С глава, заровена във въглищата

България е единствената страна в ЕС с голям въгледобивен сектор, която не е започнала преструктурирането му

- При настоящата политика в енергийния сектор, въглищните ТЕЦ затварят през 2030 г.

- За миньорите и централите има шанс, но времето да се направи нещо започва да изтича.

Когато става въпрос за въглища, по всичко изглежда, че Брюксел и София не са на един континент, а на две различни планети. Например, докато тази седмица Европейската комисия представяше стратегията си за икономика с нулеви емисии на парникови газове към 2050 г. (която изисква бързо отмиране на въглищата като енергиен източник), в България работещите във въгледобива поискаха държавата да им гарантира работните места до изчерпване на въглищните запаси в рудниците на "Марица-изток" (т.е. до около 2080 г.).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  plf avatar :-|
  plf

  До болка позната картина. Прави се всичко (не)възможно да се срине сектор, за да се оправдае разхода в екшън. Корелация БДЖ. И не само.

 • 2
  emil_dtv avatar :-(
  Емо

  Добре написано, но кой го чете? Можем ли да се надяваме, че посредствена чиновничка като Теменужка ще се съобрази с всички тези фактори и ще поправи поне донякъде нещата? Не, няма как да стане това. Единственото, което могат е, да се съгласяват с протестиращи, да им обещаят нещо и в най-добрия случай да им дадат едни държавни пари за успокоение. Промяна от тези хора не очаквайте!

 • 3
  www avatar :-|
  www

  Вярно нужни са мерки за преструктуриране на тази част от енергетиката. Но по-важно е друго. Сегашната политика за крайна рестрикция на фосилните горива е сбъркана. Тя се крепи на талибанските възгледи на малко но креслива и влиятелна група "еколози" които се опитват да експлоатират до максимум теорията за глобалното затопляне и разбира се многото вярващи им балъци. Пълното отказване от въглищата е глупаво! Да не говорим, че останалата част от света няма да последва ЕС. Ако се следва тази политика може в 2031г ЕС да се окаже изведнъж с недостатъчна, но затова пък много скъпа електроенергия. А най-жалкото е, че въжето на което ще се обесим енергийно, разбирайте фотоволтаиците и вентилаторите, ще ни го продадат с най-голямо удоволствие геостратегическите ни конкуренти от Китай. А пък наследниците на Путин ще ни вържат съвсем на къса каишка с доставките на природен газ, предполагам защото добре се плаща за да могат някои да казват, че СО2 от газът е по-чист от СО2 на въглищата.

 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  За това, което се случва в енергетиката, се говори вече от 10 години, но ние упорито се ровим в "стабилността" отричайки смели промените, които се случват в света - технологични, климатични социални. Сега, когато малко по малко тези процеси започнаха да ни застигат, ние смело продължаваме да плюем срещу вятъра, считайки, че ще останем някакъв изолиран остров. Прозорливите общества започнаха да се нагласят към промените и затова за тях те ням да са болезнени, но напротив, ще им дадат преимущество пред такива умни и красиви като нас. Нека да ви го кажа и аз - централизираната енергетика във вида, в който я имахме през 1970те умира. Този модел е неефективен от гледна точка на енергоемкост / загуби за експлоатация. КПД на един нормален ТЕЦ е около 35%, За ТЕЦ Варна навремето ми бяха казали, че КПД-то му на въглища е около 14%. Да, нашите стратегически опоненти ще ни продават фотоволтаици и вентилатори, защото не се инатиха като магаре на мост срещу новото, но първи тръгнаха в тази посока. Сори пичове, това е животът!

 • 5
  boevbisser avatar :-|
  boevbisser

  Това правителство, което тъне в пари и доволство, никога, ама никога няма да преструктурира сектора.
  Първо не иска, второ не може, трето и четвърто - синидикатите няма да му позволят, премиерът като види 100 човека под МС и свива опашка.
  А там работят хиляди миньори.

 • 6
  tuv1425826862393676 avatar :-|
  Иван Иванов

  E , как не ви е срам..това че малоумната европа е решила да се самоубие и лансира безумни климатични политики, не значи че е правилно..юруш и ние първи на хорото.. Като сте толкова ербап що не излезохте при миньорите да им обясните..много готино пред компа...

 • 7
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Уважаеми г-н Маринов,

  не е работа на никой от коментиращите тук да обясняват нещо на миньорите, освен ако (коментиращите) не са в управлението на тази държава. Нека избраните да бъдат така добри да обясняват действията или бездействията пред тези, които са гласували за тях. Но в Б-я това не се счита за нужно. Преди последните два пъти, когато трябваше да гласуваме за парламент, нито една партия не си направи усилията да излезе и да изложи някаква управленска програма пред избирателите си. Предизборната борба се концентрира върху противопоставяне на "ваш'те - наш'те", "Баце - Орешарски", "ГЕРБ - БСП". Със същия успех можехме да гласуваме за парламент на база противопоставяне на "Левски и ЦСКА".цВие очаквате ли някакво развитие от хора без концепция? За съжаление проблемите ще се задълбочават, а Баце ще направи единственото, което умее, ще хвърли оставка и ще остави някой друг да разчиства, а той ще реве по медиите колко неоценен е и колко неблагодарен е българинът.

 • 8
  waterfall avatar :-P
  waterfall

  Правете дрехи, а не пушеци! Така миньорите ще си запазят заплатите, ще се отвори и нов бизнес и работа за тъкачки, шивачки и т.н. А и няма голяма конкуренция- сев.корея ще я съборим набързо.
  Винилон - дрехи от въглища https://bg.wikipedia.org/wiki/Винилон

 • 9
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  "Бг. е единствената страна в ЕС с голям въгледобивен сектор, която не е ЗАПОЧНАЛА преструктурирането му. Секторът има десет години да намери своя нов облик, а всяко забавяне ще окаже в бъдеще болезнено за хиляди хора". Споделям мнението на г-н Станев, че е "абсурден отказът на държавата да се включи в програмите за преструктуриране на въглищните региони. Заради поисканото изключение от правилата, в доклада си бъдещето на въглищните региони изследователският център на ЕК е заложил 2О3О г. като годината, в която всички въглищни централи, без най-модерната "Ей и Ес Гълъбово", ще бъдат затворени".
  "Има ли изход за миньорите?". За Бг са заделени около 35О млн. евро в "модернизационния фонд, от който се финансират енергийния сектор на страни с БВП под 6о% от средното за ЕС. Средствата могат да се използват за подобряване на енергийната система на страната".

 • 10
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Това че е евтино да се копаят и горят въглища не означава, че е правилно. Ако твърдим, че хората сме интелигентни създания, значи би следвало да можем да си напрегнем мозъците как да потребяваме по-малко ток и как да произвеждаме по-чисто. Не заради глобалното затопляне, а защото никой не може да диша пушек, защото способността да променяме средата идва с отговорността да оставяме по-малък отпечатък след себе си. Отказът от промяна и пазенето на статуквото е глупаво, макар и удобно политически


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход