Вечерни новини: Светът реагира на конфликта Украйна-Русия, премиерът закрива агенцията за българите в чужбина

Reuters

Вечерни новини: Светът реагира на конфликта Украйна-Русия, премиерът закрива агенцията за българите в чужбина

И още: ВСС избира нов председател на Софийския градски съд; Дребните провинения няма да оскъпят "Гражданска", утре е окончателното гласуване на здравния и социалния бюджет

17588 прочитания

Reuters

© Reuters


Извън напрежението между Русия и Украйна заради Керченския проток понеделник не беше богат откъм събития. Денят предложи само допълнителни щрихи към вече познати случаи, които привличат обществения интерес.

От стенограмата на последното заседание на правителството се разбира, че премиерът Бойко Борисов е възложил да се намери подходящ начин да се закрие агенцията за българите в чужбина.

Комисията за финансов надзор опитва да успокои тревогите около цената на застраховката "Гражданска отговорност", като внесе допълнителни разяснения за системата "бонус-малус", която предстои да се въведе.

Опит за разведряване между Русия и Украйна ще бъде направен тази вечер и на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което се свиква по спешност и поради желанието и на двете държави. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова Русия да се въздържа от провокации и да върне пленените кораби и украинци. Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин определи задържаните като "военнопленници". От българска страна до края на работния ден реакция нямаше.

НАЙ-ВАЖНОТО

Високо напрежение между Русия и Украйна заради морски спор

Напрежението между Русия и Украйна се покачи, след като кораби на руския военноморски флот задържаха в неделя три украински плавателни съда в Керченския проток, а пограничната служба на Федералната служба за сигурност на Русия обвини Украйна, че нарушава морската ѝ граница. Киев, който отрича обвиненията, постави въоръжените сили на страната в пълна бойна готовност, президентът Петро Порошенко издаде указ за въвеждане на военно положение, който трябва да бъде одобрен или отхвърлен от Върховната Рада. В понеделник вечерта се очаква Съветът за сигурност на ООН да обсъди проблема между двете страни.

ЕС и НАТО призоваха двете страни за сдържаност и намаляване на напрежението. Протокът все пак беше отворен тази сутрин за плаване. Напрежението между Москва и Киев нарасна в седмицата, в която президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Ердоган, отбелязаха края на строителството на подводната част от първата тръба на газопровода "Турски поток". Това е един от проектите заедно със "Северен поток 2", който, след като бъде завършен, ще намали влиянието на Украйна при транзитирането на руски природен газ.

Кабинетът работи по закриването на агенцията за българите в чужбина

Премиерът е възложил на министри да предложат най-подходящия начин, за да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Последният й председател Петър Харалампиев е в ареста заради съмнения за корупция. Разследван е и главният секретар Красимир Томов, в чийто сейф бяха открити близо половин милион лева. Задържани са и още двама души. Основната функция на агенцията е да потвърждава издадените документи за български произход на кандидатстващите за български паспорти чужди граждани. Останалите институции, от които зависят следващите етапи в процедурата, са Министерството на правосъдието, МВР и президентството. Бойко Борисов съобщава по време на последното заседание на правителството, че връзките с българите зад граница по въпросите за образованието и културата ще се поемат от Министерството на външните работи.

Разследвания, включително и международни, от 2013 г. насам стигаха по различни сигнали и пътища до съмнения за корупция в ДАБЧ. До арести се стигна едва през есента на 2018 г., което е и косвен удар към партньора на ГЕРБ в правителството - ВМРО, тъй като от години организацията на Красимир Каракачанов има силно влияние върху работата на агенцията. От ВМРО обаче бързо и категорично се разграничиха от Харалампиев.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Сблъсъци на границата на Мексико и САЩ

Американските власти затвориха за кратко най-оживения граничен пункт в страната и използваха сълзотворен газ, за да отблъснат около 500 мигранти от Централна Америка, които опитаха вчера нелегално и силово да си пробият път към САЩ през граничния пункт Сан Исидро в Тихуана, Мексико. Няколко часа пунктът остана затворен, след което трафикът бе възстановен. Мексико заяви, че ще депортира незабавно участвалите в акцията.

Напрежението на границата се увеличи в последните дни с пристигането на хиляди мигранти от Централна Америка. Близо 7400 са се струпали в района на границата при Тихуана и Мехикали, въпреки това мексиканските власти засега отказват да пратят военни.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Швейцарците решиха, че международното право е с предимство пред местното законодателство

С референдум, проведен в неделя, гражданите на Швейцария решиха, че международното право и договори ще продължат да имат предимство пред вътрешното им законодателство. Според BBC предварителните резултати сочат, че 67% от гласувалите са били против това да се промени, а 33% - за. Предложението идваше от дясната Швейцарска народна партия, според която то щеше да подсили автономията и националната идентичност на страната. То засягаше отношенията на Швейцария с ЕС и НАТО, като щеше да наложи преподписване на текстове за правата на децата, на човека, за търговията и др.

Отхвърлено е и предложението фермерите да получават субсидия за крави, на които не са премахнати рогата, но с много по-малка разлика - 54% срещу 46% - за. Инициативата идваше от от фермер, който твърдеше, че премахването им е неестествено и болезнено. Деветдесет процента от кравите, отглеждани в Швейцария, са без рога с цел повече животни да могат да се отглеждат на по-малко пространство.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Народните представители гласуват бюджета на НЗОК и ДОО на второ четене

Парламентът ще заседава извънредно във вторник, за да приеме на второ четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. В комисията по бюджет най-разпалените дискусии бяха по промените, които се правят в здравните закони през преходните и заключителни разпоредби на бюджета на касата. Те предвиждат мегакомисия за медицински надзор, която ще прелицензира болници. Националният съвет по цените на лекарствата ще изготвя фармако-терапевтични ръководства за изписване на медикаменти, които няма да бъдат консултирани с лекарите, а до шест месеца ще бъде изработен единен финансов стандарт за всички болници. С бюджета на ДОО пък се увеличава максималният осигурителен праг на 3000 лв., както и минималният на земеделските производители - от 350 на 400 лв.

Очаква се бурно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

Във вторник колегията трябва да избере председател на Софийския градски съд (СГС), който стои без титулярен ръководител повече от година. Предишният председател Калоян Топалов подаде оставка на 14 септември м. г. след масирана кампания срещу него. Първият опит за избор на нов председател през март се провали. СГС е един от най-важните съдилища в държавата, първа инстанция за търговски спорове между фирми, базирани в София, пред него се регистрират политически партии и др.

В дневния ред на Съдийската колегия е предвидено и "предложение от членове на Висшия съдебен съвет, съдържащо въпроси към Председателя на Върховния касационен съд" Лозан Панов. Очаква се тогава да започне атака срещу Панов заради изказването му преди десет дни пред международна конференция, в което той каза, че съдебната ни система е затънала в дълбоки зависимости и даде примери.

Приключва търгът за марката на "Стандарт"

Търгът за марката "Стандарт Медиа" приключва утре в 11 ч. Той се провежда чрез тайно наддаване, обявен е от Националната агенция за приходите. Началната дата за огледите беше 19 ноември, а крайната - 23 ноември. Първоначалната цена е 196 516.5 лв. Справка в Патентното ведомство показва, че марката "Стандарт Медиа" е регистрирана през август 2012 г., а срокът, до който е валидна, е април 2021 г. Тя е регистрирана от "Стандарт нюз", акционерното дружество, което доскоро издаваше всекидневника "Стандарт". Най-вероятната причина за продажбата на марката са публични задължения - за данъци или осигуровки.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"Дипломатически шедьовър" - така германският канцлер Ангела Меркел определи сделката между ЕС и Великобритания за Brexit в неделя пред журналисти в Брюксел. Тя каза още, че денят на одобрението й от ЕС е "исторически, който събужда двупосочни чувства .. тъжно е, че Обединеното кралство напуска ЕС след 45 години, но също така трябва да уважаваме вота на британците". Ангел Меркел коментира, че преговорите са били тежки, но отчитат интересите и на двете страни.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба на А1 от 803 хил лева заради прекратения през март договор с веригата за мобилни телефони Handy. Според антимонополния орган А1 е злоупотребила с по-силната си позиция спрямо Handy при предоговарянето на споразумението между тях, а след това и при едностранното му прекъсване. Веригата имаше договор с телекома да продава мобилни устройства и абонаментни планове.

Глобите за неправилно паркиране, карането в бус лентата, за шофиране без фарове и други дребни провинения на шофьорите няма да се отразяват на стойността на застраховката "Гражданска отговорност" при системата "бонус-малус". Тя ще поскъпва за нарушения, които най-често са причина за катастрофи според статистиката. Общественото обсъждане на наредбата, приета от Комисията за финансов надзор, продължава още две седмици.

Държавата да финансира вероизповеданията с по 10 лв. за всеки, декларирал принадлежност, ако общо последователите на съответната деноминация са поне 1% от българските граждани. Това предлага депутатът от БСП Николай Тишев в Закона за вероизповеданията, като предвижда ограничения - горна граница за всяко отделно финансиране - 15 млн. лв. Ако текстът се приеме, православната църква ще получи максимума, а Главното мюфтийство - около 5.8 млн. лв. Държавата ще отпуска средства и за останалите вероизповедания, но на друг принцип.

Управителният съвет на японската група Mitsubishi Motors обяви, че е отстранил Карлос Гон от председателския пост, който той изгуби и в Nissan заради обвинения във финансови злоупотреби. Покрай скандала президентът на Nissan Хирото Саикава нарече съюзните отношения с "Рено" неравноправни. "Рено" има 43.4% от японската корпорация, а тя държи само 15% от акциите на френския си партньор и няма право на глас при определянето на неговата политика.

IN MEMORIAM

Режисьорът на "Последния император" Бернардо Бертолучи почина

Италианският режисьор Бернардо Бертолучи почина на 77 години след борба с рака. Първата му номинация за "Оскар" за най-добър режисьор е за "Последно танго в Париж" (1972 г), в който участват Марлон Брандо и Мария Шнайдер. След този успех започва да работи с все повече световно известни актьори. Триумфът му е "Последният император" (1987 г.), за който получава девет награди "Оскар", сред които за най-добър филм и най-добър режисьор. Екипът получава уникалната възможност да снима във вътрешността на Забранения град в Пекин. Сред другите му известни филми са "Последно танго в Париж", "Малкият Буда", "Открадната красота", "Мечтатели", "Конформистът", "Двадесети век" и "Аз и ти".

Извън напрежението между Русия и Украйна заради Керченския проток понеделник не беше богат откъм събития. Денят предложи само допълнителни щрихи към вече познати случаи, които привличат обществения интерес.

От стенограмата на последното заседание на правителството се разбира, че премиерът Бойко Борисов е възложил да се намери подходящ начин да се закрие агенцията за българите в чужбина.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  "Премиерът е възложил на министри да предложат най-подходящия начин, за да бъде закрита Държавната агенция за българите в чужбина"

  Борисов помни думите на Джугашвили "Има човек — има проблем, няма човек — няма проблем." Най-лесно е да закрие ДАБЧ; проблеми от рода на назначаване на качествени служители, борба с корупцията - да му се махат от главата.
  За да се съхрани "конструкцията".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход