Усещането за управленска криза остава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Усещането за управленска криза остава

И двете опции пред Борисов - да склони за правителство на малцинството или да продължи да управлява в този формат, са еднакво проблемни за него

Усещането за управленска криза остава

Нуждата от договаряне на "стабилността" ще нараства заедно с ерозията в обществената подкрепа

Велина Господинова
19063 прочитания

И двете опции пред Борисов - да склони за правителство на малцинството или да продължи да управлява в този формат, са еднакво проблемни за него

© Надежда Чипева


"Властта се търкаля по жълтите павета, но явно всеки го е страх да я вземе." Тази констатация направи депутатът от ДПС Рамадан Аталай в началото на скандала около обидните реплики на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов към майките на деца с увреждания преди по-малко от месец. Тогава от ДПС и БСП поискаха оставката му и заедно се опитаха да бойкотират работата на парламента, като не се регистрираха в началото на заседанията с цел да ги провалят, докато оттеглянето му не стане факт.

От сряда Симеонов вече не е в изпълнителната власт, но усещането за криза в редиците на управляващите продължава. То дори се засили покрай избора на началника на кабинета му Мариана Николова за негов наследник.

Напрежението продължава

По време на гласуването на кандидатурата й в сряда премиерът не дойде в парламента. Нямаше ги и министрите, като се изключи другият вицепремиер без портфейл - Томислав Дончев. Кандидатурата на Николова беше представена от третия вицепремиер и коалиционен партньор на Симеонов в "Обединените патриоти" Красимир Каракачанов. Той единствен от правителството защитаваше управляващите по време на дебата за рокадата. От ГЕРБ твърдят, че Борисов е имал резерви към номинацията, но не е имал начин да окаже натиск върху Симеонов да предложи друг човек за поста. И това, че се затруднява да контролира "конструкцията" на властта си, е предупредителен сигнал. Ако Борисов беше предприел по-силов ход, можеше да взриви "Обединените патриоти" отвътре, защото Симеонов трудно щеше да преглътне подобна намеса.

След напрегнатите преговори във вторник самият Симеонов планираше в сряда сутринта да представи публично кандидатурата на Николова в Министерския съвет. От ГЕРБ обаче осуетиха намерението му, като предложиха гласуването на рокадата да бъде първа точка от дневния ред на парламента. Симеонов беше в Народното събрание, но не влезе в пленарната зала, нито взе отношение по избора на Николова.

Третият партньор от малката коалиция - Волен Сидеров, пък само се регистрира в началото на заседанието и след това напусна сградата на парламента в знак на несъгласие с нейния избор. Той не подписа и номинацията й, както изисква коалиционното споразумение на управляващите. Депутатите от "Атака" също бойкотираха гласуването и техните гласове компенсираха народните представители от "Воля" на Веселин Марешки. Иначе Николова щеше да бъде избрана на поста с обидно ниска подкрепа.

Офертата на ДПС

Оставката на Симеонов не успокои и ДПС, които иначе по най-спорните решения на парламента се държат като "скрития" коалиционен партньор на ГЕРБ, осигурявайки достатъчно подкрепа в пленарната зала. А чрез квотата на "Атака" в правителството икономическото лоби на движението има и пряк излаз във властта. Кризата около Симеонов обаче и уличните протести дадоха повод ДПС отново да постави условие на Борисов за "демонтаж на националистите от властта" или предсрочен вот. За пореден път в сряда зам.-председателят на парламентарната група на движението Йордан Цонев отправи оферта за правителство на малцинството на ГЕРБ. "ДПС има от първия ден едно искане. И това искане е националистите да не бъдат във властта", заяви той от парламентарната трибуна и дори заплаши многозначително ГЕРБ, че "може да очаква от ДПС още от същото, но в по-големи дози". "Ние ще продължим да се борим срещу този модел на управление и срещу този формат на управление с всички демократични, политически и парламентарни средства", каза Цонев.

В ролята на заложник

В цялата ситуация Борисов изглежда като заложник - на непредвидимите последици от конфликтите в "Обединените патриоти" и на натиска на ДПС за промяна на управленската формула. И двете опции - да склони за правителство на малцинството или да продължи да управлява в този формат, стават еднакво проблемни за него. В първия случай означава да се постави официално в тотална зависимост от ДПС, което ще му коства рейтинг и избиратели. Затова премиерът изключва такъв вариант и твърди, че промяна на сегашната управленска конфигурация може да има само след парламентарни избори.

Продължавайки с "Обединените патриоти", които вече публично се държат като орел, рак и щука, усещането за управленска криза най-вероятно ще се задълбочи. С връщането на Симеонов в парламента ситуацията може да стане взривоопасна предвид отношенията му със Сидеров. Особено в конфигурация, в която лидерът на "Атака" е председател на парламентарната група, а Симеонов - редови член. Поведението на Сидеров, който очевидно работи за разбиването на по-малкия коалиционен партньор - през седмицата той поиска и оставката на Каракачанов, на практика обслужва желанието на ДПС по един или друг начин да се стигне до правителство на малцинството на ГЕРБ. Депутати от "Обединените патриоти" отбелязват, че агресивните му изявления са се засилили след проваления опит за законодателни промени, с които трябваше да се даде амнистия за неизпълнение на приватизационни договори. Поправката, наречена "Домусчиев" заради над 50 млн. лв. неустойки по договора за "Български морски флот", щеше да обслужи и собствениците на "Бояна филм", което има задължение да не продава земята на киноцентъра в едноименния престижен квартал в срок от 20 години. Към онзи момент вървяха и преговорите с депутата от ДПС Делян Пеевски дружеството да стане негов партньор във вестникарския му бизнес, но до сделка така и не се стигна.

Като вицепремиер Симеонов публично се обяви срещу тези промените в Закона за приватизацията, а малко след това Сидеров започна кампанията си с остри нападки срещу него. Евентуалното отстраняване на лидера на "Атака" от коалицията няма да направи ситуацията по-добра, защото мнозинството ще трябва да разчита на депутатите на Марешки, който пък остро атакува Красимир Каракачанов. Освен това Марешки има образувани досъдебни производства от прокуратурата и това поставя лоялността му към ГЕРБ под въпрос.

Разбира се, пред Борисов винаги стои вариантът да се договаря по всички въпроси аd hoc, но това ерозира подкрепата за управлението му. И вече се вижда в социологически проучвания. Данните на агенциите "Маркет линкс" и "Тренд" в последните две седмици показаха почти изравнена подкрепа за ГЕРБ и БСП, с разлика в рамките на 1%-2%. Срив се наблюдава и при "Обединените патриоти", които допират бариерата от 4% и вече са след ДПС. Ако тенденциите се запазят, при следващите избори може да се стигне до най-желаната от ДПС ситуация - три партии в парламента или такава конфигурация, която ще направи от движението "незаобиколим фактор", при сформирането на властта и вляво, и вдясно.

Коя е Марияна Николова

Поемайки вицепремиерския пост на Валери Симеонов, досегашната началничка на кабинета му Марияна Николова ще отговаря за икономическата и демографската политика. Родена е Ботевград, където завършва средното си образование, а след това - публична администрация и административни практики в СУ "Свети Климент Охридски". Магистър е по право на ЕС и стопанско управление, има и различни обучения и специализации в чужбина - в Европейския институт по публична администрация в Холандия; в Европейската академия за данъци, икономика и право в Германия, Института за публичен мениджмънт във Финландия и др.

Била е адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в "Топлофикация София". Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет "Борисов", когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.

Марияна Николова е била и в управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в Националната електрическа компания (НЕК).

От май 2017 г. е началник на кабинета на Валери Симеонов в качеството му на вицепремиер, чийто пост сега тя ще заеме. Преподавател е и в Института по публична администрация към Министерския съвет.

При гласуването на кандидатурата й в пленарната зала в сряда към нея нямаше нито един въпрос от страна на народен представител.

"Властта се търкаля по жълтите павета, но явно всеки го е страх да я вземе." Тази констатация направи депутатът от ДПС Рамадан Аталай в началото на скандала около обидните реплики на вече бившия вицепремиер Валери Симеонов към майките на деца с увреждания преди по-малко от месец. Тогава от ДПС и БСП поискаха оставката му и заедно се опитаха да бойкотират работата на парламента, като не се регистрираха в началото на заседанията с цел да ги провалят, докато оттеглянето му не стане факт.

От сряда Симеонов вече не е в изпълнителната власт, но усещането за криза в редиците на управляващите продължава. То дори се засили покрай избора на началника на кабинета му Мариана Николова за негов наследник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.