Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Поне 11 души загинаха, а шестима са ранени, след като радикализиран антисемит откри огън в синагога в Питсбърг, щата Пенсилвания, в събота.

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Защо "тайните арести" са безсмислени; Членове на КРИБ се разграничиха от идеите за контрапротест срещу майките; Правителството прие бюджет 2019; Антисемит застреля 11 в Питсбърг; Кандидат-купувачът за Nova TV иска и дял от "Челси"

4361 прочитания

Поне 11 души загинаха, а шестима са ранени, след като радикализиран антисемит откри огън в синагога в Питсбърг, щата Пенсилвания, в събота.

© John Altdorfer


"Диктатура! ГЕРБ въвеждат тайни арести за 48 часа!".

Подобни бомбастични заглавия заляха българското публично пространство в края на седмицата, след като ГЕРБ тихомълком прие поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, на теория даваща възможност правоохранителните органи да задържат до две денонощия без достъп до адвокат или уведомяване на близките.

В действителност обаче това се оказва не привиждания от все повече хора безшумен опит за въвеждане на полицейска държава, а по-скоро нескопосано транспониране на европейската Директивата относно правото на достъп до адвокат, приета през 2013 г. Според юристи, така формулирана в НПК, разпоредбата е реално неприложима. Това, разбира се, не спря опозиционните политически сили да излязат в края на седмицата с остри декларации срещу управляващите.

Във вътрешнополитически план уикендът продължи да бъде доминиран от започналия дебат между правителство, работодатели и синдикати относно бюджета за следващата година. Най-доволни (както може да се очаква в изборна година) се оказаха представителите на наемния труд, тъй като преди местния вот управляващите са далеч по-склонни да правят популистки разходи, които да им откупят по-голяма подкрепа. Някои представители на големи чужди фирми у нас пък постепенно започнаха да се разграничават от острата лексика на работодателската организация КРИБ, чийто представител словесно нападна протестиращите майки на деца-инвалиди и обеща да прати 20 хил. контрапротестиращи срещу тях.

По света речта на омразата също даде своите горчиви, дори кървави, плодове. В Питсбърг, САЩ, радикализиран антисемит нахлу в синагога по време на съботната молитва, откри огън и уби 11 души, преди да бъде неутрализиран и заловен. Попитан за възможна връзка на инцидента с "нормализацията" на речта на омразата на американска земя и с прекалено либералните американски закони за оръжията, щатският президент Доналд Тръмп отговаря: "Ако те имаха някакъв вид защита вътре в синагогата, може би щеше да бъде много по-различна ситуация, но не са имали". Тръмп не видя връзка между неговата реторика и този тип инциденти, но за сметка на това поиска затягане на режима за налагане на смъртни наказания при брутални актове като този.

НАЙ–ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Защо "тайните арести" са безсмислени

Народното събрание гласува в четвъртък на първо четене спорен проект за промени в Наказателния кодекс, внесен от правителството.

Вниманието привлякоха няколко текста от преходните и заключителните му разпоредби, които предвиждат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), даващи възможност в изключителни случаи, правомощието на задържания от прокурора обвиняем да беше лишен от правото да уведоми посочен от него конкретен човек. Още с появата на проекта на този проект на сайта на правосъдното министерство преди няколко месеца в медиите се появиха заглавия, че се задават "тайни арести".

Реалността е малко по-различна. Приетото ограничение е на практика безсмислено и няма как да доведе до тайни арести. То е пренесено механично от Директивата относно правото на достъп до адвокат, приета през 2013 г., но така записано в НПК е практически неприложимо.

Членове на КРИБ се разграничиха от идеите за контрапротест срещу майките

Две от чуждестранните фирми, които членуват в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), публично се дистанцираха от изявленията на члена на управителния съвет на организацията Евгений Иванов, насочени срещу протеста на родителите на деца-инвалиди. По повод исканията за оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради обидни изказвания Иванов заплаши, че членовете на сдружението могат да организират 20-хиляден работнически контрапротест срещу негодуващите майки.

Първите фирми, които реагираха на шокиращата заплаха, бяха Lidl и Generali. До реакцията на двете чужди представителства се стигна, след като неправителствената организация Български хелзинкски комитет (БХК) заплаши, че ще алармира централите техните компании-майки.

Правителството прие "един от най-амбициозните бюджети от началото на прехода"

"Един от най-амбициозните бюджети, които са правени от началото на прехода". По този начин премиерът Бойко Борисов окачестви Бюджет 2019, който правителството прие на извънредно заседание в неделя. Според премиера държавата никога не е била в по-добра кондиция от сега, а повечето приходи идват от "борба с контрабандата и олигархията".

През следващата година правителството планира да преразпредели 38.2% от БВП, които в абсолютна сума наистина са рекордни - 44.5 млрд. лв. С малки изключения обаче изливането на толкова много пари в бюджетната сфера няма да подобри значително работата ѝ. Най-осезаемо допълнителните милиарди ще се усетят от заетите в бюджетната сфера, учителите и кметовете на малки и бедни общини. В същото време очакванията са икономиката да расте над потенциала си, а държавните финанси отново се планират на минус.

Иначе и работодатели, и синдикати почти единодушно подкрепиха предложения проект на държавния бюджет за 2019 г. по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в петък. Против остана Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), макар че и останалите четири участващи работодателски организации изразиха резерви.

Очаквано, не може да се каже същото за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който получи четири гласа "против" и само три "за". Тук увеличението на максималния осигурителния доход и на минималната работна заплата търпят най-много критики от страна на работодателските организации. Бюджетът на здравната каса също получи разнопосочни коментари.

Антисемит застреля 11 души в Питсбърг

Поне 11 души загинаха, а шестима са ранени при стрелба в синагогата в Питсбърг, щата Пенсилвания, в събота. Първоначалната информация беше за 8 убити, но впоследствие броят им нарасна. Трима полицаи са простреляни, един е ранен от шрапнел. Преди да бъде арестуван, стрелецът нахлул в сградата, като крещял "Всички евреи трябва да умрат", предава Reuters.

Според участващи в разследването заподозреният е 46-годишният Робърт Бауърс. Негов пост в социалните медии обвинява еврейска бежанска организация, че "вкарва нашественици, които убиват наши хора, и аз не мога да стоя и да наблюдавам как моите хора са избивани".

Местните власти третират атаката като престъпление от омраза, но уточняват, че за гражданите към момента няма "активна заплаха". Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обяви за затягане на законите, касаещи смътното наказание и също така че извършителите на такива атаки трябва да бъдат осъждани на смърт и да "платят най-високата цена".

Кандидат-купувачът за Nova TV иска и дял от "Челси"

Чешкият милиардер и собственик на инвестиционната компания PPF Петр Келнер обмисля да придобие дял в английския футболен отбор "Челси", собственост на Роман Абрамович, съобщава чешкото издание Tyden.

Настоящият собственик търси купувач, след като правителството на Великобритания не поднови визата му вследствие на дипломатическата криза между Москва и Лондон заради случая "Скрипал". Той купи "Челси" през 2003 г. за 140 млн. паунда, а през юни отказа оферта от 2 млрд. паунда от най-богатия британец сър Джим Ратклиф. Американски милиардер също проявяваше интерес към закупуването на английския клуб.

Според информацията на Tyden, Келнер се интересува от възможността да купи част от акциите в английския клуб. Разговорите между чешкия милиардер и Роман Абрамович се очаква да се състоят в близките дни. През тази година Петр Келнер придоби бизнеса на Telenor в България, а впоследствие стигна до споразумение за покупката на NOVA телевизия, атакувано обаче през КЗК.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА

Как ще се строи АЕЦ Белене

До 31 октомври министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва по закон да предложи модели и възможности за структурирането на проекта АЕЦ "Белене". При отмяната на мораториумът върху атомната централа в края на юни правителството възложи на Петкова до тази дата да бъде разработена и процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Енергийният министър обяви от Москва, където бе на посещение в края на миналата седмица, че такава процедура ще бъде открита най-късно до края на годината. Това означава, че в началото на 2019-а ще стане ясно дали към проекта има реален интерес при условията да няма държавни гаранции или фиксирани договори за изкупуване на енергията.

Засега заявка за изграждането на АЕЦ "Белене" са направили от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), като участието на "Росатом" под една или друга форма е неизбежно.

Бюджет 2019 влиза в парламента

След като беше приет от кабинета, в понеделник Бюджет 2019 трябва да бъде внесен за гласуване в парламента . Държавата залага рекордни разходи за следващата година, която е и изборна - 44.5 млрд. лв. или 38.2% от БВП. Следващата година ще е и поредната, в която държавните финанси се планират на минус (от 600 млн. лв. или 0.5% от БВП), а заплатите на всички заети в обществения сектор ще се увеличат.

