Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 1 ное 2018, 11:55, 10483 прочитания

След Банско: Нови писти и лифтове на Витоша по облекчен режим

Работна група към спортното министерство предлага отпадане на почти всички ограничения за строежи в планината

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Отпадане на ограниченията за изграждане на писти, лифтове, водохващания и езера за изкуствен сняг на Витоша - това предлага работна група към Министерството на младежта и спорта, създадена със заповед на министър Красен Кралев през януари. Членовете на комисията са приключили работата си през юни с доклад, в който се предлагат изменения на все още действащия План за управление на Природен парк "Витоша". Проектът за промени предлага премахване на почти всички ограничения във всички зони на планината с изключение на резерватите. Изграждането на ски писти, лифтове, влекове и езера за изкуствен сняг ще е възможно в гори, върху пасища, каменни реки, торфища, влажни зони и др. (виж карето).

Пътят на доклада


Докладът, с който "Капитал" разполага, е изпратен през юни до вицепремиера Валери Симеонов и до министрите на туризма Николина Ангелкова, на земеделието и горите Румен Порожанов, на околната среда Нено Димов, както и на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Това остава без последствия близо пет месеца - до октомври, когато същите предложения за промени в плана на Витоша, които фигурират в доклада, се появяват в писмо на общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО. Той предлага на Столичния общински съвет да внесе от свое име текстовете в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което пък може да ги внесе за одобрение на Министерския съвет. По закон правителството е органът, който с решение утвърждава плановете за управление на всички защитени територии.

Впоследствие се разбра, че Красен Кралев вече е внесъл предложенията във ведомството на Нено Димов. "С оглед на предстоящата кандидатура на Република България за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Ви сезирам за предприемане на действия за промени в Плана за управление на Природен парк "Витоша", се казва в писмо на Красен Кралев, цитирано от в. "Труд" в сряда. От МОСВ са уточнили пред Mediapool, че самите предложения за изменение на плана ще бъдат внесени на следващ етап и те все още не са запознати с тях.

Аналогиите с Национален парк "Пирин"По подобен сценарий и с активното участие на патриотите в края на 2017 г. правителството одобри промени в Плана за управление на Национален парк "Пирин", позволяващи изграждането на втори кабинков лифт и нови писти. Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД, в чиято полза бе решението, е свързан със собственика на ски съоръженията на Витоша "Витоша ски" АД.

Номиналният собственик и на двете дружества е един и същ кипърски гражданин, но реалният най-вероятно е един от акционерите в Първа инвестиционна банка, Цеко Минев, който е и председател на Българската федерация по ски. През юли тази година тричленен състав на Върховния административен съд отмени решението на Министерския съвет за Пирин, определено от Валери Симеонов като "голям успех", а от Красимир Каракачанов - като пример как "сговорна дружина, планина повдига". Мотивите на съда са, че промяна в план за управление на защитена зона не може да се одобрява без екологична оценка. Петчленен състав на съда ще се произнесе окончателно по казуса следващия месец.

Кой решава бъдещето на Витоша

"Днес имаше среща при Йорданка Фандъкова, инициирана от министър Нено Димов, и там взехме решение, по наша инициатива да бъде сформирана работна група от представители на министерството на земеделието и спортното министерство, която да подготви искане за частично изменение на плана за управление на Витоша". Това казва спортният министър Красен Кралев в интервю пред bТВ от 17 януари 2018 г. Поводът за телевизионната изява на Кралев е поредният зимен сезон на Витоша със ски съоръжения в окаяно състояние. Министерството на спорта е собственик на разрушения влек "Заека", но не прави нищо, за да го подмени, като се позовава на аргументите на "Витоша ски": планът за управление забранява ново строителство, а, за да се подменят лифтовете, просеките под тяхното трасе трябва да се извадят от горския фонд заради текстове от Закона за горите, което прави начинанието скъпо и сложно. "Има съоръжения на по 50-60 години, трябва да се намери по-адекватно решение и да положим максимум усилия по най-бързия начин да разрешим този казус", казва Кралев и съобщава, че работна група ще търси варианти. Веднага след интервюто на министъра на сайта на "Витоша ски" е качено съобщение, в което се казва, че дружеството има готовност "незабавно да инвестира в модернизиране на всички собствени съоръжения", но след "изчистване на спорните спорните разпоредби в Плана за управление на природен парк "Витоша" и в Закона за горите".

Обещаната от Кралев работна група е сформирана в началото на февруари, а в състава й влизат хора като началниците на политическите кабинети на Кралев и Валери Симеонов, чиновници от министерствата на спорта, туризма и горите, един общински съветник от ГЕРБ и един чиновник от общината (виж състава в карето). Единственият член, който има реална връзка с действащите режими в планината Витоша, е директорът на парка Снежана Георгиева. "Министърът определя членовете, аз получих заповед. Работата ни беше да излезем с доклад, не знам каква му е съдбата", коментира пред "Капитал" Снежана Петрова.

По думите й целта на работната група е била "да се преодолеят всички пречки, за да могат да се възстановят лифтовете", а спортното министерство е било инициатор в качеството му на собственик на влек "Заека". "Аз навсякъде пледирам за новия, актуализиран план за управление, които в момента отлежава по канцелариите на МОСВ. Старият е изчерпан - и физически, и морално. Съдържа изключително противоречащи си текстове, които ни вкарват в параграф 22 и водят до това окаяно състояние. Аз пледирам да се задвижи процедурата по новия план, но тя е по-тромава, по-леката процедура, за да се промени сега действащия план", казва още директорът на парка.

Първоначалните варианти на новия плана за Витоша позволяваха ново строителство на територия от около 10 хиляди хектара, при положение че целият парк е 27 000 хектара. Документът беше оттеглен, а съдбата му в момента зависи от екоминистерството.

"Как така Законът за горите не попречи на подмяната на лифта на Мартинови бараки в Боровец, на подмяната на лифтовете в Пампорово, как така планът за управление на Витоша не попречи на Мачирски да монтира нови влекове", попита Тома Белев от Асоциация на парковете и бивш директор на парк Витоша. Той коментира, че промените в плана трябва да се подложат на екооценка и оценка за съвместимост с мрежата "Натура". "Да го направят, ще се явим на обществени обсъждания и ще си кажем мнението", посочи Белев.
Част от предложенията за промени:

В териториите с направляван режим на защита (Боснешкият карстов район, влажни зони и торфища, каменните реки и грамади, комините, находища на тис и клек, местообитанията на застрашени редки или уязвими растителни и животински видове и съобщества, вододайната зона на София и Перник) се позволява изграждането на водохващания и съоръжения за производството на изкуствен сняг; на съоръжения и съпътстващата ги техническа инфраструктура с цел развитие на зона "Територии за ски спорт и туризъм", вкл. за достъп до тази зона с въжен транспорт. Позволява се водоползване за съоръжения за изкуствен сняг.

В Зона с ограничено управление на природната среда (пасища, гори, територии за ски спорт и туризъм и за дивечовъдна дейност) се допуска строителство на нови водохващания, както и изграждане на ски писти, въжени линии, ски влекове и съпътстващата ги техническа инфраструктура, необходима за функционирането им, вкл. съоръжения за производство на изкуствен сняг. Забранява се строителството на нови сгради с изключение на станции на въжени линии.

В територии за ски спорт и туризъм се допуска изграждане на ски писти и строителство на въжени линии, ски влекове и съпътстващата ги техническа инфраструктура.
Кой изготви предложенията за промени в плана за управление на Витоша

Айлин Дахилова-Василева - началник на политическия кабинет на министъра на младежта и спорта, председател на комисията

Членове:

Христина Грозева - директор на дирекция "Инвестиционна политика и обществени поръчки" в ММС
Васил Пеловски - директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване" в ММС
Марияна Николова - началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографска политика
Ирена Георгиева - заместник-министър на туризма
Мая Никовска - началник на отдел "Регулиране на туристическа дейности, главна дирекция "Туристическа политика" в МТ
Снежана Петрова - директор на дирекция на Природен парк "Витоша" към ИАГ
Валентин Чамбов - директор на дирекция "Промени в горските територии" в ИАГ
Даниела Ангелова - директор на дирекция "Административно-правно обслужване и човешки ресурси" в ИАГ
Стела Щерева - директор на дирекция "Правно-нормативно, информационно финансово обслужване" в направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община
Силвия Христова - председател на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектурата, достъпната среда и жилищната политика към Столичния общински съвет

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Правителството тества шпионски и аналитични софтуери за следене на коронавируса 3 Правителството тества шпионски и аналитични софтуери за следене на коронавируса

По неофициална информация МВР и "Информационно обслужване" вече експериментират с израелската платформа Wisdom Stone

1 апр 2020, 2025 прочитания

Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха 1 Вечерни новини: Правителството работи при сценарий 3% спад на БВП, задължителните маски отпаднаха

И още: Прогнозите за икономическите ефекти от пандемията се влошават, възстановява се производството в Китай

31 мар 2020, 2861 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Бюджетният излишък надхвърля 2.86 млрд. лв. към октомври

Правителството ще има поне 1.5 млрд. лв. екстра пари за непрозрачни разходи до края на годината

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Съвети при борсова зараза

"Капитал" разговаря с мениджърите на няколко от най-големите управляващи дружества в България

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Шоу по време на пандемия

Как културата и шоубизнесът се променят насред постоянните трусове

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10