АЕЦ "Козлодуй" продаде през борсата с 30% по-скъп ток за 2019 г.

Сделките за близо 70 млн. лв. са сигнал, че догодина компаниите ще плащат много повече за електричество

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Най-големият производител на електроенергия в страната - АЕЦ "Козлодуй", е продал на 6 ноември през енергийната борса ток за близо 70 млн. лв., който ще бъде доставян през 2019 г. Сделките са от ключово значение, тъй като са дългосрочни, при това от най-евтиния производител, и дават ясна индикация за очакваните цени на едро на електричеството. В случая купените количества са за между 88 и 90 лв. за мегаватчас, или с около 30% по-високи от тези, на които ядрената централа продава тока си през тази година по дългосрочните договори от 2017-а. Голямо е и разминаването на постигнатите цени с анализите на Комисията за енергийно и водно регулиране, според които средната борсова цена на електроенергията до 1 юли догодина трябва да е 70 лв./МВтч. Цената, по която пък НЕК ще продава тока на регулирания пазар до средата на годината, е 71.7 лв./МВтч.

Сделките показват, че разходите за ток на компаниите през 2019 г. ще бъдат значително по-високи, вероятно около 100 лв./МВтч с включени разходи за балансиране и пиково потребление. Поскъпването не е изненада, тъй като сигнали за това има от средата на септември, когато борсовите цени на тока рязко се увеличиха под влияние на регионалните пазари и по-скъпите квоти за CO2. Прогнозите на еврокомисията също са за повишаване на всички енергийни цени догодина.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.