Заедно с големия бюджет, в парламента ще се озоват и бюджетът на Държавното обществено осигуряване, който освен ръст от 5.7% на пенсиите догодина, предвижда и увеличение на максималния и минималния осигурителен праг, както и бюджета на здравната каса.

БСП ще представи свой вариант на бюджет за 2019 г. Социалистическата партия е готова с алтернативен бюджет за 2019 г., който ще представи тази седмица, най-вероятно в понеделник. Засега са известни само идеите на БСП за промяна в данъчните закони, които обаче бяха отхвърлени на заседанието на бюджетната комисия в Народното събрание миналата седмица. Експертите на "Позитано" 20 предложиха подробна скала на прогресивно облагане на доходите, включително и тези от дивиденти и ликвидационни дялове. Само от тази мярка те очакват в бюджета да постъпят около 1.5 млрд. лв. повече, които да компенсират по-ниския ДДС върху лекарствата и хляба, както и въвеждането на необлагаем месечен минимум за доходите на родители - за едно дете 500 лв., за две - 1 000 лв. т.н. Едва ли някой очаква идеите на БСП за бюджета, данъците и осигуровките да бъдат приети от управляващите. За избирателите обаче е важно как смята, че трябва да се събират и разпределят публичните финанси, най-голямата опозиционна сила в българската политика в момента. Интересно е как левицата балансира, ако въобще го прави, интересите на работниците и служителите с тези на бизнеса.

Публичните компании и банките ще публикуват отчетите си за третото тримесечие

През седмицата публичните компании, чиито акции се търгуват на фондовата борса, ще публикуват финансовите си отчети за третото тримесечие на годината. Срокът за това е 31 октомври, когато това трябва да направят и банките.

Отчетите, макар и малка извадка от целия корпоративен сектор, са важен и изпреварващ индикатор за случващото се в икономиката през годината и за растежа на БВП.

Очаква се приемането на медийния закон на Пеевски

Очаква се следващата седмица да бъде окончателно приет на второ гласуване в пленарната зала проектът за промени в Законът за задължителното депозиране на печатни и други медии, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева.

В основата на проекта, станал известен като "медийния закон на Пеевски", стои въвеждането на задължение за доставчиците на медийни услуги, в т.ч. печатни, електронни и онлайн медии, да декларират ежегодно до 30 юни всяко получено финансиране в предходната календарна година, включително заеми и банкови кредити, както и безвъзмездно получаване на парични средства и имущество. На деклариране подлежат размерът на финансирането, основанието за предоставянето му, както и данни за лицето, което го е предоставило.

Депутатите от ДПС предлагат още в декларацията да се посочва стойността на всички договори, сключени през предходната година с държавни и общински учреждения и дружества с такова участие, с политически партии в резултат на обществени поръчки, както и рекламни договори с лица, осъществяващи дейност, подлежаща на регулация. Предвижда се още да бъде декларирано и финансирането от европейски фондове за предходната година.

OUT_OF_OFFICE

Професии от бъдещето

30.10
Инициативата "Мениджър за един ден" на Junior Achievement кани младите между 17 и 23 години на кариерен форума "Професиите на бъдещето", където да научат как дигиталната среда променя професиите и какво тази промяна ще донесе в близко бъдеще.

В "Тех парк", начало 11 ч., вход свободен, но се изисква регистрация

Halloween

31.10

Десето юбилейно издание на редовните хелоуински партита, организирани от клуб "Ялта" и Cadenza Vagabundos. Както винаги се очаква да изненадват с креативност и декорация. С участието на Luciano, Michel Cleis и Liubo Ursiny. В арена "Армеец", начало 22 ч., вход от 40 до 80 лв.

Изложба

до 10.11

Столичната библиотека празнува своя 90-годишен юбилей с възраждане на една стара традиция - Биенале на илюстрацията. Изложбата ще включва творби на 104 автори, както и ретроспективна селекция от произведения на майстори от първото биенале на илюстрацията през 1968 г. В Столичната библиотека

Концерт

1.11

В зала 1 на НДК, начало 20 ч., билети от 40 до 80 лв.

"Диктатура! ГЕРБ въвеждат тайни арести за 48 часа!".

Подобни бомбастични заглавия заляха българското публично пространство в края на седмицата, след като ГЕРБ тихомълком прие поправка в Наказателно-процесуалния кодекс, на теория даваща възможност правоохранителните органи да задържат до две денонощия без достъп до адвокат или уведомяване на близките.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.