Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
2 30 ное 2018, 11:40, 11487 прочитания

Високата цена на политическия страх за бъдещето на комплекса "Марица-изток"

Предложенията на управляващите не решават проблемите, а им осигуряват комфорт за известно време

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Какво не ви казват за въглищата

С глава, заровена във въглищата

България е единствената страна в ЕС с голям въгледобивен сектор, която не е започнала преструктурирането му

Живот на ръба на въглищното царство

Огромният басейн на мини "Марица-изток" продължава да се разширява и трябва да изяде още две села до 2035 г.

Инфографика

Доклад на неправителствени организации за най-замърсяващите производители на ток от въглища постави БЕХ на 10 място в Европа. Основната причина за това е ТЕЦ "Марица Изток 2". Според компютърния модел финните прахови частици с размер до 2.5 микрометра, които тя изхвърля в атмосферата, се разпростират чак до Солун. Важно е обаче да се има предвид, че според същия този доклад, ТЕЦ-ът е отговорен за не повече от 0.2 мкг прах в куб. м въздух в региона, докато допустимите норми са 30 мкг/куб. м.

Увеличаване

Ако има предприятие в България, чието излизане в стачка може да свали правителството, то това е "Мини Марица-изток". То осигурява въглищата за топлоелектрическите централи в Маришкия басейн, които произвеждат 40% от електроенергията в страната. Няма ли въглища - няма да има и ток. Ако можеш да оцелееш срещу разгневени майки и недоволни шофьори, то без ток кабинетът "Борисов" просто ще падне.

И хилядите миньори в "Мини Марица-изток", водени от синдикатите, добре знаят това. Играта им на котка и мишка е добре оттренирана през годините - когато излязат на протест за по-високи заплати или подобряване на условията на труд, управляващите моментално се съгласяват с исканията им. Кога и как ги изпълняват е друг въпрос.


Настоящата ситуация обаче е коренно различна. Тази седмица пак имаше протест на миньорите, като в него участваха и енергетици от ТЕЦ "Марица-изток 2". Но те вече искат нещо повече от пари. Искат сигурност за работата си, а това е нещо, което министър Теменужка Петкова може да обещае (както и побърза да направи), но не и да изпълни.

Заради новите климатични цели на ЕС и поскъпването на въглеродните квоти въглищната енергетика става икономически неизгодна и до десетина години неизбежно ще бъде ограничена до минимум. Ефектите са вече видими - само за първите 9 месеца на тази година в НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" са натрупали загуба от над 340 млн. лева. За догодина очакваният минус е още по-голям.

Отлагане на неизбежнотоНай-ясният сигнал, че властта предпочита на всяка цена да поддържа сегашното положение, вместо да признае необходимостта от промени и да подготви хората за това, е изявлението на министър Петкова, че съкращения на персонал няма да има до 2020 г. Това е чисто политическо решение, което не почива на никакви икономически аргументи, а издава страх от протести.

Пряко в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" са заети над 10 хил. души, за заплати и осигуровки на които годишно отиват над 450 млн. лв. от общо малко над един милиарда приходи на двете дружества. На повечето от тях неизбежно ще им се наложи да си търсят друга работа след не повече от 10 години, когато, ако досегашната политика на кабинета не се промени, се очаква ТЕЦ "Марица-изток 2" да затвори.

Точно затова е важно още отсега да се предложат програми за преквалифициране на служителите и пренасочване на тези, които тепърва се подготвят да стават миньори или енергетици. Най-малкото би било честно от страна на държавата да очертае хоризонта на събитията, за да знаят хората какви са перспективите.

Растяща дупка от милиони

Засега мините не работят на загуба, но ТЕЦ-ът вече е на катастрофален минус - към 30 септември тази година централата има 265.7 млн. лв. загуба. Финансовият резултат е четири пъти по-лош спрямо същия период на 2017 г. и с това натрупаната загуба става почти 540 млн. лв. Ако няма промяна в цената на тока, тя ще продължи да расте заради високата цена на квотите за въглеродни емисии, като прогнозите са, че само за това перо догодина трябва да бъдат отделени половин милиард лева, при очаквани приходи от 600 милиона. Отделно дружеството има дългове от над 915 млн. лв., като то няма възможност да ги обслужва редовно.

Проблемите на ТЕЦ "Марица-изток 2" обаче неизбежно ще започнат да се прехвърлят към "Мини Марица-изток", тъй като първото ще спре да плаща за доставените въглища. За момента натрупаните дългове са близо 90 млн. лева и няма изгледи да намалеят. Това може да стане само при рязко повишаване на цената на тока, който произвежда ТЕЦ-ът.

