Вечерни новини: Пеевски иска контрола над подслушванията, част от спорните реформи в здравеопазването ще отпаднат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: Пеевски иска контрола над подслушванията, част от спорните реформи в здравеопазването ще отпаднат

Вечерни новини: Пеевски иска контрола над подслушванията, част от спорните реформи в здравеопазването ще отпаднат

И още: "Гражданската" ще е 25% по-евтина за изрядни шофьори и 400% по-скъпа за системни нарушители; САЩ гласуват за Конгрес

4291 прочитания

© Анелия Николова


Докато светът е фокусиран върху ключовите избори за Конгрес в САЩ, денят в България донесе една дългоочаквана новина за шофьорите - "изрядните" скоро ще плащат по-евтина застраховка "Гражданска отговорност", а за нарушителите тя ще се оскъпи с до 400%. Редом с това стана ясно, че Делян Пеевски, който има силно влияние в ДАНС, прокуратурата и следствието, сега ще опита да овладее и подслушванията, като близък до него кадър е предложен от ДПС за член и евентуално председател на Бюрото за контрол на СРС.

Иначе вниманието в България днес бе насочено към парламента, където бе гласуван бюджетът на здравната каса за 2019. На фона на бойкот от страна на опозицията управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха мобилизирали силите си на 100% и успяха да осигурят крехък кворум от 122 депутати (при нужни минимум 121), за да започне заседанието. След това използваха и процедурна хватка, като поискаха преброяване (възможно само веднъж на заседание), което показа 129 присъстващи в залата - с депутатите на "Воля". Така заседанието бе спасено, а опозицията в крайна сметка се включи в дебата. Рекордният бюджет от над 5 млрд. лв. на здравната каса за догодина бе приет със 108 гласа "за", 62 бяха "против" и 10 "въздържал се".

Както стана ясно обаче, от ГЕРБ смятат да променят между двете четения част от най-спорните промени, които здравното министерство иска да прокара през Закона за бюджета и срещу които има остро публично недоволство. Сред тях са предлаганото мащабно прелицензиране на болници и лекарски кабинети, централизирането на дейността на центровете по трансфузионна хематология и ограничението да не се плаща на болниците за медицинска дейност на лекар, който не е на основен трудов договор. Освен това ГЕРБ ще подкрепят и искането на лекарите да не може да се прехвърлят пари от едно перо в друго в бюджета на НЗОК .

НАЙ-ВАЖНОТО

Човек на Пеевски може да стане председател на Бюрото за контрол върху СРС

Илко Желязков, смятан за изключително близък на Делян Пеевски, е номинацията на ДПС за член (и евентуално председател) на Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства, стана ясно след изтичането на крайния срок за номинации. Желязков, който е кадър на Държавна сигурност, е описван като човек на Пеевски в областта на сигурността и енергетиката, посредник между депутата и неговите хора в службите, прокуратурата, следствието и други институции. Извън Желязков сред шестимата номинирани за петчленния състав на Бюрото има само още 1 ново име - Пламен Колев Иванов ("Воля"). Останалите четирима са сегашни членове – председателят Бойко Рашков и Илия Ганев (БСП), Огнян Атанасов (ГЕРБ) и Огнян Стоичков ("Атака").

В последната година Бюрото бе подложено на силен натиск от страна на прокуратурата и ДАНС и в резултат работа му бе блокирана, а председателят Бойко Рашков опита да сезира парламента и обществото за проблема, но това стана повод за атака срещу него. Парадоксално обаче партиите сега номинират същите хора с ясната нагласа да ги допълнят с човек на Делян Пеевски.

"Гражданска отговорност" ще е 400% по-скъпа за нарушители и 25% по-евтина за изрядните шофьори

Отстъпка до 25% от базовата цена на "Гражданската отговорност" или оскъпяване с до 400% за тези, които имат история с катастрофи и пътни нарушения, предвижда проектонаредбата, с която ще се въведе системата бонус-малус при сключване на задължителната застраховка. Тя бе приета на първо четене от Комисията за финансов надзор (КФН). Целта й е да стимулира водачите към по-отговорно шофиране и намаляване на инцидентите на пътя през икономически стимули. Проектът е публикуван на страницата на КФН за обществено обсъждане в следващите 30 дни.

Темата е гореща, тъй като цените на задължителната полица продължават да се повишават през тази година, а изрядният шофьор плаща толкова, колкото и този с много нарушения. Сред причините за ръста в цената са увеличената банкова гаранция на България в Европейската система "Зелена карта", както и повишените изисквания за платежоспособността на застрахователите. Системата бонус-малус се бави вече повече от година - реално трябваше да бъде въведена в началото на 2017 г.

Handelsblatt: България или Турция са възможни варианти за нов завод на "Шкода" за над 1 млрд. евро

Германската група Volkswagen планира изграждане на нов завод за производство на коли "Шкода" извън Чехия и сред потенциалните места са страни на изток - като България или Турция. Решението може да бъде взето от надзорния съвет още следващата седмица, като заседанието е насрочено за 16 ноември, когато трябва да бъде одобрена и инвестиционната програма за следващата година. Това твърди в новия си брой авторитетното в деловите среди германско издание Handelsblatt.

Информацията за възможната инвестиция тук е част от по-голям текст във връзка с плановете на концерна за изграждане на нови производствени бази за електрическите модели. До момента се смяташе, че производството на Skoda в Чехия ще бъде разширено. Според предварителна оценка обаче страната не разполага с достатъчно кадри. Чешката компания вече аутсорсва част от продукцията си в други заводи на компанията майка именно поради липсата на капацитет.

СНИМКА НА ДЕНЯ

САЩ гласуват за Конгрес

Днес в САЩ се провеждат междинните избори за Конгрес, които са тест за президента Доналд Тръмп и шанс за ядосаните и разочаровани демократи да си върнат поне част от контрола. Залогът са всички 435 места в Камарата на представителите и 35 сенаторски места, като в момента Републиканската партия държи мнозинства и в двете камари. Първите резултати се очакват късно през нощта българско време, но според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят малкото си мнозинство в Сената.

Ако прогнозата се изпълни, проблемите за Доналд Тръмп ще бъдат сериозни, тъй като няма да може да прокарва безпроблемно големи законопроекти през първата законодателна инстанция. Демократичен Конгрес и републикански Сенат обаче на практика значи и че законодателната власт в страната до голяма степен ще е блокирана.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ЕНП избира претендент за председател на ЕК, този на левицата е ясен - Тимерманс

Европейската народна партия (ЕНП) се събира утре на конгрес в Хелзинки, за да избере с тайно гласуване един от двамата претенденти за председател на ЕК от партията: бавареца Манфред Вебер, познавач на европейските институции, но без управленски опит в Германия, и финландеца Александър Стуб, който е заемал най-високи политически постове в страната си. Победителят ще е ясен на 8 ноември и има огромен шанс да наследи Жан-Клод Юнкер, тъй като в момента ЕНП е първа сила в европарламента, а постът се заема от партията, събрала най-много гласове на евроизборите. Те са на 26 май догодина.

Междувременно снощи стана ясно, че зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович се оттегля от вътрешната надпревара за определянето на водещ кандидат от ПЕС и така кандидат на социалистите остава другият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Тоалетната революция на Бил Гейтс

Милиардерът филантроп и основател на Microsoft Бил Гейтс излезе във вторник пред публиката в огромна зала в Пекин с бурканче от човешки изпражнения в ръце. Той представи визия за нови тип тоалетна на изложение за нови технологии в санитарния сектор. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е похарчила повече от 200 милиона долара за проучвания през последните седем години. Резултатът са 20 авангардни санитарни продукта, предназначени да унищожат вредните бактерии и да ограничат заболяванията, свързани с лошата хигиена. Особено в най-бедните части на света, където достъпът до вода е проблем. Предприемачът дори пи вода, дестилирана от фекалии, за да покаже ефективността на новите технологии. Създадените с негова подкрепа тоалетни системи трябва да работят в райони без канализация и да разделят течните и твърдите отпадъци, като премахват вредните странични продукти.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Със 7 на 5 гласа Конституционният съд отхвърли искането на БСП да се отмени решението за отстраняване на Валери Жаблянов (БСП) от зампредседателския пост на Народно събрание. Мотивите на съда ще станат известни по-късно. Отстраняването на Жаблянов през февруари беше аргументирано с това, че е увредил авторитета на парламента с изказването си, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие".

Полската управляваща популистка партия "Право и справедливост" понесе тежки загуби на втория тур в кметските избори, като загуби не само в големите градове, но и в повечето средни и малки градове. Опозиционната партия "Гражданска платформа", която спечели Варшава на първия тур, взе на втория и други големи градове като Краков, Гданск и Келце. Според анализаторите сред причините е решението на премиера Моравецки да ухажва най-радикалната част от електората.

Еврогрупата също поиска Италия да промени проектозакона за бюджета си. Италия има още седмица, за да представи наново бюджета си, заяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену след месечното заседание на 19-те финансови министри на страните от еврозоната. Преди две седмици ЕК взе безпрецедентно решение и отказа да приеме проектобюджета на Италия заради "сериозни отклонения от бюджетните препоръки".

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Идрис Елба е най-сексапилният мъж за 2018 според сп. People

Докато светът е фокусиран върху ключовите избори за Конгрес в САЩ, денят в България донесе една дългоочаквана новина за шофьорите - "изрядните" скоро ще плащат по-евтина застраховка "Гражданска отговорност", а за нарушителите тя ще се оскъпи с до 400%. Редом с това стана ясно, че Делян Пеевски, който има силно влияние в ДАНС, прокуратурата и следствието, сега ще опита да овладее и подслушванията, като близък до него кадър е предложен от ДПС за член и евентуално председател на Бюрото за контрол на СРС.

Иначе вниманието в България днес бе насочено към парламента, където бе гласуван бюджетът на здравната каса за 2019. На фона на бойкот от страна на опозицията управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" бяха мобилизирали силите си на 100% и успяха да осигурят крехък кворум от 122 депутати (при нужни минимум 121), за да започне заседанието. След това използваха и процедурна хватка, като поискаха преброяване (възможно само веднъж на заседание), което показа 129 присъстващи в залата - с депутатите на "Воля". Така заседанието бе спасено, а опозицията в крайна сметка се включи в дебата. Рекордният бюджет от над 5 млрд. лв. на здравната каса за догодина бе приет със 108 гласа "за", 62 бяха "против" и 10 "въздържал се".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.