Вечерни новини: Нов председател на Софийския градски съд, парламентът одобри здравния бюджет за 2019
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Вечерни новини: Нов председател на Софийския градски съд, парламентът одобри здравния бюджет за 2019

Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд

Вечерни новини: Нов председател на Софийския градски съд, парламентът одобри здравния бюджет за 2019

И още: Украйна във военно положение заради Керченския проток; Президентът даде на КС промяната в митниците и данъка за имоти в курорти

4777 прочитания

Алексей Трифонов е новият председател на Софийския градски съд

© Цветелина Белутова


Вторникът бе важен ден за съдебната система, в който се проведе избор за нов председател на едно от най-важните съдилища в страната - Софийски градски съд (СГС). Членовете на съвета предпочетоха за поста съдията от Апелативния съд Алексей Трифонов, въпреки че другия претендент - съдията от СГС Евгени Георгиев, се ползваше с подкрепата на магистратите в същия съд.

Напрегнат бе денят и в парламента, където на извънредно заседание депутатите гласуваха окончателно бюджета на здравната каса за 2019, с който се прокарват и промени в здравната система - някои от които спорни. Сред тях е например създаването на мегакомисия за медицински надзор, която ще прелицензира болници.

Остава напрегната ситуацията около конфликта между Украйна и Русия заради инцидента в Керченския проток, при който кораби на руския военноморски флот задържаха три украински плавателни съда. Военното положение в пограничните региони на Украйна бе одобрено снощи от парламента и ще е факт от утре, а българското външно министерство съветва българите да ограничат пътуванията си до Украйна. Темата бе централна и в разговорите на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев с полския президент Анджей Дуда, като и тримата призоваха Москва да освободи украинските кораби и екипажите им и да работи за сваляне на напрежението чрез диалог.

НАЙ-ВАЖНОТО

ВСС избра Алексей Трифонов за председател на СГС. Той е бил два пъти член за ЦИК от ДПС

Наказателният съдия от Софийския апелативен съд Алексей Трифонов бе избран за председател на важния Софийски градски съд (СГС), който през последните години стана пословичен с проблемното си управление заради опитите на политиците да го овладеят. При гласуването в Съдийската колегия на ВСС Трифонов получи 9 гласа срещу 4 за другия кандидат Евгени Георгиев. Георгиев се кандидатира за втори път в този избор и двата пъти получи силна подкрепа от колегите си в СГС, които гласуваха за него с голямо мнозинство на общо събрание на съда.

За пореден път при избора на председател на знаков софийски съд Висшият съдебен съвет пренебрегна изцяло вота на съдиите от този съд и заложи на кандидата, който не е подкрепен от тях. При избора останаха съмнения за политическа обвързаност на Трифонов, който е бил два пъти член на ЦИК като номинация на ДПС. През 2017 г. влезе за два месеца и като зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. По време на днешното изслушване останаха и съмнения за конфликт на интереси на един от членовете на ВСС, който по признание на самия Трифонов го е приканил да помисли дали да не участва в избора за председател на СГС. Това е едно от най-важните съдилища в държавата, първа инстанция за търговски спорове между фирми в София, т.е. почти всички големи и важни бизнес дела, пред него се регистрират политически партии и др.

Депутатите приеха окончателно бюджета на здравната каса за догодина

Парламентът прие окончателно бюджета на здравната каса с гласовете на управляващите. Той предвижда през следващата година 4.35 млрд. лв., или с 490 млн. повече в сравнение с тази година, да бъдат платени за медицински услуги. Приходите от здравни вноски ще са 2.8 млрд. лв., като в сравнение с очакваното изпълнение през 2018 г. се залагат с 220 млн. лв. повече. Този ръст изглежда напълно постижим заради увеличението на минималната заплата и максималните осигурителни прагове, които водят и до по-високи здравни вноски.

През бюджета на касата в преходните разпоредби управляващите опитаха да прокарат съществени промени в болничния и лекарствения бизнес, но след критики оттеглиха повечето от предложенията си, а други смекчиха. По план във вторник вечерта, в сряда и четвъртък ще бъдат гласувани първо социалният и после държавният бюджет.

СНИМКА НА ДЕНЯ

След успешно кацане космическият апарат InSight прати първата си снимка от Марс

Източник: Reuters

След близо седем месеца космическият апарат InSight на НАСА кацна на повърхността на Марс след рисковано прекосяване на атмосферата на Червената планета. Няколко минути след кацането сондата изпрати и първата си снимка от повърхността на Марс с мъглив образ заради облака прах от кацането, но на която се вижда хоризонтът на планетата. НАСА не е спускала апарат на Марс от роувъра "Кюриосити" насам през 2012 г. InSight трябва да направи важни изследвания на вътрешността на планетата, от които трябва да се разберат вътрешната й температура, размерът и съставът на ядрото й.

Междувременно преди приземяването на InSight в предаване на HBO бе излъчено интервю с технологичния предприемач Илън Мъск. В него той обяви, че обмисля дали да отиде на Марс и вероятността да го направи е "70%", въпреки че рискът да загине е много голям. Все пак, ако кацне успешно, предприемачът смята да "работи непрекъснато", за да изгради база и да създаде подходящи за човека условия.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Таксиметрови шофьори ще протестират утре в София

Столични таксита планират утре протест с искане общината да въведе и минимална тарифа за превоз в София, както и да актуализира максималната. В момента в столицата няма долна граница, а само горна, която е 1.30 лв./км през деня и 1.60 лв./км през нощта.

Искането на шофьорите е странно, тъй като повечето компании извършват превози на цена около 80-90 ст./км дневна тарифа, т.е значително под максимума и няма пречка да завишат цените си сами. Те обаче искат това да направи общината, като в интервюта говорят за 1 лв. минимум на километър. Освен това искат и да им бъде позволено да шофират в бус лентите.

Украйна въвежда военно положение в няколко региона заради напрежението с Русия

От утре в няколко региона на Украйна се въвежда военно положение за 30 дни. Парламентът взе решението снощи по предложение на президента Петро Порошенко заради инцидента в Керченския проток, при който кораби на руския военноморски флот задържаха три украински плавателни съда. Военното положение се въвежда не на цялата територия на страната, а само в тези райони, които непосредствено граничат с Русия, Молдова, вкл. Приднестровието, а също по крайбрежието на Черно и Азовско море, а "именно там, където може да бъде нанесен удар".

Военно положение не е въвеждано дори след анексирането на Крим през март 2014 г. Сега то е факт на фона на един от малкото преки военни инциденти, откакто Русия присъедини Крим към територията си и започна да подкрепя сепаратисти в Източна Украйна. Срещу подобна мярка вече се обявиха трима бивши президенти на страната - първият ѝ, Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко. В открито писмо те предупредиха, че военното положение би било "заплаха за демокрацията".

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Източник: Reuters

"По света CNN има влиятелен глас, който обрисува САЩ несправедливо и невярно. Нещо трябва да се направи, включително възможността САЩ да започне своя собствена Световна мрежа, която да ни показва на света тaкива, каквито сме - ВЕЛИКИ!"

Президентът Доналд Тръмп в Twitter

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Ветото на президента Румен Радев върху пакета с промени в данъчните закони за следващата година не мина, но сега той е сезирал Конституционния съд за два текста в тях. Единият е свързан с една част от измененията в Закона за митниците, с които се дава право за прекратяване без предизвестие по преценка на шефа на митниците на правоотношенията с директорите на дирекции. Другият е за въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в курорти в зависимост от използването на имота.

До края на тази година Столичният общински съвет ще избере квартали и населени места около София, в които да бъдат подменени или да се изградят водопроводи и канализация. Общата инвестиция ще е 500 млн. лв., като общината ще кандидатства за 400 млн. лева по програма "Околна среда", а останалите 100 млн. лева ще са от бюджета й. Проектът беше представен в общинската комисия по инженерна структура днес.

Въпреки значителното повишение на доходите в последните няколко години, повече от половината българи (53%) не са могли да се справят с неочаквани финансови разходи през миналата година, показват данни на Евростат. Този дял е значително над средния за ЕС, който е 34%.

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се колебаят. Това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 хил. души, работещи в над 70 държави.

Вторникът бе важен ден за съдебната система, в който се проведе избор за нов председател на едно от най-важните съдилища в страната - Софийски градски съд (СГС). Членовете на съвета предпочетоха за поста съдията от Апелативния съд Алексей Трифонов, въпреки че другия претендент - съдията от СГС Евгени Георгиев, се ползваше с подкрепата на магистратите в същия съд.

Напрегнат бе денят и в парламента, където на извънредно заседание депутатите гласуваха окончателно бюджета на здравната каса за 2019, с който се прокарват и промени в здравната система - някои от които спорни. Сред тях е например създаването на мегакомисия за медицински надзор, която ще прелицензира болници.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK