Първи жълт картон за Корнелия Нинова в БСП

Националният съвет на партията принуди главния редактор на в. "Дума" Йордан Мичев да си тръгне

Опонентите на Корнелия Нинова в БСП спечелиха първа точка на пленума в неделя
Опонентите на Корнелия Нинова в БСП спечелиха първа точка на пленума в неделя    ©  Надежда Чипева
Опонентите на Корнелия Нинова в БСП спечелиха първа точка на пленума в неделя
Опонентите на Корнелия Нинова в БСП спечелиха първа точка на пленума в неделя    ©  Надежда Чипева

Бивши министри: Да не допускаме зависими депутати на БСП


На 2 ноември бившите министри Костадин Паскалев и Петър Мутафчиев депозирали писмо на "Позитано" 20, в което предлагат няколко хода, с които БСП да "излезе от статуквото и да докаже, че се бори с пороците на системата". Сред тях са "безкомпромисна битка с корупцията, където и да тя", "да не се допускат, особено сред представителите на БСП в парламента и правителството, хора със зависимости от бизнеса", "ясен и неотменим ангажимент за възстановяването на държавността и върховенството на закона", "гарантиране на силна, компетентна армия, полиция и администрация" и др.

Корнелия Нинова може да е спокойна за поста си начело на БСП поне до конгреса на партията на 26 януари догодина. Националният съвет (НС) на социалистите реши в неделя, че на форума ще се обсъждат т.нар. "Визия за България" и подготовката за предстоящите през май европейски избори. Въпреки очакванията, че е възможно някои от противниците на Нинова да поиска в дневния ред на конгреса да бъдат включени и промени в устава, това не стана. Най-вероятно ще се случи на самия форум през януари.

Първи жълт картон за Корнелия Нинова

Една от битките Нинова обаче изгуби още тази неделя - временно назначеният за главен редактор на в. "Дума" Йордан Мичев беше принуден от пленума да напусне поста. На закрито за медиите заседание и след скандали 48 души от членовете на Националния съвет са били за това той да си тръгне, 37 - да остане, а шестима се въздържали. Депутатът Таско Ерменков поискал прегласуване, но Румен Овчаров настоял Мичев да се държи като мъж, да не се разиграват циркове, и да си подаде оставката. Той така и направил.

Преброяването на редиците за и против поведението на Корнелия Нинова начело на БСП в неделя тръгнало именно от проблема с в. "Дума". В началото на заседанието било поискано точката, която обсъжда съдбата на главния редактор, да бъде изтеглена по-напред, за да не се разотидат повечето от членовете на НС. При гласуването 52-ма били "за", 42-ма "против" и 15 се въздържали. Предложението не минало, но само с пет гласа разлика, от което си проличало, че битката ще е сериозна.

Преди месеци за изпълняващ длъжността главен редактор Изпълнителното бюро (ИБ) назначи Йордан Мичев. По този начин избегна разпоредбата в устава, която казва, че изборът на титуляр на тази длъжност трябва да се прави от Националния съвет. Заради заобикалянето на правилата 50 души от общо над 180-членния пленум се подписаха под декларация, с която поискаха оставката на Мичев и обвиниха Нинова, че взима еднолични решения.

При същинското обсъждане на темата остър бил Румен Овчаров - един от подписалите се 50 души. Той казал, че не иска оставката на Нинова, но не е съгласен с начина, по който е взето решението за Мичев. Освен това се усъмнил в качествата му. Изказването му било много дълго. Припомнил, че преди една година е казал на Нинова, че не е най-умната, "сега ти казвам пак - не си най-умната", заявил той и я призовал да спре с противопоставянето. Наблегнал на факта, че тя е начело на партията вече две години, но оттогава се увеличавали раздорите вместо обединението. "Ти обедини необединимото - хора, които не могат да дишат един и същ въздух в стаята, това е симптом", казал той. Поискал да използва експертите на левицата. "Според една древна тибетска мъдрост три неща пречат на щастието - агресивното невежество, омразата и самодостатъчността", споделил Овчаров, според когото алтернатива не се ставало с търсене на скандали и пререкания, а с политики.

В отговор Нинова цитирала личен разговор между двамата, в който тя предварително съобщила на Овчаров, че има намерение да назначи Мичев, и той не възразил. Започнал да я критикува, когато разбрал, че журналиста преди време е писал за скандалите около бившия министър на енергетиката, станали нарицателно с инициалите "Р.Овч." На свой ред Овчаров отвърнал: "Понеже стана много лично, бих искал да знам каква е позицията на ръководството за това, че Ахмед Доган купи ТЕЦ "Варна", за поправката в Закона за приватизацията заради Кирил Домусчиев и др." И казал, че може още да продължи.

Другият критик на Нинова заради решението за в. "Дума", а и не само, Георги Пирински също бил унищожителен.

Според близки до председателя на партията Нинова започнала да се съмнява в правилността на избора за "Дума" още преди седмици, когато Мичев отвърна на критиките по свой адрес във facebook и си позволи някои по-остри реплики. На заседание на ИБ преди дни той не могъл да предложи адекватна стратегия за поведение. "Държа се странно арогантно", разказа присъствал на срещата, който беше скептичен, че Мичев ще оцелее дълго на поста.

Съмненията за предварително подготвен "План Б" се засилват и заради това, че много бързо било решено кой ще поеме вестника от днес. Това ще е бившият му главен редактор Ивелин Николов, който на днешния ден през 2008 г. е последният избран от Националния съвет на поста, а е освободен без решение на пленума през 2011 г. от тогавашния издател на "Дума" Николай Малинов. Николов сам разказал това в неделя и по предложение на Кирил Добрев станал и.д.

Авариен изход или скандал на конгреса през януари

Интересно е, че ръководството на БСП може би има "План Б" и за конгреса през януари. Определянето на дневния му ред е станало в нарушение на устава - в гласуването са участвали само 74 души - с 20 по-малко от половината членове на Националния съвет (общо 186). Правилата изискват при взимането на решения на пленума да участват най-малко 50% плюс един души от състава му. Това означава, че която и да е от двете страни в партията ще може да оспорва легитимността на форума през януари в зависимост от това дали харесва развоя му. Опонентите на Нинова дори подозират, че ръководството е направило умишлено този пропуск, още повече че останалите гласувания през деня са били редовни.

Строителната камара срещу БСП

Междувременно БСП отвори нов фронт - срещу Камарата на строителите в България. В петък с писмо, изпратено до медиите, от браншовата организация протестираха срещу това, че четирима депутати от левицата - Елена Йончева, Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов, поискаха от АПИ да се направи независима експертиза на качеството на магистралите и на няколко главни пътни участъка в България. Камарата иска четиримата да подадат оставки като народни представители до 18 ноември. Ако ли не, ще организира протест и няма да ги допуска да влязат в сградата на Народното събрание. Според представителите на строителния бранш четиримата уронвали престижа му. По предложение на Нинова в неделя БСП реши, че всичките 79 депутати на левицата ще се подпишат под декларация в подкрепа на колегите си и ще я изпратят до Европейската комисия и Съвета на Европа. Елена Йончева пък каза ден по-рано, че ако експертизата докаже, че няма проблеми с магистралите и пътищата в страната, тя ще напусне парламента.

На 23 октомври Нинова се срещна в партийната централа с представители на строителни компании, а на пресконференцията до нея седна председателят на Управителния съвет на камарата Илиян Терзиев. Тогава тя каза, че БСП подкрепя развитието на икономиката и фирмите. Изпълнителният директор на организация Мирослав Мазнев изслуша пресконференцията в залата в партийната централа (на снимката). Той беше зам.-министър на регионалното развитие в правителството на Пламен Орешарски.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Не,не,не! Прекалено елементарно е: "Строителната камара срещу БСП"

  Всъщност кучето е заровено другаде. И Елена Йончева е на път да посочи гроба му. За това и Цацаров я преследва. Официално заради КТБ, де...
  В Строителната камара сериозните пътностроителни фирми са 5-6. И всичките са в олигархични зависимости. Строителите на къщи, вили, курници никой не ги брои, ако че са членове на камарата и гласуват глупавите й становища в защита на 5-те.

  Голямата далавера са мега инфраструктурните проекти по обществена поръчка. Цените у нас на км. са като в Германия, качеството - като за умрело.

  Сериозната драма е, че строителството на българската инфраструктура е плащана с пари не на българските, а на евроданъкоплатците. И тия европари видимо са окрадени при Бойко Борисовите управления.

  Това минаваше досега, но се задават много важни евроизбори. Темата за българските ГЕРБ-кражби има сериозен шанс да счупи гръбнака на ЕНП и да вкара в обвинителната клетка в сдебната зала освен Борисов и шефът на вечно зависимата от властта прокуратура. Много очистително ще бъде.

  Аз, обаче, се чудя как тия Борисов и Цацаров с хипер наднормено си тегло ще оживеят в панделата.

 • 2
  borodino avatar :-|
  borodino

  "При гласуването 52-ма били "за", 42-ма "против" и 15 се въздържали. Предложението не минало, но само с пет гласа разлика"
  Като чукнах за всеки случай на калкулатора 52-42 показа 10, а не 5, както ги смята Старидолска...

 • 3
  tolex avatar :-|
  tolex

  "Първи жълт картон за Корнелия Нинова в БСП"
  То и сега леко мирише от жълтото, но скоро като стане кафяво, съвсем ще се усмърди и ще лъснат г@щите на тази партия и най-вече на нейните членове и членки...

 • 4
  igla avatar :-P
  Непукистка

  Поредната буря в чаша вода, поредната битка на "титани", ако Р.Овч., тов. Пирински и леля им от Крушовене изобщо могат да се нарекат такива, даже на шега. УЖ спорили кой да оглави вестника им, за когото на никого не му пука, ама в същото време мерили силите си и искали да сложат другарката си на мястото, което всъщност заслужава. Казали й истината "право в очите", макар и алегорично, хаха... Понеже си представям ситуацията, бих казала, че в случая за поведението на "лидересата" най-добра е поговорката: "Ти го плюеш, то си мисли, че дъжд го вали". Обаче има и нещо сериозно. Въпросите на Р.Овч. много често са задавани и тук, което иде да ни каже, че И ТУК, тоест в т.н. "жълтопаветническа московско-провинциална десница" истината минава на заден план. Пука ли ни защо Доган е купил ТЕЦ "Варна", защо Пеевски това-онова, ако не наричаме нещата с истинските им имена? Коя е "шаячната правда", товарищи? Не е ли по-важно, че се биете за трохите от държавната трапеза, на която искате да се качите, да я ометете и да се изтаковате върху нея.... А?! Проблемът ви е НЕ, че Москва командва и Доган, и Р.Овч., и Радев, и Бойкикев, и Сайдеров... Проблемът ви е защо именно на него е даден ТЕЦ Варна. Проблемът ви НЕ Е, че ЧЕЗ защитава кремълските икономически интереси, а и Москва вече си има чешки собственик на една от вашите телевизии, проблемът ви е "защо на Доган, защо не на мен, аз се старая повече да си превивам гръбнака".

  До коментар [#2] от "borodino":
  Въздържалите се се броят като "против", тъй че разликата е точно 5 гласа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход