Високата цена на политическия страх за бъдещето на комплекса "Марица-изток"

Квотите CO2, които ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да купува през 2019 г. ще струват около 500 млн. лева

Високата цена на политическия страх за бъдещето на комплекса "Марица-изток"

Предложенията на управляващите не решават проблемите, а им осигуряват комфорт за известно време

Ивайло Станчев
14224 прочитания

Квотите CO2, които ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да купува през 2019 г. ще струват около 500 млн. лева

© Надежда Чипева


Ако има предприятие в България, чието излизане в стачка може да свали правителството, то това е "Мини Марица-изток". То осигурява въглищата за топлоелектрическите централи в Маришкия басейн, които произвеждат 40% от електроенергията в страната. Няма ли въглища - няма да има и ток. Ако можеш да оцелееш срещу разгневени майки и недоволни шофьори, то без ток кабинетът "Борисов" просто ще падне.

И хилядите миньори в "Мини Марица-изток", водени от синдикатите, добре знаят това. Играта им на котка и мишка е добре оттренирана през годините - когато излязат на протест за по-високи заплати или подобряване на условията на труд, управляващите моментално се съгласяват с исканията им. Кога и как ги изпълняват е друг въпрос.

Настоящата ситуация обаче е коренно различна. Тази седмица пак имаше протест на миньорите, като в него участваха и енергетици от ТЕЦ "Марица-изток 2". Но те вече искат нещо повече от пари. Искат сигурност за работата си, а това е нещо, което министър Теменужка Петкова може да обещае (както и побърза да направи), но не и да изпълни.

Заради новите климатични цели на ЕС и поскъпването на въглеродните квоти въглищната енергетика става икономически неизгодна и до десетина години неизбежно ще бъде ограничена до минимум. Ефектите са вече видими - само за първите 9 месеца на тази година в НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" са натрупали загуба от над 340 млн. лева. За догодина очакваният минус е още по-голям.

Отлагане на неизбежното

Най-ясният сигнал, че властта предпочита на всяка цена да поддържа сегашното положение, вместо да признае необходимостта от промени и да подготви хората за това, е изявлението на министър Петкова, че съкращения на персонал няма да има до 2020 г. Това е чисто политическо решение, което не почива на никакви икономически аргументи, а издава страх от протести.

Пряко в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица изток 2" са заети над 10 хил. души, за заплати и осигуровки на които годишно отиват над 450 млн. лв. от общо малко над един милиарда приходи на двете дружества. На повечето от тях неизбежно ще им се наложи да си търсят друга работа след не повече от 10 години, когато, ако досегашната политика на кабинета не се промени, се очаква ТЕЦ "Марица-изток 2" да затвори.

Точно затова е важно още отсега да се предложат програми за преквалифициране на служителите и пренасочване на тези, които тепърва се подготвят да стават миньори или енергетици. Най-малкото би било честно от страна на държавата да очертае хоризонта на събитията, за да знаят хората какви са перспективите.

Растяща дупка от милиони

Засега мините не работят на загуба, но ТЕЦ-ът вече е на катастрофален минус - към 30 септември тази година централата има 265.7 млн. лв. загуба. Финансовият резултат е четири пъти по-лош спрямо същия период на 2017 г. и с това натрупаната загуба става почти 540 млн. лв. Ако няма промяна в цената на тока, тя ще продължи да расте заради високата цена на квотите за въглеродни емисии, като прогнозите са, че само за това перо догодина трябва да бъдат отделени половин милиард лева, при очаквани приходи от 600 милиона. Отделно дружеството има дългове от над 915 млн. лв., като то няма възможност да ги обслужва редовно.

Проблемите на ТЕЦ "Марица-изток 2" обаче неизбежно ще започнат да се прехвърлят към "Мини Марица-изток", тъй като първото ще спре да плаща за доставените въглища. За момента натрупаните дългове са близо 90 млн. лева и няма изгледи да намалеят. Това може да стане само при рязко повишаване на цената на тока, който произвежда ТЕЦ-ът.

Скъпи квоти срещу евтини въглища

Производство на електроенергия от добиваните на място в Маришкия басейн лигнитни въглища би следвало да е изключително евтино. От началото на 2018 г. обаче плащанията за емисии на парникови газове превишават значително тези за въглищата и вече са най-големият разход на ТЕЦ "Марица-изток 2". За CO2 централата е платила 259 млн. лв., от които 144 милиона само през третото тримесечие. Това се дължи на значителното повишение на цената на квотите, които поскъпнаха от 5-6 евро в началото на годината до над 20 евро през септември и октомври.

Догодина сумата за вредни емисии ще нарасне още. От една страна, се очаква средната им цена да бъде около 25 евро за тон, а от друга, през 2019 г. централата няма да получи безплатни квоти от Националния план за инвестиции и ще трябва да заплати всички емитирани количества парникови газове. В случая става дума за близо 10 млн. тона, което при цена 25 евро за тон прави половин милиард лева.

Засега плановете на управляващите за справяне с проблема се изчерпват до механично покриване на разходите на ТЕЦ "Марица-изток 2" за квоти от БЕХ. Холдингът вече е платил около 75 млн. лв. за тази цел и се очаква до края на годината да даде още 225 милиона. Това обаче ще реши въпроса само за тази година. Ако и догодина БЕХ трябва да извади необходимите за ТЕЦ-а 500 милиона, това означава нови заеми, с които държавната енергетика ще се устреми към финансова криза.

Скъпите квоти CO2 засягат пряко и дейността на НЕК, която загуби нови 78.9 млн. лв. през третото тримесечие на годината, с което загубата за 2018 г. вече е 153.4 милиона. Двете частни централи с дългосрочни договори с държавния търговец купуват от международните борси необходимите им разрешителни за емисии и след това ги префактурират към НЕК. Това повишава средната цена на закупувания ток, който обаче се продава на снабдителните дружества по регулирани тарифи.

Все повече задължения

Без да се взема предвид сегашната финансова помощ от БЕХ, дълговете на ТЕЦ "Марица-изток 2" към 30 септември са 915 милиона - 257.3 млн. лв. дългосрочни и 657.7 краткосрочни, от които просрочените са близо 405 милиона.

Основно ТЕЦ-ът дължи пари именно на БЕХ - 462 млн. лева без лихвите. Има 5 договора за заеми - един от 2015 г. за 17.9 млн. лв., три от 2016 г. общо за 140 млн. лв. и един от 2017 г. - 89.9 милиона. Отделно през април тази година е подписано и споразумение за покупко-продажба на квоти CO2 на стойност 214.5 млн. лева. Върху заемите дружеството има и дължима към 31 март 2018 г. лихва в размер на 22.6 млн. лв.

На 15 октомври е било взето решение за консолидиране на всички задължения към енергийния холдинг, включително и лихвите с нов заем за 485 млн. лева. Той ще бъде със срок на погасяване до края на 2023 г. и гратисен период през 2019 г., като по него няма да бъдат предоставени обезпечения.

В същото време задълженията на НЕК са вече над 4.1 млрд. лева. Малко повече от половината от тази сума дружеството дължи на БЕХ. Става дума за двата големи заема по над милиард (от 2014 г. и от 2016 г.), които бяха отпуснати съответно за консолидиране на стари задължения и забавени плащания към АЕЦ "Белене", както и за изплащане на задълженията към американските централи "Ей и Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3".

Без реформи в енергетиката и повишаване на цената на тока обаче нито ТЕЦ "Марица-изток 2", нито НЕК ще може да плаща тези свои задължения.

Ако има предприятие в България, чието излизане в стачка може да свали правителството, то това е "Мини Марица-изток". То осигурява въглищата за топлоелектрическите централи в Маришкия басейн, които произвеждат 40% от електроенергията в страната. Няма ли въглища - няма да има и ток. Ако можеш да оцелееш срещу разгневени майки и недоволни шофьори, то без ток кабинетът "Борисов" просто ще падне.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  wzq08394069 avatar :-|
  Georgi Georgiev

  При дерогация нещата се променят. Разследвайте тази тема, вместо да я игнорирате. Слабо вероятно е ЕС да вземе подобно всеобхватно решение без да обмисли политическите проблеми, които ще си докара в Източна Европа. Подобни схеми директно ще вкарат такива политици и партии в ЕП, че може дори да отпадне цялата еко-политика.

 • 2
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Тон лигнит по топлотворна способност се замества от 360 куба природен газ . България копае 20-30 млн тона лигнит, който отива основно за призводство на електричество. Ще ни трябва много газ или АЕЦ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход