Седмични новини за енергетика

Reuters

Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Ивайло Станчев
5635 прочитания

Reuters

© Reuters


Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Новата газова тръба за 2.8 млрд. лв.

Повече от 200 млн. лв. на година печели България от транзита на руски природен газ към Турция, Гърция и Македония. Макар договорът с "Газпром" да е до 2030 г. и да гарантира плащания дори и при спиране на доставките, след 1 януари 2020 г. тези доходи ще намалеят поне пет пъти - до не повече от 40 млн. лв. годишно. Причината е, че Турция ще започне да получава природен газ директно от Русия по изграждащия се сега "Турски поток".

Българските власти обаче нямат намерение да съдят "Газпром" за пропуснатите ползи. Вместо това "Булгартрансгаз" - операторът на транзитната газопреносна мрежа, планира да похарчи близо 3 млрд. лв. за изграждането на изцяло ново преносно трасе към сръбската граница, което да поеме транспорта на газ от Турция към Централна Европа. Според руското издание "Комерсант" това е ясен сигнал, че вече е взето решение от страна на "Газпром" за насочване на втората тръба от "Турски поток" към България. Официално потвърждение дали такова решение е взето обаче, няма нито от "Газпром", нито от българска страна.

Дори да бъде успешна, при финансовите условията, които държавното газово дружество залага, подобна инвестиция би лишила страната от постъпленията от транзитни такси в следващите 15 години, тъй като те ще отиват за изплащане на новото трасе. Но според правителството противното означава България да загуби стратегическата си роля на газовата карта на Европа.

АЕЦ "Белене" изглежда приключи преди да започне

Даденото от Брюксел преди повече от 10 години одобрение за изграждането на втора атомна централа край Белене е невалидно към днешна дата. Това обяви евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов, като се позовава на получен отговор от еврокомисаря по климата и енергетиката Ариас Канете. От името на Европейската комисията Канете казва, че възобновеният проект за АЕЦ "Белене" трябва да се смята за изцяло нов проект за ядрена централа и съответно е необходимо да измине отначало пълната процедура по одобряване. Според Малинов, казано по-ясно, това означава, че всичко започва отначало.

"Всеки потенциален инвеститор в този обект трябва да е наясно, че АЕЦ "Белене" тепърва ще бъде одобряван от ЕК и то по-много по строгите правила след аварията във "Фукушима, което означава, че няма да мине теста", смята евродепутатът. Така че още преди да е обявен конкурсът за избор на стратегически инвеститор, намерението на българските власти за изграждане на ядрената централа може да се окаже обречено.

Изненадващ избор за нов директор на АЕЦ "Козлодуй"

С решение на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг е извършена промяна в ръководството АЕЦ "Козлодуй". На мястото на Иван Андреев като нов изпълнителен директор е назначен Наско Михов. Според официалното съобщение от БЕХ решението за освобождаването на поста е поискано лично от Андреев поради здравословни причини. По информация на "Капитал" обаче рокадата е станала по настояване на енергийния министър Теменужка Петкова.

Доста съмнителна е и професионалната квалификация на Михов. В разпространената от БЕХ информация се казва, че Наско Михов е заемал ръководни длъжности в енергетиката. Има 16-годишен опит в "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и 2-годишен стаж в държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". На практика обаче той не е бил във висшето ръководство на нито една от държавните енергийни компании. В АЕЦ-а е работил преди 2001 г. като директор на отдел, а дългогодишни служители в централата казаха пред "Капитал", че Михов често е напускал и след това се е връщал на различни длъжности. За ДП РАО пък дори няма информация каква точно длъжност е заемал.

Късата скамейка на брокерите на ток

Доходоносният доскоро бизнес на търговията с електрическа енергия става все по-непривлекателно занимание. Поне така твърдят фирмите в бранша. Промяната съвпадна с разрастването на свободния пазар и активизирането на борсовата търговия, които замениха тайните търгове за ток на държавните производители, до които достъп имаха само тесен кръг от търговци. Но и сега има проблем: за търговията с ток вече са нужни огромни финансови ресурси, а възвръщаемостта, ако въобще бъде постигната, е много ниска - около 4% на година. В същото време рискът е голям, тъй като движението на борсовите цените на тока напоследък е само в посока нагоре и това изцежда оборотния капитал на посредниците. Засегнати са дори най-големите.

Сигнал за предстоящите трусове в сектора бе фалитът на "Фючър енерджи" през декември миналата година. Това бе един от големите търговци и кандидат-купувач на бизнеса на CEZ в България, който обаче не успя да издържи на липсата на достатъчно предлагане на електроенергия и повишаването на борсовите й цени. Много от другите търговци също завършиха със загуби 2017 г., а надеждите им за възстановяване през 2018-а се изпариха с въвеждането на допълнителни финансови тежести и задължението сделките да се сключват единствено на платформите на енергийната борса.

Корейският интерес към АЕЦ "Белене" изглежда силно надценен

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова увеличи потенциалните инвеститори в АЕЦ "Белене" с още един - "Корейската хидро-атомна енергийна корпорация" (KHNP). По време на южнокорейско-български енергиен форум в София тя обяви, че корейците са сред заявилите интерес към проекта и се надява да се включат в бъдещата процедура за избор на стратегически инвеститор за ядрената централа.

На самата среща обаче представител на KHNP нямаше. Според програмата й в нея са участвали ръководители от Korea South-East Power Co. - друго дъщерно дружество на държавната Корейска електроенергийна корпорация. То обаче не е фокусирано в атомната енергетика, а във възобновяемата такава.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  1."БАН определи проекта "Белене" като ЖИЗНЕСПОСОБЕН".
  "При инвестиционен разход 1О.5 млрд евро, съотношение на привлечения към собствения капитал 7о:3О и лихва до 4.5% проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен, съобщи, цитиран от БТА проф. Александър Тасев, ръководител на екипа.
  "Участието на държавата подобрява значително жизнеспособността на проекта, е мнението на проф. Тасев. Според него е добре производителят на оборудването да бъде и строител на централата". (16.6.2о18).
  2. Румен Овчаров заяви в предаването "Лице в Лице", че Премиерът Бойко Борисов го потърсил, като бивш енергиен министър, по темата АЕЦ "Белене". Според г-н Овчаров, АБЦ "Белене" е необходим проект, но не трябва да се допуска корупционно раздуване на проекта.(5.6.2О18).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход