БАН се оттегля от споразумението за метеоролозите

От академията заявиха, че прехвърлянето на имоти към просветното министерство нарушава договореното отделяне на НИМХ

Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски отнемането на имущество от БАН е противоконституционно
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски отнемането на имущество от БАН е противоконституционно
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски отнемането на имущество от БАН е противоконституционно    ©  Георги Кожухаров
Според председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски отнемането на имущество от БАН е противоконституционно    ©  Георги Кожухаров

На специална пресконференция ръководството на Българската академия на науките изрази несъгласието си с включените текстове в преходните и заключителни разпоредби в проектозакона за държавния бюджет за 2019 г., които са обвързани с отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и минаването му под шапката на Министерството на образованието и науката.

Според участниците в пресконференцията тези текстове, освен че нарушават подписаното споразумение между БАН, НИМХ, правителството и синдикатите, са и противоконституционни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 6

  Реакцията на БАН е напът да освети най-големата далавера на Борисов - създаването на бюджетен излишък.

  Предисторията:

  В подписаното преди 2 месеца споразумение за "джиросването" на НИХМ БАН се съгласява да не е работодател на метеоролозите, като МОН приема това задължение и издръжката им. БАН ПРЕДОСТАВЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ и досега ползваната от института своя материална база за срок от 4 години. Нищо повече. Що се отнася до докторантите - тази материя е уредена със закон, в който е подробно описано кой и при какви условия може да го прави.

  Залегналото в § 1,3 и 6 на преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета говори друго: че правителството явно междувременно е създало ново юридическо лице - ИНХМ, че със закон е национализирало имущество на БАН и че реално неотговарящ на изискванията институт ще подготвя докторанти...
  Но пък разходи за тези "дейности" са предвидени.

  БАН има абсолютно право да заведе административно дело, с което може да обърка плановете на правителството с бюджета за 2019 г., защото е повече от ясно какво ще бъде решението на съда.

  Сега вторият пласт:

  Бюджетите на правителствата на Борисов са прочути с нереално раздутите си разходи. Милиони се даваха на всеки, който беше готов да вика под прозорците на властта, особено в навечерието на европредседателството. Тези пари се прибавят към разходите в бюджета, но тъй като няма законово основание да се похарчат, защото не е променена нормативната база, се превръщат в неразпределен излишък. И ако парите в бюджета минават през обсъждания, скандали и гласувания в НС, излишъците се харчат в края на годината само с решение на МС.

  Демек - колкото по-раздути разходи в бюджета се прокарат през НС, толкова повече еднолично ще харчи Борисов в края на годината. И тази година излишъкът бори 3 млрд лв. В същото време бюждетът е отново на дефицит...

  Историята с НИХМ към БАН и заложените покрай нея незаконни разходи в бюджета е нагледен пример как се прави основната далавера в държавата - надписването на разходите.

  За какво харчи Борисов "излишните" милиарди е друга тема.

  Нередност?
Нов коментар