1300 км тръби и над милиард лева чакат строителите от водния сектор през 2019 г.

"Околна среда" продължава да се бави с едва 11.7% разплатени пари досега

Очаква се ръст в обществените поръчки за строителство и реконструкция на ВиК инфраструктура и пречиствателни станции
Очаква се ръст в обществените поръчки за строителство и реконструкция на ВиК инфраструктура и пречиствателни станции    ©  Мария Съботинова
Очаква се ръст в обществените поръчки за строителство и реконструкция на ВиК инфраструктура и пречиствателни станции
Очаква се ръст в обществените поръчки за строителство и реконструкция на ВиК инфраструктура и пречиствателни станции    ©  Мария Съботинова

Предстоящата година е ключова за програмния период 2014 - 2020 г., и по-специално за проектите по оперативна програма "Околна среда". През 2019 г. се очаква да стартират големите водни проекти, каза председателят на управителният съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) Илиян Терзиев, цитиран от в. "Строител".

Голяма част от тях се забавяха по две причини. Едната е, че ВиК дружествата трябваше да се обединят в областни асоциации, за да получат достъп до европейски средства, а другата са традиционните обжалвания на търговете в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Сега обаче търговете за водно строителство ще са новата надежда на големите в строителния бранш, които до момента разчитат предимно на пътни проекти като автомагистрала "Струма",

Едва на 12% изпълнена

Досега са сключени 99 договора за 1.37 млрд. лв. - 40% от общия ресурс на ОПОС. Това съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на Осмата национална конференция "Оперативна програма "Околна среда" и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 г.", организирана от КСБ и Българската асоциация по водите.

По думите на Валерия Калчева, главен директор на Главна дирекция "Оперативна програма "Околна среда" в МОСВ, досега са изплатени 403 млн. лв., или 11.7% от цялата оперативна програма. Според нея от тези пари 219 млн. лв. са изплатени през 2018 г. - два пъти повече от миналата година. Общият ресурс е около 3.4 млрд. лв.

1300 км тръби

В момента обаче във водния сектор се изпълняват едва 13 проекта. Тези проекти са основен приоритет по ОПОС. Според справка в Информационната система за управление и наблюдение на европейските средства (ИСУН) общо бюджетът им е около 2.4 млрд. лв. за целия програмен период. Националното съфинансиране е 361 млн. лв. За сравнение - по приоритетна ос "Въздух" са отделени около 115 млн. лв., а за "Отпадъци" - 563 млн. лв.

Директор на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в регионалното министерство Иванка Виденова обясни, че предстои изграждането и реконструкцията на 800 км водопроводи и 484 км канализация, строителството на две нови пречиствателните станции за отпадни води (ПСОВ) и реконструкциите на още 15 такива съоръжения.

Сред завършените проекти, които Валерия Калчева цитира, са новите ПСОВ на Раднево и Банско, реконструираните ПСОВ на Шумен и Тервел, ВиК мрежата в Долна Митрополия. За миналия програмен период бяха изградени или реконструирани 50 ПСОВ, сочи справка на "Капитал" в сайта на оперативната програма.

София също ще се бори за средства по оперативната програма. "На финала сме на разработването на Регионалното прединвестиционно проучване, което е необходимо, за да кандидатстваме за максималния размер на средства по ОПОС 2014 – 2020, който е 400 млн. лв.", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община.

За селските райони - без вода

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) няма да приема ВиК проекти през 2019 г. Това стана ясно от изказване на Донка Йорданова, експерт в Дирекция "Развитие на селските райони" в Министерството на земеделието, храните и горите.

"По ПРСР беше обявен прием за проекти за изграждане и реконструкция на ВиК съоръжения в малките населени места. Бюджетът беше 85 млн. евро. Подадени бяха повече от 113 проекта за над 200 млн. евро и бюджетът беше увеличен с 42 млн. евро. Към настоящия момент са сключени 49 договора и бенефициентите провеждат процедурите за избор на изпълнители на одобрените проекти", обясни Йорданова, цитирана в. "Строител".