Валери Симеонов беше освободен като председател на съвета по интеграция

Другият вицепремиер - Томислав Дончев, ще оглави структурата

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

С решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов беше освободен като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет (МС), съобщиха от пресцентъра на правителството. Неговото място ще заеме другият вицепремиер Томислав Дончев. Предложението за смяната е на премиера Бойко Борисов, се казва още в съобщението.

Рокадата идва ден след като стана ясно, че в новия законопроект за хората с увреждания, който предстои да бъде гледан в пленарната зала в Народното събрание на първо четене в петък, има текст, според който Националният съвет за интеграция на хората с увреждания се оглавява от ресорния вицепремиер. В случая това е Валери Симеонов. Досега начело на съвета беше социалният министър Бисер Петков. А в него влизат зам.-министри от всички ведомства, представители на организациите на хората с увреждания, синдикатите и работодателските организации.

Текстът предизвика недоволството на опозицията в парламента, защото, ако се приеме, това ще означава, че съветът ще се оглави от Симеонов, срещу когото протестират майките на деца с увреждания и искат неговата оставка.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС) заяви, че в сегашната ситуация предложението е скандално и между двете четения на законопроекта ще направи предложение да се върне сегашното положение социалният министър да оглави съвета за интеграция. Антон Кутев от БСП определи предложението като "виц", въпреки че според него идеята начело на съвет да стои вицепремиер не е лоша, защото политиката за хората с увреждания не е само на едно министерство. Към изявленията, че Симеонов не може да оглави този съвет, се включи и зам.-председателят на парламента от "Атака" Явор Нотев. Според него в сегашната ситуация би било провокация към обществото, ако това предложение бъде прието.

Заедно с това продължават и протестите на майките на деца с увреждания с искане за оставка на Валери Симеонов, след като съветът на управляващата коалиция ГЕРБ - "Обединени патриоти" реши, че той остава на поста си. В сряда вечерта протестите се пренесоха от сграда на МС към централата на партията на вицепремиера НФСБ, която се намира на ул. "Раковски" 134 в София.

Какво е в ресора на Симеонов

Като вицепремиер Валери Симеонов отговаря за икономическата и демографската политика и според разпределението на ресорите между четиримата заместник министър-председатели той наблюдава работата на министрите на труда и социалната политика, на здравеопазването, на околната среда и водите, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на икономиката и на туризма. На него е поверена координацията на работата на държавните агенции за българите в чужбина, за закрила на детето, за метрологичен и технически надзор, както и на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Наред с това в ресора му са и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Агенцията за ядрено регулиране и Патентното ведомство.