Директорът на ДАБЧ е обвинен като ръководител на престъпна група

Петър Харалампиев е задържан за 72 часа заедно с още четирима човека

Петър Харалампиев
Петър Харалампиев    ©  Николай Дойчинов
Петър Харалампиев
Петър Харалампиев    ©  Николай Дойчинов

Директорът на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев е обвинен днес по обяд като ръководител на организирана престъпна група. Това съобщи пред "Капитал" адвокатът му - бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който уточни, че организираната престъпна група е вършила различни видове престъпления - подкуп, съставяне на неистински официални документи и длъжностно престъпление. Той е бил задържан за 72 часа.

В "сервизно съобщение" от Специализираната прокуратура уведомиха медиите, че няма да изнасят повече информация по случая през целия ден, а говорителят Божидар Димитров не отговаряше на мобилния си телефон.

По информация на "Капитал" обвинения са получили още четирима човека. Според Кокинов един от тях е чужденец, ако се съди по името му. Сред задържаните с обвинения за участие в групата е и главният секретар на агенцията Красимир Тодоров, съобщи "Фокус", позовавайки се на Специализираната наказателна прокуратура.

В понеделник специализираната прокуратура и антикорупционната комисия проведоха акция в ДАБЧ по сигнал за търговия с т.нар. удостоверения за български произход, които са основание да придобиване на българско гражданство по произход. Първоначално бяха задържани 20 човека, но засега не всички са получили обвинения.

Акцията на прокуратурата приличаше на удар по ВМРО, тъй като партията има традиционно силни позиции при кадруването в ДАБЧ и съответно - трайно влияние върху процесите по предоставяне на гражданство.

"Аз имам много грешки, правил съм конюнктурни коалиции, но никога не съм правил грешки спрямо Македония. Откакто аз съм председател на ВМРО, една стотинка от Македония или откъдето и да е, не е придобита в наша полза. И ако някой докаже противното, готов съм веднага да напусна поста, да се откажа от политиката и да се гръмна със законно притежавания си пистолет на площада в София", заяви Красимир Каракачанов в интервю за сайта "Епицентър".

За злоупотребите с българско гражданство се знае от години, но въпреки, че службите и прокуратурата са били сезирани многократно, сигналите са били покривани, а техните податели - подложени на институционален тормоз.