Ветераните от войната по "Графа"

Лошата организация на ремонтите в центъра на София убива бизнеса в района

Клиентите по "Граф Игнатиев" са рядкост.
Клиентите по "Граф Игнатиев" са рядкост.    ©  Надежда Чипева
Клиентите по "Граф Игнатиев" са рядкост.
Клиентите по "Граф Игнатиев" са рядкост.    ©  Надежда Чипева
- Лошата организация на ремонтите в центъра на София убива бизнеса в района.

- Недоволството накара общината да започне разговори с останалите бизнеси.

Градовете се развиват и променят: строят се нови сгради, подменя се осветление, ремонтират се тротоари, пробиват се тунели за подземна железница. На теория крайната цел на тези проекти е да направят средата по-добра за живот и в името на тази цел търпим неудобствата, свързани с изпълнението им. Но за да се радваш на резултата, трябва все пак да оцелееш до него. А за бизнеса по столичната "Граф Игнатиев" това е под въпрос.

Продължаващият седми месец мащабен ремонт на "Графа" и съседните улици и градинки, както и хаосът, царящ в Столична община, застрашават сериозно малките бизнеси по няколко от най-"живите" софийски улици.

От затварянето на улицата през май досега те нямат информация нито за етапите на ремонта, нито за сроковете (макар общината да твърди обратното). През май например кметът Йорданка Фандъкова говореше как "Граф Игнатиев" ще бъде отворен в средата на октомври и ще санкционира изпълнителя с 240 000 лв. за всеки ден закъснение. Половин месец по-късно няма никакви изгледи улицата скоро да се отвори. Без предупреждение бизнесите се оказват без достъп до обекта си, без вода, без комуникации. Оборотите им са паднали в порядъка от 70 до 80%. Част от тях са предпочели да се изнесат, други са се принудили да затворят, а малцина са успели да предоговорят наемите си, за да оцелеят. В отсечката между площад "Славейков" и "6-и септември" например са затворили няколко бутика за дрехи, магазин за електронни цигари, банков клон, шивашко ателие и др.

Това се е случвало и на други места в София заради други ремонти и строежи, но тъй като мащабът на ремонтите сега е огромен, а нехайството на общината - твърде видимо, чашата на търпението преля. Хората започнаха да се организират: застанаха пред камерите, за да потърсят отговорност от кмета Йорданка Фандъкова; принудиха администрацията да излезе от кабинетите и да отиде да говори с тях; планираха кампании, за да върнат поне малка част от прогонените от ремонта клиенти; дори се заговори за колективен иск срещу общината.

Което не те убива...

"Ако строителят се забави, ще бъде глобен с 250 000 лв. на ден. Общината ще си прибере парите, ремонтът ще се проточи още една година, всички ние умираме. Къде е логиката в това ние да проявим разбиране? Не ни интересуват техните отношения, нас ни интересува как общината ще опази нас, нейните данъкоплатци." Николай Йорданов, собственик на верига заведения

Най-активен в битката с лошите практики на общината е Николай Йорданов, собственик на верига заведения "Мамма миа". Негов пост във Facebook успява да привлече вниманието на няколко медии. "Благодарение на репортажите получих обаждане от Столична община", казва Йорданов. На среща идват зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева и Николай Стойнев, зам.-председател на СОС. "Аз като потърпевш и бизнесмен изложих нашите забележки, претенции и възмущение. Бизнесът в района е унищожен на 80%. Тези, които сме останали, нямаме яснота за сроковете, не знаем на какво ще бъдем подложени. Първият основен проблем е липсата на комуникация, на информация. Вторият проблем е липсата на организация", казва предприемачът.

В отговор Крусев е обяснил, че изпълнителят "Джи Пи груп" не разполага с достатъчно "павьори". "Ами тогава защо разкопахте 50 хил. квадрата, като нямате работници и за 50? Правете го на парче, пред всеки магазин, за колкото имате хора, и така ще съхраните и бизнеса", пита Йорданов. Той недоумява и защо е разкопана градинката на "Св. Седмочисленици", която видимо нямаше никакви дефекти и можеше да изчака до следващата есен, при положение че няма достатъчно работници.

"Бях приятно изненадан от отношението на Малина Едрева. Тя каза: сбъркали сме в комуникацията, сбъркали сме в много други неща, дайте да видим какво можем да направим. Това е един бизнес подход, който ни допадна", казва собственикът на "Мамма миа". Той е изискал две неща: яснота за сроковете и варианти да се компенсират засегнатите търговци. "Не съм против ремонтите, а питам: когато някой не си свърши работата и от това страда трети човек - нормалната бизнес практика е той да бъде овъзмезден. "Ако строителят се забави, ще бъде глобен с 250 000 лв. на ден. Общината ще си прибере парите, ремонтът ще се проточи още една година, всички ние умираме. Къде е логиката в това ние да проявим разбиране? Не ни интересуват техните отношения, нас ни интересува как общината ще опази нас, нейните данъкоплатци." Той е наясно, че за пари не може да става дума, затова е предложил друг вариант: на оцелелите да се даде безплатно тротоарно право за определен период, паркоместа, рекламна площ, да се освободят от такса смет. "Поне да измислят нещо, за да покажат добра воля, че им пука."

