С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 5 ное 2018, 17:30, 6244 прочитания

Отказът от референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София ще отиде в съда

Целта ни е да провокираме дебат по темата, казват общинските съветници, които ще обжалват

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Столичният общински съвет ще отхвърли в четвъртък предложението за референдум по темата за бъдещата инсталация за горене на преработен отпадък в "ТЕЦ София", а отказът ще бъде обжалван в съда. Този сценарий описаха общинските съветници от "Политическа група 5", които заедно със съветници от БСП, ДСБ и "Нормална държава" внесоха миналия месец предложението за референдум. То съдържа три въпроса: съгласни ли сте общината да изразходва 157 млн. евро за инсталацията за горене на отпадъци; съгласни ли сте инсталацията да се изгради в центъра на София - на територията на ТЕЦ-а; съгласни ли сте инсталацията да се изгради до Завода за механично и биологично третиране на отпадъци до с. Яна?

Всички комисии в общинския съвет отхвърлиха предложението с мотива, че въпросите са противозаконни, тъй като засягат въпроси за бюджета на столицата. Това е тълкуването на Закона за прякото участие на гражданите в управлението, дадено от юристи на ГЕРБ. "Това означава, че референдум в София никога няма да се случи", коментира Венци Мицов от "Глас народен". "Всички въпроси са свързани с бюджета, дори провеждането на референдум, което би струвало 1.5 млн. лв.", посочи той.


Решението на комисиите логично води до отхвърляне на предложението и в Столичния общински съвет, който ще заседава в четвъртък. Точката за референдума е първа в дневния ред. "Ще обжалваме решението на СОС пред Административен съд - София. Нека съдът каже дали аргументите на ГЕРБ са валидни, дали е спазена процедурата. Ако съдът се произнесе в наша полза, най-вероятно възможността за референдум ще трябва да се обсъди наново, може да се наложи прецизиране на въпросите. Това е нашата цел - да се води дебат по темата с изграждането на тази инсталация", коментира Иван Велков от "Зелените".

Какъв е проблемът

С пари от еврофондовете Столичната община финансира система за управление на отпадъци. Две от фазите ѝ вече са завършени: депо, площадка за компостиране и завод за механично и биологично третиране. В завода за боклук край с. Яна отиват неразделно събраните отпадъци от сивите контейнери, от тях се отделят металите и някои други материали, а остатъкът се раздробява и изсушава. Крайният продукт е т.нар. RDF (от англ. - refuse derived fuel), или твърдо гориво от отпадъци, което може да се използва за производство на топло- и електроенергия. В момента произвежданото RDF гориво се транспортира до циментови заводи в страната, където се изгаря, а това е свързано с разходи за общината от порядъка на 5 млн. лв. годишно. Третата фаза на системата предвижда общината да изгради собствена инсталация за изгарянето на RDF, която да е свързана със системите на "Топлофикация София". С построяването на площадката "Топлофикация" ще спестява около 11% от потреблението на газ, или между 15 млн. и 18 млн. евро на година.За този проект се говори от 11 години, но детайлна информация за ползите от него и има ли алтернативи липсва. "Това е причината да настояваме въпросът да бъде поставен на обществено допитване", обясни Иван Велков. Ако мине предложението за референдум, той ще е свързан с информационна кампания, с експертни мнения, с представяне на доводите "за" и "против", с обсъждане на алтернативите. Това е нашата цел", каза общинският съветник.

Общината планира да финансира инсталацията със заем от 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, който ще се изплаща в следващите 30 години. Подобно решение многократно надхвърля мандата на това управление и освен това е скрита държавна помощ за губещо предприятие, каквото е "Топлофикация", посочват още съветниците от "Група 5". Според тях трябва да се помисли за алтернативи като преработка на RDF до гориво за градския транспорт или за изграждане на инсталация до завода за боклук в с. Яна. Тя би била три пъти по-евтина и 6 пъти по-малка по обем и би могла да се свърже с "Топлофикация" или Кремиковци с газопреносна връзка, чието изграждане би струвало около 1 млн. лв. Такъв подход ще спести извозването на 500 тона преработен боклук всеки ден от завода до площадката за изгаряне зад Централна гара, което отново е свързано с разходи и замърсяване на въздуха.
Какво мисли Столичната община

"Капитал" потърси коментар за мненията на петимата общински съветници от заместник-кмета на София Йоана Христова, в чийто ресор е опазването на околната среда. За Столичната община проектът е важен по няколко причини. Първата е, че той затваря цикъла по преработката на боклука в София. Втората е, че инвестицията е доста голяма, дори и за най-големия български град. В него освен това има замесена и политика - ако всичко върви по план, началото на строежа на инсталацията може да съвпадне с кампанията за местните избори през есента догодина.

Йоана Христова отговори писмено на въпросите на "Капитал" дали са разгледани
алтернативи на мястото за изграждане на площадката и защо не при завода за сепариране на боклук.

Датската компания Ramboll A/S е избрана да подготви проект за инсталацията след публичен конкурс, в който са участвали 22 кандидата. Неразделна част от подготовката на проекта е направеният опционен анализ както на наличните технологии, така и на различни площадки за изграждането на инсталацията. Разгледани и оценени са четири варианта на конфигурацията на енергопроизводство, два варианта на проекта за горивна инсталация, два варианта на проекта на котела, три варианта за третиране на изходящите газове, два варианта за кондензат на изходящите газове и четири варианта за избор на площадка. В резултат на извършеното изследване площадката на ТЕЦ "София" е идентифицирана като най-подходяща. В допълнение към това в периода 2015-2016 г. по настояване на "Джаспърс" ("Джаспърс" е партньорство между ЕК, ЕИБ, ЕВВР и KfW с цел подпомагане на страните от ЕС при подготовката на висококачествени големи проекти, които ще бъдат финансирани с европейски средства) е извършено обследване на още една площадка, а именно площадка в близост до МБТ завода, м. "Садината" (известен като "завода за боклук" - бел. ред.). Всички експертни анализи потвърждават, че инсталацията за производство на енергия следва да бъде изпълнена на площадката на ТЕЦ "София", където е налична необходимата инфраструктура, в това число електрозахранваща и топлопреносна мрежа, без да се налага пренос на далечни разстояния, което е свързано със загуба на топлоенергия. Освен технологичната несъвместимост това би довело и до 22 млн. евро разходи допълнително за изграждане и загуба на възможност за постигане на синергия от съвместно разполагане на инсталацията при съществуващи съоръжения на ТЕЦ "София". В световната практика подобен тип инсталации се разполагат в максимална близост до налична инфраструктура и жилищни квартали. (Примери за това – Копенхаген, Виена, Лондон, Париж, Токио, Осло и др.)

В момента за оползотворяване на произведения РДФ се използват циментовите заводи, които са далече от София и годишните разходи за транспорт на РДФ са над 5 млн. лв. Евентуално отлагане и несигурност в изграждането на собствена общинска инсталация ще направи общината напълно зависима при намирането на крайно решение за оползотворяване на РДФ горивото, при увеличаваща се цена за крайното оползотврояване. Важно е да се спомене, че с проекта се постига и диверсифициране на горивната база на "Топлофикация", която в момента е 100% зависима от доставките на природен газ.
Правилата за изготвяне на общинския бюджет да се променят

Общинските съветници от "Група 5" настояха за пореден път за промяна в наредбата за изготвянето на бюджета. Сега СОС приема бюджет, в чиято подготовка на практика не участва. Документът се пише от администрацията и се представя на съветниците в края на декември, за да го гласуват. Миналата година дори кметът Йорданка Фандъкова се съгласи, че общинските съветници имат право да се ангажират с процеса на по-ранен етап, дори се обсъждаха графици кое кога да се внася и обсъжда. Това все още не се е случило.

Съветниците обявиха и че ще поискат промени в правилника на общинския съвет, според която да е необходимо мнозинство от 2/3 за приемането на решенията, които засягат 1% от бюджета на София. Така няма да се стига до ситуации, в които един или два "златни пръста" определят бъдещето на града, както в случая със заема за инсталацията за отпадъци.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай 1 Уикенд новини: България пита ОАЕ дали Божков е бил освободен; Трети ден спад на ръста на случаите от коронавирус в Китай

И още: Слави Трифонов учреди нова партия; Ремонтът на "Витиня" струва 72 млн. лв.

16 фев 2020, 1672 прочитания

Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток" 1 Седем оферти за първата детска градина в "Манастирски ливади-изток"

Обществената поръчка е на стойност 5.25 млн. лв., а в капиталовата програма на София за обекта са отпуснати 3 млн. лв.

15 фев 2020, 4192 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Гинка Върбакова ще влезе в надзора на ЧЕЗ, но под условие

Чехите предлагат Върбакова и близки до нея хора да влязат в ръководството на българските дружества, но ако се стигне до сделка

Още от Капитал
Хазартна рекламна напаст

Забранената по закон реклама на хазарт е масова - предимно в онлайн сайтове и телевизии и е за милиони

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

Новите дрехи на "Шишман"

Несигурното бъдеще покрай предстоящия ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете

Зараза за 300 млрд. долара

Китай и страните от региона ще пострадат най-много от вируса, но ако разпространението продължи по-дълго, западните икономики също ще понесат сериозни щети

Гордост, кино и предразсъдъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличането

Книга: Макс Блехер - "Случки в близката нереалност"

Десетилетия след написването им, сюрреалистичните истории на румънския писател намират нова публика

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10