БСП с идеи за прогресивни данъци върху доходите и намален ДДС за хляб и лекарства

Социалистите предлагат ставката да расте с 2.5 процентни пункта на всеки 1300 лв. месечно над максималния осигурителен праг

"Предложенията не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи", твърди Корнелия Нинова. В петък тя ще се срещне с президента Румен Радев, за да му представи "Визия за България"
"Предложенията не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи", твърди Корнелия Нинова. В петък тя ще се срещне с президента Румен Радев, за да му представи "Визия за България"
"Предложенията не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи", твърди Корнелия Нинова. В петък тя ще се срещне с президента Румен Радев, за да му представи "Визия за България"    ©  Надежда Чипева
"Предложенията не само не отварят дефицит в бюджета, а осигуряват повече приходи", твърди Корнелия Нинова. В петък тя ще се срещне с президента Румен Радев, за да му представи "Визия за България"    ©  Надежда Чипева
Правителството да харчи само 1% от излишъка

БСП внесе проект за промени в Закона за публичните финанси, с които се предлага правителството да може да разпределя излишъка в бюджета само до 1%. За останалата част от него решенията за разходи или трансфери да се взимат от Народното събрание. Според Корнелия Нинова управляващите се канят да изхарчат до края на 2018 г. близо 2 млрд. лв. "абсолютно непрозрачно". Тази политика според нея удря същността на държавата - "да събираме парите от всички българи и един човек да си ги харчи, както той си реши".

Преди седмица президентът Румен Радев поиска излишъкът да се харчи единствено с решение на парламента. Технически обаче извънредните и допълнително решените разходи в рамките на тази година не са излишък, като в последните години обичайно правителството успява да свие оформящия се излишък до минимум.

Скала с прогресивно подоходно облагане, която нараства със стъпка от 2.5 процентни пункта на всеки 1300 лв. месечен доход над максималния осигурителен доход. Премахване на 5-процентната ставка върху дивиденти и ликвидационни дялове и заместването й с нарастваща. Това са част от предложенията на БСП за данъчните закони, които внася в Народното събрание.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773
  • + 1

  Демагогия. Явно отново за другарите, получаването на дивиденти е грехопадение и следва да се санкционира.

  Нередност?
 • 2
  gunther avatar :-|
  Günther

  Ако съдя по това:

  "Председателят й Менда Стоянова припомни, че управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" имат коалиционно споразумение, в което е записано, че в мандата няма да се променя данъчната система."

  Изглежда предложението е "атрактивно" и би минало ако не в този парламент, то в следващия.
  Скалата за облагане определено ме изненада. Най-вече с липсата на необлагаем минимум за всички. Стъпката от 2.5% на всеки 1300 лв месечно над 3900 лв, без да съм си играл с калкулатора я разбирам и има логика, ако се разглежда заедно с осигуровките и максималния праг - данъчно-осигурителната тежест като процент от доходите да се запази на ниво 30% до 15000 лв грубо месечно, за сумите над тях регресивното облагане се запазва.

  Въвеждането на необлагаем минимум само за хората с деца (500 лв, 1000 лв, 1500 лв и т.н.) е атрактивно. Една дясна партия би предложила същото, комбинирано с премахване на семейните добавки.

  Предложението дивидентите да се облагат не при източника, а да ги декларира получилият ги, в България е нецелесъобразно, да не казвам по-грубо, че НАП нямат да имат желанието и възможността да обработват толкова декларации. В тази част не е обмислено добре. Или пък е обмислено много добре - бившите приватизационни фондове да не удържат и да не плащат данък върху дивидентите, а голяма част от акционерите не си търсят парите.

  Признавам си, този път на Корнелия хората са поработили сериозно, в сравнение с времето на Миков, където бяха откровени глупости.

  И най-странното е, че тази евентуална данъчна реформа е по-дясна от предложението на "Демократична България" преди няколко дни, което всъщност не е толкова странно :)

  Нередност?
 • 3
  sjkadasdhja avatar :-|
  sjkadasdhja

  Първо да махнат тавана на пенсиите, после да мислят за подобни глупости..

  Нередност?
Нов коментар