След Банско: Нови писти и лифтове на Витоша по облекчен режим

Работна група към спортното министерство предлага отпадане на почти всички ограничения за строежи в планината

Отпадане на ограниченията за изграждане на писти, лифтове, водохващания и езера за изкуствен сняг на Витоша - това предлага работна група към Министерството на младежта и спорта, създадена със заповед на министър Красен Кралев през януари. Членовете на комисията са приключили работата си през юни с доклад, в който се предлагат изменения на все още действащия План за управление на Природен парк "Витоша". Проектът за промени предлага премахване на почти всички ограничения във всички зони на планината с изключение на резерватите. Изграждането на ски писти, лифтове, влекове и езера за изкуствен сняг ще е възможно в гори, върху пасища, каменни реки, торфища, влажни зони и др. (виж карето).

Пътят на доклада

Докладът, с който "Капитал" разполага, е изпратен през юни до вицепремиера Валери Симеонов и до министрите на туризма Николина Ангелкова, на земеделието и горите Румен Порожанов, на околната среда Нено Димов, както и на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Това остава без последствия близо пет месеца - до октомври, когато същите предложения за промени в плана на Витоша, които фигурират в доклада, се появяват в писмо на общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО. Той предлага на Столичния общински съвет да внесе от свое име текстовете в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което пък може да ги внесе за одобрение на Министерския съвет. По закон правителството е органът, който с решение утвърждава плановете за управление на всички защитени територии.

Впоследствие се разбра, че Красен Кралев вече е внесъл предложенията във ведомството на Нено Димов. "С оглед на предстоящата кандидатура на Република България за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Ви сезирам за предприемане на действия за промени в Плана за управление на Природен парк "Витоша", се казва в писмо на Красен Кралев, цитирано от в. "Труд" в сряда. От МОСВ са уточнили пред Mediapool, че самите предложения за изменение на плана ще бъдат внесени на следващ етап и те все още не са запознати с тях.

Аналогиите с Национален парк "Пирин"

По подобен сценарий и с активното участие на патриотите в края на 2017 г. правителството одобри промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин", позволяващи изграждането на втори кабинков лифт и нови писти. Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД, в чиято полза бе решението, е свързан със собственика на ски съоръженията на Витоша "Витоша ски" АД.

Номиналният собственик и на двете дружества е един и същ кипърски гражданин, но реалният най-вероятно е един от акционерите в Първа инвестиционна банка, Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски. През юли тази година тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Министерския съвет за Пирин, определено от Валери Симеонов като "голям успех", а от Красимир Каракачанов - като пример как "сговорна дружина, планина повдига". Мотивите на съда са, че промяна в план за управление на защитена зона не може да се одобрява без екологична оценка. Петчленен състав на съда ще се произнесе окончателно по казуса следващия месец.

Кой решава бъдещето на Витоша

"Днес имаше среща при Йорданка Фандъкова, инициирана от министър Нено Димов, и там взехме решение, по наша инициатива да бъде сформирана работна група от представители на министерството на земеделието и спортното министерство, която да подготви искане за частично изменение на плана за управление на Витоша". Това казва спортният министър Красен Кралев в интервю пред bТВ от 17 януари 2018 г. Поводът за телевизионната изява на Кралев е поредният зимен сезон на Витоша със ски съоръжения в окаяно състояние. Министерството на спорта е собственик на разрушения влек "Заека", но не прави нищо, за да го подмени, като се позовава на аргументите на "Витоша ски": планът за управление забранява ново строителство, а, за да се подменят лифтовете, просеките под тяхното трасе трябва да се извадят от горския фонд заради текстове от Закона за горите, което прави начинанието скъпо и сложно. "Има съоръжения на по 50-60 години, трябва да се намери по-адекватно решение и да положим максимум усилия по най-бързия начин да разрешим този казус", казва Кралев и съобщава, че работна група ще търси варианти. Веднага след интервюто на министъра на сайта на "Витоша ски" е качено съобщение, в което се казва, че дружеството има готовност "незабавно да инвестира в модернизиране на всички собствени съоръжения", но след "изчистване на спорните спорните разпоредби в Плана за управление на природен парк "Витоша" и в Закона за горите".

Обещаната от Кралев работна група е сформирана в началото на февруари, а в състава й влизат хора като началниците на политическите кабинети на Кралев и Валери Симеонов, чиновници от министерствата на спорта, туризма и горите, един общински съветник от ГЕРБ и един чиновник от общината (виж състава в карето). Единственият член, който има реална връзка с действащите режими в планината Витоша, е директорът на парка Снежана Георгиева. "Министърът определя членовете, аз получих заповед. Работата ни беше да излезем с доклад, не знам каква му е съдбата", коментира пред "Капитал" Снежана Петрова.

По думите й целта на работната група е била "да се преодолеят всички пречки, за да могат да се възстановят лифтовете", а спортното министерство е било инициатор в качеството му на собственик на влек "Заека". "Аз навсякъде пледирам за новия, актуализиран план за управление, които в момента отлежава по канцелариите на МОСВ. Старият е изчерпан - и физически, и морално. Съдържа изключително противоречащи си текстове, които ни вкарват в параграф 22 и водят до това окаяно състояние. Аз пледирам да се задвижи процедурата по новия план, но тя е по-тромава, по-леката процедура, за да се промени сега действащия план", казва още директорът на парка.

Първоначалните варианти на новия плана за Витоша позволяваха ново строителство на територия от около 10 хиляди хектара, при положение че целият парк е 27 000 хектара. Документът беше оттеглен, а съдбата му в момента зависи от екоминистерството.

"Как така Законът за горите не попречи на подмяната на лифта на Мартинови бараки в Боровец, на подмяната на лифтовете в Пампорово, как така планът за управление на Витоша не попречи на Мачирски да монтира нови влекове", попита Тома Белев от Асоциация на парковете и бивш директор на парк Витоша. Той коментира, че промените в плана трябва да се подложат на екооценка и оценка за съвместимост с мрежата "Натура". "Да го направят, ще се явим на обществени обсъждания и ще си кажем мнението", посочи Белев.

Част от предложенията за промени:

В териториите с направляван режим на защита (Боснешкият карстов район, влажни зони и торфища, каменните реки и грамади, комините, находища на тис и клек, местообитанията на застрашени редки или уязвими растителни и животински видове и съобщества, вододайната зона на София и Перник) се позволява изграждането на водохващания и съоръжения за производството на изкуствен сняг; на съоръжения и съпътстващата ги техническа инфраструктура с цел развитие на зона "Територии за ски спорт и туризъм", вкл. за достъп до тази зона с въжен транспорт. Позволява се водоползване за съоръжения за изкуствен сняг.

В Зона с ограничено управление на природната среда (пасища, гори, територии за ски спорт и туризъм и за дивечовъдна дейност) се допуска строителство на нови водохващания, както и изграждане на ски писти, въжени линии, ски влекове и съпътстващата ги техническа инфраструктура, необходима за функционирането им, вкл. съоръжения за производство на изкуствен сняг. Забранява се строителството на нови сгради с изключение на станции на въжени линии.

В територии за ски спорт и туризъм се допуска изграждане на ски писти и строителство на въжени линии, ски влекове и съпътстващата ги техническа инфраструктура.

Кой изготви предложенията за промени в плана за управление на Витоша

Айлин Дахилова-Василева - началник на политическия кабинет на министъра на младежта и спорта, председател на комисията

Членове:


Христина Грозева - директор на дирекция "Инвестиционна политика и обществени поръчки" в ММС

Васил Пеловски - директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване" в ММС

Марияна Николова - началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика

Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма

Мая Никовска - началник на отдел "Регулиране на туристическа дейности, главна дирекция "Туристическа политика" в МТ

Снежана Петрова - директор на дирекция на Природен парк "Витоша" към ИАГ

Валентин Чамбов - директор на дирекция "Промени в горските територии" в ИАГ

Даниела Ангелова - директор на дирекция "Административно-правно обслужване и човешки ресурси" в ИАГ

Стела Щерева - директор на дирекция "Правно-нормативно, информационно финансово обслужване" в направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община

Силвия Христова - председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектурата, достъпната среда и жилищната политика към Столичния общински съвет
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


22 коментара
 • 1
  edin_balgarin avatar :-|
  Един Българин

  Интересно как във вододайните райони ще може да се правят водохващания за сняг? Още малко и писти ще направят там! Тома Белев е прав за останалите курорти. Само на Цеко нещо му пречи и най-вече това че не може да построи град в района на Алеко.

  Планините не са само за скиори (аз съм запален такъв, но не ходя на цековите курорти), но и за туристи. Не може навсякъде да има въжета и ерозия от пистите.

 • 2
  atreu avatar :-|
  atreu

  Мисля, че малко тенденциозно е написано. Министреството предлага промяна на плана, тъй като по този който сега действа не могат да се направят промените, които да доведат до изграждането на нови лифтове. И затова от 100 г. ползваме стари и ставащи все по-негодни. А новия план ще позволи на мястото на старите да се сложат нови. Това е. Не мисля, че това ще навреди на природата, само ще помогне на хората да ползват по-качествени и нови лифтове.

 • 3
  head_hunter avatar :-|
  head_hunter

  Витоша, ко се развие като Банско в момента и привлича толкова туристи хич няма да е зле, било то по облекчен или не начин

 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#2] от "atreu":

  Тенденциозно?!? Нали е написано накрая, че други курорти са обновили лифтовете си без да променят плановете за управление, а наш Цеко не може. Трябват му половината от националните паркове, че да може да псотрои един скапан лифт.

  До коментар [#3] от "head_hunter":

  Виждаме какво се случва по черноморието. Няма нужда същото безконтролно, беззаконно и глупаво управление на планините ни. Има варианти, само че Цеко не иска развитие на туризма. Цеко иска сеч и строителство.

 • 5
  atreu avatar :-|
  atreu

  Нали има регулаторни органи - те трябва да се погрижат да няма сеч и строителство, а само смяна на прословутите лифтове...И мисля, че това трябва да се случи. Аз също не искам в планината да има безконтролна сеч, но искам да се возя на лифт, който не е от времето на младия Тодор Живков....

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "atreu":

  Какви регулаторни органи, какви 5 лв?!
  Това е Цеко!!
  Сигурно се любуваш на спомени за Татковината някъде отдалеч и представа си нямаш от местната олигархия..

  Тези кандърми по министерствата предпоставят свободата Цеко да се развихри по Витоша, както изора Пирин над Банско.
  Никакъв регулаторен орган не го санкционира за завзетата с пъти по-голяма площ от отдадената концесия, макар да беше доказано. Не му промениха и концесионната такса, макар че с нея за година можеш да си купиш средна ръка апартамент в панелка в Люлин.
  Всъщност Цеко повече от 10 г. не я е плащал и половината му е опростена по давност.
  Него и Пеефски никой не смее да ги регулира.

  Долу Цеко от Алеко!

 • 8
  njt1426861816395296 avatar :-|
  George S

  До коментар [#2] от "atreu":

  Абсолютно. Това което се случва с Витоша от близо 10 години насам е абсолютно нелепо и законите които наложиха рекетьорите познати като Зелените са напълно неадекватни, и както казва Снежана (от статията не се разбира Петрова или Георгиева), параграф 22. В момента ски зона витоша е буквално една разорана нива със стари, ръждясали и буквално опасни за живота съоръжения, които е въпрос на време да отнемат човешки живот (всеки сезон има по няколко опита). И всеки опит това да се промени е добре дошъл. Да не говорим за ОПГРОМНИЯ поенциал който има витоша като световна зимна спортна дестинация.

  И въпреки това, някакси тази статия, без абсолютно никаква връзка и смисъл, успява да ивърти темата през Банко, та до Цеко Минев. Защо?

 • 9
  ve6ter avatar :-|
  ve6ter

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Абе знаете си една мантра и това си е. Говориме, че трябват нови лифтове и точно прецезиране на законовите промени, така че да не се допуска масова, а само контролирана сеч за нуждите на подновяването на лифтовете. Обаче едно си баба бае, една си баба знае. Стига мантри и клишета, планината е заприличала на тгробище заради такива консерви. По-добре ли е да се качват стотици коли на Витоша и да обгазяват планината? Въпросът е риторичен.

 • 10
  happymimi avatar :-|
  happymimi

  Тея нови лифтове...докога ще ги чакаме и докога ще има измислени пречки за тях? Возили ли сте се с тези дето са сега, да видите на какво приличат? То е смешно направо...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход