Растежът на българската икономика се забавя до 3%

По-малкото инвестиции и износ свиват ръста през третото тримесечие, сочат експресните данни на НСИ

Големият двигател на икономическия растеж в страната продължава да е потреблението, движено от рекордното ниво на заетост и растящите заплати
Големият двигател на икономическия растеж в страната продължава да е потреблението, движено от рекордното ниво на заетост и растящите заплати    ©  Надежда Чипева
Големият двигател на икономическия растеж в страната продължава да е потреблението, движено от рекордното ниво на заетост и растящите заплати
Големият двигател на икономическия растеж в страната продължава да е потреблението, движено от рекордното ниво на заетост и растящите заплати    ©  Надежда Чипева

Икономиката на България рязко забавя темпа си на растеж през третото тримесечие до 3% на годишна база при отчетени 3.4% през периода април - юни. Отчетеното ускорение е най-слабото от края на 2014 г. Основният двигател остава потреблението, движено от растящите заплати и заетост в страната. Това активизира и вноса на стоки и услуги, но износът остава под нивото си от същия период на миналата година. Инвестициите растат, макар и с малко по-бавен темп спрямо второто тримесечие. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Забавянето е в унисон със слабите данни за европейската икономика, която отчете годишен ръст от 1.9% през третото тримесечие. За сравнение, през периода април - юни увеличението беше 2.1%. Някои държави отчитат ускорение на растежа, като Латвия, Дания и Унгария. Големите икономики обаче се задъхват, като Германия дори отчете първи спад (с 0.2%) на тримесечна база от 2015 г.

Двигателят е потреблението

Големият двигател на икономическия растеж в страната продължава да е потреблението, което нараства с 6.9% на годишна база през третото тримесечие. Тук определящ фактор са покупките на домакинствата, движени от по-високите заплати и заетост.

През периода юли - септември безработицата в България достигна предкризисното си дъно от 5%, а заетостта се повиши до рекордните 68.8%. Броят на заетите обаче намалява, а работната сила се свива, което ще окаже негативно влияние на изострящия се недостиг на работници в страната.

Инфлацията продължава да се ускорява, като през октомври достигна 3.7%, но темпът на заплатите от 7.7% я изпреварва, като така расте и покупателната способност на хората.

Търговията дърпа растежа надолу

Позитивните потребителски нагласи се отразяват и на вноса в страната, който расте с 5.1% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година. От друга страна, износът тази година не се справя толкова добре и това е видимо и в данните за последните три месеца - намалението е с 3.2% на годишна база.

Понижението на продажбите на български стоки в чужбина идва основно от спад на износа на горива и оръжия. От друга страна, при стоките с по-висока добавена стойност като машини, оборудване и части е видим ръст от 9.1% от началото на годината към август.

Инвестициите се забавят

Инвестиционната активност през третото тримесечие видимо се свива спрямо предходното. Бруто образуване на основен капитал намалява на тримесечна база с 2.3%. На годишна база е видим растеж, но темпът леко се забавя от 6.6% през периода април - юни до 6.2% сега.

Очакванията обаче са позитивни за годината напред. "В края на 2018 г. и началото на 2019 г. може да се очаква фирмите да продължат да разширяват инвестиционната си дейност, за което ще спомагат достигнатото към момента високо натоварване на производствените мощности, очакваното нарастване на вътрешното и външното търсене, запазването на благоприятни условия за финансиране и подобряването на рентабилността на предприятията", пишат експертите на Българската народна банка (БНБ) в последния си тримесечен Икономически преглед.


3 коментара
 • 1
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Имам два въпроса:

  - а колко ни се иска да е растежът? 3% малко ли са или искаме 5,10,20? Нали това не е възможно дори при крайно низка база?

  - а тези 3 % са вкупом? Или пък върху лице от население? Ако е вкупом, то при намаляваща население на лице растежът трябва да е по-голям. Не е ли така?

  Ако някой иска да ме свете, ще съм мерси.

 • 2
  ssalfjas avatar :-|
  ssalfjas

  До коментар [#1] от "gullwing":

  Проблемът е, че е по-малко от предвиденото. Това е важно, защото очевидно икономическите условия са се влошили спрямо времето, в което говори и за това, което можем да очакваме в близките месеци.

  Растежът е добра стъпка, но не е достатъчен, за да обърне процесите тук. Механичната миграция е много на минус. Така и така раждаемостта в богатите държави също не е висока, ако не привлечем хора от някъде (за предпочитане християни), нацията ще продължи да страда от катастрофалната си демография. Украйна, Молдова и Македония са все държави с по-ниски заплати. Ако ги привлечем с обещание за гражданство след 5 г., ще имаме добър приток от мигранти.

 • 3
  Slick avatar :-P
  Slick

  Капитал доста клатят "стабилността". Заради тях чуждите инвестиции са намалели с 500 милиона евро! :)))))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход