С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 23 окт 2018, 17:59, 12332 прочитания

Неслучилият се протест на КРИБ срещу родителите

Бизнесът не е взел общо решение да подкрепя вицепремиера Валери Симеонов, а иницитивата за това е на все по-близката до държавата организация

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В разгара на скандала с изказването на вицепремиера Валери Симеонов срещу родителите на деца с увреждания той получи подкрепа от неочаквана страна - една от национално представените работодателски организации.

Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), дори си позволи да заплаши с 20-хиляден контрапротест, ако майките продължат да искат оставката на Симеонов.


Във вторник Симеонов благодари на бизнеса за подкрепата и го призова да не протестира. Оказва се обаче, че четирите работодателски организации никога не са вземали решение да подкрепят вицепремиера срещу протеста на родителите, нито пък да изкарват служителите си на протест.

Акцията в подкрепа на Симеонов е дошла изцяло от Иванов и председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и е съвсем в тон с притеснителната линия на организацията да е близо до държавата и да играе ролята на неин рупор и защитник.

Кой участва в срещатаИзточник на "Капитал" съобщи, че по време на срещата с вицепремиера Симеонов, която е била на тема икономически растеж и данъчна политика, изобщо не е станало дума за репликите му към протестиращите родители на деца с увреждания. Така нито Симеонов е искал подкрепа, нито пък по време на срещата някой е изтъкнал, че ще му я дава. Отделно от това работодателите не са разписвали обща позиция, нито са настоявали да подава или не оставка вицепремиерът.

В срещата са участвали председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, изпълнителният председател на БСК Радосвет Радев, изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, директорът на АИКБ Васил Велев и главният секретар на БТПП Васил Тодоров.

Радосвет Радев имал служебен ангажимент и напуснал малко преди края. Останалите участваха в пресконференция за срещата си заедно с вицепремиера Симеонов. Именно кадрите от тази пресконференция заедно с думите на Иванов създадоха впечатлението, че всички работодателски организации застават зад вицепремиера.

Какво каза Иванов

По време на тази пресконференция Евгений Иванов обяви, че работодателите имат обща позиция по поредното искане за оставка, в случая на Валери Симеонов. В изявлението си той го квалифицира като "абсолютно нелегитимно, извънпарламентарно, под нелегитимен натиск на улицата и като злоупотреба със социалните мрежи".

След това Иванов изтъкна, че са "преживели три абсолютно ненужни оставки на министри, които работеха добре" и "трудно ще преглътнат" четвърта, още повече на представител на правителството, който работи много добре с бизнеса.

Става дума за оставките на вътрешния, на регионалния и на транспортния министър, които подадоха оставки заради катастрофата край Своге. Изпълнителният директор на КРИБ допълни, че към групата с оставките причислява и тази на Александър Манолев, който е бил принуден "по незаконов път" да се откаже от собствената си номинация. Манолев обяви, че се отказва да заеме поста заради публикация на "Капитал" за миналото му и остана заместник-министър.

"Ние заставаме категорично против искането и приемането на това искане за оставка. Не може улицата да диктува поведението на хората в тази сграда, визирам правителството. И ако някой плаши с уличен протест, нека само да ви напомня, че преди 3 години ларгото от тук до парламента пое 20 хил. наши работници, когато ние, работодателите, протестирахме срещу повишаването на цената на тока. Ако искат отново да доведем 20 хил., ние сме готови, можем да го направим, но няма да дадем законно избраната власт да се подменя по силата на уличния натиск. Не е това пътят, пътят е разписан в конституцията. Знаете колко заплати плащаме, колко произвеждаме и колко изнасяме", заплаши Иванов.

И за да е напълно ясно, добави - "дружно казваме това, което чухте".

Официалните позиции

Оказва се обаче, че "дружното казване" е сътворена на момента от него бутафория.

Две от четирите работодателски организации изпратиха отговори на въпросите на "Капитал" по темата. Това са БТПП и Българската стопанска камара. КРИБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България все още не са отговорили.

Попитахме дали одобряват или не изказването на вицепремиера, срещу какво ще протестират работниците и служителите им, какви конкретно решения по казуса с изказването му за майките на децата с увреждания са взели управителните им органи, дали одобряват дейността на вицепремиера Симеонов и принципно ли са недоволни от оставките на министри, или конкретно са несъгласни с неговата.

И двете камари отрекоха да е обсъждан конкретен протест от страна на работодателите. БСК отбелязват, че не са отправяли подобни послания и подобен въпрос изобщо не стои на вниманието им.

Източник от КРИБ каза пред "Капитал", че в организацията също не е обсъждан протест в защита на Валери Симеонов и че това изявление е лично на Евгений Иванов и председателя Кирил Домусчиев.

"Възприемаме вицепремиера Валери Симеонов преди всичко като ресорно отговарящ за икономическата политика, както и като председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, в чиято работа участва и БСК. В това си качество г-н Симеонов винаги до момента е проявявал готовност за диалог – факт, който няма как да не отчетем. Заедно с това важно е да отбележим един от основните принципи на БСК - равна отдалеченост от политическите партии и ненамеса в управлението на страната", казват от БСК. Те не искат да се намесват в темата с оставките.

В отговор на въпрос обсъждали ли са конкретна подкрепа за вицепремиера от БТПП коментират, че управителният съвет на палатата дискутира въпроси, свързани с подобряване на икономическата среда и решаването на конкретни въпроси на бизнеса, както и вътрешноорганизационни въпроси по дейността на организацията. Въпросът с оставката също не е бил обсъждан там.

Председателят на АИКБ Васил Велев пък още вчера каза, че гражданите имат право на протест, но е "недопустимо една група да уволнява и назначава" и в една държава, "органите за управление се избират на съответните избори".

Новите приятели на правителството

Тази солова акция прави две неща: подкрепя новата линия на КРИБ да защитава държавата и засенчи всички (правилни) искания на бизнеса да не се вдигат осигуровките или да се обсъди идеята за наемането на квотен принцип на хора с увреждания. Второто беше наречено от Кирил Домусчиев "данък инвалид" и така минира още в самото начало този дебат.

Самата КРИБ се превърна в хибрид, чиито нови членове са или компании, силно зависими от държавата (като например "Булгартабак", Първа инвестиционна банка, "Винпром Пещера", строителни фирми или хазартните дружества около Васил Божков), или самите държавни компании - БДЖ, военните заводи и ББР например. Да се очаква от ръководството на такава организация да критикува решенията на правителството е очевидно все по-нелогично.

Но дори и от него звучи гротескно да заплашва родителите на деца с увреждания, че ще докара хиляди контрапротестиращи, за да защити грозната реплика на един министър. В нормалните държави, човек поема отговорност за думите си и или се извинява, или подава оставка. Тук очевидно това не може да се очаква.
Стоплянето между Домусчиев и Симеонов

Преди точно една година Домусчиев обикаляше медиите, за да разкаже как е възложил на адвокатите си да съдят за клевета Валери Симеонов. По това време вицепремиерът беше подал сигнал за приватизацията на Български морски флот и много държеше държавата да си потърси неустойките.

През юли тази година благодарение на намесата на Валери Симеонов и след наложено вето от президента беше спряна скандалната поправка в закона за приватизацията, която щеше да позволи на Домусчиев да не плаща неустойки от над 55 млн. лв. точно за БМФ. До края на годината Домусчиев трябва да плати неустойките.

Очевидно сега двамата са стоплили отношенията си.
Синдикатите се възмутиха

Изказването на Иванов не беше единственото скандално на вчерашната пресконференция. На нея Кирил Домусчиев атакува предложението, като го нарече "данък инвалид". След това за пореден път обвини синдикатите, че са вредни за България. В резултат КНСБ разпространи позиция, в която изразява "острото си недоволство" срещу тази реплика.

"Подобно поведение охулва утвърдени европейски ценности и инструменти на социалния мир, разпалва вражди и призовава предприятията и техния мениджмънт към война със синдикатите и техните организации. Така, съзнателно или не, носителите на подобно поведение вредят на социалния мир, без който няма как да се поддържа прогнозируема и предвидима икономическа и социална среда за национални и чужди инвеститори и производители", казват от КНСБ.

Синдикатът е скандализиран и от репликата на Иванов, че са "готови да доведат 20 000 работници на площада" в контрапротест срещу майките.

"Приемаме това не само като атака към правото на сдружаване, което има над 130-годишна история в България и по света, но и към демократичните ценности като цяло. Такива изказвания поставят под съмнение не само отношенията между труда и капитала, но и европейския облик на страната ни като място, в което диалогът, а не диктатът е водещата сила. Реплики от този род водят до ненужно обществено напрежение, резултатите от което могат да бъдат непредвидими.

Ако подобна практика продължи, КНСБ ще сезира всички международни институции за поведението на водещи работодателски организации, включително Международната организация на труда, МКП, ЕКП, Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, както и световните бизнес организации, в които членуват българските работодатели", се казва още в позицията.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Зелен ринг, околовръстна железница или двете заедно? 1 Зелен ринг, околовръстна железница или двете заедно?

Възможностите за бъдещето на старите жп линии в София се разделят на две, но могат и да се обединят

20 окт 2019, 1167 прочитания

Брюксел иска България да върне 11 млн. лв. за обхода на Габрово 1 Брюксел иска България да върне 11 млн. лв. за обхода на Габрово

Обектът се строи от шест години и се забави по ред неочаквани причини. Трябва да е готов през ноември

19 окт 2019, 3306 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Вечерни новини: "Патриотите" не искат оставката на Симеонов, Ердоган обяви убийството на Хашоги за планирано

И още: Вотът на недоверие и ветото на президента влизат в парламента утре, взривно устройство бе открито до дома на Джордж Сорос в САЩ, Китай откри най-дългия морски мост в света

Още от Капитал
Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10