Театър "Сфумато" в София ще търси 12 млн. лв. за нова сграда

Плановете за мащабна реконструкция в парк "Заимов" разделиха жителите от квартала

Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип
Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип
Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип    ©  Направление "Архитектура и градоустройство"
Проектът на арх. Миряна Йорданова и екип    ©  Направление "Архитектура и градоустройство"
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Театър "Сфумато" в столичния парк "Заимов" да се премести в нова, мултифункционална сграда за съвременно изкуство - за това мечтаят от десетилетие създателите на алтернативната театрална работилница, режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев. Проектът дълги години се спъваше в бюрократичната машина на Столична община и не успя да се реализира като публично-частен, каквато беше първоначалната идея. От 2012 г. той е част от Интегрирания план за градско развитие на София и има право на европейско финансиране по програма "Региони в растеж". За новата сграда на театър "Сфумато" има готови идеен и технически проекти и разчети за


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov
  • - 2
  • + 3

  По-разумно ми се вижда да се бутне старата сграда, да се освободи и без това малкия парк от безбройните заведения (да останат 2) и от тенис корта на ония мушмули, които са отсекли дървета да не им хвърлят сянка. И на това място дървета и тревичка. Дето се вика място за пикник за хората да има. СФУМАТО могат да се преместят в новата си сграда някъде другаде.

  Нередност?
 • 2
  vis avatar :-|
  вис
  • - 2
  • + 1

  Мисля, че проектът на Сфумато е изключително смислен, ценен и важен и се учудвам, че въобще подлежи на толкова спънки. Също се учудвам, че авторът на текста не се е запознал с достъпната във ФБ страницата на Сфумато информация, която копирам и която съвсем детайлно отговаря на всички критики и възражения.

  Публикуваме подробното опровержение от главния архитект на проекта Миряна Йорданова на постъпилите в Столична община - район Оборище възражения срещу проект "Пристройката".

  1. Не сме съгласни с обема на предвидените реконструкция и ново строителство, съгласно проекта. Считаме, че сградата трябва да се вписва в парковата среда, така че минимално да я засяга.

  ОТГОВОР
  ТЕХНИЧЕСКИ ПРОЕКТ „ПРЕУСТРОЙСТВО И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ТЕАТЪР „СФУМАТО“, ИЗПЪЛНЕН В РЕЗУЛТАТ НА ОТКРИТА ПРОЦЕДУРА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА С ПРЕДМЕТ: „Изготвяне на инвестиционни проекти във фаза „технически проекти” в рамките на проект BG161РО001/5-01/2008/063 „Укрепване капацитета на Министерство на културата – конкретен бенефициент по ОПРР”, финансиран по Оперативна програма „ Регионално развитие 2007 - 2013“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие по три обособени позиции: ОБОСОБЕНА ПОЗИЦИЯ 2: Изготвяне на проект във фаза „технически проект” за обект: „Рреконструкция и пристрояване на Театър «СФУМАТО», УПИ III, кв. 582, м. «ГГЦ-ЗОНА Г-13 – ЮГ» от плана на гр. София, р-н «Оборище» ”, разработен в съответствие с издадена ВИЗА за проектиране, съгл. Чл.140, (3) от ЗУТ
  Възложител: Министерство на културата
  Площ на имота: 4615 м2
  Показатели Етажност (височина в м) Пзастр. в % Кинт Позел. в % Начин на застрояване
  По виза и ОУП; По проект ; По виза и ОУП ≤17,00 м ≤20,00 м ≤60 ≤3,00 ≥30 свободно
  По проект 9,50, 14,00/17,00 м 51,22 1,47 ≥30 свободно
  Фигура 1 Сравнителна таблица за показателите Височина - кота корниз, Застроена площ, Процент озеленяване и Коефициент на интензивност по ОУП и Виза за проектиране и в представения проект
  Изводи: Предвидената реконструкция и пристрояване са в обем, пространствени рамки и градоустройствен „натиск“/интензивност на застрояване под допустимите за зоната с цел МАКСИМАЛНО ВПИСВАНЕ В СРЕДАТА. Особено ВАЖЕН е ПОКАЗАТЕЛЯТ ИНТЕНЗИВНОСТ НА ЗАСТРОЯВАНЕ - КИНТ, който е 2 пъти по-нисък от определения за тази част на София – вместо повече от 12000 м2 разгъната застроена площ, проектът се осъществява в двойно по-малко разгъната застроена площ. Отстоянието от съществуващите жилищни сгради по ул. „Силистра“ е 35 метра при норма по виза мин. 17 метра, т.е. двойно по-голямо.
  При норма мин 30% озеленяване, проектът осигурява над 30% озеленяване. Извън този процент е алейната мрежа и декоративните елементи, както и озеленена покривна тераса на съществуващата сграда с цел максимално озеленяване на ОКОЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ТЕАТЪРА, намиращ се в урегулиран поземлен имот с предназначение за ОБЩЕСТВЕНО ОБСЛУЖВАНЕ и конкретно ЗА ТЕАТЪР. Нека се има предвид, че това не е терен за озеленяване, а „за обществено обслужване“ и с конкретно предназначение – за театър“.
  Сградата на театъра е отдръпната на 5 м от регулационната линия по ул. „Силистра“, т.е. от съществуващия тротоар с идеята да бъде запазено максимално уличното озеленяване, а на мястото на загиналите дървета да бъдат засадени отново нови от същия вид.
  Проектът в частта си „Ландшафтна архитектура“ предлага привлекателно парково офомление.

  2. Предвидените в проекта – пристройка, ресторант, помещения за настаняване на артисти, складове, работилници за декори и др., считаме за несвойствени за сграда на театър. Предвиждането на още ресторанти не е приемливо. В близост вече има ресторанти и не сме съгласни, част от парка да се превръща в зона, наситена с увеселения и шум. Настояваме големи складове и работилници да не се допускат в паркова среда.

  ОТГОВОР

  2.1. Не се предвиждат помещения за „настаняване“ на артисти. Проектът е разработен, съгласно НАРЕДБА № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата (ДВ., бр. 5 от 2016 г., попр. бр. 13 от 2016 г.), в чл. 195, ал. 1, на която се определят „свойствените“ за театъра помещения, а именно: „Помещенията и пространствата за обслужване на зрители/посетители в сградите със зали за зрители и/или посетители са, както следва: 1. входове и изходи, фоайета, коридори и стълбища; 2. гардероби и тоалетни; 3. места за бързо хранене и консумация на напитки; 4. администрация; 5. складови помещения“. Съгласно противопожарните норми и нормите за сигурност, съгласно които параметрите на пътищата за противопожарни цели и сигурност са стриктно определени;

  2.2. Работилницата за декори се намира в съществуващата сграда с квадратура 28 м2. Тази квадратура недвусмислено показва, че т.н. „работилница“ би служила само за леки поправки, корекции на декори. Апропо, ако се влезе и днес през деня в сградата на театъра, ще ви посрещнат със строга заповед – „Тишина! Текат репетиции!!!“. В никакъв случай не може да се очаква, че театралната сграда ще бъде източник на шум!

  2.3. Не се предвиждат в проекта „още ресторанти“. Проектът предвижда реконструкция на южната фасада, така че тя да бъде изчистена, достойна за съвременен театър. Съществуващите пространства за консумация и напитки (в момента се ползва от „Скара бар“) се предвижда да бъдат зареждани от подземното ниво и в околното пространство да не паркират коли за доставка;
  2.4. Театърът ще разполага с 11 гримьорни, разположени на 3 нива в непосредствена близост до сцената. В голяма част от постановките участват повече от 20 артисти, гостуващи режисьори, постановчици и т.н.

  Изводи: Реконструкцията и пристрояването на театър „Сфумато“ не само че няма да се превърне в зона, „наситена с увеселения и шум“, а ще бъде ново културно пространство за непосредствено живеещите, за квартала и столицата в озеленена паркова среда в рамките на терена, отреден за театър в непосредствено съседство и връзка с парк „Оборище“ – една истинска симбиоза и преливане със съседните паркови пространства, наситени с артефакти и театралните пространства на театър „София“, „Малък градски театър зад канала“, кукления театър, Свободна сцена, Музикалния театър.

  Категорично не сме съгласни с премахването на съществуващи дървета

  ОТГОВОР
  В отговор се обръщаме отново към резултатите на Експертната оценка на дървесната растителност на терена на театъра УПИ III, кв. 582, м. «ГГЦ-ЗОНА Г-13 – ЮГ» от плана на гр. София, р-н «Оборище» с режим на застрояване – за Обществено обслужване, конкретно предназначение – „За театър“.
  От описаните общо 21 дървета в строителното петно:
  2 броя са в „средно състояние“, а именно, 1 бр. самонастанен черен бъз и 1 бр. бяла черница,
  10 броя са в „лошо състояние или загинали“ – това са 6 бр. източна туя, 1 бр. черен бъз, 1 бр. киселица, 1 бр.планински ясен и 1 бр.сребрист явор.

  Изводи:
  С проекта се засягат в рамките на строителното петно общо – 6/7(?) бр. дървета в „добро или средно състояние“, както следва:
  - 2 бр. шестил, за които се препоръчва „преместване“;
  - 4 бр. лъжекипариси, за които също се препоръчва „преместване“;
  - 2 бр. джанки (с препоръка за отстраняване);
  - 1 бр. планински ясен (?) (който е описан като искане до Общината за отстраняване).
  Планът за озеленяване не само компенсира броя дървета, но дава възможност да бъде създадено едно въздействащо парково пространство на терена на театъра. Проектът предлага и покривно озеленяване, с което се постига естествено вписване в околната среда и намаляване на вредни емисии във въздуха.

  Екип с рък. д-р арх. М. Йорданова

  16.10.2018

  Нередност?
 • 3
  kop1474129858506309 avatar :-|
  Vesselin Minchev
  • + 2

  Това тесногръдо решение основателно е отречено от главният архитект. Поздравявам го! Бившата баня е най-доброто място за пето полицейско управление. Достъп от три страни за коли и много удобно за пешеходци. Несериозно е, че Театър «СФУМАТО» обогатявал „прилежащият“ му(!!!) парк Оборище. Напротив. Обогатяват се група хитреци, както тези в АРТ центъра.
  Вземането на решение преди изборите на база плебисцит е голяма грешка. Площите зад банята /бивши дворове/ сами по себе си в момента са градинки дори без поддръжка. Със заливането им с цимент за празни зали, не се прави изкуство. В района се натрупаха излишен брой театри, начело с бившото кино Левски, което освен дотации и с пари от КТБ заграбва държавен терен за обществени гаражи, значително по-необходим за данъкоплатците от район Оборище.

  Нередност?
Нов коментар