Преди доклада на ЕК Сотир Цацаров поиска депутатски имунитети

Две от "остриетата" на БСП - Елена Йончева и Георги Михайлов, Марешки и още двама от "Воля", както и един от ГЕРБ са с обвинения или разследвани

Когато обвиненията са различни към един и същ народен представители, за всяко от тях е нужно главният прокурор да внесе искане за падане на имунитета
Когато обвиненията са различни към един и същ народен представители, за всяко от тях е нужно главният прокурор да внесе искане за падане на имунитета    ©  Цветелина Белутова
Когато обвиненията са различни към един и същ народен представители, за всяко от тях е нужно главният прокурор да внесе искане за падане на имунитета
Когато обвиненията са различни към един и същ народен представители, за всяко от тях е нужно главният прокурор да внесе искане за падане на имунитета    ©  Цветелина Белутова

Шестима народни представители ще трябва да останат без имунитет, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска това, за да може срещу тях да започне наказателно производство. Двама са от БСП - Елена Йончева и Георги Михайлов, трима от "Воля" - председателят Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова, и един от ГЕРБ - Борис Кърчев.

Фактите - отдавна познати

Тримата от "Воля" са с повдигнати обвинения е за изнудване. От една година те са със свален имунитет заради този случай, но сега се добавя и обвинение за сговор за набавяне на имотна облага. За всяко едно от тях е нужно отделно решение.

Разследването е на Окръжна прокуратура – Варна и е образувано през декември 2014 г. по обвинения за изнудване на седем собственици на аптеки във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София. Престъпленията са били извършвани в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. от Марешки самостоятелно или в съучастие с другите двама, а целта е била със заплахи да се принудят собствениците да прехвърлят своите аптеки на сегашния председател на "Воля" или да прекратят дейността си.

Веселин Марешки, който е и зам.-председател на Народното събрание, коментира в четвъртък в парламента, че за разлика от миналия път, този път тримата най-вероятно няма да се откажат от защитата си по свое желание. В такъв случай ще трябва да се свика парламентарна комисия, която да разгледа казуса. Марешки ще мине трети път през тази процедура, първият път имунитетът му беше свален заради случай на побой и рекет срещу общински съветник от Варна.

Останалите трима депутати са все още само разследвани. Според говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова е възможно нито един от тях в крайна сметка да не получи обвинение. Но, за да продължи събирането на данни и доказателства е нужно те да нямат имунитет, защото ще се стигне до разкриване на данъчна, осигурителна и банкова тайна.

И историята около Борис Кърчев от ГЕРБ е вече известна. Той е разследван за укриване на данъци за два месеца през 2015 г. Сумата, която не е платил на НАП е 320 хил. лв. в качеството си на управител на "Би Би Си кейбъл" ООД. Като представител на фирма КТВ е направил същото, но все още не се знае в какъв размер. За случая се разбра през пролетта на 2018 г. Тогава депутатът от БСП Георги Търновалийски съобщи, че Кърчев е прехвърлил две от фирмите си - "Би Би Си кейбъл" и КТВ на малоимотен жител на старозагорско село. На пресконференция през април Кърчев показа справка от НАП, че към момента на излизането си от компаниите те не са имали данъчни задължения. Той заподозря, че зад атаката стои собственик на местна телевизия в Казанлък, който има неуредени отношения с "Би Би Си кейбъл" и връзки с БСП. Тогава ГЕРБ обмисляше да помоли Кърчев да напусне парламента, но се отказа, след като той представи документите от НАП.

В четвъртък Кърчев каза, че ще подпише декларация, с която доброволно се отказва от имунитета си на народен представил. Данъчната служба в Стара Загора му извършва ревизия, каза Румяна Арнаудова.

Опозицията в лицето на БСП фигурира в списъка на Цацаров с две от "остриетата" й - Елена Йончева и Георги Михайлов. Само преди ден Йончева внесе искане в АПИ да се назначи международна експертиза на качеството на настилките на магистралите в страната. Михайлов пък беше основният говорител на социалистите по време на вота на недоверие за здравеопазването, той е и автор на тази част в т.нар. Визия за България. И двамата са представители на гражданската квота в листите на БСП.

Срещу Елена Йончева има данни за пране на пари, но за да се съберат още доказателства е нужно да бъде свалена данъчната и банковата тайна, заради което тя трябва да се лиши от депутатския си имунитет. След сигнал от народни представители на ГЕРБ Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от изпадналата в несъстоятелност банка КТБ, прикривани чрез офшорна компания. Това също е известна история - още през януари 2018 г. по време на дебатите за вота на недоверие за корупцията Делян Добрев от ГЕРБ каза, че фирма на Йончева е била в съдружие с офшорна компания, която от своя страна е свързана с друга, през която са преминавали средства на КТБ. В съвместното дружество депутатката е внесла само 5 хил. лв,. а офшорката - 315 хил. лв. Отделно е превела на общата компания 171 000 евро. До сметката е имала достъп единствено Елена Йончева. "Зад офшорната компания стои един от обвиняемите по делото КТБ", каза Арнаудова, според която "има гласни доказателствени средства, че Йончева е знаела или предполагала, че парите са с престъпен произход". Хипотезата е, че те "са присвоени от длъжностни лица на КТБ, а са били собственост на граждани, които са имали влогове в банката". "Има индикации, че не са платени и необходимите данъци", каза още Арнаудова.

"Отправеното искане е потресаващо. Клевети, които отдавна се лансират от депутати на ГЕРБ", реагира в четвъртък Йончева, според която това е репресия от страна на управляващите. Тя обвърза искането на Цацаров със случаите, по които е работила - строителството на оградата по турската граница, аферата "Кумгейт" в Хасково, настояването за проверки на магистралите. "Прословутият договор е за закупуване на телевизионна техника (камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура), твърди тя.

Обвиненията срещу Георги Михайлов са за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори като директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. Сигналът е във връзка с проверка на отдел "Икономическа полиция" на СДВР, която установява, че към май 2018 г. задълженията на лечебното заведение към доставчици на медикаменти и консумативи са 24.3 млн. лв. Преобладаващата част от договорите били сключвани от Михайлов, който е бил директор на болницата до април 2017 г. "В Народното събрание са изпратени осем договора, оценени като неизгодни, за да може народните представители да се запознаят с тях", обясни говорителят на главния прокурор.

"Аз наследих 25 млн. лв. задължения, които изчистих", каза Михайлов в парламента.

И двамата депутати от БСП ще се разделят с имунитета си по свое желание. Корнелия Нинова обяви, че партията няма намерение да ги изключва от групата. "Убедени сме, че са невинни. Очакваме делото да го докаже, каза лидерът на партията.

Възможните обяснения

Социалистите оценяват инициативата на прокуратурата като "много сериозен удар" по двама от авторитетите в парламентарната група. В последните дни се появиха информации, че Елена Йончева е възможно да оглави листата на БСП за евровота. Михайлов пък е един от основните автори на частта, посветена на реформата в здравеопазването в т.нар. Визия за България на партията. Нинова определи двамата като "ярки остриета".

Борис Кърчев е член на икономическата комисия и тази по транспорт в парламента и досега, извън скандала в Казанлък, не е привлякъл медийно внимание. Между другото и шестимата са първи мандат депутати без сериозни политически позиции, извън тази на Марешки.

Ударът по него е странен, ако приемем, че държавното обвинение действа селективно, доколкото "Воля" с нейните 12 депутати е резервоар на депутати за ГЕРБ, когато е нужно да се крепи кворумът в Народното събрание или да се гласуват важни законодателни промени. В четвъртък Марешки не намери връзка между искането на Цацаров и кворума, но каза: "Появиха се реакции, че сме прекалено остри спрямо някои вицепремиери и ставаме неудобни. Ако е това - да си го кажат".

Месеци наред той атакува вицепремиера Красимир Каракачанов заради плановете за модернизация на армията, а отскоро негова мишена е и Валери Симеонов. Председателят на "Воля" дори обяви, че дава срок на управляващите до края на тази седмица да отстранят двамата от правителството, в противен случай депутатите му няма да се регистрират в парламента.

"Ще помислим дали да свалим имунитетите си. Ще видим дали става дума за изнудване или за обвинение за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството", каза Марешки в четвъртък. "Чуваме, че някои от тях спят с прокурори, но са слухове и не мога да бъда сигурен", намекна той най-вероятно за съпругата на Каракачанов, която е прокурор.

Възможно е активизирането на Сотир Цацаров да е свързано и с мониторинговия доклад на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, който се очаква за бъде огласен другата седмица.