Парламентарните комисии одобриха бюджета на здравната каса

Проектът предвижда прелицензиране на всички лекарски кабинети и болници, както и лечение само с евтини продукти

Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел
Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел
Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел    ©  Цветелина Белутова
Здравният министър смята промените в здравните закони като добра стъпка към промяна на здравния модел    ©  Цветелина Белутова

Бюджет 2019 беше одобрен на първо четене от ресорните комисии

Проектите за държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. бяха приети на първо четене от комисиите по бюджет и финанси, здравеопазване и труда и социалната политика. Предложенията минаха без гласовете на БСП, които ще представят свой алтернативен държавен бюджет.

Дебатите по числата и текстовете предстоят, като към момента конфликтните точки са свързани с увеличението на максималния осигурителен праг до 3000 лв., парите на общините за пътища и промяната на индивидуалния коефициент за изчисляване на пенсиите и таванът на максималната пенсия. Правителството планира да увеличи рекордно разходите си догодина - с над 4 млрд. лв. спрямо 2018 г. Една част от ръстът е заради продължаващото вдигане на заплатите в сектор образование, в бюджетния сектор, друга – за здраве и социални политики.

Проектозаконът за бюджета на здравната каса за следващата година беше одобрен на първо четене на съвместно заседание на парламентарните здравна и бюджетна комисии с гласовете на управляващите. От опозицията се обявиха против проекта, тъй като с него без обществено обсъждане се правят промени във всички здравни закони. Те предвиждат през следващата година да бъдат прелицензирани всички лекарски кабинети и болници, като това ще става само в София. Пациентите пък ще бъдат лекувани само с евтини лекарства, определени от държавата, а ако докторите изпишат по-скъпи, ще бъдат глобявани.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове