С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
12 23 ное 2018, 11:00, 8010 прочитания

Делото срещу Иванчева и Петрова: издевателство за назидание

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и зам. кметицата Биляна Петрова са обект на показен институционален тормоз

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- Странна симбиоза между спецпрокуратурата и апелативния специализиран съд водят до правораздаване с белези на извънредност

- Натискът по делото ескалира до заплахи срещу адвокат и съдия

Точно седем месеца след показното задържане на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и зам.-кметицата Биляна Петрова на 17 април т. г. спецпрокуратурата и Апелативният специализиран наказателен съд (АпСНС) разиграха спектакъл, който затвърди усещането за институционален сговор срещу двете жени, който няма нищо общо с целите на наказателния процес - разкриване на престъпленията, разобличаване на виновните и тържество на законността. На 16 ноември съдията от Специализирания наказателен съд (СНС) Иво Хинов пусна двете под домашен арест, като постанови те да бъдат незабавно освободени. Прокуратурата светкавично протестира директно пред апелативния съд и три часа по-късно той спря изпълнението на съдебния акт на съдия Хинов с единствения абсурден мотив, че не е чел протокола от заседанието на СНС, защото още не е изготвен.

В неделя сутринта домът и кантората на Ирен Савова - адвокатката на Биляна Петрова, осъмна с нейни некролози (виж карето най-долу), а медиите на Делян Пеевски, където прокуратурата диктува и темите и анатемите, започнаха масирана кампания срещу съдия Иво Хинов.


В понеделник прокуратурата направи ново искане до спецсъда – да наложи на двете подсъдими и забрана за напускане на страната. Адвокатите им иронично коментираха, че това е много адекватна мярка за две жени, които са в ареста от седем месеца, а най-доброто, което ги очаква, е домашен арест, но не се противопоставиха - в името на бързината на процеса.

Мотиви без правен аргумент

"Като прочетох мотивите на апелативния спецсъд, ми стана ясно, че няма нужда да чета крайното им определение. За мен е достатъчно, че в тези мотиви няма нито един правен аргумент." Така столичен съдия коментира акта на апелативния спецсъд, с който се спира пускането на двете под домашен арест. Абсурдът е, че апелативният съд сам признава в мотивите си, че не е разполагал с протокола от заседанието на първата инстанция (СНС), нито с доказателствата, на които тя се е позовала, което е логично предвид необичайното бързане. Въпреки това втората инстанция се произнася и спира акта на СНС, като се мотивира именно с това, че не разполага с протокола и доказателствата. Това обръща цялата логика на съдебния процес.
Адвокат Ирен Савова: Това граничи с абсурда

Това граничи с абсурда – при липса на доказателства не би следвало никой съдия да се произнася. Защото без доказателства съдът е лишен от възможност да прецени дали има основание за уважаване на дадено искане, или напротив – то следва да бъде отхвърлено.

Спирането на изпълнението на първоинстанционното определение е уредено като изключение, т.е. допускането му може да стане само при сериозни аргументи, които обосновават необходимостта от това. АпСНС прочете закона точно обратно – "не знаем за какво става дума, но го ще спрем и ще мислим после...

Но този подход на апелативния съд му спестява - поне засега – необходимостта да се произнесе по аргументите на съдия Хинов за пускането на двете жени в домашен арест. До момента всички съдебни състави, които са разглеждали искания за промяна на мярката, приемат, че няма никакви данни, че двете могат да се укрият. Прокуратурата не е представила и данни, че те могат да извършат ново престъпление. Двете са с чисто съдебно минало, Иванчева беше отстранена от длъжност, а Биляна Петрова – скандално уволнена в съдебно заседание. Очевидно е, че те са слабата, маргинализирана страна и нямат никаква власт да манипулират доказателства или да притискат свидетели. Пък и всички свидетели вече са разпитани. Същевременно съдът прие медицинските експертизи, че в ареста те се намират в много тежки условия и това увеличава тенденцията към необратимо увреждане на здравето им. Иванчева страда от силна депресия, а при Петрова престоят в сумрак е довел до сериозно влошаване на зрението. Това от своя страна им пречи да организират защитата си.Белези на извънредност

По закон протестът на прокуратурата се депозира пред съда, който е постановил определението, той съобщава за него на подсъдимите, а те имат седемдневен срок да направят възраженията си, след това преписката се праща на по-горния съд. В случая протестът е подаден направо пред по-горната инстанция - апелативния спецсъд, заедно с искането за спиране на определението за пускане на двете в домашен арест. Това е причината, поради която апелативният съд не разполага с никакви доказателства, но се произнася, а според юристи цялата процедура носи белезите на неоправдана извънредност.

Съдии коментират, че по принцип искането за спиране на определение за промяна на мярката за неотклонение е много рядко. В спецсъда е имало само един такъв случай до момента, но той си е протекъл по нормалния процесуален ред – протестът на прокуратурата е подаден през първата инстанция СНС, който го е администрирал по правилата, искането е съобщено на подсъдимия, а на втората инстанция са изпратени наведнъж и протоколът, и доказателствата, и възраженията на страните. В случая протестът е подаден направо пред апелативния съд, а заради заобикалянето подсъдимите не са запознати с протеста и съдържащото се в него искане за спиране, нито са поканени да дадат възражения, което е задължително според НПК. Всичко това е белег на извънредност, коментира съдия. "В определението си АпСНС изрично казва, че всъщност първата инстанция е тази, която администрира протеста, затова след произнасянето за спирането, го връщат обратно на СНС, за да свърши тази работа. Но всъщност точно прокуратурата и апелативният съд показаха в този случай, че в съучастие могат да заобиколят първата инстанция", мотивира се той.

Това е само последният засега щрих от седеммесечната епопея на Иванчева и Петрова, която е емблематична за целенасочена координирана кампания за виктимизирането им. "Тяхната гражданска смърт е произнесена още при задържането им, нито здравословно, нито граждански те могат да се върнат в граждански оборот. Те са обречени" - това са думи на адвокат Ирен Савова.

Целенасочена репресия - за назидание, пиар и още нещо

> Столичен наказателен съдия с дълъг стаж споделя: "Не си спомням през последните 30 години да е имало такава показна репресия." Действително, историята на българското правосъдие не познава случай дори емблематични мутри на прехода да са разкарвани с белезници, пранги на краката и ограничителен колан, както Иванчева беше ескортирана до болницата, нито пък често може да се види подсъдим да седи в съдебната зала с белезници в изчакване на съдията. Във вторник Биляна Петрова показа порция макарони, сервирани й в следствения арест в употребявана кофичка от кисело мляко. По свидетелство на експерти, изследвали състоянието им, те обитават килия, която всъщност представлява тоалетна с три легла, просмукана от теч на фекални води от горния етаж и през цялото време тънеща в полумрак. Между леглата и стената има само тесен проход, в който двама души едва се разминават. Двете се обискират "на голо" при всяко влизане и излизане от следствения арест, въпреки неотлъчното присъствие на поне трима души съдебна охрана навън.

Същевременно по делата за мерките на двете жени съдилищата категорично отказват да се занимават с условията в ареста на ул. "Майор Векилски" и препращат към административния съд. Там пък отказват да образуват дело, с мотива, че по закон с внасянето на обвинителния акт в съда двете вече трябва да бъдат преместени в женския затвор в Сливен. Спецсъдът обаче разреши те, по изключение, да останат в София, защото иначе трябва непрекъснато да пътуват до Сливен и обратно за съдебните заседания и няма да им остане време да организират защитата си, коментира адвокат Радост Ганчева, също защитник на Петрова.

Очевидно всичко това е целенасочено издевателство. Въпросът е защо? Отговорът, разбира се, е комплексен. Кампанията срещу Иванчева и Петрова е назидание за всички, които непоканени се опитват да влязат в системата и да се състезават с утвърдените играчи и техните лобита. Двете жени нямат зад гърба си нито партия, нито друг тип организирана група около властта. И логично се превърнаха в мишена за мощна публична кампания при старта на новата антикорупионна комисия на Пламен Георгиев. С нея започна и триумфалният пакет от знакови акции под патронажа на зам. главния прокурор Иван Гешев, които всички тълкуват като заявка за по-висока позиция. Но тук се появи една неочаквана спънка.

"По настоящото дело е налице една особеност"

Още от задържането си Иванчева и Петрова започнаха активно да се защитават и да търсят комуникация с медиите и обществото. Подобно нещо в шумните процеси с прононсирани бандити не се е случвало – всички те са медийни герои, докато седнат на банката в съда.

"По настоящото дело е налице особеност, а именно двете подсъдими, независимо че са защитавани от висококвалифицирани адвокати, като имат по няколко защитници, са предприели и те самите активна защитна позиция. Те се запознават в подробности с всички материали по делото, коментират съдебните протоколи и правят множество искания." Това се казва в мотивите на съдия Иво Хинов от миналата седмица. Нещо повече – "тяхната защита е адекватна и изключително полезна за тяхното правно положение", но при условията в ареста те съществено са затруднени да четат материалите по делото, да контактуват с адвокатите си, да подготвят защитните си позиции и т. н., казва съдията. И постановява излизането им под домашен арест, за да си подготвят защитата.

Това може би дава и едно друго обяснение за тормоза върху Иванчева и Петрова. По условие в съдебната фаза обвинението и защитата се състезават като равнопоставени страни. Делото срещу кметицата и зам.-кметицата на "Младост" показва как в условията на българското спецправосъдие, при специфичната симбиоза между съда и прокуратурата, с мерките за неотклонение може да се оказва почти безкраен тормоз върху подсъдимите, което да сломи защитата им. Този въпрос не стига до касация и остава в затворения свят на спецправосъдието. Поне докато не стигне до съда в Страсбург.
Некролозите като форма на граждански протест

В неделя сутринта домът и кантората на адвокат Савова осъмнаха облепени с некролози, с които се обявява, че тя е починала от черна магия.

Кантората на адвокат Савова е ангажирана с немалко интересни дела, тя е защитник на държавата по делата за царските имоти например. Но методът да се тероризират опоненти с некролози е познат от други случаи с прокурорски привкус. Приживе покойният вече прокурор Ситнилски, член на ВСС, беше посрещнат от некролози, разлепени по сградата на ВСС през юли 2013 г. По една случайност тогава той се оказа опонент на статуквото, оглавявано от главния прокурор Цацаров и члена на съвета Ясен Тодоров, и бе отстранен след скалъпена дисциплинарна процедура. Няколко месеца по-късно – през октомври 2013 г., самият Ситнилски обяви, че Софийската районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство заради разлепените некролози с феноменален аргумент – в случая не ставало въпрос за хулиганство, а за форма на протест.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Реформа в прокуратурата? Може и без промени в Конституцията Реформа в прокуратурата? Може и без промени в Конституцията

Частно обвинение и съдебен контрол ще решат голяма част от проблемите

13 дек 2019, 444 прочитания

Накъде след Венеция 1 Накъде след Венеция

Управляващите, президентът и БСП имат различни идеи за реформата на прокуратурата

13 дек 2019, 460 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Топ обявите за работа на Karieri.bg

Преглед на актуалните предложения за работа в областта на маркетинга, финансите, IT сектора, търговията, човешките ресурси

Още от Капитал
Бъдещият софийски жк "Галакси"

Срещу необявена цена "Галакси инвестмънт груп" стана собственик на най-големия парцел за строителство в рамките на София

Uber вече не е готин

Лондон удари силно Uber и вече има нови, по-евтини приложения за споделени пътувания

Да пазиш традицията "Под Балкана"

Животновъдната ферма на семейство Кулови край Карлово е затворила целия цикъл на производство

Румънското управленско дуо: От едната страна на барикадата

Новият премиер Лудовик Орбан и преизбраният президент Клаус Йоханис обещават про-ЕС ера и реформи в Румъния

Кино: "Славни времена"

Романс по френски с пътуване в човешкото време

Яра Бубнова: Връзката между изкуството и обществото е скъсана

Директорът на "Национална галерия" за проблемите пред институцията и възможните решения

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10