Нека се видим и поговорим

Малко след срещата от "Московска" 33 изпращат покана до всички представители на бизнеса за среща в петък от 18 ч. в Столичната библиотека на пл. "Славейков". На срещата Евгени Крусев и Николай Стойнев ще отговорят на всички въпроси, свързани със сроковете, а отделно Малина Едрева се е ангажирала да проучи европейската практика за компенсации в подобни случаи. "Представители на Столична община и Столичен общински съвет са провели среща с търговци в обхвата на зоната. Тези срещи продължават и в активен диалог се обсъждат предложения, включително и за засилване на комуникацията за хода на ремонтните дейности", коментираха от общината пред "Капитал".

Сроковете за Столична община обаче остават нещо абстрактно: "целта е трамвайното движение да бъде пуснато преди началото на зимните месеци. Отварянето на участъци от ул. "Солунска" започна през август, а ул. "Шишман" и ул. "6-и септември", които също са част от зона 2, ще бъдат ремонтирани догодина", посочват от пресцентъра.

"Благодарение на Николай нещата се подобриха, засега от гледна точка на говорене", коментира Ясен Панов, собственик на магазин за луксозни стоки "The Gourmet House" на ул. "Иван Шишман", близо до ъгъла с "Граф Игнатиев". Той прави бизнес на улицата от 22 години и за пръв път се чуди как ще оцелее.

"През април пребоядисахме фасадата, през май без предупреждение затвориха улицата. Казахме си, лято е, ще издържим до октомври, когато почват силните ни месеци - преди Коледа и Нова година. Вече сме ноември, а купчините около нас продължават да се трупат", казва Панов. През лятото, когато денят е най-дълъг, работниците на "Графа" и "Св. Седмочисленици" са си тръгвали в 5, а в събота и неделя въобще не са идвали, изумява се той. През ноември, когато сроковете са изпуснати, пък се палят лампи и се работи до късно. "Улица "Ив. Шишман" е една от най-хубавите в София и тя беше създадена от нас, 10-15 човека, които сме тук и работим. Ако ние си отидем, и улицата ще умре. Затова ще направя страница "Спасете "Шишман", казва Панов. Той иска да призове хората - въпреки затруднения достъп и разбитите улици, да дойдат и да подкрепят търговците и да им помогнат да оцелеят.

Колективен иск срещу общината

Сред търговците по "Графа" се говори и за още една инициатива: колективен иск, заведен от името на сдружение с нестопанска цел. Зад тази идея стои Диана Дамянова, основателка и мажоритарен собственик на ПР агенция "D&D". Дамянова дълги години беше ПР на "Лукойл България" - компания, която има дългогодишни отношения с "Джи Пи груп". Фирмата й обслужва различни министерства в няколко правителства на ГЕРБ, името й се споменава в изтеклия запис от къщата на Бойко Борисов в Банкя във връзка с разпределение на парите, давани на медии по проекти за публичност. Синът й има заведение на "Графа". "Tакъв ремонт в историята на човечеството няма паралел: да се затвори цял един периметър. Това е улицата на дребния бизнес в България. Тези хора са заклани ей така, всичко седи и вегетира", казва Дамянова.

Тя чака съдебна регистрация на фондацията си, чрез която ще заведе колективен иск в размер на 500 хил. лв. или 1 млн.лв. - разликата идва от това дали ще намери донори освен нея, които да внесат пари за съдебни разноски и адвокатски хонорари. По думите й към организацията й са се присъединили 25 магазина. "Ако спечелим, едни средства ще постъпят в организацията и на база на договори за съответния процент всеки ще получи 2, 3, 5 хиляди лева, за да могат по някакъв начин да се възстановят", поясни Дамянова.

Всичко това са сигнали за нетърпимост на всяко ниво. Столичната администрация не харесва този процес, но той е естествено следствие от много години на власт, все така немарливо планиране, повишени нива на доходи и критична маса от активни хора. Което обещава само проблеми за хората на Фандъкова, ако нещо бързо не се промени.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 2
  truthsearch37 avatar :-|
  truthsearch37

  До коментар [#1] от "m17":

  Ти прочете ли статията, знаеш ли изобщо за какво става дума? Аз познавам много хора, живеещи в района, както и работещи в магазини, заведения и пазара там. Всички е дивашки унищожено. Ти как би се почувствал, ако ти затворят магазина с обещание да е за 2-3 месеца, а на седмия още да плащаш наем, но да не можеш да работиш? Как би се чувствал на мястото на стотиците работещи в района, който ще са без работа поне година? И тъжното е как веднъж преди последните президентски избори чух един от работещите на пазара там да обяснява на някого: "И аз, и всичките ми роднини ще гласуваме за Бойко, за да имам аз работа“. Ами той вече няма работа, пазарът няма да бъде възстановен. Освен това там беше едно от малкото места в района, където да си купиш пресни плодове и зеленчуци. Типичното ни безхаберие и диващина. Човекът и роднините му дали пак ще гласуват за ГЕРБ? Преклонена главица какво има да пати?!

 • 3
  m17 avatar :-|
  m17

  Няма как да смениш стогодишната канализация, 50 годишния водопровод и трамвайните релси за 1 месец. Но мен ме е яд че обшината се зарови в тоя център дето са най-големите мрънкачи. Има много квартали където ще ги благославят много мандати за канализация, асфалт и трамваи.
  И поне за тоя мизерен пазар не мрънкайте, има десетки магазинчета за плодове и зеленчуци наоколо. Беше тотална цигания наоколо, супер съм доволен че го разкараха. юрадвам се зе и боклучавите сергии от славейков ше ги махнат, времето им мина преди 10 години !!!

 • 4
  eav00587023 avatar :-|
  eav00587023

  До коментар [#3] от "m17":

  И ще сложат парници като по Витошка. На ремонтираните пешеходни улици има само кафенета. Едно време Витошка с движение и трамвай имаше само магазини. Сега не можеш да се добереш от всякакви временни постройки и същата по интензитет селяния. Правила има само за неудобните в тази държава. Гарантирано от ГЕРБ.

 • 5
  truthsearch37 avatar :-|
  truthsearch37

  До коментар [#3] от "m17":

  Личи си, че не живееш в този район. Преди има-няма 10 години пак слагаха гумени ленти под трамвайните релси с обещанието, че вече няма да има шум и вибрации от трамваите (ремонт за има-няма половин година). Само след месеци лентите стърчаха изпод релсите и улицата беше като след бомбардировка, както винаги е била по Боково време. Имало било десетки магазинчета за плод и зеленчук? Сещам се за 1-2 миниатюрни, и за пластмасовите домати в отново миниатюрната Била на Раковски и Лидъла пак там. Лично аз пазарувам в района надлъж и нашир, а ти само тролиш. Като видях какви точно плочки са сложили по улицата, давам гаранция как след зимата половината ще са извадени и хората ще "благославят" качествения и скъп ремонт за 300 дни. Направен по възможно най-мърляшкия начин. На теб ако ти разкопаят така улицата за 300 дни (което май няма да се спази като срок), и всеки ден едва успяваш да си влезеш в къщи, колко ще бъдеш благодарен?

 • 6
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#5] от "truthsearch37":

  За съжаление работя в центъра и ми се налага ежедневно да общуван със хейтърите населяващи тези мизерни улуци. И съм силно недоволен че поради комплекса ни за малоценност, общинята налива маса пари в благоустроиството на район, където хората не могат да го оценят. Има маса квартали където с по-малко пари може да се постигнат много по-сериозни резултати и хората ще бъдат щастливи. Има няколко трамвайни линии които чакат финансиране и пе се ползват от десетки хиляди всеки ден. А обшината налива пари да обезшумява тези 500 метра и после местните кре*тени викат "ама преди 10 години пак слагаха някакви ленти и те паднаха".

 • 7
  ywg44584037 avatar :-|
  ywg44584037

  Вместо вас никой няма да излезе да протестира колеги, няма кой да се бори за правата ви, докато вие седите на дивана и зяпате телевизия . Разберете го най-после.

 • 8
  tj avatar :-|
  Kiro

  Кооперация Ялта взеха 15 милиона лева заради ремонта в подлеза на СУ, когато се правеше метростанцията. Защото имат БЕЗПЛАТНО от общината онова помещение, което дават под наем на БИЛА.
  И същата кооперация ЯЛТА взе няколко милиона долара от Американското посолство, заради онази бариера на ул. Съборна, пред старото им посолство. Защото там купиха на безценица (отново от СДС министър) легендарния бар Астория (чалготека Версай).
  Само давам идеи ;)

 • 9
  tj avatar :-|
  Kiro

  Пропуснах - младежка кооперация Ялта са онези, в чиято дискотека Индиго загинаха деца. Нея им я дадоха Стоян Янев - екс-главен архитект на София от СДС (къде ли изчезна този?) и Цвятко Барчовски

 • 10
  csx30583975 avatar :-|
  csx30583975

  Всъщност няма лоша организация - има платени протестанти, както и кофти менте организации като Спаси София, както и долни комунисти от БСП, които плащат на гореспоменатите две ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход