пиеси от различни автори на принципа "за всекиго по нещо". Пример за сфуматовските "програми" са серията представления по Чехов, Йовков, Радичков, Достоевски, Стриндберг и др. Театралната работилница няма собствена трупа, но в спектаклите ѝ често участват едни и същи актьори.

От май 2004 г. се намира на ул. "Димитър Греков" 2 (на гърба на театър "София" и съвсем близо до Малък градски театър "Зад канала"), в реставрираната сграда на някогашната баня "Подуене". В преустройството на банята за нуждите на "Сфумато" участват както самата театрална работилница, така и Министерство на финансите, Министерство на културата и корпоративни спонсори от България и чужбина. Театърът разполага с голяма зала с 120 места и с камерна зала с 40 места.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

KBC очаква свиване на българската икономика с 10% KBC очаква свиване на българската икономика с 10%

Оптимистичният вариант е за спад само с 4%, а най-лошият – за 12%

1 апр 2020, 1306 прочитания

Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи случай на COVID-19 в парламента Вечерни новини: Още месец извънредно положение; Първи случай на COVID-19 в парламента

И още: Бюджетът излезе на дефицит през март; Производствената активност в еврозоната е намаляла рязко през март

1 апр 2020, 2994 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Чуждите инвестиции падат до 230 млн. евро към август

Спрямо миналата година понижението е с 581.5 млн. евро

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Ваксината срещу COVID-19: В надпревара с вируса

Пандемията вероятно ще е достигнала своя пик и ще върви към овладяване, преди ваксината да е налице, но това не я прави непотребна

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10