БСП предлага още по-висок максимален осигурителен доход

Социалистите подлагат на публично обсъждане своя проект за бюджет за 2019 г. следващия понеделник

"Младите и пенсионерите са най-тежко засегнати от бюджета на правителството за 2019 г.", твърди Корнелия Нинова. Алтернативните идеи на БСП са насочени натам
"Младите и пенсионерите са най-тежко засегнати от бюджета на правителството за 2019 г.", твърди Корнелия Нинова. Алтернативните идеи на БСП са насочени натам    ©  Надежда Чипева
"Младите и пенсионерите са най-тежко засегнати от бюджета на правителството за 2019 г.", твърди Корнелия Нинова. Алтернативните идеи на БСП са насочени натам
"Младите и пенсионерите са най-тежко засегнати от бюджета на правителството за 2019 г.", твърди Корнелия Нинова. Алтернативните идеи на БСП са насочени натам    ©  Надежда Чипева

Максималният осигурителен доход за 2019 г. трябва да е 3900 лв. (предложението на управляващите е за 3000 лв.), а през 2020 г. да нарасне до 5200 лв. Минималната работна заплата догодина да е 640 лв. (управляващите предвиждат 560 лв.), всички пенсии, отпуснати за стаж и възраст, да се преизчислят спрямо средния осигурителен доход за 2013 г., през втората година за отглеждане на дете да се плащат месечно пари, равни на минималната заплата, а пък еднократната помощ за раждане на майки - студентки да стане 6400 лв. Да се обособят два регионални фонда - за ремонт на третокласната пътна мрежа и за развитие на изостанали райони с общо 700 млн. лв.

Това са част от предложенията в т.нар. алтернативен бюджет на БСП, който ще бъде подложен на публично обсъждане в понеделник. Лидерът на партията Корнелия Нинова критикува проекта на правителството, който "с едната ръка взимал пари, а с другата ги давал". Разходите в него се увеличавали, но за сметка на поскъпване на стоки и услуги, а не на политики и реформи.

В петък социалистите представиха идеите си за прогресивна ставка на данъка върху общия доход, включително и върху начислените дивиденти и ликвидационни дялове. Най-високата й част стига 25% за месечни трудови доходи над 10 400 лв. За тези до 3900 лв. месечен трудов доход остава плосък данък от 10%. Необлагаем минимум се въвежда само за работещи родители с деца - за всяко от тях той е 500 лв. на месечните доходи.

Само от по-високото облагане на дивидентите от БСП изчисляват, че биха събрали повече близо 1.5 млрд. лв. Те ще "компенсират" както семейното облагане, така и по-ниските ставки на ДДС за лекарствата - 9% за тези, които се реимбурсират от здравната каса, и 6% за хляба.

Ще са нужни и 800 млн. лв. повече за преизчисляването на пенсиите, но пък социалните пенсии, такива за инвалидност, както и вдовишките добавки например, социалистите предлагат да бъдат извадени от ангажиментите на пенсионната система, а да се третират като социални плащания. Така ще стане ясно дали и доколко държавата спазва ангажимента си да плаща осигуровките за държавните служители, а, от друга страна, ще бъде принудена да вземе мерки срещу злоупотребите с решенията на ТЕЛК. Здравната и осигурителната вноска не се променят, но пък максималният осигурителен доход според БСП трябва да нарасне двойно за две години, а оттам и да се увеличи таванът на пенсиите.

Правилото за минималната заплата, което въвеждат от "Позитано" 20, е тя да е 60% от средната за страната и толкова да бъде обезщетението за отглеждане на дете през втората година на майчинството. Сега сумата е фиксирана на 380 лв.

БСП предвиждат помощта, която се изплаща еднократно за деца в първи клас на родители, които имат доходи под определен минимум, да се разпростре и за класовете до четвърти. За цялото средно образование учебникът по съответния предмет да е един и да е безплатен. Освен това са предвидени 20 млн. лв. за Националната библиотека, за градските библиотеки и за т.нар. културен чек - ваучер от 200 лв. за всички, които навършват 18 г. през 2019 г., с който могат да купят книга, да посетят театър или кино.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  Ето затова гласувам за ГЕРБ, защото ме е страх от комунистите-социалисти - и това е тъжно, а тамън бях ядосан на управляващите, че искат да стигнат до 3000... Да искат да вдигнат тавана до 3900лв е лудост, нито служители, нито работодатели ще търпят. Отделно тавана на пенсиите трябва много внимателно да се вдига, за да не може онези тарикати, които се осигуряваха на фантастични суми в 90те да облажат на гърба на Народа - пак. И пак за пенсионерите - трябва веднага да се сложи една миза за стаж и възраст, равна и за мъже и за жени. Какво си мислят тези пред пенсия сега, да се пенсионираме ние, пък децата ни кучета ги яли? Да не стана така, че да няма кой да дава в блико бъдеще пари и на бедни и на богати пенсионери...

 • 2
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Проектът на БСП за Бюджет 2019 година доказва, че БСП пренебрегва вредната намеса на Централната банка. Запазена е местната проява на световна грешка за неограничена вредна намеса на Централната банка. Ако проектът на БСП за Бюджет 2019 година се приеме, то колкото по-добре се изпълни този бюджет, толкова повече ще са страданията.

 • 3
  sstoyanov avatar :-(
  Стоян Стоянов

  Като го четете това не ви ли се повръща?

 • 4
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Нероден Петко сънува .... популизъм в действие. Няма как да се изпълни подобна програма, защото и мандата на такова правителство също няма да е пълен.

 • 5
  ihu47522252 avatar :-|
  ihu47522252

  Ето затова РБ се управлява от Бай Ганьо и живеем в глад и мизерия.

 • 6
  azlikaram avatar :-|
  azlikaram

  Нека го направят. После ще станем свидетели на това как много фирми изнасят дейността си в Сърбия и Македония, където ставките са по-ниски. За тях сме добре дошли...

 • ludachki93

  Ако гледам супер обективно на тази статия си задавам следният въпрос: -Дали някой от кръга на управляващите четят такива статии? В последният месец поскъпнаха доста продукти на пазара, които са ключови за едно домакинство. Ако настоящите крадци/некадърници намалят ДДС-то на храните и лекарствата с 10%, то според мен си гарантират пълен мандат защото това неизменно ще се отрази позитивно на 2/3 от населението. Имам чувството, че наистина целта им е да ни заличат като народ.....

 • m17

  До коментар [#7] от "ludachki93":

  Да предположим че намалят ДДС на 10% което разбира се ще доведе то поевтиняване на стоките с някакъв процент, примерно 6-8% (щото цената се пределя от търсенето а по-евтина храна не значи че хората ще ядат повече, просто значи че ще ядат по-хубава храна ). И на вас, от пенсия 400лв ще ви останат 50лв ( ако живеете скромно както сега). Голямия проблем е как държавата ще продължи да ви осигурява пенсия 400лв щото над 60% от държавните приходи идва от ДДС !!! Т.е ако намалим ДДС на 10%, вашата пенсия ще трябва да ПАДНЕ със 100лв или вие ще сте на загуба 50лв спрямо сегашното положение !!!
  Точно затова е идиотско точно бедните да искат намаляване на ДДС, него го плащат основно хора които имат пари и консумират много т.е скъпи стоки където ДДС'то е голяма абсолютна сума. И със събраните пари се финансират социалните разходи - пенсии, социални плашания и т.н.

 • 9
  ludachki93 avatar :-?
  ludachki93

  До коментар [#8] от "m17":

  Здравейте !

  Бих се съгласил с вашите думи, но не напълно. Не мисля, че трябва да свързваме намаляне на ДДС ставката с паралелно намаляне на пенсиите, които да компенсират загубите от първото. Ако стъпим на казаното от вас, че голям процент от внесеното ДДС е от хора с много пари и консумация на скъпи стоки - то не виждам проблем ДДС-то да бъде намалено (като то ще бъде намалено и за бедни и хора с много пари) и втората стъпка е да има по-високо данъчно облагане за хората с много пари и високи доходи. По този начин богатите ще купуват продукти с ДДС ставка, която е една за всички, но ще внасят по-високи данъци тъй като техните доходи са много по-високи от 400лв. пенсия.

 • 10
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#9] от "ludachki93":

  Държавата може да раздаде само толкова пари, колкото събере. Като намалим приходите от ДДС трябва да намалим разходите или да намаеирм нов приход. Това с новия приход е много тегаво и затова винаги се стига до намаляване на разходите и се позва с най-големите, които са пенсиите.
  Преките данъци като "облагане на богатите" са крайно неефективни и затова се ползват косвени като ДДС. Примерно държавата ми вдига ДОД на 70%. Е да де ама аз веднага минавам на ниска заплата, за да ми вървят осигуровките и здравното и остатъка го прекарвам през фирмата и пак съм на 10%. Или няколко врътки с фактури и след като делкаме със счетоводителя пак съм на 10%. Няма вариант държавата да "изтръска" толкова много пари от ДОД, пробвано е много пъти и никога не става. По-добрия варант е ДОД да е нисък, ДДС да е висок и със събраните пари да финансираме социални програми за наистина бедните.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход