Вечерни новини: Рекордни разходи в бюджет 2019; Валери Симеонов и работодателите взаимно се подкрепиха
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Рекордни разходи в бюджет 2019; Валери Симеонов и работодателите взаимно се подкрепиха

Shutterstock

Вечерни новини: Рекордни разходи в бюджет 2019; Валери Симеонов и работодателите взаимно се подкрепиха

И още: Саудитска Арабия смени пак версията за убития журналист; Правната комисия разглежда вето на президента

6010 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Понеделник постави нови разделителни линии и очерта дебело съществуващите. Напрежението в управляващата коалиция се увеличава, тъй като вицепремиерът Валери Симеонов повтори, че няма намерение да подаде оставка, а партньорът му в патриотичната формация Волен Сидеров поиска това да стане до края на деня. Всички работодателски организации взеха страната на Симеонов, зад гърба му беше включително и Кирил Домусчиев. От Обединените арабски емирства, където беше в понеделник, премиерът Бойко Борисов се дистанцира от личните конфликти на патриотите, докато майките на деца с увреждания протестираха пред Министерския съвет.

В същия ден надзорният съвет на здравната каса реши, че пациентите няма да могат да използват по-скъпа терапия дори и срещу доплащане, а само определената от държавата като "най-разходоефективна".

Международният натиск върху Саудитска Арабия заради убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги принуди кралството да смени няколко пъти версията за случилото се в консулството в Истанбул. Започващият утре "Давос в пустинята", на който Рияд е домакин, е бойкотиран от представителите на различни световни компании. Интересно е кои ще отидат все пак.

Разделение сред избирателите беше отбелязано в Полша, където управляващите губят на местните избори по-големите градове.

НАЙ-ВАЖНОТО

Кабинетът планира рекордно увеличение на разходите догодина

Следващата година ще е поредната, в която правителството планира да увеличи рекордно разходите си – с над 5.6 млрд. в сравнение с очакваната сума за тази година. Една пета от парите ще отидат за вече обявеното увеличение с 10% на средствата за заплати в бюджетната сфера, повече има и за образование, здраве и социални политики. Затова и бюджет 2019, подобно на предходните, се планира на дефицит - от 600 млн. лв., или 0.5% от БВП, въпреки че се очаква 3.7% ръст на икономиката, а последните 3 години завършват с излишъци. Това става ясно от публикувания Законопроект за държавния бюджет за 2019 г. и мотивите към него.

Една част от новите разходи може да се определят и като предизборно намигване на властта – например увеличението на заплатите на работещите в бюджетната сфера или пък раздаването на допълнителни субсидии за малките и по-бедни общини. Повече правителствени разходи при сегашните икономически условия означават и по-висока инфлация, както и ръст на потреблението, съответно и на вноса. Всичко това се прави в година, в която икономиката се очаква да расте над потенциала си, т.е. с бюджет 2019 държавата е решила да действа проциклично.

Валери Симеонов се обяви срещу вдигането на максималния осигурителен доход, а работодателите го подкрепиха срещу исканата му оставка

Депутатите на вицепремиера Валери Симеонов от НФСБ ще гласуват срещу увеличаването на максималния осигурителен праг и срещу квотите за гарантирани работни места за хора с увреждания. Това стана ясно след среща на Симеонов с работодателски организации, които са силно недоволни от изненадващото донякъде решение на кабинета максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв. от 2019 г. Вицепремиерът определи това като увеличаване на данъците, което, от една страна, е сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ – "Обединени патриоти", а от друга - можело да предизвика пререгистрация на фирми извън България. Той обяви още, че ще внесат промени, така че отпускът по болест да се заплаща изцяло от НОИ, вместо първите три дни да се поемат от работодателя.

Така на практика Симеонов се обяви на страната на бизнеса по редица въпроси, а в замяна получи категорична защита от тях по въпроса с оставката му. Тя бе поискана от майките на децата с увреждания след скандалното му изказване, че с промените в закона за хората с увреждания се опитвало да се угоди на група "кресливи жени" с "уж болни деца". Непремерените му думи предизвикаха пореден скандал в правителството. Самият Симеонов заяви, че няма да си подаде оставката, освен ако това не поискат партньорите му в "Обединени патриоти" - очаква се темата да бъде обсъдена утре на заседание на лидерите на НФСБ, "Атака" и ВМРО. Въпреки че се извини от негово име, премиерът Бойко Борисов каза, че не може да направи нищо, тъй като такова е коалиционното споразумение за управлението. Скандалът обаче стана повод майките да подновят - макар и в малоброен състав, протестите си в понеделник - ситуация, която носи видим дискомфорт на Борисов.

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит

Под засилващия се международен натиск Саудитска Арабия промени основната версия за случилото се с журналиста Джамал Хашоги в консулството на арабската страна в Истанбул. Външният министър Адел ал Джубейр заяви пред Fox News, че той действително е бил убит, както твърдяха множество публикации в турски медии. Хашоги изчезна след влизането си в консулството преди 20 дни, а саудитските власти дълго твърдяха, че той е напуснал сградата малко по-късно. В края на миналата седмица Рияд обяви, че журналистът е умрял при юмручен бой. Сега за виновни се посочват "престъпни елементи", действали без знанието на властите и несвързани с най-високите нива на апарата за сигурност. За Reuters високопоставен служител от Рияд е разказал в неделя, че планът е бил Хашоги да бъде отвлечен и върнат в родината му, която напусна след заплахи заради критики към реформите на управляващите. След като оказал съпротива, бил удушен, гласи тази версия.

Признанието на саудитския първи дипломат дойде на фона на все повече критики от европейски представители към управляващите в Рияд. И Тръмп отправи по-остри упреци, като нарече досегашните обяснения на Саудитска Арабия "измама" и "лъжи" в интервю за Washington Post. Частни компании пък предприеха стъпки за бойкотиране на сътрудничеството с арабската страна, която иначе щедро финансира големи технологични проекти.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Източник: Правителствена информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов втори ден е на посещение в Обединените арабски емирства. В понеделник той лично подкара автомобил на Центъра по операциите на полицията в Дубай. В него се координират 28 хиляди камери в града. В неделя в ОАЕ премиерът каза, че е договорил треньори и футболисти да се обучават безплатно в школата на "Манчестър сити".

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Правната комисия обсъжда поредното вето на президента

Комисията по правни въпроси ще обсъди ветото на президента Румен Радев върху част от промените в Закона за държавната собственост. Преди пет дни държавният глава оспори текстове, които заобикалят забраната за приватизация на някои структуроопределящи за икономиката предприятия. Сега това може да стане само с решение на Народното събрание, а промените предвиждат част от компаниите да могат да се апортират в смесени дружества.

За да бъде преодоляно ветото, са нужни гласовете на поне 121 депутати при прегласуването на промените в пленарната зала. От поведението на депутатите в комисията утре ще стане ясно дали конфликтите в управляващата коалиция ще се отразят на мнозинството. Това е десетото вето на Радев, но само едно беше успешно - срещу т.нар. поправка "Домусчиев", заради несъгласието на Валери Симеонов и обществения отзвук.

Комисията по досиетата отваря архива на ДС за пръв път от 1944 г.

Във вторник комисията по досиетата организира Ден на отворените врати в Централизирания архив в Банкя. На всеки кръгъл час от 9 до 15 ч. ще има автобус, който ще придвижва всеки желаещ от центъра на градчето до мястото. Групите ще могат да разгледат хранилищата, които ще бъдат отворени за пръв път за широката публика от 1944 г. насам.

В Централизирания архив се съхраняват над 15 км архивни документи на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Пазят се над 3 млн. документи на различни носители - хартиен, филми, видео, CD. Във вторник ще бъде показан и саморъчно изработеният печат на ДПС, както и тайникът на осъдения за шпионаж дипломат Иван-Асен Георгиев.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Държавата дава достъп на общините в страната до регистъра на частните имоти, поддържан от Министерството на финансите. Идеята е местните администрации да следят хората да не декларират повече от едно жилище като основно и по този начин да ползват отстъпка от 50% от данъка върху имота. Сега това е възможно, ако собствеността им се намира в различни общини.

От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че в събота срещу неделя през нощта пожар в подземията на сградата им на бул. "Витоша" №18 в София е унищожил малка част от архивния фонд. Оттам уверяват, че тя ще бъде възстановена в най-кратки срокове. На фона на кризата с Търговския регистър всички инциденти, свързани с важни бази данни, държат публиката нащрек.

КАКВО ОЩЕ ИНТЕРЕСНО

Ед Шийрън е платил повече данъци във Великобритания от Amazon или Starbucks

Източник: Associated Press

Ед Шийрън, който е един от най-добре печелещите соло певци в света, е платил за 2017 г. по-високи данъци във Великобритания, отколкото компаниите Amazon или Starbucks. Печалбата на световната верига от кафенета през 2017 г. на Острова е около 213 млн. долара, а на Amazon - 95 млн. долара, докато тази на Шийрън - близо 35 млн. долара. Той е платил около 6.96 млн. долара данъци, докато Starbucks - 4.4 млн. долара, а Amazon - 5.9 млн. долара. Разбира се, в единия случай става дума за облагане на корпоративна печалба, но от гледна точка на PR-а не говори добре за обществения принос.

Източник: Reuters

Понеделник постави нови разделителни линии и очерта дебело съществуващите. Напрежението в управляващата коалиция се увеличава, тъй като вицепремиерът Валери Симеонов повтори, че няма намерение да подаде оставка, а партньорът му в патриотичната формация Волен Сидеров поиска това да стане до края на деня. Всички работодателски организации взеха страната на Симеонов, зад гърба му беше включително и Кирил Домусчиев. От Обединените арабски емирства, където беше в понеделник, премиерът Бойко Борисов се дистанцира от личните конфликти на патриотите, докато майките на деца с увреждания протестираха пред Министерския съвет.

В същия ден надзорният съвет на здравната каса реши, че пациентите няма да могат да използват по-скъпа терапия дори и срещу доплащане, а само определената от държавата като "най-разходоефективна".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK