Ревизия на БНБ повиши чуждите инвестиции с 600 млн. евро

Към септември те достигат 826.4 млн. евро, което е над миналогодишното ниво

Най-много чужди инвестиции към септември идват от Холандия - 625.4 млн. евро под формата на дългови инструменти и още 100 млн. евро дялов капитал и реинвестирана печалба
Най-много чужди инвестиции към септември идват от Холандия - 625.4 млн. евро под формата на дългови инструменти и още 100 млн. евро дялов капитал и реинвестирана печалба    ©  Pixabay
Най-много чужди инвестиции към септември идват от Холандия - 625.4 млн. евро под формата на дългови инструменти и още 100 млн. евро дялов капитал и реинвестирана печалба
Най-много чужди инвестиции към септември идват от Холандия - 625.4 млн. евро под формата на дългови инструменти и още 100 млн. евро дялов капитал и реинвестирана печалба    ©  Pixabay

Ревизия на Българската народна банка (БНБ) повиши чуждите инвестиции в страната до 826.4 млн. евро към септември, което е с близо 600 млн. евро над нивото, отчетено през август. Така преките вложения от чужбина вече надвишават миналогодишното си ниво от 808.5 млн. евро. Голямата промяна идва от ревизия на числата от юли и август, като сумата идва в страната под формата на реинвестирана печалба и дългови инструменти, основно от Холандия и насочени към преработваща промишленост, финанси и застраховане.

Какви са инвестициите

Основният приток на капитали е под формата на дългови инструменти, които се асоциират с краткосрочен инвеститорски интерес - 646.7 млн. евро. Преди ревизията сумата беше 275.6 млн. евро. Реинвестираната печалба през третото тримесечие също е ревизирана нагоре до 210.9 млн. евро, като така общата сума от началото на годината достига 192.9. За сравнение, година по-рано нивото беше почти седем пъти по-ниско. Реинвестираната печалба показва каква част от нетния финансов резултат на българските подразделения оставят в страната външните вложители, вместо да изтеглят дивидент.

Дяловият капитал, който се асоциира с дългосрочни планове, продължава да стои на минус - от 13.2 млн. евро от януари, но тук едва ли става въпрос конкретно за отлив на средства. Понижението се дължи и на намаление на капитала на българското поделение на италианската Unicredit и Банка ДСК, собственост на унгарската OTP Bank, заради операции във връзка с нов счетоводен стандарт.

Най-много чужди инвестиции към септември идват от Холандия - 625.4 млн. евро дългови инструменти и още 100 млн. евро дялов капитал и реинвестирана печалба. По-либералният данъчен режим в страната я прави популярна за компании, зад които често се крият български капитали или от други държави извън ЕС.

Водещите сектори

Най-голяма част от чуждите инвестиции се насочват към преработващата промишленост - 577.6 евро от началото на годината според данните на БНБ. За сравнение, през периода януари - септември на 2017 г., сумата възлизаше на 408.8 млн. евро. На второ място е търговията с общо вложения за 226.9 млн. евро, което е малко под миналогодишната сума.

От друга страна, инвеститорският интерес към имотния сектор отслабва. Според данните миналата година операциите с имоти са привлекли 210 млн. евро от чужди инвеститори, докато тази година е видим отлив на капитали в размер на 13.3 млн. евро.


7 коментара
 • 1
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  Не статистици - гении, още една сламка за Еднокнижния....

 • 2
  inspektora avatar :-|
  inspektora

  А! Изненада! Ами какво ще правим сега без тази опорка?

 • 3
  ivan_v avatar :-P
  ivan_v

  до нова година могат още два пъти да направят ревизии... доларови реки ще потекат по витошка .
  А ако трябва сериозно биха ли направили ревизия за миналата година по същата методика. Ще е любопитно...

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Егаси корекцията - от 200 милиона на 800 милиона.

  Икономедия проглушиха ушите за това как инвестициите намалявали, а всеки брой имаше новини за открити заводи и коментари как работната ръка вече не достига.

  Определено двете неща не се връзваха, ама на Икономедия явно хич не и правеше впечатление.

  Сега нещата си идват на мястото, но горчивият привкус остава.

  Изводът е, че Икономедия твърде охотно става рупор за фалшиви новини щом се вписват в политическата линия на изданието. Така беше и с "политическото" убийство в Русе. Така е и с драмата около "намаляващите" външни инвестиции за което Капитал и Дневник писаха десетки пъти с нотки на отчаяние.

  Явно и журналистиката ни е менте като всичко останало.

 • 5
  fzs59565042 avatar :-|
  fzs59565042

  Ей така се прави. Всяка година сравнявате данните за 6 месеца с резултатите за 1 г., всички се вайкат. Накрая излиза такава новина и вече тона е друг.

 • 6
  evz06588698 avatar :-|
  evz06588698

  Преработване и търговия и накрая Илия пак в тия....в батака с двата крака.Ами като няма производство ,няма преференции за производствени дейности и стимулиране на малки и средни предприятие ще е така инфлация до дупка.

 • Булаир

  Гениално - нагласяме методиката според крайния резултат и розовите сънища на пожарникаря от Банкя.
  ... Ама след КТБ, какво друго да очакваш от БНБ - скъпоплатени шменти-капели.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход