Вечерни новини: 200 млн. лв. за старите изтребители, максималният осигурителен праг става 3 хил. лв.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 200 млн. лв. за старите изтребители, максималният осигурителен праг става 3 хил. лв.

Вечерни новини: 200 млн. лв. за старите изтребители, максималният осигурителен праг става 3 хил. лв.

И още: България определи руските действия в Керченския пролив за недопустими; Миньорите излизат на протест в София; Стачки блокираха Гърция

4066 прочитания

© Велко Ангелов


След като във вторник премиер и президент призоваха Русия да пусне задържаните украински кораби и екипажите им, днес и Съветът по сигурността към Министерския съвет официално определи действията на Москва в Керченския пролив спрямо Украйна за недопустими и призова за сдържаност в действията на двете страни. "Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право", пише в позицията. България обикновено е много сдържана по въпроси, касаещи Русия, и рядко застава на позиции срещу Москва, затова и бързата и категорична позиция сега е (приятна) изненада.

Това не попречи обаче кабинетът днес да одобри сумата от 200 млн. лв. за поддръжка на старите съветски бойни самолети, която ще си поделят Русия и Беларус. Над 18 млн. лева пък бяха отпуснати по програми, свързани с образованието. На фона на солидния бюджетен излишък решенията за едри харчове на кабинета вероятно ще се множат на оставащите правителствени заседания до края на годината.

В парламента пък продължава маратонът по гласуването на бюджетните закони. Днес депутатите одобриха средствата за общественото осигуряване и започнаха най-тежкия рунд - второто четене на държавния бюджет за догодина. Очакванията са гласуването по него да завърши утре.

Иначе зимата, както и първите случаи на грип вече са тук. За цялата страна са обявени предупреждния за опасно време със сняг или дъжд и силен вятър.

НАЙ-ВАЖНОТО

Кабинетът одобри 200 млн. лв. да отидат за ремонта на старите съветски самолети МиГ-29 и Су-25

Около 196 млн. лв. с ДДС ще плати общо държавата за ремонта на изтребителите МиГ-29 и на щурмовите самолети Су-25, реши кабинетът днес, като одобри финансовата рамка за поддръжката на двата вида стари съветски самолети. "Средствата се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2018 г.", уточняват от правителствената пресслужба, което на практика означава, че става дума за неусвоените пари за нови западни изтребители.

Така, след като не успяха да финализират през тази година сделката за придобиване на нови натовски изтребители, управляващите решиха да налеят поредната колосална сума в ремонта на използваните в момента стари съветски изтребители, като парите очаквано ще отидат в Русия и Беларус. За ремонта на осем машини МиГ срещу 97 млн. лв. вече бе избрана руската AO "РСК МиГ", въпреки че попада в списъка на санкционираните руски оръжейни фирми. Преди седмица пък военният министър Каракачанов одобри подписването на договор с беларуския "558 Авиационен ремонтен завод" за ремонта на Су-25 за сума до 99 млн. лв.

Максималният осигурителен праг става 3 хил. лв., след като бюджетът на общественото осигуряване бе одобрен окончателно

Максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лв. и става 3 хил. лв. от началото на следващата година, а минималната работна заплата се покачва с нови 50 лв. до 560 лв. Промените са разписани в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г., които бяха приети окончателно от парламента. Той предвижда догодина разходите за пенсии на държавата да надхвърлят 10 млрд. лв., като те също ще се увеличат от средата на годината с 5.7%. Така средният размер на пенсията в страната ще достигне 386 лв.

Вдигането на максималния осигурителен праг на практика означава, че хората с високи доходи ще дължат по-големи осигуровки. В момента плащанията за пенсия и здраве са на максимална база 2600 лв. на месец, като над тази сума се дължи само данък общ доход. Промяната засяга и бизнеса, тъй като осигуровките в момента се делят в съотношение 60:40 между работодател и нает. Очаквано работодателските организации изразиха остро несъгласие с идеята при оповестяването й през октомври. Тя бе договорена на среща между кабинета и синдикатите, като на практика гласът на бизнеса беше игнориран.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Масови протести срещу ниските заплати блокираха транспорта в Гърция

Фотограф: Costas Baltas

Транспортът в цяла Гърция - както морският, така и наземният, бе парализиран днес от поредната обща национална стачка в борба срещу безработицата и ниските заплати, организирана от гръцките синдикати, докато проектобюджетът на страната за догодина се обсъжда в парламента. Градският транспорт в Атина и Солун също бе блокиран. В ефективни протестни действия освен транспортните работници са лекари, учители, държавни служители и работещите в общините. Исканията са за по-високи заплати и пенсии, мерки за борба с безработицата, повече средства за здравеопазване и образование, както и подкрепа към фермерите.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Миньорите ще протестират в София

След като днес протестираха в Раднево, утре работниците от "Мини Марица-изток" и ТЕЦ 2, организирани от синдикатите, ще проведат протестно шествие и в София - срещу позицията на България на предстоящата среща за климата в Полша, както и срещу липсата на ясен отговор от правителството какво възнамерява да прави с огромния енергиен комплекс в условията на покачващи се цени на въглеродните квоти и падаща рентабилност.