Скъпи квоти срещу евтини въглища

Производство на електроенергия от добиваните на място в Маришкия басейн лигнитни въглища би следвало да е изключително евтино. От началото на 2018 г. обаче плащанията за емисии на парникови газове превишават значително тези за въглищата и вече са най-големият разход на ТЕЦ "Марица-изток 2". За CO2 централата е платила 259 млн. лв., от които 144 милиона само през третото тримесечие. Това се дължи на значителното повишение на цената на квотите, които поскъпнаха от 5-6 евро в началото на годината до над 20 евро през септември и октомври.

Догодина сумата за вредни емисии ще нарасне още. От една страна, се очаква средната им цена да бъде около 25 евро за тон, а от друга, през 2019 г. централата няма да получи безплатни квоти от Националния план за инвестиции и ще трябва да заплати всички емитирани количества парникови газове. В случая става дума за близо 10 млн. тона, което при цена 25 евро за тон прави половин милиард лева.

Засега плановете на управляващите за справяне с проблема се изчерпват до механично покриване на разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" за квоти от БЕХ. Холдингът вече е платил около 75 млн. лв. за тази цел и се очаква до края на годината да даде още 225 милиона. Това обаче ще реши въпроса само за тази година. Ако и догодина БЕХ трябва да извади необходимите за ТЕЦ-а 500 милиона, това означава нови заеми, с които държавната енергетика ще се устреми към финансова криза.

Скъпите квоти CO2 засягат пряко и дейността на НЕК, която загуби нови 78.9 млн. лв. през третото тримесечие на годината, с което загубата за 2018 г. вече е 153.4 милиона. Двете частни централи с дългосрочни договори с държавния търговец купуват от международните борси необходимите им разрешителни за емисии и след това ги префактурират към НЕК. Това повишава средната цена на закупувания ток, който обаче се продава на снабдителните дружества по регулирани тарифи.

Високата цена на политическия страх за бъдещето на комплекса "Марица-изток"

Преглед на оригинала

Автор: Капитал


Все повече задължения

Без да се взема предвид сегашната финансова помощ от БЕХ, дълговете на ТЕЦ "Марица-изток 2" към 30 септември са 915 милиона - 257.3 млн. лв. дългосрочни и 657.7 краткосрочни, от които просрочените са близо 405 милиона.

Основно ТЕЦ-ът дължи пари именно на БЕХ - 462 млн. лева без лихвите. Има 5 договора за заеми - един от 2015 г. за 17.9 млн. лв., три от 2016 г. общо за 140 млн. лв. и един от 2017 г. - 89.9 милиона. Отделно през април тази година е подписано и споразумение за покупко-продажба на квоти CO2 на стойност 214.5 млн. лева. Върху заемите дружеството има и дължима към 31 март 2018 г. лихва в размер на 22.6 млн. лв.

На 15 октомври е било взето решение за консолидиране на всички задължения към енергийния холдинг, включително и лихвите с нов заем за 485 млн. лева. Той ще бъде със срок на погасяване до края на 2023 г. и гратисен период през 2019 г., като по него няма да бъдат предоставени обезпечения.

В същото време задълженията на НЕК са вече над 4.1 млрд. лева. Малко повече от половината от тази сума дружеството дължи на БЕХ. Става дума за двата големи заема по над милиард (от 2014 г. и от 2016 г.), които бяха отпуснати съответно за консолидиране на стари задължения и забавени плащания към АЕЦ "Белене", както и за изплащане на задълженията към американските централи "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3".

Без реформи в енергетиката и повишаване на цената на тока обаче нито ТЕЦ "Марица-изток 2", нито НЕК ще може да плаща тези свои задължения.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Кризата в развитие: Въпроси и отговори за работодатели 6 Кризата в развитие: Въпроси и отговори за работодатели

Какви мерки и действия може да предприеме бизнесът в условията на извънредно положение

31 мар 2020, 10363 прочитания

Вечерни новини: Започва приемът на документи по схемата за заетост; Навън - само с маска 3 Вечерни новини: Започва приемът на документи по схемата за заетост; Навън - само с маска

И още: Петролът продължава да се срива, срокът за чакалнята на еврозоната за България се изтегля за следващата година, а кабинетът обсъжда актуализация на бюджета

30 мар 2020, 3343 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Живот на ръба на въглищното царство

Огромният басейн на мини "Марица-изток" продължава да се разширява и трябва да изяде още две села до 2035 г.

Още от Капитал
Какво правят другите държави за бизнеса

Какви мерки са предприели правителствата на Гърция, Румъния, Северна Македония и Унгария, за да се справят с икономическото въздействие от разпространението на коронавируса

Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10