Вечерни новини: 200 млн. лв. за старите изтребители, максималният осигурителен праг става 3 хил. лв.

И още: България определи руските действия в Керченския пролив за недопустими; Миньорите излизат на протест в София; Стачки блокираха Гърция

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

След като във вторник премиер и президент призоваха Русия да пусне задържаните украински кораби и екипажите им, днес и Съветът по сигурността към Министерския съвет официално определи действията на Москва в Керченския пролив спрямо Украйна за недопустими и призова за сдържаност в действията на двете страни. "Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право", пише в позицията. България обикновено е много сдържана по въпроси, касаещи Русия, и рядко застава на позиции срещу Москва, затова и бързата и категорична позиция сега е (приятна) изненада.

Това не попречи обаче кабинетът днес да одобри сумата от 200 млн. лв. за поддръжка на старите съветски бойни самолети, която ще си поделят Русия и Беларус. Над 18 млн. лева пък бяха отпуснати по програми, свързани с образованието. На фона на солидния бюджетен излишък решенията за едри харчове на кабинета вероятно ще се множат на оставащите правителствени заседания до края на годината.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се