Йоана Христова: Някои организации насаждат страхове, както при завода за боклук
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Йоана Христова: Някои организации насаждат страхове, както при завода за боклук

Йоана Христова

Йоана Христова: Някои организации насаждат страхове, както при завода за боклук

Заместник-кметът по екология на Столична община пред "Капитал"

Десислава Лещарска
6989 прочитания

Йоана Христова

© Надежда Чипева


Йоана Христова е зам.-кмет по екологичните въпроси на София от началото на 2017 г. Работила е 16 години в Министерството на околната среда и водите като най-високият заеман от нея пост е директор на дирекция "Фонодве на ЕС за околна среда", който се явява и Междинно звено по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). "Контролирала е физическото изпълнение на завода за отпадъци, на всички проекти на Столична община по ОПОС", обяви кметът Йорданка Фандъкова при назначаването на Христова. Зам-кметът посочи тогава, че основните й приоритети са подобряване на качеството на въздуха и реализация на проекта за инсталация за оползотворяване на гориво от отпадъци.

Мислите ли, че Столична община адресира адекватно страховете на гражданите, свързани с инсталацията?

Напоследък никъде в Западна Европа, която от години изгражда този тип инсталации, хората нямат страхове. Когато нещо ви се е случвало доста дълъг период от време, видели сте го как функционира, то ви е на 2 км от Кралския дворец в Копенхаген и съвсем на центъра на Виена, вие нямате притеснения, че това нещо не би работило. Когато едно нещо се прави за пръв път, е нормално да има въпросителни. Да си зелен не са само думи, то изисква сериозни инвестиции. Всички тези държави през последните години са направили този тип инвестиции, вероятно те и затова са по-зелени от нас, вероятно затова имат под 4% депониране, особено в скандинавските държави, където има най-много инсенератори на глава от населението.

Към инсталацията за RDF ще се изгради система за непрекъснат мониторинг, публично достъпна. Инвестицията в тази система е 6.4 млн. евро. Въздухът ще е в реално време в интернет: като замерване на различните контролирани замърсители и на табло пред "Топлофикация". Дори и все още да няма достатъчно доверие в институцията, аз смятам, че тази публичност, която ще се даде, специално на емисиите във въздуха, ще успокои хората, че това нещо наистина работи и работи в режим, който е прозрачен. Ако ние сме в наказателна процедура (за мръсния въздух - бел. ред), никой няма да ни позволи да направим нещо, което би цапало въздуха повече и даде 58% грант за това.

Аз си спомням, че когато се строеше заводът в гара Яна, недоверието беше точно толкова голямо, даже в момента е доста по-ниско. Навремето по същия начин се говореше как заводът ще изтрови софиянци. В момента той работи, там ходят и студенти, и деца от училища и делегации от чужбина. Нищо по различно не виждаме в момента като подход, който някои организации предприемат.

Според мен хората повече вярват, когато видят. Така, както в момента са видели завода в Яна, така както през 2015-2016 граждани са посетили инсталации, тази година също имаха възможност.

Направена ли е оценка за въздействието върху здравето на гражданите?

Има решение по ОВОС, което казва, цитирам по памет: изграждането на инсталацията няма вероятност да окаже значително въздействие върху здравето на хората. Има една цяла глава какъв би бил ефектът от едно такова съоръжение. Вероятно в хода на представянията през 2015 г. това не е било комуникирано достатъчно широко.

Опитахме се да дадем повече публичност и гласност на следния факт: в момента "ТЕЦ София" работи с определени инсталации, които от своя страна работят с газ. Когато имаме нова инсталация от сорта на тази за оползотворяване на RDF, тя ще понесе базовия товар, което означава, че част от сега работещите инсталации на ТЕЦ-а няма да работят на пълния си капаците, което пък снижава техните емисии. Когато имаме новата инсталация с 4-степенна очистка на димните газове, кумулативният ефект от работата на ТЕЦ-а ще изрезултира в по-ниските нива на ФПЧ с 9,6%.

Каква е готовността на "Топлофикация" да обяви избор на изпълнител?

В момента поръчката за избор на изпълнител, както за инженер, така и за EPC контрактора се подготвят и би следвало в началото на следващата година тези поръчки да бъдат обявени.

Кога ще бъде завършена инсталацията?

Инсталацията трябва да бъде завършена пред 2023 г. най-късно.

"Топлофикация" е в сложно финансово състояние, предстои да задлъжнее с нови 120 млн. лв., а прогнозите са, че абонатите ще намаляват в следващите години. В състояние ли ще е дружеството да изплаща заемите си?

Мога да коментирам от гледна точка на проекта, който е подаден за финансиране. RDF ще бъде предоставено на "Топлофикация" на нулева цена. Ако към днешна дата тази инсталация функционираше, това щеше да доведе до 6% по-ниски цени на парното за крайните потребители. От друга страна, когато се кандидатства по такъв голям проект пред ЕК, има поредица от изисквания за партньора, едно от които e да се докаже, че това не е предприятие, което е в затруднено положение. Обследването е направено от ДЖАСПЪРС и е потвърдено е от управляващия орган на ОПОС: "Топлофикация" не се явява предприятие в затруднено положение.

Заемът в действителност ще бъде погасяван от дружеството, но от бъдещи негови приходи. Към датата, когато заработи инсталацията, "ТЕЦ София ще спестява между 15 и 18 млн. евро само от това, че няма да закупува тези 65 млн. куб.м газ по прогнозни цени. А средната цена, която ще бъде изплащана по кредита с този лихвен процент, е доста ниска. Целият финансово-икономически анализ показва, че "Топлофикация" би могла да покрива своите разходи по кредита.

Има ли вероятност "Топлофикация" да бъде приватизирана?

Не мога да коментирам тема, която не стои на дневен ред.

Защо сте обжалвали решението на съда да предоставите информация по проекта на сдружението "За земята"?

Законът е доста изчерпателен какво подлежи на обществен достъп. Едва след като ЕК одобри изискуемите от нея документи, те могат да бъдат предоставени за публичен достъп. Не е отказвана информация. Това не е документ, който би позволил на гражданите съгласно ЗДОИ да си формират собствено мнение по ред причини. Той просто първо трябва да получи одобрение, може да се наложи нещо да се коригира.

Има ли опасност заводът за МБТ да не може да произведе достатъчно RDF, за да захрани инсталацията?

Прогнозите за поетапното натоварване на МБТ са базирани на различни фактори: от една страна, нарастване на населението, от друга страна, повишаване на благосъстоянието на това население, така че през определена година RDF да стигне тези 180 хил. тона, за които говорим. Всички разработени модели ни водят към тези цифри.

Интервюто взе Десислава Лещарска

Йоана Христова е зам.-кмет по екологичните въпроси на София от началото на 2017 г. Работила е 16 години в Министерството на околната среда и водите като най-високият заеман от нея пост е директор на дирекция "Фонодве на ЕС за околна среда", който се явява и Междинно звено по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). "Контролирала е физическото изпълнение на завода за отпадъци, на всички проекти на Столична община по ОПОС", обяви кметът Йорданка Фандъкова при назначаването на Христова. Зам-кметът посочи тогава, че основните й приоритети са подобряване на качеството на въздуха и реализация на проекта за инсталация за оползотворяване на гориво от отпадъци.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  ecolog avatar :-|
  Еколог

  Браво, Йоана! Добро интервю!

 • 2
  ecolog avatar :-|
  Еколог

  Браво, Йоана! Добро интервю!

 • 3
  kiu46587968 avatar :-|
  Ognyan Gospodinov

  Подкрепям изцяло инвестицията в ТЕЦ "София". Дано това повиши доверието на гражданите в топлофикация. Дружеството действително има много подобрения в работата си!

 • 4
  fcap3 avatar :-|
  fcap3

  С между 15 и 18 млн. лв. спестявания не се покрива загубата на дружеството. Съответно не може да се очаква и да си плаща дълговете от въображаемата "печалба". Не може да се натоварва с още дългове без план как дружеството да излезе на печалба. Очевидно това няма да се случи само с един инсинератор.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  За завода в с. Яна точно страх никой не е насаждал, но доста народ предупреждаваше, че като залагаме на кибрита, се нахендряме на цяла каскада главоболия. Днес вече можем да кажем, че са били прави. 260 милиона похарчени за "завод", който произвежда нов боклук, който пък искат крематориум за още 370 милиона лева. След крематориума ще остават 50 000 тона пепели и сажди годишно, за които пак ще се тегли заем за нещо си или ще се карат в чужбина. На всичкото отгоре, на чисто новото депо Садината за няма 3 години от построяването 1-ва клетка вече е запълнена, догодина ще вадим 20 милиона за втора клетка и все в този ритъм. Трябва да признаем, че си бяха прави тези, които предупреждаваха какво ни чака. Въпреки че за балкански мехлюзин идеята да хвърля в една торба всичко и да го пали на къра е много привлекателна и до ден днешен.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  "потвърдено е от управляващия орган на ОПОС: "Топлофикация" не се явява предприятие в затруднено положение."

  => Ако това е вярно, значи ОПОС ревизират мнението на одитора на Топлофикация, който за четвърта поредна година заверява отчета на дружеството със заключение, че продължаването на дейността е застрашено поради задлъжнялост и продължаване на загубите. Предлагам телевизионен диспут: да срещнем еколога (или биолога) от ОПОС и финансовия одитор един среу друг, всеки да си защити мнението

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Към датата, когато заработи инсталацията, "ТЕЦ София ще спестява между 15 и 18 млн. евро само от това, че няма да закупува тези 65 млн. куб.м газ по прогнозни цени. "

  => Това са сметките при 100% натоварване. А интервюто завършва с предупреждение, че инсталацията ще го достигне "през определена година". Демек, да се подготвим психологически за доста години на пълни вноски по заема при едвам-едвам работеща инсталация, която може и да спре напълно, вместо да пали и изгасва през ден. Затова много хора са се хванали на бас, че този крематориум най-накрая ще изгори "при неизяснени обстоятелства" като виенския през 87 г. Ако не той, то този на г. Яна - един от двата стига. Просто, евтино и практикувано с успех из цяла България. С един удар ще замете 15 години корупция..

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Топлофикацията не била в затруднено положение? Само това като прочетох, престанах да вярвам на госпожата. А това, че е работила в МОСВ, е само утежняващо обстоятелство.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#8] от "evpetra":

  Както разправяха, че копенхагенският крематориум бил най-модерният в света и София щяла да бъде вторият от този тип. Накрая някой реши да провери и какво се оказа - запечатан заради високи стойности на отделяните фурани. Сега работи само панорамният асансьор - за туристически групи.

 • 10
  evpetra avatar :-P
  evpetra

  До коментар [#9] от "cinik":

  Ха-ха-ха! Дано и на нашия да му направят достатъчно висок асансьор, та и София да си има едно място за панорамен изглед към града.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK