Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Пациентите вече няма да могат да ползват по-скъпа терапия дори срещу доплащане

Надзорният съвет на касата прие бюджета й за следващата година

Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева (вляво) не смята, че разходноефективна терапия означава най-евтиното лекарство
Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева (вляво) не смята, че разходноефективна терапия означава най-евтиното лекарство
Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева (вляво) не смята, че разходноефективна терапия означава най-евтиното лекарство    ©  Цветелина Белутова
Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на здравеопазването Жени Начева (вляво) не смята, че разходноефективна терапия означава най-евтиното лекарство    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие бюджета й за следващата година, в който са предвидени 490 млн. лв. повече от тази година. През 2019 г. институцията ще финансира здравни услуги и лекарства на обща стойност 4.35 млрд. лв.

Освен параметрите на заплащане на прегледи и лечение в болница, както и на лекарствата, надзорът прие и преходните и заключителни разпоредби, които включват над 40 страници промени във всички основни здравни закони. Те включват съвсем нов начин на изписване на лекарствена терапия и предвиждат пълно прелицензиране на всички болници. Сред новостите е и повече от спорна промяна, според която лекарите ще могат да изписват за лечение само най-разходоефективния медикамент за съответното заболяване. В момента лекарите имат право да изписват различни медикаменти за едно заболяване, като здравната каса поема част от стойността, а пациентът си доплаща, ако иска по-скъпата терапия. Според новото правило, ако лекарят изпише по-скъп продукт, пациентът ще трябва да плати цялата му стойност, като здравната каса вече няма да покрива разходонеефективни лекарства.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fras avatar :-?
  fras
  • + 1

  "Не виждам в новите текстове да е посочено, че държавата ще носи отговорност за влошаване на състоянието на болните с някое разходоефективно лекарство", коментира известен специалист, който не пожела името му да се споменава.
  -------------------------------------------
  А досега "известния специалист" как носеше отговорност при влошаване състоянието на пациентите си?

  Нередност?
 • 2
  krismihailov avatar :-|
  Kris Mihailov
  • - 1
  • + 3

  "В момента лекарите имат право да изписват различни медикаменти за едно заболяване, като здравната каса поема част от стойността, а пациентът си доплаща, ако иска по-скъпата терапия. Според новото правило, ако лекарят изпише по-скъп продукт, пациентът ще трябва да плати цялата му стойност, като здравната каса вече няма да покрива разходонеефективни лекарства."

  Тоест, май&ата му на клиента, той не може да решава, нищо че плаща на ши&аната държава здравни осигуровки, а?

  Допълнително се създава още бюрокрация, все едно някога бюрокрацията е лекувала....

  Нередност?
 • 3
  4ort avatar :-|
  4ort
  • + 1

  До коментар [#1] от "fras":

  Преди няколко дни ми се наложи да отида на лекар-специалист.
  Същият, десет минути ми обяснява как НЗОК им пречи да работят.
  "Прегледа" ме за 2-3 минути и пеминути писа.
  Попитах го:" Докторе, НЗОК ли Ви пречи да бяхте ме прегледали по-обстойно или Вие ще си вземете парите от касата, а мен кучета ме яли?"
  Развика се и аз не подписах листа за преглед, но предполагам, че парите ще си ги усвои.

  Нередност?
 • 4
  veratr28 avatar :-|
  veratr28
  • + 3

  Узаконяване на система за убиване. Кой ще отговаря за последиците от терапии с разходоефективни лекарства ? Никой, такъв е законът. Ще плащаме здравни осигуровки за система за убиване, а ако искаме да живеем, ще трябва да си платим.

  Нередност?
 • 5
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  Ха, видяхте ли дядо Ананиев, какви неща предлага - нови агенции, нова бюрокрация, зависимости, условия за корупция и условия за натиск над неудобни в системата. Лекарите няма да могат да определят лечението - то ще е разписано от някого.
  Всичко е мушнато под масата със закона за бюджета
  А някои очакваха реформи ..................

  Нередност?
Нов коментар