Най-чистата европрограма или какво стана с ваучерите по "Развитие на човешките ресурси"

Преглед на данните от миналия програмен период показва липса на достатъчно контрол и потенциални проблеми в популярните схеми за раздаване на европари

Стотици хиляди такива бяха издадени за миналия период. Не всички от тях имат покритие
Стотици хиляди такива бяха издадени за миналия период. Не всички от тях имат покритие
Стотици хиляди такива бяха издадени за миналия период. Не всички от тях имат покритие    ©  Красимир Юскеселиев
Стотици хиляди такива бяха издадени за миналия период. Не всички от тях имат покритие    ©  Красимир Юскеселиев

Не е лесно да намерите агенцията за професионално обучение и образование (НАПОО). Тя е на петия етаж на сграда между блоковете на Софийския университет до 4-и км в София. Отвън има нов стъклен асансьор, но на етажа на агенцията няма особено много нововъведения освен една алуминиева врата. През нея за изминалия програмен период - от 2007 до 2015 г., са минали 174 млн. лв.

Образно казано, разбира се. Всъщност малката държавна структура под крилото на Министерство на образованието има само две, но важни функции - да изработва стандартите за провеждане на професионалните обучения и образования и да лицензира желаещите да го правят. Всеки от над хилядата центрове за такива обучения (ЦПО-та) в страната е минал оттук, за да стигне до споменатите десетки милиони.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qvp31585294 avatar :-|
  qvp31585294

  По темата с проверките в дистанционното обучение:Имам 2 дипломи за професия-от Оксфорд(дистанционно) и безплатно и от Мелбърн-дистанционно и платено,никой от ,,балъшките университети”според вас не ме попита аз ли съм,не съм ли докато уча,защото финалните изпити са направени толкова сложни,че ако не си влизал да четеш,не можеш да се справиш.
  По темата със посочените злоупотреби:Злоупотребите в предния програмен период са в присъственото обучение,а не в дистанционното,защото то е много по-лесно и евтино за схеми,не е коректно всеки път да се дават примери с тази злоупотреба и никога да не се казва,че е присъствено обучение,а по-надолу да пише че е спряно дистанционното,за да се ограничат злоупотребите:)
  По темата с проверките:За професиите -шивач,строител,ресторантьор и други търсени в чужбина се записват хора,които с това свидетелство ще взимат 100 евро повече в някоя европейска държава,и по време на обучението си след работа до 22 часа вечерта(зимата е много приятно)те са тормозени ,изпитвани по статистика или счетоводство от експертите и ежеседмично заплашвани от проверяващи,че ще връщат пари,ако закъснеят,боледуват или нещо друго и след първия курс ,хората не повтарят.
  По темата с институциите:Нека си помислят ако един работещ човек поиска да стане готвач,
  кога и колко време ще му отнеме да ходи на курс присъствено и по теория и по практика и ще има ли курсиста личен живот през тази година,както и
  Как ще намери курс с достатъчно хора въобще ако не е организиран.За жалост правилата се пишат от държавни служители,които наемат външни експерти,бивши държавни служители,които никога не са били в частния сектор и не знаят,че там има допълнителни часове,изпълняват се високи планове или има гъвкаво работно време.
  Една страхотно измислена програма,се усложни и утежни ненужно,понеже няма комуникация между обучаваните лица-как никой не поиска и тяхното мнение,а излязоха десетки статии с мнението на институциите и на учебните центрове.

  Нередност?
 • 2
  simo1 avatar :-|
  simo1

  Забраната на дистанционно обучение пречи на много хора да се обучават качествено, да не говорим че за много това е единствената възможност. Влезте в 21 век, моля.

  Нередност?
Нов коментар