Енергийният министър Теменужка Петкова опита да увери работниците днес, че "България категорично не подкрепя повишаването на изискванията във връзка с климатичните промени", както и че кабинетът има план за комплекса и съкращения не предстоят. Въпреки това протестът в София ще се случи, а от синдиката заявиха, че ако е необходимо, ще протестират и в Брюксел. Междувременно ЕК представи днес стратегия за Европа, с чиято помощ до 2050 г. тя ще се превърне в първата в света голяма икономика, която е неутрална към климата - т.е. с нулеви вредни емисии.

Годишната конференция "Сделки и инвеститори" ще се състои утре

13-ата годишна конференция на "Капитал" "Сделки и инвеститори" ще се проведе на 29 ноември в "София хотел Балкан". Тя се фокусира върху последните сделки на местния пазар и в региона, а сред темите ще са икономическите и инвестиционни перспективи, кои активи и сектори ще бъдат в радара на инвеститорите през 2019, новите инициативи в сектора за инвестиции с рисков капитал и т.н.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Холандските железници ще плащат обезщетения за депортации на евреи в нацистки лагери

Източник: Associated Press

Холандската национална железопътна компания ще създаде комисия с целта тя да проучи начини да бъдат изплатени индивидуални обезщетения заради ролята на железниците в масовото депортиране на евреи от нацистките окупатори през Втората световна война, предаде "Асошиейтед прес".

В изявление компанията "Холандски железници" посочва, че участието й в депортациите "е тъмна страница в историята на Холандия и компанията".

Над 100 хил. евреи - 70% от холандската еврейска общност - не оцеляват до края на войната. Повечето са превозвани с влакове към транзитни лагери в Холандия, а след това били изпращани към концентрационните.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

България е първа в ЕС по процент на хората - 23.6%, заявили, че са изправени пред проблеми, свързани с престъпления, насилие или вандализъм, показват данни на Евростат за 2017 г. Средно за ЕС те са 11.6%, като най-малко са в Хърватия (3%) и Полша (5.4%). Анализът описва ситуацията, в която респондентите чувстват, че престъпленията, насилието или вандализмът са проблем за семействата им, макар това усещане да не е задължително основано на личен опит.

Министерството на здравеопазването предупреди, че въвеждането на електронната здравна система е поставено пред сериозен риск заради обжалване на поръчките за изграждането й. Системата трябва да проследява лечението на пациента - прегледи, терапии, медикаменти, и въвежда електронни услуги. Срокът за изграждането й е до края на 2019 г., иначе евросредствата ще бъдат загубени.

Няколко хиляди души са евакуирани от 14 търговски центъра в Москва след сигнали за поставени взривни устройства, съобщават ТАСС и "Интерфакс". Полицията проверява сигналите. Вълна от фалшиви сигнали за бомби заля Русия в края на 2017 г., припомня ТАСС. Телефонни терористи тогава атакуваха почти 4000 обекта.

ИМЕНА

Първата жена - главнокомандващ на армия в НАТО

Източник: Associated Press

За пръв път жена стана главнокомандващ словенската армия, тя ще бъде и единствената жена, ръководеща армия на НАТО. Генерал-майор Аленка Ерменч започва службата си през 1991 г., учила е в Кралския колеж за изучаване на отбраната и има магистратура по международни отношения от "Кингс колидж" в Лондон. Словенската армия има около 7500 войници и по-рано тази година словенска военна част се провали на тест на Алианса.

След като във вторник премиер и президент призоваха Русия да пусне задържаните украински кораби и екипажите им, днес и Съветът по сигурността към Министерския съвет официално определи действията на Москва в Керченския пролив спрямо Украйна за недопустими и призова за сдържаност в действията на двете страни. "Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право", пише в позицията. България обикновено е много сдържана по въпроси, касаещи Русия, и рядко застава на позиции срещу Москва, затова и бързата и категорична позиция сега е (приятна) изненада.

Това не попречи обаче кабинетът днес да одобри сумата от 200 млн. лв. за поддръжка на старите съветски бойни самолети, която ще си поделят Русия и Беларус. Над 18 млн. лева пък бяха отпуснати по програми, свързани с образованието. На фона на солидния бюджетен излишък решенията за едри харчове на кабинета вероятно ще се множат на оставащите правителствени заседания до края на годината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK