Социалната помощ за деца вече няма да минава през Агенцията за закрила на детето

Новият закон за социалните услуги прехвърля повече отговорности за общините и създава контрол на качеството

Според социалния министър Бисер Петков един от съществуващите проблеми в момента е неравномерното разпределение на социалните услуги, трудно се контролира и качеството им
Според социалния министър Бисер Петков един от съществуващите проблеми в момента е неравномерното разпределение на социалните услуги, трудно се контролира и качеството им    ©  Капитал
Според социалния министър Бисер Петков един от съществуващите проблеми в момента е неравномерното разпределение на социалните услуги, трудно се контролира и качеството им
Според социалния министър Бисер Петков един от съществуващите проблеми в момента е неравномерното разпределение на социалните услуги, трудно се контролира и качеството им    ©  Капитал

Родителите на деца с увреждания или в опасност от социално изключване вече няма да минават през Агенцията за закрила на детето, когато имат нужда от социална помощ. Вместо това ще бъдат насочвани от местната община към съответния доставчик. Това предвижда проектът на новия закон за социалните услуги, който беше представен от социалното министерство. Въвежда се и още един нов момент - асистентска помощ за възрастни хора, които не могат да се грижат сами за себе си.

Текстовете са публикувани за обществено обсъждане, като идеята им е да направят социалните услуги по-достъпни. В момента те са неравномерно разпределени, качеството им се контролира трудно и няма установени стандарти. Друг е въпросът, че и около новия проект все още има много неизвестни, като например колко ще струва прилагането му и как точно ще стане промяната.

Повече отговорност за общините

Целта е да се премахне бюрокрацията, която съществува в момента. Сега родителите на деца, които се нуждаят от някакъв вид помощ, като например консултация, трябва да подадат молба до Агенцията за закрила на детето и да минат през тежка административна процедура, траеща до 3 месеца, за да може детето им да получи помощ. Новият закон за социалните услуги предвижда всички тези стъпки да бъдат премахнати, като отговорността ще бъде прехвърлена на общините, които и в момента предлагат определен набор социални услуги. По този начин от социалното министерство се надяват много повече деца да получат необходимата им помощ, като в същото време се премахне стигмата за родителите от това да трябва да отидеш в Закрила на детето и да се страхуваш дали няма да ти го отнемат. В общините ще са длъжни да предложат на родителите всички налични варианти за социални услуги в обсега им или да ги препратят към съседно кметство, което предлага това, от което детето се нуждае.

Законът предвижда всички социални услуги за деца, както и за възрастни, които не могат да си позволят таксите, да бъдат безплатни. Все още няма разчети колко ще струва това, нито колко хора потенциално биха ползвали социалните услуги.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към октомври тази година има 1811 социални услуги, които се предоставят от 864 доставчици - обществени или частни. Новият проект предвижда до 2021 г. да бъде създадена карта на наличните услуги в България, за да може социалното министерство по-добре да планира търсенето и предлагането им. В момента само 47 общини не предлагат някаква форма на социални услуги. Идеята сега е хората да могат сами да избират доставчици на социална услуга, докато в момента са задължени да отидат там, където ги изпраща направлението.

Нова административна структура

С проектозакона се създава Агенцията за качеството на социалните услуги (АСКУ), която ще лицензира доставчици на услуги и ще разработва списъци с добри практики. В момента няма структура, която да следи за качеството на социалните услуги, които се предоставят. Новата агенция ще може и да санкционира нарушителите. Социалният министър Бисер Петков заяви, че АСКУ ще бъде съставена след преструктуриране на наличния състав на Агенцията за социално подпомагане.

В същото време с проекта на Закона за хората с увреждания се предлага да се създаде още една нова агенция със сходни функции, като така към социалното министерство ще бъдат отделени две нови структури с отчасти припокриващи се компетенции.

Законът за социалните услуги ще влезе в сила от 2021 г., а в пълнотата си – едва през 2035 г., когато трябва да бъдат затворени всички специализирани домове за възрастни хора с увреждания. Министър Петков заяви, че все още няма точни разчети колко ще струва приложението на закона. Разходите за социални услуги за тази година са били за 230 млн. лв., а догодина ще достигнат 264 млн. лв.