Парламентарните комисии одобриха бюджета на здравната каса

Проектът предвижда прелицензиране на всички лекарски кабинети и болници, както и лечение само с евтини продукти

Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел
Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел    ©  Цветелина Белутова
Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел
Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел    ©  Цветелина Белутова

Бюджет 2019 беше одобрен на първо четене от ресорните комисии

Проектите за държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. бяха приети на първо четене от комисиите по бюджет и финанси, здравеопазване и труда и социалната политика. Предложенията минаха без гласовете на БСП, които ще представят свой алтернативен държавен бюджет.

Дебатите по числата и текстовете предстоят, като към момента конфликтните точки са свързани с увеличението на максималния осигурителен праг до 3000 лв., парите на общините за пътища и промяната на индивидуалния коефициент за изчисляване на пенсиите и таванът на максималната пенсия. Правителството планира да увеличи рекордно разходите си догодина - с над 4 млрд. лв. спрямо 2018 г. Една част от ръстът е заради продължаващото вдигане на заплатите в сектор образование, в бюджетния сектор, друга – за здраве и социални политики.

Проектозаконът за бюджета на здравната каса за следващата година беше одобрен на първо четене на съвместно заседание на парламентарните здравна и бюджетна комисии с гласовете на управляващите. От опозицията се обявиха против проекта, тъй като с него без обществено обсъждане се правят промени във всички здравни закони. Те предвиждат през следващата година да бъдат прелицензирани всички лекарски кабинети и болници, като това ще става само в София. Пациентите пък ще бъдат лекувани само с евтини лекарства, определени от държавата, а ако докторите изпишат по-скъпи, ще бъдат глобявани.

Увеличение от над половин милиард

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че през следващата година общите плащания за здраве ще бъдат 5.427 млрд. лв., което представлява 4.5% от брутния вътрешен продукт и увеличение с 547 млн. лв. Основната част от нарастването – 490 млн. лв., ще отиде за здравните плащания от касата. Най-съществен е ръстът в плащанията за лечение на български граждани в чужбина – от 73 млн. на 160 млн. през следващата година. За болнична помощ средствата се вдигат със 177 млн. лв., за лекарства – със 117 млн. лв.

Увеличението идва в основната си част от повишението на приходите от здравни вноски, което се очаква да бъде с 286 млн. лв. повече от тази година, или общо 2.8 млрд. лв. Ще се вдигнат и средствата, с които държавата осигурява пенсионери, деца, студенти и др. Това става по силата на закона за здравното осигуряване, с който преди няколко години държавата се ангажира да покачва сумите, които плаща за осигурените от нея, за да се изравни след 10 години със здравната осигуровка от минимална работна заплата. Средствата механично растат и заради увеличаването на минималната работна заплата, което вдига вноските на държавните служители.

Другите промени

"Променяме с преходните и заключителните разпоредби няколко закона, с които искаме да създадем необходимите административни, организационни и контролни инструменти, да създадем необходимата среда, за да може от 1 януари 2020 г. да се въведе новият здравноосигурителен модел. Не го правим на тъмно, готов съм да дебатираме, да казваме какво подобряваме за влизането в сила на новия модел, допълни още Кирил Ананиев.

Той отбеляза, че се предвиждат промени в закона за приватизацията, според които с разпродажба на сгради, които не се ползват, болниците да могат да плащат своите дългове. В момента държавните и общинските клиники дължат на доставчиците си над половин милиард лева.

Здравният министър коментира, че с текстовете се регламентиране създаването на националната здравноинформационна система и Агенцията за медицински надзор.

Кой не харесва бюджета

Проектът като цяло не беше подкрепен от бизнеса. От БТПП отбелязаха, че имат резерви срещу увеличението на разходите, а не се премахват злоупотребите. Васил Велев от АИКБ допълни, че в бюджета не се вижда промяна на структурата на разходите в посока профилактика и превенция. Той настоя да се преразгледа текст, в който новите медицински дейности ще се разрешават от Министерския съвет, тъй като той нарушава конкуренцията и ще забави въвеждането на иновации.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров отбеляза, че има съвсем малко време за обсъждане и анализ на предложените промени в законите, а освен това лекарите са елиминирани от процеса на вземане на решение.

В текстовете е предвидено един лекар да може да работи само на един трудов договор, което ще се отрази негативно върху малките болници. Освен това е предвидено прелицензиране на всички лекарски кабинети и болници, които са 14 хил., което е напълно излишно, коментира д-р Маджаров.

Председателят на съюза коментира, че подкрепят въвеждането на изписване на разходоефективни лекарства, но настояват докторите да не бъдат глобявани, ако изпишат по-скъп продукт.

Българският зъболекарски съюз изказа задоволство от бюджета. Плащанията за дентални дейности се увеличават с 10 млн. лв.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов отбеляза, че плащанията за лекарства ще бъдат общо 1.2 млрд. лв., или общо 28.2% от бюджета, което е напълно нормално за страна от ЕС.

От Националната пациентска организация отбелязаха, че са силно притеснени от преходните и заключителни разпоредби, с които се променят множество здравни закони без обществено обсъждане и без да се споменават пациентските организации нито веднъж. Нямаме доверие, че дебат ще има и реформа ще има, каза Станимир Хасърджиев, председател на организацията, и допълни, че не подкрепят бюджета.

Председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров заяви, че бюджетът не бива да бъде приеман в частта си от преходни и заключителни разпоредби. "Сякаш Министерството на здравеопазването се опитва да пише учебници по медицина", каза доц. Киров. В текстовете е предвидено, ако лекарите не приемат медицински стандарти за три месеца, те да бъдат написани от бъдещата агенция за медицински надзор към министерството.

Опозицията е против, управляващите – за

Проф. Георги Михайлов коментира пространно причините БСП да не подкрепи законопроекта. Според него в текстовете липсва прагматична и полезна здравна политика, променят се редица здравни закони, с които се обезличава ролята на здравното министерство. Той обяви, че е несъгласен Министерският съвет да дава разрешения за нови дейности в болниците, а парламента – за откриване на нови болници. "Освен това в рамките на една година да се извърши пререгистрация в София на всички лечебни заведения е задача, непосилна за несъздадена още агенция, която ще създаде натиск върху лечебните заведения", каза проф. Михайлов.

Той обяви още, че въвеждането на разходоефективност за лекарствата ще доведе до остро негодувание от пациентите, които могат да загубят много от това нескопосано създаване на правила.

Заместник-председателят на парламента д-р Нигяр Джафер от ДПС обяви, че в проекта има някои добри предложения, някои вредни и една откровена глупост – новите болници да се лицензират от парламента.

Тя зададе въпроси към министерството дали смятат, че здравната каса има капацитет да управлява фонда за лечение на деца, който ще бъде закрит.

Обединените патриоти подкрепиха бюджета като "очаквано оптимистичен".