Краят на евтината "Гражданска отговорност"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Краят на евтината "Гражданска отговорност"

Shutterstock

Краят на евтината "Гражданска отговорност"

Най-разпространената застраховка поскъпва заради едно съдебно решение и това вероятно е само началото

Гергана Михайлова
33277 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Темата накратко

- Тълкувателно решение на ВКС от лятото на тази година разшири кръга на лицата, имащи право на обезщетение при смърт на пътя.

- Шепа адвокатски кантори, наричани жаргонно "гробари", се възползват от възможността и агитират близките на загинали да съдят застрахователи.

- Застрахователите поискаха лимити, а властта е разколебана дали да ги гласува.

- Необходимите средства по старите случаи ще са стотици милиони левове. Те не са заделени в резервите на компаниите и единственият начин да бъдат събрани е през скок на застраховката "Гражданска отговорност" от сегашните 330 лв. на 1000 лв.
Владимир Савов, КФН: Ако не се предприеме нищо означава да се защитят интересите на една сравнително ограничена група, и да се ощетят огромната част от застрахованите с по-висока цена на полицата
Йордан Цонев, ДПС: Трябва да има методика за определяне на обезщетенията и тази методика да се ползва от съда

Юридическият ъгъл

При смърт на пътя делата за изплащане на обезщетение масово се завеждат в Софийския градски съд. Причината е, че седалището на застрахователните компании е столицата, а практиката на институцията е да изплаща по-високи суми от провинциалните съдии.

От 7 август тази година бе направено изменение на Гражданския процесуален кодекс, с което исковете за обезщетения по Кодекса за застраховането се предявяват пред съда, в чийто район към момента на настъпване на застрахователно събитие се намира ищецът. Според бившия конституционен съдия Благовест Пунев това е конюнктурна промяна, чиято цел е да се облекчат софийските съдилища, а не да се подобри правораздаването. Тя обаче създава нещо като задължителна подсъдност, с която изрично се изключва възможността да се заведе такова дело по местонахождението на ответника, и това създава нови проблеми, смята Пунев.

В същото време в юридическите среди се коментира като абсурден проектът за въвеждане на лимити за нематериална отговорност, и то със задна дата. Адвокат Валя Гигова обръща внимание, че законопроектът не само лимитира отговорността на застрахователя за неимуществени вреди до определен размер, но и отговорността на прекия причинител на вредата от ПТП.

"Лимитирането на отговорността на застрахователя трябва да се разглежда в плоскостта на свободата на договаряне. Всеки застраховател трябва да може да определи до каква степен и до какъв размер ще поеме и обезщети вреди, причинени от застрахованото лице", посочва експертът, с което предлага лимитите да се въвеждат в договорите, а не със закон.

В представите на повечето български шофьори задължителната "Гражданска отговорност" не е застраховка, а по-скоро досаден данък върху колата им. Затова и когато цената се вдига с над 50% от лятото насам и вече се говори за опасност от още покачване, и то в пъти, реакциите са гневни. И каквито и експертни обяснения, изпъстрени със сложни термини, да се дават и колкото и да се обяснява, че доскорошните цени от под 200 лв. са недостатъчни, за много хора, за които това е съществена част от разполагаемия им доход, дебатът се свежда до констатации като "обирджии" и "кожодери".

Това недоволство превръща проблема в политически, защото идва в много неподходящ момент. Инфлацията и високите цени на горивата вече предизвикаха протести, а с началото на зимата към недоволството ще се прибавят и по-високите сметки за отопление. Цената на гражданската отговорност обаче вече не може да бъде удържана ниска, без риск от фалит на застрахователни компании. Отсега нататък тя само ще става по-скъпа и властта може да повлияе единствено ръстът да не е в пъти.

Нагнетяващото се от дълго време напрежение в сектора избухна на няколко пъти през последната година. Последно фалитът на кипърския застраховател "Олимпик" с 200 хил. български клиенти коства поста на ресорния регулатор - зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Новият взривоопасен шок в сектора се оказа внесеното в началото на ноември в парламента предложение за таван на обезщетенията за морални болки и страдания на роднини на загинали при катастрофи до максимум 20 хил. лв., и то само за най-близките. Реално то опитва да тушира възникнал през това лято проблем за застрахователи - съдебно решение, което заплашва сектора с непредвидени плащания на обезщетения по стари случаи за до пет години назад и потенциално достигащи над 1 млрд. лв. Именно нуждата от компенсиране на тази сума може, ако не се намери решение, да доведе до шокиращия скок на цената на задължителната полица до 1000 лв. според Асоциацията на българските застрахователи.

Набързо внесените между четенията на други промени без дебат и разчет текстове обаче очаквано получиха етикет "Явно толкова струва животът според тях!". И съответно също така очаквано бяха торпилирани от премиера Бойко Борисов, който още през уикенда забрани на депутатите от ГЕРБ, преди да се проведе широк обществен дебат, да гласуват предложенията, формално подписани от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ. С това шансовете за бързо решение, за каквото настояват застрахователите, не изглеждат големи. А гигантската заплаха за сектора е, че с бързо роящите се искове компаниите трябва да заделят резерви за покриването на тези обезщетения, което може да изведе някои до капиталов недостиг.

Върховното решение

До лятото на тази година застрахователите имаха един основен проблем: цената на "Гражданската отговорност" не бе достатъчна, за да покрива рисковете, особено по идващите щети от катастрофи в чужбина. Една от причините за това бе борбата им за завземане на по-голям дял от пазар, на който единственото, с което можеш да се конкурираш, е цената, а шофьорите нямат лична изгода и затова търсят най-евтиния продукт. Освен това застраховката винаги е била съобразена с доходите на населението, понеже ако е твърде скъпа, няма да може да постигне ефекта си, като обхване 100% от водачите.

И тъй като от тази застраховка компаниите отчитат загуби, през пролетта регулаторът в лицето на КФН реагира, като отправи остро предупреждение към индустрията. Последва бърза реакция и за няколко месеца цената на полицата се повиши плавно от 220 лв. средно за пазара до 330 лв., колкото е в момента. Това според специалистите слага край на притесненията по този въпрос.

В края на юни обаче Върховният касационен съд (ВКС) приключи двегодишно дело, с което създаде много по-голям от предишния проблем за застрахователите, защото обърка сметките им за броя на лицата, на които дължат обезщетение за преживени болки и страдания при смърт на пътя. Досега компенсация се полагаше само на най-близките на загиналия - съпрузи/родители/децата, но вече претенции могат да имат баби и дядовци, внуци и дори хора без роднинска връзка, които са имали емоционална връзка със загиналия.

Няма спор, че решението на магистратите е справедливо, европейско и съвременно, като отговаря на новите реалности. То обаче е принципно и съответно не се вълнува от икономическите последици за застрахователите. А освен това е и тълкувателно, което означава, че важи за всички случаи, за които не е изтекла законовата давност. Така върховното решение стана повод за изравяне от архивите на папки с досиета на мъртъвци от последните пет години и лавина от искове за обезщетения от по-далечни роднини.

За застрахователите това се превръща в проблем, защото пари за тези компенсации не са събрани - досега такъв разход не е предвиден в цената на полиците и такива резерви не са заделяни от дружествата. И единственият начин да се осигурят средства е през следващата реколта застраховки "Гражданска отговорност". Сметките на бранша показват, че ако прииждащите нови искове по стари катастрофи продължат да се трупат с досегашната скорост, а съдебната практика по първите приключени дела се затвърди около пилотните решения, застраховката ще трябва да скочи тройно още в началото на следващата година. Предвид ниските доходи в България и силната привързаност на българина към личния му автомобил това несъмнено вещае бунтове. Във вече изградената традиция предупреждението беше масово разчетено като "Застрахователи плашат с 1000 лв. гражданска".

Пир за гробарите

Само по себе си решението на ВКС можеше и да не отприщи толкова голям проблем - в това да осребриш скръбта си има и морален елемент. Освен това едва ли можеше да се очаква близки на загинали в катастрофи преди години да съдят застрахователите за обезщетения. Това обаче е факт благодарение на усилията на според застрахователите 9 адвокатски кантори, наричани жаргонно "гробари", които са се активизирали в търсенето на клиенти и са превърнали този казус в свой основен бизнес. Опирайки се на незнанието на клиентите си, те събирали за себе си 50% до 80% от присъденото обезщетение. Правещите бизнес със страданието на хората обикалят опечалените с визитки по гробища и болници, изградили са мрежа от информатори в полицията, застрахователните компании и съдилищата, използват неправителствени организации, които се афишират като работещи за справедливост и пътна безопасност. Най-често на предложенията им откликват нискообразовани хора от малцинствата по сведения на застрахователите.

И ако досега потенциалната им клиентела на катастрофа е била средно по 2.5 души, то сега тя рязко набъбва до над 5. Куриозен е случай, в който се заведени 11 иска за обезщетения от името на роднини. "Застрахователите се борим от години. Постигали сме временно спиране на адвокатски права, но така и не сме намерили начин как да изкореним тази практика. Решението на ВКС просто отвори тази врата за тях още по-широко", споделя Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и изпълнителен директор на "Булстрад Живот".

В опит да предотврати съвсем реална криза браншът предложи драстични мерки, като най-важната от тях са временни лимити на обезщетенията за нематериални щети до изработването на единна методика. Целта е да се демотивират "гробарите", чийто материален интерес би намалял чувствително. Тъй като обаче проектът бе внесен в парламента изненадващо, някак тихомълком и без обществен дебат, а също и заради някои спорни моменти в текстовете, той бе възприет като опит за слагане на цена на живота, като доста тенденциозно някои се разпалиха по числото 20 хил. лв. Причина нещата да се случат точно по този начин има и тя е в неизпълнените обещания на ключови политически лица, с които от месеци се консултира необходимостта от действия. А сред бурната обществена реакция, че някой се опитва да сложи цена на живота и да налага геноцид над почти 3 млн. шофьори с цената на "Гражданската отговорност" от хиляда лева, стои неразбиране.

Застраховане for dummies

От коментарите в медии и социални мрежи, включително на юристи, стана ясно, че масово хората не правят разлика между материални и нематериални щети. Поставяйки лимит на компенсацията за преживени болки и страдания, застрахователите не се освобождават от отговорността да платят всички останали разноски, съпътстващи един инцидент: да възстановят щетите по ударения автомобил, ако може да се поправи в сервиз или да платят за покупката на нов, да осребрят разходите за лечение на пострадалите в инцидента, да осигурят средства за издръжка и образование на децата, ако родителят им е загинал и с това е загубен доход в семейството. Това са материалните щети, които е нормално да са с по-голям дял от общата сума, която се изплаща при инцидент.

Такова е разбирането и в регулатора. Владимир Савов, който е член на КФН и изпълнява длъжността заместник-председател, ръководещ "Застрахователен надзор", обясни че комисията не е консултирана за конкретните предложения, а принципно е подкрепила, че трябва да се търси решение на проблема, което е логично да е в подобна посока. "Ако не се предприеме нищо, означава да се защитят интересите на една сравнително ограничена група и да се ощетят огромната част от застрахованите с по-висока цена на полицата. Дългосрочно посоката, в която трябва да се върви, е да се придава по-голяма тежест на изплащането на обезщетения за икономически загуби и компенсиране на пропуснати ползи за роднините на пострадали. Те за разлика от моралните щети при загуба на близък са по-лесно измерими и могат да се остойностят", каза той пред "Капитал".

Според депутата от ДПС Йордан Цонев обаче ролята на КФН не може да се изчерпва с това и тя е трябвало да представи актюерските разчети, които да покажат дали размерът на изплатените обезщетения се покрива от размера на премиите в рамките на един застраховател и в рамките на целия сектор. "В крайна сметка затова има регулатор, затова този регулатор е независим - за да контролира тези процеси. Работата на регулатора не е само да регулира резервите и активите по изискванията на европейския регулатор. Той трябва да регулира цени, нива на застраховки, трябва да има методика за определяне на обезщетенията и тази методика да се ползва от съда. Това трябва да се свърши и няма нужда то да се прехвърля на парламента. Защо тогава е този регулатор", обясни Цонев.

Тъй като методика или принципи за присъждането на нематериални щети в България няма, съдилищата са възприели определянето на суми "на калпак". Така с години в обществото е градена представата, че при катастрофа се дължи нещо като кръвнина. Това размива границата между убиеца с брадва, който съсича съселянина си в свада, и шофьорът, който за миг невнимание губи контрол над автомобила и причинява смърт. В единия случай говорим за криминално деяние, докато в другия имаме застрахователно събитие с икономически последици, които застраховател се е ангажирал да покрие.

Мерки за доработване

Дори и да е ясно каква цел се преследва с пакета от предложения за поправка на Кодекса за застраховането (КЗ), той има спорни моменти и очаквано навлича критики (виж карето). Най-съществената от тях е по линия на текста, който въвежда лимитите със задна дата, тъй като това може да се окаже в противоречие с конституцията. Възможно е в хода на дискусиите този текст да бъде оттеглен. Също така има шанс предложените суми да се увеличат, на което застрахователите биха били склонни, тъй като най-малкото ще им даде търсената предвидимост на очакваните разходи. В момента схемата копира едно към едно лимитите в Чехия, а подобно определяне на обезщетения за нематериални щети по таблица има още в Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Италия, Румъния, Франция, Холандия, при това лимитите на някои места са доста по-ниски от това, което се присъжда в България (почти 120 хил. лв.), така че това също може да бъде защитено пред депутатите.

Не бе записано в първоначалния текст, но може би ще се появи като редакция това, че лимитите ще бъдат временна мярка до изработването на единна методика за присъждане на нематериални щети. Ангажиментът за това е възложен на Гаранционния фонд на българските застрахователи, който ще трябва да изготви проект до шест месеца и да го съгласува с Комисията за финансов надзор, Министерството на здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. Предвид факта, че регулацията ще обхване целия състав на гражданската отговорност, срокът е изключително амбициозен, но по-важното е, че дори и да има закъснение, така нещата се задвижат в правилната посока.

Шанс за достигане на някакво решение след дебат има, доколкото иначе благодатната тема не беше подхваната нито от надпреварващите се по популизъм коалиционни партньори на ГЕРБ, нито от опозицията. Критиките откъм лидера на БСП Корнелия Нинова бяха не по същество за непосилната цена за електората, а за непрозрачното внасяне на проекта. Според Йордан Цонев трябва да се произнесат юристи дали може да се приеме текст, който да каже, че щетите по тълкувателното решение на ВКС се отнасят след влизането му в сила. "Имаме три варианта за решаване на проблема. Или ограничаваме обхвата на действие на закона на лицата, които могат да претендират за обезщетение, или увеличаваме сумата на застраховките. Третият вариант е да оставим пазара да реши колко ще струва гражданската отговорност и той ще се намести, смятаме реално, но това решение е малко хазартно с оглед на това, че застраховката се прави обикновено веднага след новогодишните празници", каза Искрен Веселинов, зам.-председател на парламентарната група на "Обединените патриоти".

С риск да развалим празничното настроение обаче трябва да ви кажем, че времената на евтината "Гражданска отговорност" вече са в миналото и дори браншът да получи всичко, което иска, цената няма да падне, а много и вероятно ще надхвърли сегашните си нива. Ако политиците не искат да дразнят електората с нови поскъпвания, те ще трябва да мислят по-дългосрочно и всеобхватно с визия как да намалят катастрофите по пътищата. Това обхваща и неща, свързани със застраховането, като въвеждането на дългоочакваната система бонус-малус, която да стимулира шофьорите да са изрядни. Но включва и много по-всеобхватни мерки като по-добра инфраструктура, контрол на изправността на автомобилите и изкореняване на корупцията по всички нива от получаването на шофьорски книжки до почерпката вместо глоба за превишена скорост.

Планът за противодействие на съдебното решение:

- В Кодекса за застраховането се въвеждат лимити на претърпените неимуществени щети

- Определят се пет категории лица, като за съпрузи, деца и родители таванът е по 20 хил. лв. на претендиращ, а за по-далечните роднини по 15 хил. и 5 хил. лв.

- Лимитите влизат със задна дата

- Те са временни до изработването на методика за неимуществените щети, което трябва да стане за срок от 6 месеца

Темата накратко

- Тълкувателно решение на ВКС от лятото на тази година разшири кръга на лицата, имащи право на обезщетение при смърт на пътя.

- Шепа адвокатски кантори, наричани жаргонно "гробари", се възползват от възможността и агитират близките на загинали да съдят застрахователи.

- Застрахователите поискаха лимити, а властта е разколебана дали да ги гласува.

- Необходимите средства по старите случаи ще са стотици милиони левове. Те не са заделени в резервите на компаниите и единственият начин да бъдат събрани е през скок на застраховката "Гражданска отговорност" от сегашните 330 лв. на 1000 лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  johnniewalker avatar :-|
  johnniewalker

  Пълна простотия е компенсация да искат "дори хора без роднинска връзка, които са имали емоционална връзка със загиналия".
  Аз чувствам силна емоционална връзка с Гошко (приятелчето ми от детската градина дето не съм чувал или виждал от 30 години) и ей сега ще ви съдя, гадове! Чувствах го близък, мислех за него всеки ден и сега само 100-200 000 бинки ще ме утешат!

  Що за тъпотия???!?

  Само най-близките ти трябва да имат право на компенсация.

 • 2
  ozf17509730 avatar :-|
  ozf17509730

  Трябвало да поскъпне застраховка "ГО", имало дела за 50-100000 евро, финансовата стабилност в държавата била под въпрос...такива лъжи, лобизъм и алчност на застрахователните компании, които само да "лапат" застрахователни премии трябва и да плащат понякога....за сравнение: в Чехия плащам ГО 2700 крони/година, а имам покритие 35 милиона крони. 1евро=26 крони. Напревете си сметка колко са алчни нашите мили застрахователи-поне 10 пъти по-алчни, а за лобистите в парламента като Менда, Пижо и Пенда да не говоря, за да не бъда груб. С една дума: за това, което плащат гражданите за ГО, застрахователите трябва да изплащат обезщетения поне 1,3 милиона евро, а не да се оплакват с някакви мърляви 50-100 хиляди! 10000евро таван при тези годишни премии-що за подигравка?!

 • 3
  2011 avatar :-|
  2011

  Няма спор, че решението на магистратите е справедливо, европейско и съвременно, като отговаря на новите реалности.
  Не е.

 • 4
  boyanv avatar :-|
  boyanv

  Задача по математика за трети клас ( за ГЕРБ-ери пети курс в университет, специалност висша математика). Манго плаща нула лева по застраховката гражданска отговорност всяка година. Колко ще трябва да плати Манго следващата година след като цената на застраховката гражданска отговорност се повишава с 400%?

 • 5
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Аз ли не разбирам или при 600млн събрани имат 300млн раздадени и разликата не им стига да излязат на печалба?!? За това ли се вдига? И е крайно време вече застрахователите след като вече достигнаха най-ниските европейски цени да предложат и подобно качество - да платят ремонта в посочен от тях сервиз, а не да ми обясняват как предното стъкло било амортизирано и щели да го платят на 60%... Нямам против да плащам повече стига и да има нещо насреща, а не половината от сумата да отива да хрантутя бездарници. Няма да е лошо да се наложи нещо като лимит на "оперативните разходи" и току виж излязли на печалба. Да не стане, така че всички компании са инвестирали в имоти в чужбина (визирам Олимпик) и за това все са на загуба.

 • 6
  cud56308911 avatar :-|
  cud56308911

  Поръчкова статия! Разочарован съм, колко сребърника ви платиха?

 • 7
  deymus avatar :-|
  deymus

  До коментар [#6] от "cud56308911":

  За съжаление съм съгласен с вас, статията дори покрива само половината от проблема с проекта за новата ГО.

 • 8
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Не е тайна, че много граждани на съседни държави купуват и управляват автомобили с българска регистрация заради по-ниските данъци и застраховки. Особено румънци, а съм чувал, че този номер е познат и в Италия. Трябва да се помисли в тази насока щом исковете от чужбина са голям проблем.

 • Ivo Di

  Глупости!
  Цената се повиши още в началото на 2018та, без никакви тълкувателни решения!
  Като се замисля за откритията на човечеството, имам усещането, че в БГ ще бъде открито най-дългото въже в комплект с най-големия сапун.

 • 10
  panajotvelkov avatar :-|
  panajotvelkov

  Отново да напомня брокери и близки до ЗК прибират по над 50 мил. На година. Защо има възможност да се сключва ГО чрез брокери. Това са 20% от всяка премия


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.