Борисов няма да подава оставка и няма да прави нов кабинет в този мандат

Премиерът изключи и вариант за правителство на малцинството

Премиерът Бойко Борисов няма да подава оставка заради протестите, които се организират тази есен по различни причини, като последната е високата цена на горивата. Вицепремиерът Валери Симеонов, чието оттегляне от кабинета поискаха майките на деца с увреждания, също остава в правителството. В плановете на премиера не влиза и промяна на коалиционната формула в рамките на този парламент. Това се разбра от едночасовото интервю на Борисов пред bTV. Изявленията му идват четири дни след началото на масовите протести в над 30 областни града заради цените на горивата и на фона на искането на БСП за предсрочни парламентарни избори, на ДПС - за оставката на Валери Симеонов, и на критиките на президента Румен Радев към управлението на Борисов.

"Надявам се да спрат протестите"

Според Борисов цената на горивата пада, което е едно от основните искания на протестиращите. Той обясни, че правителството полага "огромни усилия да намали цените на горивата", но по думите му те не зависят от управляващите, а от пазара, като уточни, че в момента цените падат, но не заради протестите, а заради пазара.

"Ако един от параметрите в държавата не беше добър, можеше да се говори за оставка. Надявам се да спрат протестите, защото цените на горивата падат", каза премиерът. По думите му увеличението на доходите е в основата на новия бюджет. "10% увеличение на заплатите, с над 500 млн.лв. повече за общините, с 380 млн. лв за увеличение на заплатите на учителите, над 5 млрд. лв повече в здравеопазването, 20 млн. повече за култура", изреди Борисов.

Оставката на Симеонов зависи от Каракачанов и Сидеров

"Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при "Обединените патриоти", каза премиерът и така за пореден път прехвърли отговорността за решението на коалиционните си партньори. "Не е в моите възможности да го направя", каза той, като допълни че оставка на Симеонов може да има само, ако Красимир Каракачанов и Волен Сидеров я поискат заедно. В същото време той уточни, че, ако Симеонов не е председател на НФСБ, а само вицепремиер, щял да бъде "неостъпчив за неговата оставка".

По думите му след като управляващите са се разбрали с майките на деца с увреждания с едно непремерено и обдно за тях изказване Симеонов ги върнал на улицата. "Действително ми е мъчно и ме е яд, защото положихме огромни усилия, толкова срещи се проведоха. Извиних се няколко пъти от негово име", каза Борисов, според когото ако така не ги били "подредили" българските избиратели, едва ли е щял дори да пие кафе с коалиционните си партньори, защото били "много различни".

Борисов изключи вариант за съставяне на нов кабинет на малцинството или нова управленска конфигурация в рамките на този парламент. Има всякакви предложения, но не мисля, че трябва да се стига до там", заяви той. По думите му не може да има и друга конфигурация "без да се мине през избори".